Město Bohumín

11.2.
2016

Škoda až 200 milionů, prioritou regionální železniční spoje

NOVÝ BOHUMÍN – Drážní specialisté zpřesnili odhad škod, které napáchal požár v areálu železniční stanice v Bohumíně. Nově se mluví o rozsahu až 200 milionů korun.

Železničáři podnikají kroky k uzamčení výhybek tak, aby mohly soupravy jezdit alespoň po dvou kolejích a mohla vzniknout zastávka pro nástup a výstup. Dráha chce nejprve obnovit regionální spoje a až v dalším kroku mezinárodní a nakonec nákladní dopravu.

„Širší zprovoznění nádraží bude otázkou až dvou týdnů. Shořelá technologie, která ovládá přes 150 výhybek, se bude muset vybudovat celá znovu,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. Požár zničil ovládání celého železničního uzlu od Dětmarovic po Ostravu. Jeho úplná obnova může podle SŽDC trvat až rok.

Přepravu cestujících dál zajišťuje náhradní autobusová doprava, v průběhu dne jezdila v cca dvacetiminutových intervalech. Aktuální přehled nabízejí České dráhy zde.

Lukáš Kania

foto: Pavel Čempěl a HZS MSK



Související články

Část vlaků bude Bohumínem dočasně jen projíždět 11.2.2016

Část vlaků bude Bohumínem dočasně jen projíždět

Některé vlaky budou moci železniční stanicí v Bohumíně projíždět, půjde ale o nouzový režim a spoje nebudou do odstranění následků požáru na nádraží zastavovat. Vyplývá to z vyjádření Českých drah.
Hasiči: Příčinu požáru budeme znát v řádu dnů, možná týdnů 11.2.2016

Hasiči: Příčinu požáru budeme znát v řádu dnů, možná týdnů

Škoda za zhruba 100 milionů korun a totálně ochromená železniční stanice. Takový je výsledek požáru, který ve středu 10. února v noci vypukl rovnou na třech místech železniční stanice v Bohumíně. Na místě dál pracují vyšetřovatelé.
Požár vyřadil z provozu zabezpečovací zařízení na přejezdech 11.2.2016

Požár vyřadil z provozu zabezpečovací zařízení na přejezdech

Požár v technologické místnosti ústředního stavědla vedle železniční stanice Bohumín poničil relé skříň. Poškozením došlo k vyřazení provozu vlakové dopravy v železniční stanici a vyřazení několika železničních přejezdů.
Při požáru na nádraží hořelo rovnou na třech místech 11.2.2016

Při požáru na nádraží hořelo rovnou na třech místech

Středeční požár v areálu železniční stanice zasáhl nejen ústřední stavědlo. Hasiči dnes ráno konkretizovali rozsah a potvrdili škodu za 100 milionů korun. Na třech místech hořely rozvaděče, rozvody a zabezpečovací zařízení pro železniční dopravu. Nikdo nebyl zraněn.
Kvůli požáru vlaky neprojedou Bohumínem minimálně do pondělí 11.2.2016

Kvůli požáru vlaky neprojedou Bohumínem minimálně do pondělí

Kvůli požáru v ústředním stavědle se v Bohumíně zastavila veškerá železniční doprava. Náhradní přepravu cestujících zajišťují autobusy. Vlaky Bohumínem neprojedou minimálně do pondělí. Požár vypukl v releové místnosti stavědla ve středu 10. února večer.
Počet zhlédnutí: 5 988

Zpět

    Městský úřad