Město Bohumín

9.3.2019 - Polední menu jsou stále v oblibě

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 58
Strana: 51
Autor: Richard Kutěj

KARVINSKO – Ta vlna začíná okolo 11 hodin dopoledne a končí zhruba o hodinu později, poslední "zoufalci" ale někdy a někde uspějí ještě i před 14. hodinou. "Meníčka" na Karvinsku. Jedou ve městech, ale také v menších obcích, poptávka je podle provozních restaurací poměrně vysoká, úroveň se podle strávníků liší podnik od podniku. "Nejhorší chybou některých provozoven na Karvinsku je to, že někde ještě stále nepochopili, že šetřit na každé bramboře a vařit nekvalitně, ale hlavně rychle a levně, to už dneska neletí, hosté to prokouknou a začnou chodit jinam," řekl Deníku jeden z pravidelných strávníků podniků z bývalého okresu. Ne všechna hodnocení jsou ale tak příkrá.

"Zlepšuje se to. Když se chci dobře i vydatně najíst, vím, kam zajít na menu či na večeři s partnerkou, a těch podniků opravdu přibylo," uvedl další z oslovených. Polední "meníčka" mají také na Karvinsku dlouholetou tradici a vyrážejí na ně nejen lidé, kteří využívají třeba stravenek od svých zaměstnavatelů.

Víceméně čistě na menu nabídce staví provoz restaurace U Koplíků v Pivovarské ulici v centru karvinského Fryštátu. "Se zájmem hostů jsme spokojeni, velkou část klientely tvoří hosté stálí, přicházejí ale i noví," říká spolumajitelka podniku Renáta Koplíková. Čím si vysvětluje zájem? "Zaměřujeme se hodně na domáckou kuchyni a nabízíme i jídla vhodná pro alergiky, stejně jako nabídku pro vegetariány a vegany, takže pokrýváme poptávku těchto lidí," říká. Ceny "meníček" se zde pohybují okolo 95 korun, čas od času nabídku zpestří i dražší jídlo. "Vaříme osm let a začínali jsme na ceně 85 korun za menu," odpovídá Renáta Koplíková na otázku ohledně zvyšování cen.

Zcela vlastní cestou jde podnik Zappa´s Restaurant v Havířově. Nabízí tu také týdenní polední nabídku, což je výběr ze zhruba šesti hlavních jídel a dvou polévek. Ceny hlavních jídel se pohybují okolo 130 až 170 korun, plus peníze za polévku. Na klasické menu ceny se tu tedy nehraje. "Své klienty přes to máme i v době poledních menu, hosté si ovšem také v tuto dobu mohou dát bez problémů i cokoli jiného z našeho jídelního lístku. Ano, jdeme svou cestou, chceme zůstat po celý den především dobrý restaurant s atmosférou a nechceme to ani přes všední poledne měnit v něco na způsob rychlé jídelny," říká zdejší provozní Lucie Minářová.

Na "meníčka" se chodí také v menších obcích, samozřejmě, každá má své specifika. Jedním z takových podniků je restaurace U Témů v Dolní Lutyni. "U nás je výhodou, že chodí nejen místní, ale jsme podnik na hlavní trase mezi Karvinou Orlovou a Bohumínem, zastaví se tedy i mnozí šoféři a lidé při služebních cestách, v okolí také vyrůstají nové firmy a provozovny a docházejí i tamní zaměstnanci," popisuje průřez menu klientelou majitelka podniku Gabriela Témová.

"Zájem o menu se zvedá, registrujeme i nové tváře," hodnotí pak celkový obrat poledních jídel, které zde jedlík pořídí za základní cenu 95 korun, speciální nabídka pak stojí cca o dvacet korun více. "V posledních letech jsme kvůli nárůstu cen základních surovin museli také zdražovat, pořád jsme ale podnik mimo velká města a při stanovení konečné ceny na to musíme myslet," dodává majitelka restaurace U Témů v Dolní Lutyni.



    Městský úřad