Město Bohumín

2.2.2015 - Platit na úřadě kartou? Ne všude je to možné

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 27
Strana: 1
Autor: Michaela Zormanová

O zavedení služby rozhodují města. V okrese tuto možnost nabízí jen Karviná a Bohumín.

Karvinsko – Pokud za volantem uděláte přestupek a zastaví vás policie, pokutu můžete zaplatit hotově, vzít si složenku, nebo zaplatit kartou. Města ale tak jako policie pružná nejsou. Na úřadech je možnost platit bankovní kartou zpravidla stále hudbou budoucnosti. Na Karvinsku jsou výjimkou pouze radnice v Karviné a Bohumíně.

Tam tuto službu zavedli jako první na Karvinsku. "Platit na radnici kartou u nás lidé mohou již devátým rokem. Momentálně radnice disponuje pěti platebními bezkontaktními terminály, jeden z nich je přenosný, další čtyři terminály jsou v radničních budovách a dva v pokladnách," přiblížila mluvčí města Lucie Balcarová s tím, že terminály jsou výhodné jak pro klienty, kteří tak nemusí u sebe nosit větší částky, tak i pro úředníky, kteří zase nemusí vypisovat stvrzenky.

S tím souhlasí i mluvčí Karviné Šárka Swiderová. "Ve všech pokladnách na radnici – a už mnoho let – je možné zaplatit kartou všechny místní poplatky při správních úkonech. Je to rychlé a pohodlné," potvrdila Swiderová. V Českém Těšíně přitom tuto možnost nabízeli lidem už před šesti lety. "Zavedli jsme placení kartou v roce 2009. Bohužel zájem nebyl, službu využívalo jen pár lidí, proto jsme terminál zrušili. Mladí lidé platí poplatky většinou elektronicky, starší raději používají hotovost," objasnila situaci českotěšínská mluvčí Dorota Havlíková.

Služba není zadarmo

Jedním z důvodů, proč se města do nabízení této možnosti nehrnou, je finanční nákladnost, která zahrnuje nejen nakoupení terminálů, ale dokonce i jejich užívání.

"Pro město je nevýhodné, že placení kartou není bezplatnou službou, jak vyplynulo z jednání s bankou," vysvětlila orlovská mluvčí Nataša Cibulková. I když před časem prý vedení města o placení kartou vážně uvažovalo, ukázalo se, že platbu v hotovosti upřednostňují i sami lidé. "Průzkum mezi obyvateli překvapil i radnici, zájem o placení kartou byl menšinový," dodala Cibulková.

Ze stejného důvodu, tedy kvůli zpoplatnění, možnost placení klientů zatím nenabízí ani Česká pošta. Výjimku tvoří zákazníci ČSOB či její značky Era Poštovní spořitelna. Banka totiž provozuje na poštách své pobočky a platební terminály, takže pošta za platby kartami ČSOB nemusí platit žádné poplatky.

V letošním roce by se ale situace mohla změnit, a to díky novému nařízení Evropské unie, platnému od letošního roku, které poplatky za platbu kartou snižuje. Vedení pošty tak předpokládá, že použít platební kartu by klienti všech bank mohli od posledního čtvrtletí letošního roku.

O zavedení moderního elektronického způsobu placení uvažují v Havířově. "Obyvatelé se na placení kartou občas ptají, evidentně by tuto službu přivítali. Magistrát proto bude tuto záležitost v nejbližší době řešit," uvedla mluvčí Havířova Eva Wojnarová.


Související články

Platba kartou na radnici 30.1.2015

Platba kartou na radnici

Obracím se na Vás s otázkou ohledně možnosti placení kartou na úřadech ve městě? Chci se zeptat, kde tato možnost funguje a kde ne? Zda ji shledáváte jako přínosnou a jaké výhody a nevýhody z této možnosti podle Vás plynou?

    Městský úřad