Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 47 / 54
Moderní výuka s AutoNetem - przedstawić wideoŻycie w mieście19.2.2011

Moderní výuka s AutoNetem

Střední škola v Bohumíně je průkopníkem nové metody vzdělávání v autooborech. Do vyučování zavádí na míru vytvořenou multimediální databázi. Vznikla díky projektu, na jehož zrodu se podílí 7 středních škol a učilišť z Moravskoslezského kraje. Databáze je v Česku ve svém oboru vůbec první svého druhu a zásadně mění současný přístup k výuce.

Papírová padesátikoruna končí - przedstawić wideoŻycie w mieście19.2.2011

Papírová padesátikoruna končí

České peněženky přijdou o jednu z bankovek. Od 1. dubna končí platnost papírové padesátikoruny. Platidlo s vyobrazením svaté Anežky České na lícní straně se tak stane minulostí. V Bohumíně jsou zhruba měsíc a půl před koncem její platnosti stále stovky kusů v oběhu. Postupně jich ale ubývá. Lidé se jich v předstihu zbavují.

Jak dál se školou v Záblatí? - przedstawić wideoŻycie w mieście12.2.2011

Jak dál se školou v Záblatí?

Základní škola v Záblatí bije na poplach. K zápisu do první třídy sem přišlo jen 5 dětí. Podle dostupných údajů by jich sem ale mohlo v září nastoupit až 11. Jenže rodiče si pro své ratolesti vybrali školu v centru města. Pokud se trend nepodaří v příštích letech zvrátit, škole v Záblatí reálně hrozí, i přes její dobrou pověst, zrušení.

Přiznání k dani z příjmu - przedstawić wideoŻycie w mieście12.2.2011

Přiznání k dani z příjmu

Podatelna finančního úřadu v Bohumíně po roce opět začíná „růžovět“. Do podání daňového přiznání zbývá měsíc a půl. Lidé a firmy už stihli odevzdat první tisícovku zpracovaných formulářů. Dohromady jich finanční úřad očekává přes 4800 kusů. Větší změny ve vyúčtování za rok 2010 až na výjimky nejsou.

Sociálně terapeutické dílny - przedstawić wideoŻycie w mieście12.2.2011

Sociálně terapeutické dílny

Lidé s lehčí formou nejen mentálního postižení se v Bohumíně umí uplatnit. Pomáhají jim v tom nové sociálně terapeutické dílny. Vznikly v prostorách stacionáře Domovinka s podporou kraje. Uživatelé se v nich naučí lehké domácí i ruční práce. Jsou odrazovým můstkem pro jejich případně samostatný život v chráněném bydlení.

Včelín opět zachvátil požár - przedstawić wideoŻycie w mieście12.2.2011

Včelín opět zachvátil požár

Lidé umí být krutí. Dokládá to příběh pana Karla Kovalského z Vrbice. Včely jsou pro něj velkou životní láskou. Když mu v listopadu 2009 žháři úmyslně zapálili velký včelín, nebyl daleko od zhroucení. Přesto sebral síly a opravil ho. Dnes už je znovu smutný. A byly to opět úmyslně založené plameny, které ho o jeho sen připravily.

Poničená vozovka u mostu - przedstawić wideoŻycie w mieście5.2.2011

Poničená vozovka u mostu

Most ve Skřečoni citelně chybí. Doprava prakticky nemůže jet jinudy než po Lidické ulici. Její enormní zatížení lidově řečeno odskákala křižovatka s ulicí Bezručovou. Vozovka je tam doslova poseta výmoly a dírami, místy až několik centimetrů hlubokými. Řidiči nadávají a silničáři s odkazem na panující počasí krčí rameny.

Rozdávali pololetní vysvědčení - przedstawić wideoŻycie w mieście5.2.2011

Rozdávali pololetní vysvědčení

Školáci mají za sebou polovinu roku. V pondělí 31. ledna jim dalo za pravdu vysvědčení, které si přezvali od učitelů. S radostí šli v tento den do školy hlavně prvňáčci. Většina z nich si odnesla samé jedničky. Celkově pedagogové na základních a středních školách ve městě rozdali vysvědčení v počtu asi 3 tisíce kusů.

Stará Życie w mieście29.1.2011

Stará "Myslivna" mění tvář

Ve Starém Bohumíně mu mnozí neřeknou jinak než hotel Scholtz nebo Myslivna. Objekt, jehož první část existovala už v roce 1830, patří k historii městské části. Ještě před několika lety chátral a uvažovalo se i o jeho demolici. Dnes to již neplatí. Soukromý investor jej opravuje. Nově se v objektu historie odvážně potká se soudobou architekturou.

