Město Bohumín

Co, kdy, kde ... - Je třeba zabít Sekala, projekce 35 mm


Je třeba zabít Sekala, projekce 35 mm
Akce ve formátu iCalendar pro vložení do Vašeho diáře    

Je třeba zabít Sekala, projekce 35 mm (Kultura)
St 29.7.2020, 19:00


Středa 29.7. v 19 hod., kinosál K3 Bohumín, vstupné 100 Kč.

FILMOVÉ RETRO NÁVRATY (promítáme v budově kina)

V rámci retro představení uvádíme  z původní filmové kopie 35 mm jeden z nejvýraznějších filmů, který byl u nás po r. 1989 natočen. Film Je třeba zabít Sekalaposbíral mnohá ocenění doma i v zahraničí, je obsazen řadou skvělých českých herců a v hlavních rolích se objevují vynikající polští herci Olaf Lubaszenko a Bogusław Linda. Tento film v každém zanechá stopu, protože jeho děj není tuctovým příběhem, je obnaženým pohledem do temných koutů lidské duše. Před hlavním filmem uvedeme pozoruhodný krátký animovaný film klasika české kinematografie Jiřího Brdečky Horníkova růže (1974).

Film Je třeba zabít sekala je dramatem z léta roku 1943, tedy z období, kdy okupované Československo figurovalo na mapách coby Protektorát Čechy a Morava. Odehrává se v moravské vesnici Lakotice, kde není jediný Němec, kam válečné události jako by ani nedoléhaly. Sedlák Jura Baran, stíhaný gestapem, uprchl z rodných hor chudobného Valašska, aby se ukryl uprostřed žírné roviny Hané v Lakoticích. Jako cizinec nemá důvěru domácích. Lakotice jsou vesnička o pár staveních, kolem je mezi zlatými lány zrajícího obilí rozeseto dvanáct bohatých statků, jejichž majitelé žijí ve strachu ze Sekala. Je to nemanželský syn z jednoho statku. Má za sebou krušné dětství parchanta, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří, slušné děvče si ho ani nevšimne. Sekal je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S Protektorátem přišel jeho čas. Udal už dva majitele statků ze zločinů proti Říši. Dostal za to jejich majetek, oni šli do koncentráku a na smrt. Z parchanta je největší sedlák a dává najevo, že dva statky mu nestačí...


Režie: Vladimír Michálek. Hrají: Olaf Lubaszenko, Bogusław Linda, Jiří Bartoška, Agnieszka Sitek, Vlasta Chramostová, Ľudovít Cittel, Martin Sitta, Jiří Holý, Milan Riehs, Gustav Nezval, Gustav Vondráček, Zdeněk Kozák st., Anton Šulík st., Petra Lustigová, Josef Bulík, Bohuslav Ličman, Miloslav Mejzlík, Jan Šťastný, Dana Černá, Robert Sklenář.Česko, Francie, Polsko, Slovensko, 1998, 109 min., příst. od 15 let, repríza. Československo, 1974, 8 min.


Místo konání:Kinosál K3 Bohumín
Cena:100 Kč
Recenze:


Mapa:


Počet zhlédnutí: 1 739

Zpět

    Městský úřad