Město Bohumín

16.3.
2020

Bohumínská nemocnice přijme jen předem objednané pacienty

BOHUMÍN – Bohumínská městská nemocnice je preventivně kvůli hrozbě koronaviru od pondělí 16. března přístupná jen pro předem objednané pacienty. Reaguje tak na uzavření provozu ordinací některých praktických lékařů. Všechny její ambulance (interní, chirurgická, plicní i gynekologická) jsou v provozu. Pacienti si ale nově musí svou návštěvu až do odvolání předem telefonicky domluvit. Objednaným pacientům nemocniční personál hned u vstupu do areálu preventivně změří teplotu a ověří si jejich návštěvu v konkrétní ambulanci.

„Reagujeme tak na uzavření provozu ordinací některých praktiků. Chápeme, že bez patřičných ochranných pomůcek by ordinováním vystavovali sebe i pacienty velkému riziku, ovšem i my máme nedostatek pomůcek a v ambulancích jsme měli po omezení provozu obvodních lékařů úplně plno, což by znamenalo přenesení obrovského potencionálního rizika i na naše pacienty a personál,“ vysvětlil nová opatření ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

Bohumínské zařízení už dříve vydalo zákaz návštěv. Teď však opatření ještě více zpřísnilo. „Rozhodli jsme, že za současného stavu nebudeme na následných lůžcích nikoho propouštět, ale ani přijímat. Platí STOP STAV a také velmi přísný režim u vstupu na tato oddělení, kde jsou z hlediska věku i zdravotního stavu nejrizikovější pacienti,“ upřesnil Němeček. Dodal, že na omezení plánovaných výkonů zatím nedošlo. „Primáři budou ovšem zdravým rozumem posuzovat, které výkony snesou odklad. Cílem je ušetřit ochranné pomůcky,“ upřesnil Němeček.

V pondělí 16. března si zástupci nemocnice vyzvedli v budově Moravskoslezského kraje konečně první stovku respirátorů pro personál. „Situace s ochrannými pomůckami je velmi vážná, je jejich akutní nedostatek,“ uvedl Němeček s tím, že bohumínská nemocnice disponuje pěti přístroji pro plicní ventilaci, které jsou tolik potřebné pro nejvážnější případy po nákaze koronavirem.

Bohumínská městská nemocnice žádá veřejnost o respektování nových pokynů. „Vzniklou situaci neberme na lehkou váhu. Společným dodržováním všech opatření můžeme vše zvládnout a zvrátit v co nejkratším čase,“ uzavřel Svatopluk Němeček.

Kontakty pro objednání návštěvy ambulancí:

Interní ambulance: 596 096 464 (od 6 do 13 hodin)
Interní ambulance: 596 096 458 (od 13 do 6 hodin)
Chirurgická ambulance: 596 096 849
Gynekologická ambulance: 596 096 757
Plicní ambulance: 596 096 755

Informace o novinkách či změnách najde veřejnost na sociálních sítích i webu nemocniceměsta.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Ilustrační foto: Lucie Balcarová



Související články

Koronavirus COVID 19 a praktické informace 22.3.2020

Koronavirus COVID 19 a praktické informace

Koronavirus COVID 19 a karanténa. Jak se v ní chovat? Pro onemocnění COVID 19 byla stanovena 14 denní karanténa, která zohledňuje dosavadní poznatky o inkubační době onemocnění. Po tuto 14 denní karanténu, je osoba povinna omezit styk s ostatními osobami a sledovat svůj zdravotní stav.
Počet zhlédnutí: 2 175

Zpět

    Městský úřad