Město Bohumín

30.10.2019 - Faráře natočili na intimní schůzce. Hned rezignoval

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 251
Strana: 13
Autor: Josef Gabzdyl

Do velkých problémů se dostal farář Marcel Puvák z Dětmarovic na Karvinsku. V polském hotelu ho totiž natočili při intimní schůzce s mužem.

DĚTMAROVICE - Bylo to ponižující. Když do hotelového pokoje v polských Katovicích minulý týden vpadl polský aktivista Zbigniew Stonoga, který sám sebe nazývá lovcem církevních pedofilů, a o něco později i policie, byl 41letý Puvák částečně vysvlečený stejně jako mladý muž, jenž s ním dlel v pokoji.

Když se katolický duchovní dozvěděl, že schůzku nahrávala skrytá kamera, zpytoval svědomí. "Jsem knězem ostravské diecéze a dnes jsem zhřešil, nebo jsem chtěl zhřešit, ale měl jsem úmysl se sexem s mužem. Velmi toho lituji a na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám," říká ve videu, které polský aktivista zveřejnil. Jeho podezření, že farář je pedofilem zaměřeným na nezletilé chlapcevozíčkáře, se ale dle polské policie nepotvrdilo. "V pokoji byl jen muž starší osmnácti let. Prohledali jsme i automobil podezřelého a nenašli nic závadného," uvedla mluvčí katovické policie a zopakovala, že není důvod pro trestní stíhání. Puvák MF DNES sdělil, že pravdivá jsou jen slova, která řekl do kamery. "Připravili na mě léčku a pak vše zinscenovali. Setkal jsem se jen s dospělým mužem. Celý způsob jejich jednání byl hrubým zastrašováním," konstatoval s tím, že se chce postupně zcela očistit. Duchovní ještě dříve, než se případ dostal do médií, vše oznámil nadřízeným v ostravsko-opavské diecézi. A na pozici faráře okamžitě rezignoval.

"Je si vědom, že jednal v rozporu s kněžskými závazky, a omlouvá se za pohoršení, které jednáním způsobil. Biskup jeho rezignaci přijal a postavil ho s okamžitou platností mimo službu až do konečného vyšetření záležitosti," uvedl mluvčí biskupství Pavel Siuda. Kněz měl na starosti farnost v Dětmarovicích, kde i bydlel, a také sloužil v sousední farnosti v Doubravě. V diecézi patřil k nejaktivnějším, například inicioval pietní akty k výročí důlních neštěstí v Doubravě nebo vyjednal pro místní ženu křest od papeže Františka. Nyní do těchto farností bude dojíždět duchovní z Bohumína.

Případem byli přímo v Dětmarovicích velmi překvapení. "Dle dosavadních názorů obyvatel je vyloučeno, aby dále tento kněz v budoucnu vykonával funkci faráře v naší obci," konstatoval dětmarovický starosta Ladislav Rosman. Duchovní byl činný i v televizi Noe, která se zaměřuje na církevní pořady. "Tento kněz, který pro nás externě pracoval a vedl náboženskou redakci, byl okamžitě zbaven veškeré služby v televizi," sdělil ředitel televize Leoš Ryška. Zdůraznil, že se televize snaží stavět na stranu obětí sexuálních deliktů. "O to více je pro nás bolestivé, že se takového jednání dopustil jeden z našich spolupracovníků. V hluboké víře v nekonečné Boží milosrdenství prosím o modlitbu," zakončil ředitel Ryška.



    Městský úřad