Město Bohumín

29.10.2020 - Pro třetí ligu a krajský přebor bude jaro pekelně horké

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 252
Strana: 15
Autor: David Hekele, Martin Ruščin

KRAJ – Pekelné jaro. I tak by se dala nazvat první polovina příštího roku pro fotbalisty od třetí ligy dolů. Proč? Budou muset totiž od března do konce června odehrát nejen plánovaný jarní program, ale také část podzimu přeloženého kvůli opatřením vlády znemožňujícím ještě v roce 2020 na trávnících nastoupit.

Na začátek trocha rekapitulace. Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na svém úterním zasedání rozhodl tak, jak se očekávalo. S konečnou platností ukončil fotbalový podzim 2020 ve všech neprofesionálních soutěžích.

Navázal tak na rozhodnutí Řídící komise pro Moravu z minulého týdne, která přeložila do první poloviny příštího roku zbývající zápasy v Moravskoslezské fotbalové lize (MSFL) a divizích D, E a F. Co to znamená pro účastníky jednotlivých soutěží?

NÁLOŽ AŽ 24 ZÁPASŮ

Program, jaký snad nepamatují, čeká osmnáct mužstev MSFL. Celkem by na jaře měla odehrát 23 utkání, Vyškov a B-tým Sigmy Olomouc dokonce ještě o jeden víc.

"Myslím, že teď už nemá smysl do toho rýpat, jestli je to dobré nebo špatné. Do poslední chvíle jsem byl ale optimistický a věřil, že se podzim bude moci dohrát. Bohužel se to nestalo a za mě bude jaro strašně náročné a horké," přiznal Deníku Lubomír Adler, trenér třetiligových Petřkovic.

Vedle Odry se soutěže z našeho kraje účastní také rezerva Baníku Ostrava, Dolní Benešov, Hlučín a Frýdek-Místek. Adler si je vědom, že bude nutné přípravu rozběhnout prakticky okamžitě po Novém roce, aby se hráči na dlouhý maraton dokázali patřičně připravit.

Navíc kádry budou potřebovat doplnit nejen kvalitou, ale i počtem. "Myslím si, že zatím si to těžko umí někdo představit, protože se bavíme o tom, že budeme hrát systémem středa-sobota-středa třeba každé dva týdny. Sám o tom dost přemýšlím a jsem na to zvědavý. Osobně si ale myslím, že je to špatně. Sportování se mělo nechat," poznamenal Adler.

Na neobvyklé období se budou muset v zimě připravit i účastníci krajského přeboru, které čeká devatenáct, některé týmy pak až dvacet duelů.

"Že podzim skončí už teď, s tím asi počítal každý, protože situace se nelepšila, spíše naopak. Jen jsem doufal, že do konce podzimu, na konci listopadu nebo v prosinci, ještě potrénujeme a třeba odehrajeme i nějaký ten přátelák," přiznal kouč ostravské Hlubiny Jan Woznica.

"Snad v lednu začneme přípravu, protože porce jarních zápasů bude velká, takže bude nutné několik vložených střed. Bude to náročné, i když třeba my jsme si to vyzkoušeli teď s pohárem, tak uvidíme. Naší výhodou je široký kádr, s tím mohou mít jiná mužstva problém. Hlavně budu věřit, že se to odehraje," doplnil významně.

DIVIZE I TŘÍDY? BEZ PROBLÉMŮ

O poznání klidnější mohou být v divizi F, potažmo krajských soutěžích I. A a I. B třídách. Vzhledem k čtrnácti zástupcům v každé soutěži týmy absolvují mezi šestnácti až osmnácti zápasy.

Záleží, jestli si z podzimu neodnesou ještě nějaké ty resty navíc, třeba kvůli odkladům z důvodu počasí. "V MSFL to bude horší, tam jich je osmnáct. U nás to zase takový problém s termíny asi nebude," potvrdil trenér divizního béčka Karviné Marek Bielan.

Podobně mluví také šéf heřmanické lavičky Jaroslav Mlčoch. "Všichni jsme byli dlouhodobě zvyklí na soutěž s šestnácti účastníky, takže odehrát šestnáct utkání nebude potíž. Naopak, budeme rádi, protože dosavadních třináct bylo málo," uvedl.

"Za mě je to logické vyústění situace. V minulém týdnu jsme kvůli počasí nemohli trénovat, v dalším přišel tento verdikt a asi je to i spravedlivější. Někdo trénoval, jiný ne, někde byl koronavirus, jinde ne. Můžeme jen doufat, že na jaře to bude klidnější a týmy budou na stejné startovní čáře," přidal svůj pohled bohumínský Martin Špička s tím, že hráči se ještě budou chvíli udržovat v tréninku.

Stejným způsobem přistoupí ke zbytku roku i další kluby čtvrté nejvyšší soutěže."Čekal jsem, že by svaz mohl ještě vyčkávat, aspoň do toho 3. listopadu, ale asi už to tam nechtěli protahovat. I s výhledem na nelepšící se situaci. My byli připraveni čekat do začátku, i do půlky listopadu s tím, že ta tři kola se dohrají. Anebo třeba jen dvě. Máme za to, že čím víc kol by se stihlo, tím lépe. Nestalo se, odpískali to, tak se to holt dohraje až na jaře. Není to zase takový problém jako v MSFL," uzavřel Josef Jadrný, trenér Dětmarovic.

"Do poslední chvíle jsem byl ale optimistický a věřil, že se podzim bude moci dohrát. Bohužel se to nestalo a za mě bude jaro strašně náročné."

Lubomír Adler, trenér Petřkovic


Pro třetí ligu a krajský přebor bude jaro pekelně horké - Zvětąit
Velikost: 541 x 367 bodů - 383 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad