close google translator menu
Dnes je Neděle 16.6., svátek má Zbyněk.
Dnes má svátek Zbyněk. Gratulujeme :)

Osobnosti narozené dnes:


  • Urby Emanuelson (*1986) - Nizozemský fotbalista
  • Rick Nash (*1984) - Kanadský hokejista
  • Jan Železný (*1966) - Atlet
  • George Andreas Papaudreou (*1952) - Řecký politik
  • Herbert Lichtenfeld (*1927, +11.12.2001) - Německá spisovatelka
  • Barbara McClintocková (*1902, +2.9.1992) - Americká genetička, držitelka Nobelovy ceny
  • Georg Wittig (*1897, +26.8.1987) - Německý chemik, držitel Nobelovy ceny
  • Josef Kopta (*1894, +3.4.1962) - Spisovatel a novinář
  • Stan Laurel (*1890, +23.2.1965) - Americký herec a komik
  • Alexander Alexandrovič Friedman (*1888, +16.9.1925) - Ruský kosmolog a matematik
  • Karel Absolon (*1877, +6.10.1960) - Krasový badatel a archeolog
  • Gustav V. (*1858, +29.10.1950) - Švédský král
  • Giovanni Boccaccio (*1313, +21.12.1375) - Italský spisovatel
Změnit velikost textu: A- |  A |  A+

Světlý ležák Skřečoňský žabák získal titul Regionální potravina

Světlý ležák Skřečoňský žabák získal titul Regionální potravina

MS KRAJ – Jednou z Regionálních potravin roku 2019 v Moravskoslezském kraji je bohumínské pivo Skřečoňský žabák. Rodinný minipivovar funguje ve Skřečoni od roku 2011.

Titul „Regionální potravina“ získal jedenáctistupňový světlý ležák Skřečoňský žabák v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců.

„Hodnotili jsme a ochutnávali skoro stovku nejrůznějších produktů. Toto množství mi udělalo velikou radost, protože farmářů či výrobců místních potravin stále přibývá. Značku nakonec získali například bezlepkový Větrník s čokoládovou polevou, BIO Kozí jogurtové mléko z Vítkova nebo Hlavnický tvaroh z farmy, který si sama domů nakupuji už delší dobu. Značku získal i světlý ležák Skřečoňský Žabák,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců.

(rzp)


  Vytisknout Vytisknout
  Zpět Zpět
  Nahoru Nahoru

Publikováno / aktualizováno: 24.5.2019
Počet zhlédnutí: 481

 

Naposledy aktualizované

Vygenerováno za 2.59 sekund