Zpravodajství
11.2.2013 - Kdo chce pěstovat víno, měl by se obrnit trpělivostí
Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 35
Strana: 3
Autor: Andrea Vargová
Druhá přednáška z cyklu Zahrádkářské univerzity byla o pěstování vinné révy na Karvinsku
Orlová – Víno, nápoj bohů, mělo odedávna mezi nápoji mimořádné postavení. Jeho povzbuzující účinky a blahodárný vliv na zdraví znali už lidé ve starověku. Podmínky na Karvinsku nejsou pro pěstování révy na výrobu vína coby lahodného moku ideální, to ale neznamená, že tady nelze vypěstovat hrozny, na kterých si smlsne každý milovník těchto vitamíny nabitých bobulek. Podle použití se odrůdy révy vinné dělí na moštové, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, a stolní, které jsou určeny k přímé konzumaci. "Moštová vína bych k pěstování na Karvinsku nedoporučoval, protože tady nedozrávají. V našem regionu totiž hodně prší a je zataženo.
Aby bylo víno kvalitní, potřebuje určité množství slunečního svitu, a když je zamračeno a prach, tak to nejde," vysvětluje Vladislav Samek, člen okresního instruktorského sboru Českého zahrádkářského svazu v Karviné, který přednášku vedl. Pro pěstování na Karvinsku jsou podle něj ideální buď rezistentní odrůdy, které jsou odolné vůči chorobám, nebo interspecifické stolní odrůdy, vzniklé mezidruhovým křížením evropských,amerických a amurských odrůd vinné révy, které jsou také do značné míry odolné proti houbovým chorobám a škůdcům a také mrazu. "Konkrétně se v našem regionu daří odrůdám Chrupka bílá a červená, což jsou staré odrůdy, které sice nejsou interspecifické, ale jsou vhodné pro naše podmínky a navíc velmi chutné. Dále se dají dobře pěstovat odrůdy Arkadia, Ajvaz, Nero, Negro, Aurora a našla by se samozřejmě řada dalších," doplnil Vladislav Samek.
Rovněž upozornil na zajímavou skutečnost, a to, že globální oteplování se zapříčinilo o velký nárůst počtu pěstitelů na Karvinsku. "Tolik hroznů se tu nikdy nepěstovalo. Dnes už révu pěstuje skoro každý zahrádkář. V souvislosti s globálním oteplováním se tady teď daří i některým odrůdám, které se zde dříve pěstovat nedaly," tvrdí zkušený pěstitel s tím, že dříve se réva pěstovala pouze na zdích, kde bylo teplo od omítky, ale dnes už lze hrozny pěstovat klidně uprostřed zahrady.
Informace hledejte v knihách
A co by doporučil začínajícím pěstitelům vína?
"Aby si předtím, než se pustí do pěstování vinné révy, pořídili nějakou odbornou literaturu nebo se zašli poradit se zkušenými zahrádkáři. Na pěstování révy je také třeba, aby byl člověk trpělivý. Kdo tuto vlastnost postrádá, ať víno raději nepěstuje," radí Vladislav Samek.
Žádný pěstitel by podle něj neměl být lačný a nechávat na keři více hroznů než má mít. Kvalitní hrozny jsou ty, kterých není na jednom keři příliš mnoho. "Pěstitel se nesmí bát stříhat. Kdo révu nestříhá, tak nic nemá," dodal zahrádkář.
Přednáška?
Velmi zdařilá
Na přednášku pana Samka zavítalo přes dvacet posluchačů. Jedním z nich byl pan Bruno Wolek, velkopěstitel z Bohumína, který ji hodnotil jako mimořádně zdařilou. "Dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí, a i když je v literatuře mnoho věcí, tak praktické ukázky tam nenajdete. Možná si vyzkouším i nějaké nové odrůdy, o kterých se tu dnes hovořilo," svěřil se pan Wolek. Třetí přednáška z cyklu školení nazvaného Zahrádkářská univerzita v Orlové se uskuteční v sobotu 23. února ve 14 hodin a bude o pěstování zeleniny a jejím významu pro zdraví člověka. Přednášet bude pan Rostislav Jurča, profesor Střední zahradnické průmyslové školy v Ostravě.