Zápisy dětí do prvních tříd - przedstawić wideoŻycie w mieście29.1.2011

Zápisy dětí do prvních tříd

Stále stejné a přitom jiné. Takové byly letošní zápisy do prvních tříd v Bohumíně. Kvůli rovnoměrnému rozdělení dětí a uplatnění pravidla spádovosti nově proběhly v jednom společném termínu na všech školách. Bylo to vůbec poprvé. Na budoucí prvňáčky jste mohli ve velkém narazit o posledním lednovém čtvrtku a pátku.

Chráněné bydlení v Bohumíně - przedstawić wideoŻycie w mieście22.1.2011

Chráněné bydlení v Bohumíně

Sociální služby v Bohumíně jdou s moderními trendy. Ty tam jsou časy, kdy jedinou cestou byla ústavní péče. Konkrétně u klientů s lehčím duševním onemocněním teď kraj sází na chráněné bydlení. Jedno takové nově vzniklo v našem městě. Šest klientů Domova Jistoty bude díky němu žít běžný život. Na projekt přispěla Evropská unie.

Lékaři z Bohumína neodcházejí - przedstawić wideoŻycie w mieście22.1.2011

Lékaři z Bohumína neodcházejí

Výzva českých lékařů „Děkujeme, odcházíme“ zamotala hlavu ředitelům nemocnic také v Moravskoslezském kraji. Výpovědi tady podepsalo skoro 600 doktorů. Třeba z nemocnice v Karviné-Ráji chce odejít 60 lékařů. Některým zdravotnickým zařízením hrozí kolaps. V Bohumíně neodchází nikdo a nemocnice proto v případě krize vypomůže okolí.

Ořezy stromů kvůli drátům - przedstawić wideoŻycie w mieście22.1.2011

Ořezy stromů kvůli drátům

Je období vegetačního klidu a zahradníci vyrazili do ulic k pravidelným ořezům. Jenže ty, k nimž došlo v Záblatí, vyvolaly otazníky. Koruny stromů tam zasahovaly do drátů elektrického vedení a energetici je proto ořezali. Mohou tak učinit i bez souhlasu majitele stromů. Ti totiž mají povinnost starat se o dřeviny jako první.

Penzion ve věži má 5 let - przedstawić wideoŻycie w mieście22.1.2011

Penzion ve věži má 5 let

Originální stavba, kterou nikde jinde v České republice nenajdete. Takový přívlastek patří Penzionu ve věži za parkem Petra Bezruče. Vznikl přestavbou bývalého vodojemu z roku 1935. Unikátně řešené stavbě dali název samotní občané, kteří podali skoro 650 návrhů. Od jeho otevření je to letos v lednu přesně 5 let.

Tříkrálová sbírka pomůže - przedstawić wideoŻycie w mieście15.1.2011

Tříkrálová sbírka pomůže

Desítky kilometrů nachodily skupinky koledníků Tříkrálové sbírky. Pod hlavičkou české Charity proběhla už po jedenácté. 65 procent peněz vybraných v Bohumíně a okolí zůstane právě tady. Zbytek Charita použije pro celostátní a zahraniční projekty. O využití několika desítek tisíc korun má místní pobočka Charity jasnou představu.

Zákaz vjezdu v ulici Čs. armády - przedstawić wideoŻycie w mieście15.1.2011

Zákaz vjezdu v ulici Čs. armády

Léta se dalo bydlení v části ulice Československé armády označit bez nadsázky jako trest. Velká nákladní vozidla se jinudy do průmyslových podniků nedostala a musela zastavěnou oblastí. Hluk, popraskané domy a strach přejít přes cestu měl zmírnit zákaz vjezdu. Mnozí řidiči si s ním ale nelámou hlavu a lidé se zlobí.

Informace díky reportérům - przedstawić wideoŻycie w mieście8.1.2011

Informace díky reportérům

O Bohumínu můžete prakticky denně slyšet v rádiu, číst v novinách nebo jej vidět v televizi. Jen v tištěných médiích se vloni objevilo několik tisíc článků. Starají se o to asi dvě desítky reportérů, kteří mají Bohumín takzvaně ve svém rajónu. Jak se jim o nás píše a mluví? Do zákulisí jejich práce jsme nahlédli s rozhlasovou redaktorkou.

Staré autolékárničky za nové - przedstawić wideoŻycie w mieście8.1.2011

Staré autolékárničky za nové

Nový rok sebou přinesl v dopravě řadu změn. Třeba nové řidičské průkazy. Ty staré si v Bohumíně nestihlo vyměnit ještě 150 lidí, teď už za jejich vyřízení zaplatí poplatek 50 korun. Všichni řidiči si pak musejí od ledna dát pozor na autolékárničky. Mají nový povinný obsah. Ani ty staré ale nepřijdou vniveč. Z Bohumína poputují do Afriky.

