Město Bohumín

6.1.
2020

Čipy u psů strážníci v Bohumíně kontrolovat nebudou

redakce: PRÁVO
redaktor: Denisa Doležalová

Tiskový dotaz

Kolik psů nebylo zatím v Bohumíně načipováno? Co s nimi bude dál?

Tisková odpověď

V Bohumíně máme momentálně registrováno 2 332 psů, číslo čipu nám nahlásili majitelé 430 psů, tzn. že 1902 psů by mělo být bez čipu. To ale rozhodně nemusí být odpovídající údaj. Realita může být naprosto odlišná. Majitelé psů nám číslo čipu nemusejí hlásit. Není to jejich povinnost.

Pro přihlášení psa na radnici je to nepovinný údaj a je to na dobrovolnosti lidí, zda tak učiní či nikoli. Pejskaři mají možnost nahlásit číslo čipu na finančním odboru do městské evidence psů, což bude znamenat lepší dohledatelnost v případě, že se pes zaběhne a skončí v našem útulku. Na tuto možnost majitele psů upozorňujeme při rozesílání složenek poplatku za psa.

Bez evidence v městské či jiné databázi je samotný čip bezcenný. Čtečka v našem útulku či u strážníků městské policie čip sice identifikuje, ale zatoulané zvíře už nepřiřadí k majiteli. Existuje sice několik databází na soukromé bázi, ale majitel nemá žádnou povinnost některou z nich využít. A bez registrace v databázi je i povinné načipování zcela zbytečné.

„Nový zákon je nedokonalý. Povinné čipování bez povinnosti registrovat se v databázi je nesmysl. Ohrožuje očkování, které je mnohem důležitější než to, jestli pes má nebo nemá čip. Naši strážníci proto čipy u psů určitě nebudou kontrolovat. Ať si to kontrolují ti, kteří to vymysleli, nebo Státní veterinární správa, která k tomu má oprávnění,“ sdělil starosta Bohumína Petr Vícha.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Foto: Lucie Balcarová


Počet zhlédnutí: 2 230

Zpět

    Městský úřad