Město Bohumín

26.1.
2011

Přestárlé topoly za bývalým Albertem se musely pokácet

DOTAZ OBČANA:

S lítostí pozoruji práci dělníků při kácení stromů. Chtěla bych se zeptat na důvod kácení těchto stromů za domy na ulici Čs. armády 31 a 160? Stromy hlavně v létě alespoň trošku stínily a tudíž nebylo tak příliš velké dusno v bytech a samozřejmě i ta trocha zeleně mezi domy působila příjemně. Nebylo možné například jen ořezání některých větví? Když jsem je nyní viděla na zemi, tak jsem ač okem laika nepozorovala, že by byly ztrouchnivělé či nějak jinak nemocné. Myslím, že je potřeba zeleně více a nikoli ještě zeleň likvidovat.


ODPOVĚĎ Z RADNICE:


Topolům není bohužel dána dlouhověkost a jakmile dosáhnou padesáti let, začnou rapidně skomírat. Ve městě je těchto stromů několik a s končící životností se stávají nebezpečnými pro své okolí. Dřevo starých topolů totiž začne být velmi křehké a stromy pak nepředvídatelně shazují nejen suché, ale i živé větve. V blízkosti přestárlých stromů pak hrozí kolemjdoucím riziko, a proto je nezbytné dřeviny pokácet a nahradit je novými. To byl i případ topolu v Revoluční ulici, který padl k zemi v polovině ledna. V okolí je parkoviště, chodník, a protože už ze stromu pár větších větví spadlo, a tak jsme museli topol nechat pokácet.

Obdobná situace nastala za bývalým Albertem, na dvoře za domem v ulici Čs. armády 160 mezi hřištěm a chodníkem. Tady se na hranici životnosti ocitlo sedm obrovitých topolů. Jejich špatný zdravotní stav se v posledních několika letech projevoval častým shazováním nejen suchých, ale i živých větví. Ohrožovaly jak chodce, tak i děti, hrající si na hřišti. Důkazem špatné kondice topolů byl i výskyt jmelí, které ještě více zvyšovalo riziko lámání větví. Proto bylo nutné stromy vykácet.

Poražení tak početné skupiny bylo ale natolik zásadní, že se situací zabývala i komise životního prostředí. Padl i návrh, likvidovat stromy postupně, ale to by bohužel situaci jen zhoršilo. Topoly v těsné skupině, kdy jsou jejich koruny propleteny větvemi, fungují jako kompaktní celek. Společně lépe odolávají poryvům větru. Když se některé vykácí a celek se naruší, jednotlivé stromy jsou pak náchylnější k lámání. Proto bylo nutné skupinu topolů odstranit celou najednou. Pokud bychom vybrali jenom ty nejhorší kusy, zbylé stromy by poryvům větru jen těžce odolávaly a lámání větví by bylo ještě intenzivnější.

Proto se v lokalitě tyto přestárlé topoly kácely najednou. Nahradí je nová perspektivnější zeleň. Na jejich místě ještě letos vysadíme dva platany, mohutné dlouhověké stromy, které doplní kvetoucí sakury.

Ľubica Jaroňová
odbor životního prostředí a služeb
MěÚ Bohumín

Foto: Pavel Čempěl


Počet zhlédnutí: 3 375

Zpět

    Městský úřad