Město Bohumín

22.12.
2018

Vyzkoušejte kapra s krustou s řapíkatým celerem, glazovanou kořenovou zeleninou, slaninovou omáčkou

BOHUMÍN - Kapr na štědrovečerní tabuli nemusí být jen smažený. Inspiraci moderní gastronomie vymysleli a připravili Karel Drápal, učitel odborného výcviku oboru Kuchař-číšník Střední školy Bohumín, mistr Evropy v úpravě pokrmů z kapra, a Adam Koškovský, student 3. ročníku oboru kuchař-číšník Střední školy Bohumín.

Ve svátečním vysílání bohumínské televize připravují filet z kapra s krustou s řapíkatým celerem, glazovanou kořenovou zeleninou, slaninovou omáčkou, bulgur. Video k receptu najdete od soboty 22. prosince v televizním videoarchivu.

Surovinová kalkulace na 5 porcí: 

  • filety z kapra (5 ks à 200 g)
  • 80 g toustového chleba
  • sůl a pepř
  • 150 g uzené slaniny
  • 100 g másla
  • 190 ml smetany (15%)
  • 80 g řapíkatého celeru
  • 200 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 150 g bulguru
  • 750 ml rybího vývaru 

Technologický postup:

  • Filet z kapra

Vyfiletované porce kapra osolíme mořskou solí a okořeníme mletým pepřem. Toustový chléb pokrájíme na malé kostičky, přidáme máslo a řapíkatý celer a vytvoříme krustu. Filety z kapra opečeme na pánvi na másle, na ně položíme krustu a zapečeme v troubě.

  • Glazovaná kořenová zelenina

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme na plátky a na malé komínky. Lehce povaříme v rybím vývaru. Vyjmeme a na pánvi na másle glazujeme.

  • Slaninovou omáčka

Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme, přidáme rybí vývar a smetanu. Necháme zredukovat a tyčovým mixérem rozmixujeme.

  • Bulgur

Bulgur zalijeme rybím vývarem a vaříme do měkka.



Počet zhlédnutí: 1 299

Zpět

    Městský úřad