Město Bohumín

24.10.2014 - Musíme se až do konce podzimu rvát o každý bod

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 250
Strana: 21
Autor: Martin Maceček

Útočník FK SK Polanka David Fromelius dokázal i proti Šenovu, že góly v krizových okamžicích střílet umí, a po nervy drásající bitvě říká:

Ostrava – Na podzim se už podruhé trefil v jednom zápase dvakrát. A pokaždé z toho bylo vítězství. Polanecký útočník David Fromelius, se šesti góly nejlepší střelec aktuálně čtrnáctého celku krajského přeboru, se gólově podílel na výhře nad Dětmarovicemi (3:1) i před necelým týdnem nad Šenovem (3:2), přesto byl po dalším ostravském derby dost psychicky vyčerpaný. "Kdybychom nevyhráli se Šenovem, byl by to zásadní problém. K utkání jsme přistupovali jednoznačně s tím, že jej chceme vyhrát a nakonec se nám to i povedlo," řekl šestadvacetiletý David Fromelius.

- Zvítězili jste, i když jste ještě pět minut před koncem byli na pokraji deváté sezonní porážky…

Je to tak, ještě v posledních deseti minutách bylo utkání úplně otevřené. Naštěstí jsme ale dokázali na vedoucí gól Šenova hned dvakrát zareagovat a podle mě byl hrozně důležitý hlavně náš vyrovnávací gól. Ten nás dokázal na zbývajících pět minut ještě namotivovat, naopak hosty asi srazil.

- To bylo patrné hned po chvíli…

Jasně, hostům hned z rozehrávky na půlce nějak propadl míč a Kuba Kaluža to konečně, na čtvrtý pokus, dal pěkně k tyči a i díky tomu jsme dosáhli důležitého vítězství. Možná bych řekl, že tahle výhra byla za pomyslných šest bodů.

- Vy sám jste kromě úvodní branky v zápase dal i vyrovnávací gól na 2:2. Co vám ve chvíli, když jste dostával míč od Jana Švábíka, blesklo hlavou?

Viděl jsem, že to je bochánek a že s největší pravděpodobností přeletí stopera, takže jsem dal na první myšlenku. Zpracoval jsem si míč na prsa a z druhého doteku jsem ho poslal na bránu.

- Takže úvaha na akrobatický pokus z voleje tam nebyla?

Ne, kdybych to chtěl kopat z jedničky, asi bych toho stopera trefil, takže jsem byl rozhodnutý míč přebrat a až pak vystřelit.

- Čím to, že jste Šenovu umožnili i vlastním zahazováním šancí vrátit se do zápasu a dokonce mu nabídnout vedení?

To fakt nechápu. Hráli jsme doma, vedli jsme 1:0, zápas máme ve své režii a najednou, a já nevím proč, začneme hrát se strachem. V prvním poločase jsme měli iks šancí, něco jsem měl já, něco ostatní kluci a pak tam byly ještě trmy vrmy… Ale takhle nějak občas fotbal vypadá. Jednobrankové vedení je totiž ošemetný výsledek, protože když se soupeři podaří dát góla, je hned na koni. Šenov nám navíc dal ještě i druhou branku a v tu chvíli se začínalo hrát úplně jinak. Takový zvrat v zápase je u nás právě asi tou obavou o výsledek momentálně zásadní problém.

- Na druhé straně ale takové vítězství nad soupeřem, který se už už na vás dotahoval v tabulce, může znamenat trošku uklidnění…

Je to tak. Aspoň na chvilku jsme odskočili z pásma, které znamená bezprostřední ohrožení sestupem. Ale rozhodně nic není vyhrané, je to jen první krůček, který nás však také může nakopnout.

- Tohle vítězství nad Šenovem celý polanecký tým, soudě podle upřímného pokřiku v šatně, muselo hodně potěšit.

To určitě, snad asi každému, komu osud Polanky leží na srdci, spadl z něj velký balvan. Kdybychom, nedej bože, tenhle zápas prohráli, Šenov už by nám dýchal na záda a kdoví, co by se dělo v dalších kolech. Myslím si proto, že ten pokřik byl od srce i kvůli tomu, že i závěr zápasu jsme jako mančaft zahráli od srdce.

- Není to ale taky pro Polanku trošku zklamání, že se sezona vyvíjí tak dramaticky?

Určitě. S tím souhlasím. Sezona měla vypadat úplně jinak. A i my jsme do ní šli s tím, že budeme třeba teď někde jinde. Bohužel, je to tak, jak to teď je a minimálně až do konce podzimu se budeme muset rvát za každý bod získaný doma či venku. Každý zisk je teď pro nás dobrý, takhle to musíme vnímat. Těch pár zápasů, které zbývají do zimy, musíme zkrátka zamakat, snažit se vybojovat maximum možného, pak přes zimu pořádně zapracovat na nedostatcích a od jara hrát úplně jinak. Je ale pravda, že ambice tady byly úplně jinačí.

---

Polanka v letošním krajském přeboru

Výsledky:
v Krnově 3:2 (Švábík 2, Borgosz),
v Kravařích 0:3,
domas Frýdlantem nad Ostravicí 0:1,
v Kobeřicích 2:0 (Pliska, Fukala),
v Bohumíně 0:2,
doma s Markvartovicemi 1:3 (Fromelius),
v Háji ve Slezsku 0:4,
doma s Dětmarovicemi 3:1 (Fromelius 2, Vyležík),
v Pusté Polomi 1:3 (Švábík),
doma s Petřkovicemi 1:3 (Fromelius),
v Břidličné 1:2 (Kaluža),
doma se Šenovem 3:2 (Fromelius 2, Kaluža).

Zbývající podzimní program:
v Českém Těšíně (25. října ve 14 hodin),
doma s Vendryní (1. listopadu v 10.15 hodin),
doma s Heřmanicemi (8. listopadu v 10.15 hodin),
doma s Krnovem (15. listopadu v 10.15 hodin).



    Městský úřad