Město Bohumín

16.9.2014 - Mám být tahounkou mladého týmu, musím to zvládnout

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 217
Strana: 23
Autor: redakce

Petra Adámková si chce přenést pohodu a sebevědomí z reprezentace do Poruby, kterou čeká už v sobotu první zápas proti pražské Slavii. Před startem Interligy říká:

Cheb, Ostrava – Pivotka Sokola Poruba Petra Adámková (23 let) rozšířila při mezinárodním turnaji O štít města Chebu svůj počet startů za házenkářskou reprezentaci na 15 a gólů na 21. Své výkony na západě Čech hodnotí skromně, přiznává, že má rezervy. Těší ji, že po vydařené reprezentační akci vstoupí v sobotu do nové interligové sezony sebevědomější a dokáže se vypořádat s tlakem, že má být jednou vůdčích osobností týmu.

  • Prosadila jste se do reprezentace, odehrála za ni turnaj v Chebu. Vidíte, že na mezinárodní házenou máte?

Chci věřit v to, že na to mám. Ale také vím, že jsou v mém výkonu ještě nějaké rezervy, musím se stále zlepšovat. Cítím, že je to zápas od zápasu lepší, a chci holkám pomoci.

  • Sama jste řekla, že máte ještě nějaké rezervy. V čem?

Nejvíc v obraně a v důrazu. Tam tedy musím nejvíc přidat, protože dnešní házená je skutečně kontaktní a tvrdý sport. Další věc je komunikace na hřišti, aby každá z nás věděla, co přesně máme hrát. Protože spolu nejsme tak často jako v klubu, tak je základ se pořádně sehrát, a to nejde právě bez té komunikace.

  • Před začátkem turnaje v Chebu trenéři Jan Bašný i Jan Bělka říkali, že všechny hráčky mají stejnou šanci na nominaci pro další turnaj v Maďarsku. Jak to pomůže nebo vybudí?

Opravdu moc. Je dobře vědět, že je to otevřené. To má člověk hned větší motivaci hrát ještě lépe. Doufám, že na každém srazu, na každé akci je šance se posunout dál, vybojovat si místo pro další turnaj. A to i přesto, že by se zdála nominace hotová. Vždy si to trenéři mohou na základě výkonů rozmyslet. Takže motivace je to pro mě vždy.

  • Umíte zhodnotit sama sebe? Jak se vám turnaj v Chebu povedl? Vstřelila jste čtyři branky…

Snad ano. Paráda to nebyla ani v jednom zápase. Ten sobotní proti Běloruskám se mi povedl víc než ve čtvrtek proti Polkám. Ale v obou jsem viděla, že skutečně mám stále co zlepšovat.

  • Potvrdila jste si, že můžete hrát i proti kvalitním evropským týmům. Pomáhá vám to, dodává sebevědomí?

Ano. Každý takový zápas je dobrý. Ukázali jsme, že na to fakt máme, a je fajn, že jsme dokázali porazit Slovensko i Bělorusko a remizovali s Polkami. Když se daří, člověk si pak víc dovolí, je sebevědomější, vymyslí zajímavější akce, chce soupeře překvapit. A to jsem viděla u více holek. Je dobře, že i širší kádr se může utkávat na úrovni s tak silnými týmy. To udělá radost.

  • Týden po reprezentační akci začíná interliga. Pomůže na reprezentační akci získané sebevědomí i v ní?

Jasně. Tu pohodu i sebevědomí si přenesu do klubu. Navíc u nás v Porubě už jsem jedním z nejstarších kusů, trenér Jan Beňadik chce, abych byla tahounkou týmu. Sice v přípravě na ligu se mi moc nedařilo, ale na turnaji v Chebu jsem se snad chytila a už to půjde a týmu opravdu pomohu.

  • Sokol Poruba zahájí Interligu v sobotu 20. září proti Slavii Praha v nové hale v Bohumíně. Máte obavy z neznámého prostředí?

Zatím trochu ano. Ale věříme, že po trénincích i přípravném zápase si tam zvykneme a nakonec by to mohla být výhoda, protože by to mohlo Slavii překvapit. Samozřejmě víme, proč budeme hrát v nové hale v Bohumíně, a svým způsobem je to dobrý nápad.

  • První akci sezony máte za sebou, do Interligy vstoupíte za pět dnů. Jaké máte pro tuto sezonu cíle? Ať individuální či s družstvy...?

Co nejvíce pomoci oběma týmům. V reprezentaci se snažit nekazit.

  • Jen nekazit?

Být nejlepší.



    Městský úřad