Město Bohumín

24.6.
2014

Vlaštovky jsou chráněné, nesmí se odchytávat

DOTAZ OBČANA:

Bydlím na ulici Čáslavská a mám takový menší problém s vlaštovkami. Každý den tady lítají jako zblázněné a pomalu mi nevletí do bytu. Bydlím ve vrchním bytě a nad okny mají nejspíš hnízda. Nijak mi nevadí, ale jde z nich občas strach a jelikož mám dvě děti, nerada bych, aby mi vletěly do bytu. Jen chci vědět, zda se s tím něco dá dělat nebo ne.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:

Vlaštovka obecná je u nás zařazená do seznamu zvláště chráněných živočichů, konkrétně je to druh ohrožený. To znamená, že je chráněna ve všech svých vývojových stadiích a nesmí se zasahovat do jejího přirozeného vývoje, tzn. nesmí se chytat nebo zabíjet a je zakázáno ničit, poškozovat nebo přemisťovat její hnízda. Město jako vlastník provádí v případě přemnožení pouze odchyt holubů (nejsou chráněni), protože jsou zdrojem nemocí a páchají škody na budovách. O jiných ptačích druzích, například o vlaštovkách, to neplatí a vlastníci domů je hubit nesmí.

Pokud máte strach z vlétnutí vlaštovek do bytu, pořiďte si do oken síť. Ta by měla případnému vlétnutí zabránit. Instalace sítí je čistě v kompetenci nájemníků bytu.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 5 038

Zpět

    Městský úřad