Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1936
Strona 37.666666666667 / 54
Využívané dopravní hřiště - przedstawić wideoŻycie w mieście3.5.2014

Využívané dopravní hřiště

Od vzniku České republiky zemřelo na silnicích 719 dětí. I proto města a obce budují dopravní hřiště s cílem zvýšit povědomí o bezpečnosti na cestách. V Bohumíně právě začíná jeho čtvrtá sezóna. Areál dosud patří k nejmodernějším na Karvinsku. Jen vloni ho v rámci školní dopravní výchovy využilo zhruba 1300 dětí z 3. až 5. tříd.

Správci na hřištích - przedstawić wideoŻycie w mieście26.4.2014

Správci na hřištích

Atmosféra na hřištích v sídlištních vnitroblocích houstne. Pohár trpělivosti nájemníků v okolních domech podle všeho přetekl. Hluk, vulgárnosti a v neposlední řadě vystrkování jedné skupiny dětí druhou, která si hřiště uzurpuje. I to je obrázek volnočasového vyžití mládeže. Situaci mají zklidnit městem jmenovaní správci.

Zřítil se kus Národního domu - przedstawić wideoŻycie w mieście26.4.2014

Zřítil se kus Národního domu

Ve Starém Bohumíně se zřítil kus opravovaného Národního domu. Stalo se v zadní části chráněné kulturní památky. V místě, kde je situované schodiště do tanečního sálu, povolily základy a zeď o rozměrech asi 6 krát 6 metrů. Přesná příčina se ještě zjišťuje. Stavební práce v objektu byly preventivně o víkendu pozastaveny.

(ne)Viditelní bezdomovci - przedstawić wideoŻycie w mieście19.4.2014

(ne)Viditelní bezdomovci

Bezdomovci v Bohumíně jsou znovu na očích. Na jaře začali obsazovat lavičky v centru města a vadí, nejen rodinám s dětmi. Řešení je obtížné. Přestože nejde o žádná závratná čísla, lidí bez stálého přístřeší je více. Alespoň podle údajů denního centra, kam zavítá až 25 lidí za den. To je asi o třetinu víc než v době jeho vzniku.

Bohumín chce další VPP pracovníky - przedstawić wideoŻycie w mieście19.4.2014

Bohumín chce další VPP pracovníky

Bohumín zapojí do akce rekordní počet veřejně prospěšných pracovníků. Chce jich až 250, podle všeho nejvíc v tuzemsku. Uplatnění pro početnou masu nezaměstnaných prý bude. Čety v reflexních vestách už dnes ve velkém pomáhají s úklidem. Přibudou jim další úkoly. Město se na tom dohodlo s úřadem práce. Podobně chtějí postupovat okolní obce.

Svoz zeleného odpadu - przedstawić wideoŻycie w mieście12.4.2014

Svoz zeleného odpadu

Bohumínští mají zájem o svoz zeleného odpadu. Za poslední dva roky se počet uživatelů služby ve městě zdvojnásobil. Jaro letošní sběr rostlinných zbytků ze zahrádek uspíšilo. O dva týdny dříve proto vyjel i svozový vůz. Hned napoprvé dopravil ke kompostování 7 tun odpadu. Vloni se ho ve městě svezlo skoro 100 tun.

ZŠ ČSA učí s pomocí iPadů - przedstawić wideoŻycie w mieście12.4.2014

ZŠ ČSA učí s pomocí iPadů

Větší zájem o učební látku. To si slibují učitelé na základní škole ČSA. Jako první v Bohumíně zavedli ve velkém do výuky moderní tablety. Elektronický pomocník dodává hodinám na interaktivitě a motivuje žáky k aktivnímu hledání informací, třeba na internetu. Škola zatím zakoupila 10 iPadů, brzy jich chce mít jednou tolik.

Bohumínský AMOS 2014 - przedstawić wideoŻycie w mieście5.4.2014

Bohumínský AMOS 2014

Hned dvanáct ocenění přinesl letošní ročník Bohumínského Amose, místní podoby učitelské ankety. Radní společně s komisí pro výchovu a vzdělávání dvakrát sáhli k ohodnocení celoživotní práce v oboru. Největší pozornost věnovali těm, kteří mají v rukou budoucnost školství, Mladým kantorům s praxí do 15 let.

Cisterna pro SDH Záblatí - przedstawić wideoŻycie w mieście5.4.2014

Cisterna pro SDH Záblatí

Technika dobrovolných hasičů Bohumína je opět o něco modernější. Do Záblatí se po osmi měsících vrátila zásahová cisterna. Ze zastaralého vozu je po repasování moderní auto. Město za obnovu zaplatilo 1,5 milionu korun. Požární „Liazka“ nastoupila do služby koncem března, stejně jako nový velitel tamní jednotky.