Ojedinělá sedlová střecha - przedstawić wideoŻycie w mieście1.1.2011

Ojedinělá sedlová střecha

Nekonečné problémy se střechou léta trápily obyvatele domu Stavebního bytového družstva na Tovární ulici v Záblatí. Její rovné provedení, s ohledem zřejmě už na špatné položení, se ukázalo jako nešťastné. Zatékání a opravy se dokola opakovaly. Družstevníci se proto rozhodli pro ojedinělou věc, která nemá v Bohumíně obdoby.

Zvon pro hřbitovní kapli - przedstawić wideoŻycie w mieście1.1.2011

Zvon pro hřbitovní kapli

Hřbitovní kaple Všech svatých ve Starém Bohumíně doplatila na 2. světovou válku. V roce 1942 byl její v té době 19 let starý zvon zabrán pro válečné účely. Vyzvánění v kapli tak na dlouhá desetiletí utichlo. Náhradní, zapůjčený zvon se tady objevil až v 90. letech, avšak nakonec se musel vrátit na své místo do Šunychlu. Teď se opět blýská na lepší zvonové časy.

Nejmenší náměstí v Kopytově - przedstawić wideoŻycie w mieście18.12.2010

Nejmenší náměstí v Kopytově

Kopytov, malá příhraniční osada s třiceti domky, se možná zapíše do České knihy rekordů. Zastupitelé Bohumína v pondělí schválili návrh, kterým dali vzniknout náměstí Svatého Floriána. Rozlohou miniaturní plocha tvoří centrum osady a podle všeho je nejmenším náměstím v Česku, v Evropě a snad i na světě.

Cyklostezku otevřel Mikuláš - przedstawić wideoŻycie w mieście11.12.2010

Cyklostezku otevřel Mikuláš

Bohumín je město cyklistů. Ti by se teď na rušné Štefánikově a Šunychelské ulici měli cítit bezpečněji. S pomocí evropských fondů tam vyrostla první velká cyklostezka ve městě. Lidé na kolech ji využívají už od podzimu. Schválená dotace si však žádala i slavnostní otevření. Toho se v pondělí 6. prosince chopil osobně svatý muž.

Městem chodil Mikuláš - przedstawić wideoŻycie w mieście11.12.2010

Městem chodil Mikuláš

Patron dětí, svatý Mikuláš, si to v neděli večer šinul Bohumínem. Aby se v zasněžených ulicích města neztratil, vydatně mu pomáhali pekelníci a také andělé. Jak jsme zjistili, hříšníků bylo opravdu málo a tak se Mikuláš letos pořádně pronesl. Sladkosti i ovoce ochotně předával jak dětem, tak sportovcům a také seniorům.

Sníh působil problémy - przedstawić wideoŻycie w mieście11.12.2010

Sníh působil problémy

Letošní první sněhová nadílka se v Česku z počáteční idyly stala kalamitou. Také v Bohumíně působila sněhová masa problémy, a to hlavně na cestách. Nejhorší byla situace na nadjezdu v Pudlově, na železárenském mostu a také na kopci v Záblatí. Doprava během sněhových dnů opakovaně kolabovala a došlo i na zranění.

Základní škola ČSA má 40 let - przedstawić wideoŻycie w mieście11.12.2010

Základní škola ČSA má 40 let

Vznikla v době, kdy kapacita škol ve městě trpěla kritickým nedostatkem. V Novém Bohumíně rostla sídliště jako houby po dešti a dětí přibývalo. Na konci 60. let se proto rozjela výstavba areálu, který vstoupil do povědomí Bohumíňáků jako „Nová škola“. Dodnes ji tak mnozí říkají, přestože má už rovných 40 let.

Kanalizace v ul. Dělnická ve Skřečoni - przedstawić wideoŻycie w mieście4.12.2010

Kanalizace v ul. Dělnická ve Skřečoni

V Bohumíně by bylo zapotřebí opravit kilometry kanalizací. Finanční možnosti jsou však omezené. Severomoravské vodovody a kanalizace plánují v roce 2011 ve městě proinvestovat přes 25 milionů korun. Zhruba polovinu této částky spolkne rekonstrukce kanalizace v Dělnické ulici ve Skřečoni. Je v dezolátním stavu.

Od 15. prosince změny v dopravě - przedstawić wideoŻycie w mieście4.12.2010

Od 15. prosince změny v dopravě

Zejména nákladní dopravu čekají už za pár dnů jedny z největších změn za poslední měsíce. Tím, jak se dokončují stavby spojené s dálnicí, vznikají nové trasy, kudy povede. Stavbaři otevřou oba velké kruhové objezdy autostrády. Po letech zoufalství si tak budou moci oddechnout obyvatelé enormně zatížené ulice ČSA.

