Město Bohumín

Co, kdy, kde ... - Poštovní poukázky, důchody, dodávání zásilek a další v době opatření proti koronaviru


Akce ve formátu iCalendar pro vložení do Vašeho diáře    

Poštovní poukázky, důchody, dodávání zásilek a další v době opatření proti koronaviru (Ostatní)
St 18.3.2020 - Út 24.3.2020


  • Lokality uzavřené Krajskou hygienickou správou: 

Listovní zásilky z třetích zemí – Obyčejné zásilky budou doručovány vložením do domovní schránky. Velké kusy obyčejných listovních zásilek, které není možné vložit do domovní schránky adresáta, se uloží rovnou na ukládací poště bez pokusu o doručení.

Zapsané zásilky se uloží na ukládací poštu bez pokusu o doručení.

Třídění a výprava na vyměňovacích poštách vč. detašovaných pracovišť a SPU probíhá beze změny. Aktuálně dochází k velkému omezení letecké přepravy, takže z ciziny a do ciziny bude problém dostat zásilky z/do některých zemí. Budeme komunikovat průběžně. Pokud však by byla dodejna/ukládací pošta, která by čelila „záplavě, nebo zavalení“ zásilek ze třetích zemí, lze domluvit s adresním SPU dočasné pozdržení/uskladnění zásilek; ty se však stejně budou muset doručit následně. 

Obyčejné listovní zásilky – doručovány vložením do domovní schránky. Velké kusy obyčejných listovních zásilek, které není možné vložit do domovní schránky adresáta, se uloží rovnou na ukládací poště bez pokusu o doručení. U těchto ukládaných zásilek odpovědný pracovník dodávací provozovny prodlouží úložní dobu na 30 dnů. K zásilkám musí být vyhotovena Výzva k vyzvednutí obyčejné zásilky (tisk. 11-060B), ve které musí být uveden správný, tj. prodloužený, datum konce úložní doby.

Pokud u zásilky prodloužení úložní doby vyloučil odesílatel, nebude u konkrétní zásilky úložní doba prodloužena.

Výzva musí být vložena do domovní schránky adresáta. Důvod uložení - Vyšší moc.

 

Zapsané zásilky

Listovní zásilky se uloží na ukládací poštu bez pokusu o doručení. U těchto ukládaných zásilek odpovědný pracovník dodávací provozovny prodlouží úložní dobu na 30 dnů. Pokud u zásilky prodloužení úložní doby vyloučil odesílatel nebo není v souladu s podmínkami dané služby, nebude u konkrétní zásilky úložní doba prodloužena. K zásilkám musí být vyhotoveno Oznámení o příchodu zásilky/Potvrzení o převzetí zásilky, ve kterém musí být uveden správný, tj. prodloužený, datum konce úložní doby (je-li to s ohledem na požadavek odesílatele možné).

Oznámení musí být vloženo do domovní schránky adresáta. Důvod uložení - Vyšší moc.

Úřední psaní se službou „Nevracet, vložit do schránky“ a dispozicí „Neukládat“,  budou vložena do schránky rovnou bez pokusu o doručení. Ostatní úřední psaní se službou „Nevracet, vložit do schránky“ budou uložena po dobu stanovené úložní doby u ukládací pošty.

Vzor pro vyplnění Prohlášení doručujícího orgánu na dodejce i zásilce bude zaslán dodatečně.

U ostatních zapsaných listovních zásilek se službou „Nevracet, vložit do schránky“ a dispozicí „Neukládat“,  postupujte shodně jako u úředních psaní s touto kombinací služeb. 

Tam, kde to provozní podmínky umožní, ukládejte zapsané listovní zásilky (ty, které se ukládají bez pokusu o doručení) přes flash disk ráno s návozem na pošty.

 

Balíky (vnitrostátní i ze zahraničí) se uloží bez pokusu o doručení. U těchto ukládaných zásilek odpovědný pracovník dodávací provozovny prodlouží úložní dobu na 15, resp. 30 dnů (podle druhu zásilky). Pokud u zásilky prodloužení úložní doby vyloučil odesílatel nebo není v souladu s podmínkami dané služby, nebude u konkrétní zásilky úložní doba prodloužena. K zásilkám musí být vyhotoveno Oznámení o příchodu zásilky/Potvrzení o převzetí zásilky, ve kterém musí být uveden správný, tj. prodloužený, datum konce úložní doby (je-li to s ohledem na požadavek odesílatele možné).

Oznámení musí být vloženo do domovní schránky adresáta. Důvod uložení - Překážka na straně pošty.

U balíků BN postupujeme obdobným způsobem  - viz výše.

Je zastaveno poskytování služby „Komplexní doručení“ a „Odvoz spotřebiče“.

Propagační materiál – do odvolání nebudou doručovány ani přijímány.

Informační materiál – bude přijímán a doručován pouze materiál obsahující informace a nařízení týkající se koronaviru.

 

Důchody se uloží bez pokusu o doručení. Vzhledem k tomu, že důchod zůstává příjemci k dispozici na ukládací poště po dobu tří měsíců, nejsou pro jeho dodání nastaveny žádné další mimořádné postupy. Možnost doručování bude přesto komunikována s Krajskou hygienickou stanicí. V případě povolení doručování s ochrannými prostředky, bude řešeno vybavení doručovatelů ve spolupráci s hasičským záchranným sborem. Doručování proběhne eventuálně za asistence Policie ČR. 

Poštovní poukázky – budou doručovány vložením do domovní schránky.

Poštovní poukázky, které není možné doručit vložením do domovní schránky, se uloží u příslušné ukládací pošty bez pokusu o doručení. K poštovní poukázce musí být vyhotovena Výzva k vyzvednutí (tisk. 11-064V), která musí být vložena do domovní schránky adresáta. Vzhledem k tomu, že platnost poštovní poukázky je 25 dní (nezvolil-li odesílatel jinak), nejsou pro její dodání nastaveny žádné další mimořádné postupy. 

Hromadné podání zásilek a svozy – nebude v uzavřených oblastech umožněn, s výjimkou zásilek podaných v souvislosti s koronavirem. 

Cashové služby – budou standardně zajišťovány, pokud nedostane ČP informaci o zrušení obsluhy. 

 

  • Ostatní lokality: 

Listovní zásilky z třetích zemí – Zásilky budou doručeny stávajícím způsobem. V případě, že nebudete mít kapacity pro doručování těchto zásilek, je možné odložit zpracování a jejich doručení. Třídění a výprava na vyměňovacích poštách vč. detašovaných pracovišť a SPU probíhá beze změny. Aktuálně dochází k velkému omezení letecké přepravy, takže z ciziny a do ciziny bude problém dostat zásilky z/do některých zemí. Budeme komunikovat průběžně. Pokud však by byla dodejna/ukládací pošta, která by čelila „záplavě, nebo zavalení“ zásilek ze třetích zemí, lze domluvit s adresním SPU dočasné pozdržení/uskladnění zásilek; ty se však stejně budou muset doručit následně. 

Obyčejné zásilky

Obyčejné listovní zásilky, které lze s ohledem na jejich rozměry vložit do domovní schránky adresáta, se vždy doručí vložením do domovní schránky adresáta.

Velké kusy obyčejných listovních zásilek, které není možné vložit do domovní schránky adresáta a Obyčejné balíky se uloží rovnou na ukládací poště bez pokusu o doručení. U těchto ukládaných zásilek odpovědný pracovník dodávací provozovny prodlouží úložní dobu na 30 dnů. Pokud u zásilky prodloužení úložní doby vyloučil odesílatel, nebude u konkrétní zásilky úložní doba prodloužena. K zásilkám musí být vyhotovena Výzva k vyzvednutí obyčejné zásilky (tisk. 11-060B), resp. Oznámení o příchodu zásilky/Potvrzení o převzetí zásilky, ve kterém musí být uveden správný, tj. prodloužený, datum konce úložní doby (je-li to s ohledem na požadavek odesílatele možné).

Výzva/Oznámení musí být vloženo do domovní schránky adresáta. Důvod uložení - Vyšší moc. 

 

Zapsané zásilky

Listovní zásilky se uloží na ukládací poštu bez pokusu o doručení. U těchto ukládaných zásilek odpovědný pracovník dodávací provozovny prodlouží úložní dobu na 30 dnů. Pokud u zásilky prodloužení úložní doby vyloučil odesílatel nebo není v souladu s podmínkami dané služby, nebude u konkrétní zásilky úložní doba prodloužena. K zásilkám musí být vyhotoveno Oznámení o příchodu zásilky/Potvrzení o převzetí zásilky, ve kterém musí být uveden správný, tj. prodloužený, datum konce úložní doby (je-li to s ohledem na požadavek odesílatele možné).

Úřední psaní se službou „Nevracet, vložit do schránky“ a dispozicí „Neukládat“,  budou vložena do schránky rovnou bez pokusu o doručení. Ostatní úřední psaní se službou „Nevracet, vložit do schránky“ budou uložena po dobu stanovené úložní doby u ukládací pošty.

Oznámení musí být vloženo do domovní schránky adresáta. Důvod uložení - Vyšší moc. 

Tam, kde to provozní podmínky umožní, ukládejte zapsané listovní zásilky (ty, které se ukládají bez pokusu o doručení) přes flash disk ráno s návozem na pošty.

 

Balíky (vnitrostátní i ze zahraničí) a balíky Nadrozměr budou  doručovány náhradním způsobem:

Doručovatel s technologií PNC bude vybaven vytištěným tiskopisem výzva z APOSTu.

Doručovatel zazvoní u bytových/domovních dveří. Vyzve adresáta, ať položí osobni doklad, případně další doklad prokazující oprávnění k převzetí zásilky (dále jen doklad) na zem nebo jiné vhodné místo a ustoupí. Doručovatel si doklad převezme, ověří totožnost, zapíše údaje na Výzvu. Položí Výzvu zpět (v případě dobírky i s prázdnou obálkou pro vložení hotovosti), vyzve adresáta k podpisu a vložení hotovosti do obálky. Převezme výzvu s obálkou, zkontroluje převzatou částku, vypořádá rozdíl (vrátí zpět v obálce a vyčká na převzetí adresátem). V případě požadavku na bezhotovostní platbu, položí POS teminál na zem, zadá provedení platby v PDA, vyzve adresáta k přiložení platební karty na POS terminál a zadání PINu, pokud je požadován. Doručovatel převezme zpět POS terminál, případné tisky z terminálu vloží do obálky a položí na zem, Vyzve adresáta k převzetí účtenek z obálky. Prázdnou obálku si převezme zpět.  Do PDA zadá indikaci „podpis na papír“. Po dokončení doručení, ošetří doručovatel své ruce dezinfekčním sprejem nebo gelem.

V případech, kdy je v karanténě pouze např. jeden byt (tzn., že v karanténě není oblast, celý dům, ulice apod.), může být u zásilky (listovní i balíkové) proveden náhradní pokus o doručení sousedům. Tento postup není možný u zásilek s doplňkovou službou Dodání do vlastních rukou a Dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta.

Zásilky (listovní i balíkové) adresované adresátům, kteří jsou v karanténě, lze jednorázově bezplatně doslat do lokality, kde není nařízena karanténa. Adresát výjimečně v tomto případě uvede při žádosti o dosílku (e-mail, telefon) nejenom novou adresu, ale také označení „nového“ adresáta, kterému má být zásilka na nové adrese dodána. Provozovna, která žádost přijala, žádost zaeviduje, a to včetně zaevidování nového adresáta. Označení nového adresáta musí být vyznačeno na zásilce (z úpravy zásilky musí být zřejmé, že se jedná o dosílku v důsledku karantény, tj. o bezplatnou dosílku). Tento postup není možný u zásilek s doplňkovou službou Dodání do vlastních rukou a Dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta a u zásilek, u kterých to vyloučil odesílatel. 