Chceme domů (19) - psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście5.4.2014

Chceme domů (19) - psí útulek

S přechodem na letní čas došlo ke změně provozní doby městského psího útulku. Podrobnosti nabídne dnešní rubrika Chceme domů. Ze všeho nejdříve ale ukážeme 4 opuštěné psy, kteří čekají na nový domov. Mimochodem, za převzetí zvířete z útulku zaplatíte 100 korun, ale další dva roky jste osvobozeni od poplatku za psa.

Měření rychlosti v dopravě - przedstawić wideoŻycie w mieście29.3.2014

Měření rychlosti v dopravě

Bič na neukázněné řidiče v Bohumíně se osvědčil. Městem zakoupený policejní radar je donutil sundat nohu z plynu. Potvrdilo se to i teď v březnu, kdy strážníci měřili rychlost v rámci preventivní akce po celý měsíc. Piráti silnic u nás ročně zaplatí na pokutách 300 tisíc korun. Letos do půlky března ve 123 případech 84 tisíce.

Neudržované stavby - przedstawić wideoŻycie w mieście29.3.2014

Neudržované stavby

Jsou trnem v oku sousedů, hyzdí okolí a zaměstnávají úředníky stavebního odboru. Neudržované domy byly a jsou špatnou vizitkou svého majitele. V Bohumíně takových staveb evidují skoro třicet. Přestože padají pokuty, jednání s vlastníky se táhnou roky. Minimálně v jednom případě letos stavební úřad nařídí demolici.

Ořezy stromů - przedstawić wideoŻycie w mieście29.3.2014

Ořezy stromů

Bohumín má za sebou masivní výsadbu stromů. Za poslední roky jich přibyly skoro 4 tisíce kusů, hlavně díky projektům izolační zeleně. Stromy přesto dál jitří emoce. Zvláště, když jsou na očích. Zahradníci mají za sebou největší část jarních ořezů. V několika případech jsou radikální a vyvolávají otázníky, lidé je kritizují.

Odchyt divokých holubů - przedstawić wideoŻycie w mieście22.3.2014

Odchyt divokých holubů

Divokým holubům ve městě skončilo bezstarostné vrkání. Jejich počet překročil únosnou mez a vůbec poprvé v centru Bohumína proto specialisté přistoupili k řízenému odchytu. Holubi ničí parapety, fasády a šíří parazity. Odborníci bojují na dvou frontách, s holuby a bohužel také s některými seniory, kteří ptáky vydatně krmí.

Prevence onkologických onemocnění - przedstawić wideoŻycie w mieście22.3.2014

Prevence onkologických onemocnění

Když vám to lékař řekne, je to šok, na který se nejde připravit – říkají ti, co si tím prošli. Rakovina je strašákem, jen v Česku žije přes 450 tisíc takto nemocných či vyléčených lidí. V Bohumíně onkologicky nemocným pacientům druhým rokem pomáhá sdružení Profit 12. Třeba osvětou, naposledy otevřeně o karcinomu prsu.

Tři přepadení za 26 hodin - przedstawić wideoŻycie w mieście22.3.2014

Tři přepadení za 26 hodin

Bohumín má za sebou neuvěřitelně akční počátek týdne. Za pouhých 26 hodin došlo ve městě ke třem vážným přepadením. Ve všech případech byly obětí ženy. Pachatelé se pokaždé soustředili na jejich kabelky s vidinou zisku peněz. Poslední případ se odehrál v pondělí večer. Dva z nich zachytil policejní kamerový systém.

Vyzdívky v Národním domě - przedstawić wideoŻycie w mieście22.3.2014

Vyzdívky v Národním domě

Secesní Národní dům ve Starém Bohumíně se zbavuje nánosu času. Už necelého půl roku tam probíhá městem financovaná rozsáhlá rekonstrukce, díky které zde znovu ožije restaurace, hotel i taneční sál. Legendární dům nepřestává překvapovat a odkrývá další svá tajemství. Stavbaři zjistili, že jeho základy nejsou dost silné.

Tlaková kanalizace - przedstawić wideoŻycie w mieście15.3.2014

Tlaková kanalizace

Může to být pilotní projekt, a zároveň naděje pro další odkanalizování městských částí Bohumína. V Záblatí chce město vyzkoušet tlakovou kanalizaci, a to tam, kde kvůli spádovosti není možné vybudovat kanalizaci gravitační. První vlastníci domků už o záměru vědí. Názor nemají jednotný, hlavní překážku vidí v penězích.