Opravují věž kostela ve Skřečoni - przedstawić wideoŻycie w mieście4.12.2010

Opravují věž kostela ve Skřečoni

Kostel Panny Marie Sedmibolestné ve Skřečoni má narušenou statiku. Kulturní památce z roku 1924 chátrá hlavní věž. Její celistvost narušuje voda, která vymílá spáry a ničí skoro sto let staré cihly. Na podzim začala novobohumínská farnost, pod níž kostel spadá, s rozsáhlou opravou. Bude stát skoro 2 miliony korun.

Cvičení IZS u simulovaného úniku chlóru - przedstawić wideoŻycie w mieście27.11.2010

Cvičení IZS u simulovaného úniku chlóru

Hasiči, policisté a spolu s nimi také zdravotníci byli ve středu na nohou. Složky integrovaného záchranného systému v Bohumíně testovaly, zda vše klape, jak má. Prověřil to zásah u simulovaného úniku chlóru, k němuž využili zázemí Bochemie. Taktické cvičení bylo v Bohumíně letos největším. Zapojilo se do něj skoro 70 lidí.

Stavební suť ve dvoře omezí - przedstawić wideoŻycie w mieście27.11.2010

Stavební suť ve dvoře omezí

Stavební suť patří k jedné z největších odpadových položek přijímaných ve sběrném dvoře. Obyvatelé Bohumína ji sem mohou v omezené míře odevzdávat bezplatně. Od nového roku bude systém podstatně přísnější. Našli se totiž tací, kteří jej účelově obcházeli. Nově proto bude stavební suť sledovat počítačová evidence.

Strakapoudi útočí na fasády - przedstawić wideoŻycie w mieście27.11.2010

Strakapoudi útočí na fasády

Domy ve městě čelí nájezdu nenechavého záškodníka. Tentokrát kupodivu nejde o žádného člověka, ale zástupce říše zvířat. Na mušku si bere zateplené fasády nově opravených domů. Pravděpodobně strakapoud majitelům objektů pořádně zamotává hlavu. Případů, kdy do měkkého stavebního materiálu klove, ve městě přibývá.

Světla svítí a v Kopytově je tma - przedstawić wideoŻycie w mieście27.11.2010

Světla svítí a v Kopytově je tma

Na počátku byl dobrý úmysl, ušetřit peníze za elektrickou energii pro veřejné osvětlení. Jenže LED žárovky v Kopytově narazily. Místní tvrdí, že si připadají jako v půlnočním království. Přestože pouliční osvětlení svítí, v osadě je podle nich tma jako v pytli. Souhlasí, že šetřit se musí, ale na správných místech.

Moderní technologie pro gymnázium - przedstawić wideoŻycie w mieście20.11.2010

Moderní technologie pro gymnázium

Přírodovědné předměty budou na gymnáziu učit o něco poutavěji. Škola se dostala mezi 15 v kraji, které pro tyto účely získaly moderní počítačové technologie. Projekt vytvořila Pedagogická fakulta Ostravské univerzity s cílem posílit praktickou část výuky na středních a základních školách. Naše gymnázium obdrželo nová měřící zařízení.

Nové byty v Partyzánské ul. v Pudlově - przedstawić wideoŻycie w mieście20.11.2010

Nové byty v Partyzánské ul. v Pudlově

Hned dvanáct nových bytů bude už za pár dnů k dispozici zájemcům v Pudlově. Skončila tam rekonstrukce domu číslo 289 a 290. Oprava přišla na 13,5 milionu korun s tím, že si na ni město vzalo úvěr. Byty původně čtvrté kategorie dnes splňují moderní standardy. Radnice je nabídne nájemníkům formou licitací v prosinci.

Rampa nájemníkům vadí - przedstawić wideoŻycie w mieście20.11.2010

Rampa nájemníkům vadí

Řadě nájemníků městského domu číslo 1015 na Mírové ulici došla trpělivost. Ke vstupu do domu vede nájezdní rampa, která podle nich dávno ztratila smysl. Naopak jim bydlení v domě neúnosně ztěžuje. Rampa je prý příčinou hluku, kvůli němuž se například nedá spát. Pod petici za její odstranění se podepsala většina nájemníků.

Nové vozidlo SDH Vrbice - przedstawić wideoŻycie w mieście13.11.2010

Nové vozidlo SDH Vrbice

Vozový park hasičů letos prošel největší obměnou za poslední 4 roky. V srpnu 2007 dostali moderní cisternovou stříkačku ve Starém Bohumíně. Letos v září nasedli do nového ve Skřečoni a teď v listopadu došla řada na hasiče ve Vrbici. K zásahům budou vyjíždět s multifunkčním Fordem Tranzit. Nové vozidlo zakoupilo město.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad