Město Bohumín

26.5.2015 - Bohumínský Balaton

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 21
Strana: 3
Autor: toj, rich

Bohumín – Město nemá klasickou letní plovárnu, na což si Bohumíňané za ta léta zvykli a přizpůsobili se. K osvěžení v horkých letních dnech mohou kromě krytého aquacentra využívat přírodní nádrže, nenapravitelní romantici pak některou z řek. Jak ale podotýká Pavel Čempěl z bohumínské radnice: "ani jedno jezero (Vrbické ani Kališovo) není určeno ke koupání. Oficiálně je to stále dobývací prostor, i když už těžba štěrku na obou skončila," říká redaktor městských novin Pavel Čempěl.

Vrbické jezero bylo kdysi hodně populární, ale teď už není v kurzu a až na malé výjimky se tam nikdo koupat nechodí. Je spíše doménou rybářů. Kališovo jezero je naopak velmi populární. "Nemá však statut přírodního koupaliště, je to dobývací prostor," připomíná Čempěl. Přesto jsou na březích hezké upravené pláže i nějaké zázemí. V létě tam funguje bufet s venkovním posezením, WC, hřiště na plážový volejbal i houpačky pro děti.

Karvinské moře a Kozí Becírek

Karvinské moře, Kozí Becírek. To jsou názvy dalších oblíbených lokalit, které navštěvují obyvatelé měst na Karvinsku. "Kozí Becírek sice funguje jako neoficiální přírodní koupaliště, ale ve skutečnosti je to rybářský revír. Orlovští rybáři zde pořádají závody a zároveň pečují o čistotu břehů. Každoročně odtamtud odvezou neuvěřitelné množství odpadků," říká mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

Karvinské moře je na tom podobně. Přírodní lokalita, místo častých návštěv nejen českých, ale i polských plavců. A také častý nepořádek. V současnosti probíhají další jednání o možné budoucnosti této lokality a její změně na oficiální rekreační místo. Zatím je ale vše ve fázi jednání.



    Městský úřad