Chceme domů (18) - kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście8.3.2014

Chceme domů (18) - kočičí útulek

Přestože zbývá ještě spousta času, v Pudlově už teď přemýšlejí, čím zaujmou. Výstava koček proběhne 3. května, tentokrát v Havířově. Milovníci zvířat ale nemusejí čekat. Po telefonické domluvě si mohou tu svou kočku v bohumínském útulku vybrat kdykoli. Malou inspiraci přináší březnový díl rubriky Chceme domů.

Stříhání malých dětí - przedstawić wideoŻycie w mieście1.3.2014

Stříhání malých dětí

Když si chce dospělý zkrátit vlasy, zajde ke kadeřníkovi nebo do holičství. Jenže u nejmenších dětí to není tak snadné. Ne všechna kadeřnictví si troufnou na stříhání malých čiperů, zvlášť když jde o velmi živé dítě. Rodičům v Bohumíně nabízí pomoc Centrum mladé rodiny Bobeš. O službu je zájem. V lednu padl její dosavadní rekord.

Z malých kuchyní výdejny - przedstawić wideoŻycie w mieście1.3.2014

Z malých kuchyní výdejny

Obliba školních obědů stoupá, jen v Bohumíně jich ročně uvaří skoro půl milionu. Drtivá část pochází ze dvou moderních centrálních kuchyní. Od loňského září je v jejich síti také mateřinka v Čáslavské ulici. Tamní časem sešlou kuchyni město coby zřizovatel zrušilo, a zřídilo zde výdejnu. Transformace letos bude pokračovat.

Opravy v požárních zbrojnicích - przedstawić wideoŻycie w mieście22.2.2014

Opravy v požárních zbrojnicích

Už jen dny dělí muže Sboru dobrovolných hasičů Záblatí od okamžiku, kdy se jim vrátí zásahový vůz. Jeho repasování a modernizace trvala přes půl roku a město vloni přišla na 1,5 milionu korun. Také letos obnova vozového parku pokračuje a po opravách zbrojnic nyní dojde na menší, i když stejně potřebné opravy a úpravy.

Ztráty, nálezy a žďorba - przedstawić wideoŻycie w mieście22.2.2014

Ztráty, nálezy a žďorba

Koupili tam zánovní věci za pár korun. Jenže dražba ztrát a nálezů, kterou lidé v Bohumíně hojně vyhledávali, bude méně často. Může za to nový občanský zákoník. Podle něj město musí tyhle věci skladovat šestkrát déle než dosud. Úředníci řeší Nerudovskou otázku „Kam s ním?“ a starosta Bohumína mluví o „žďorbech“.

Další chráněné bydlení - przedstawić wideoŻycie w mieście15.2.2014

Další chráněné bydlení

Pouhého čtvrt roku zbývá do okamžiku, kdy se dalším klientům Domova Jistoty změní život. Pro osoby s chronickou duševní poruchou otevře v Bohumíně už druhé chráněné bydlení. Dům rodinného typu pro klienty s vysokou mírou podpory staví s pomocí evropské dotace. Je to poslední část transformace místního zařízení.

Chceme domů (17) - psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście15.2.2014

Chceme domů (17) - psí útulek

Tři psi, jedna fenka a jeden příběh s dobrým koncem. Takový obsah připravila pro 17. díl rubriky Chceme domů dobrovolnice Radka Matonogová. Ještě než se do městského útulku v Šunychlu vypravíme, připomeňme, že veškeré aktuální informace Radka a její přátelé denně aktualizují na facebookovém profilu psího azylu.

Nový plicní ventilátor - przedstawić wideoŻycie w mieście15.2.2014

Nový plicní ventilátor

Lékaři v Bohumínské městské nemocnici uvedli do provozu a poprvé použili nový plicní ventilátor, stalo se před pár dny. Nový přístroj je součástí ještě loňského plánu modernizace vybavení. V roce 2013 vložila nemocnice do přístrojové techniky přes 2 miliony korun. Stovky tisíc do stejné oblasti investuje také letos.

Úvěr k opravám věžáků - przedstawić wideoŻycie w mieście15.2.2014

Úvěr k opravám věžáků

Realizace plánu, jaký v novodobé historii města nemá obdoby, je na spadnutí. Bohumín spustil první výběrová řízení k hromadné opravě věžových domů. V průběhu dvou let jich najednou obnoví hned deset. Pomůže si zvýhodněným evropským úvěrem. V takovém měřítku ho zatím nepoužilo žádné město v tuzemsku.