Je zastaveno poskytování služby „Komplexní doručení“ a „Odvoz spotřebiče“ 

V případě uložených balíků, které je možné vyzvednout na identifikační kód pro výdej zásilky, bude balík standardně vydán tomu, kdo sdělí správný identifikační kód spolu se jménem a příjmením adresáta nebo podacím číslem zásilky.

Bude-li v důsledku koronaviru uzavřena určitá lokalita, může adresát balíku, který je možné vyzvednout na identifikační kód pro výdej zásilky, požádat o změnu ukládací pošty mimo uzavřenou lokalitu, kde bude balík vydán po splnění výše uvedených podmínek. 

Propagační materiál – do odvolání nebudou doručovány ani přijímány. 

Informační materiál – dokončení roznosu materiálu, který je v síti. Následně bude přijímán a doručován pouze materiál obsahující informace a nařízení týkajících se koronaviru.

Důchody

Pokud zaměstnanec nebude vybaven respirátorem, budou  doručovány náhradním způsobem s tímto postupem:

Doručovatel zazvoní u bytových/domovních dveří. Vyzve důchodce, ať položí osobni doklad na zem nebo jiné vhodné místo a ustoupí (v případě, že je doručovatel vybaven ochrannými rukavicemi, nebude důchodce pokládat osobní doklad na zem, doručovatel si jej standardně převezme). Doručovatel si doklad převezme, ověří totožnost, vloží hotovost s dokladem a průkazem totožnosti do obálky, položí vše na zem nebo jiné vhodné místo a ustoupí. Vyzve důchodce, ať podepíše doklad a podepsaný vloží zpět do obálky. Obálku položí na zem nebo jiné vhodné místo, doručovatel ji převezme, zkontroluje vyplněné údaje. Po dokončení předání důchodu, ošetří doručovatel své ruce dezinfekčním sprejem nebo gelem.  

Poštovní poukázky budou doručovány vložením do domovní schránky. 

Poštovní poukázky, které není možné doručit vložením do domovní schránky, se uloží u příslušné ukládací pošty bez pokusu o doručení. K poštovní poukázce musí být vyhotovena Výzva k vyzvednutí (tisk. 11-064V), která musí být vložena do domovní schránky adresáta. Vzhledem k tomu, že platnost poštovní poukázky je 25 dní (nezvolil-li odesílatel jinak), nejsou pro její dodání nastaveny žádné další mimořádné postupy.

 

Hromadné podání zásilek a svozy –  náhradním způsobem, viz níže.Hromadné podání prostřednictvím vnitrostátního přepravce

  • Řidič je vybaven respirátorem – standardní převzetí zásilek

Řidič není vybaven respirátorem – vyzvat řidiče dopravce/odesilatele, aby zůstal v kabině a nevystupoval. Depo/SPU zajistí navedení vozidla k vykládce a provede vykládku. Pokud se jedná o papírové podání, vyzve řidiče k předání dokladů okénkem vozidla, obdobně řešit i otevření nákladového prostoru. 

  • Svoz provádí pracovník ČP – vnitrostátní i přeshraniční

Řidič je vybaven respirátorem – standardní převzetí zásilek.
Řidič není vybaven respirátorem – svoz bude proveden, pokud bude zákazníkem vpuštěn. 

  • Hromadné podání prostřednictvím zahraničního dopravce

Podavatel přiveze zásilky k podání – vyzvat řidiče dopravce/odesilatele, aby zůstal v kabině a nevystupoval. Depo/SPU zajistí navedení vozidla k vykládce a provede vykládku. Pokud se jedná o papírové podání, vyzve řidiče k předání dokladů okénkem vozidla, obdobně řešit i otevření nákladového prostoru. 

Cashové služby – budou standardně zajišťovány, pokud nedostane ČP informaci o zrušení obsluhy.




Počet zhlédnutí: 2 726

Zpět

    Městský úřad