České a polské mateřinky společně - przedstawić wideoŻycie w mieście8.2.2014

České a polské mateřinky společně

Vztah k řemeslům v dětech budujme už v raném věku. S tímhle cílem se mateřinky v polských Krzyzanowicích pustily do interaktivního projektu. Předškoláky seznamují třeba se včelařstvím nebo kovářstvím. Poláci přizvali ke spolupráci českou mateřinku, Fitškolku z Nového Bohumína. Projekt podporuje Evropská unie.

Montáž sportovní haly - przedstawić wideoŻycie w mieście1.2.2014

Montáž sportovní haly

Z nákresů a plánů do skutečnosti. U aqaucentra za parkem Petra Bezruče začali montéři skládat ocelovou konstrukci pro sportovní halu. Svým pojetím nebude mít v okolí konkurenci. Pod jednu střechu se vejdou hned čtyři hrací plochy, včetně tribuny pro asi 180 diváků. Město Bohumín chce halu otevřít po prázdninách.

Zápisy do prvních tříd - przedstawić wideoŻycie w mieście1.2.2014

Zápisy do prvních tříd

Přestože čísly ještě zahýbají odklady, už teď je jisté, že zamířil k zápisům do prvních tříd největší počet dětí za poslední roky. Nedostatek míst v Bohumíně přesto nehrozí. Školy u nás organizovaly přijímací řízení v jednotném termínu. Největší nápor byl hned v okamžiku zahájení zápisů, rodiče chtěli mít jistotu a děti se těšily.

Farmářské trhy častěji - przedstawić wideoŻycie w mieście25.1.2014

Farmářské trhy častěji

Farmářské trhy budou letos v Bohumíně častěji. Rozhodla o tom městská agentura K3. Pojem domácí produkce vábí zákazníky a ti jsou ochotni pro kvalitnější potravinu nebo výrobek sáhnout hlouběji do peněženky. Farmářské trhy měly ve městě premiéru vloni v srpnu, a osvědčily se.

Malí chemici v laboratoři - przedstawić wideoŻycie w mieście25.1.2014

Malí chemici v laboratoři

Až na výjimky spadají mateřinky v Bohumíně pod velké základní školy. Každá z nich si předškoláky hýčká a vtahuje do světa starších spolužáků. Škola na třídě Edvarda Beneše na to šla mimo jiné přes chemií. Ovšem zapomeňte na nudné rovnice a vzorce. Děti, které jdou v září do 1. třídy, čekala hodina chemických kouzel a efektů.

Místa v mateřinkách budou - przedstawić wideoŻycie w mieście18.1.2014

Místa v mateřinkách budou

Volných míst v mateřských školách bude dost. A to jak v Bohumíně, tak ve spádovém Rychvaldě a Dolní Lutyni. Vzniknou díky odchodu starších dětí do první třídy základní školy. V našem městě se k lednovým zápisům chystá skoro 250 předškoláků. Kolik jich v září skutečně usedne do lavic záleží i na odkladech.

V nemocnicích poplatek nehradí - przedstawić wideoŻycie w mieście18.1.2014

V nemocnicích poplatek nehradí

Nemocnice se potýkají s výpadkem příjmů, těm na Karvinsku budou letos chybět miliony korun. Ústavní soud vloni zrušil regulační poplatek za hospitalizaci a doporučil, pokud má být, jeho jinou formu. Odhaduje se, že zdravotnická zařízení ročně přijdou zhruba o 5 miliard korun. Stát ani pojišťovny výpadek zatím nekompenzují.

Chceme domů (16) - psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście11.1.2014

Chceme domů (16) - psí útulek

Čtyřnozí přátelé mají za sebou jedno z nejhorších období v roce. Každý dobrý chovatel potvrdí, že silvestrovské rachejtle, petardy a dělbuchy psi velmi špatně snášejí. Ostatně, pohled do městského útulku v prvních lednových dnech tomu dal za pravdu. Podrobnosti v pořadí 16. dílu rubriky Chceme domů.

Národní dům po čtvrt roce - przedstawić wideoŻycie w mieście11.1.2014

Národní dům po čtvrt roce

Před třemi měsíci začala ve Starém Bohumíně rekonstrukce secesního Národního domu. Po čtvrt roce má rozsáhlá oprava první viditelné stopy. Dělníci budovu zbavují nejen starých vnitřních omítek. Rekonstrukci za 48 milionů korun bez daně město financuje s pomocí zvýhodněného úvěru Jessica. Oprava potrvá dva roky.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1936

    Městský úřad