Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 50 / 54
Policisté mají novou recepci - przedstawić wideoŻycie w mieście13.3.2010

Policisté mají novou recepci

Vytvořit důstojné zázemí pro vyřizování záležitostí občanů. Takový je cíl projektu P1000, kterým policie postupně modernizuje přijímací místnosti svých obvodních odděleních. Jen na severní Moravě a ve Slezsku takto vybavila 39 služeben a teď k nim přibyla další. Novou recepcí se mohou pochlubit policisté v Bohumíně.

Výstavba teplovodu pokračuje - przedstawić wideoŻycie w mieście13.3.2010

Výstavba teplovodu pokračuje

Po utlumení prací, způsobeném zimou, ve městě pokračuje výstavba teplovodu z Dětmarovic, který má domácnostem ušetřit peníze za teplo. Zatímco vloni se výkopy dotkly Nového Bohumína jen minimálně, teď se situace změní. Projekt se dostává do fáze, kdy potrubí doslova prošpikuje ulice, sídliště a jak je vidět právě v těchto dnech, tak i park Petra Bezruče.

Vyvazování korun stromů v parku - przedstawić wideoŻycie w mieście6.3.2010

Vyvazování korun stromů v parku

Regenerace parku Petra Bezruče je v plném proudu. Projekt počítá kromě kácení také s novou výsadbou stromů a řadou dalších kroků. Díky nim mají perspektivní dřeviny zůstat zachovány pro další generace. Jedním z opatření se v minulých dnech stalo odborné vyvázání korun vytipovaných kusů pomocí speciálních lan.

Psí výkaly kam se podíváš - przedstawić wideoŻycie w mieście27.2.2010

Psí výkaly kam se podíváš

Zima je mocná čarodějka a hlavně pak sníh. Má tu moc, že dokáže bílou vrstvou skrýt nevzhlednou šeď i bláto prakticky v každém koutu města. Jenže když se oteplí, jeho účinky zmizí a pak je vidět i to, co bylo před našimi zraky skryto. Tím tajemstvím jsou psí exkrementy. Jsou všude, kam se podíváte. Pokud byste je chtěli spočítat, raději to vzdejte. Letos strčily do kapsy i pořekadlo o houbách, které rostou jak po dešti.

Stavba mostu a okolí BM Servisu - przedstawić wideoŻycie w mieście27.2.2010

Stavba mostu a okolí BM Servisu

Starý most, který spojoval Skřečoň s Novým Bohumínem, se počátkem února stal definitivně minulostí. Stavaři tak mohli odstartovat přípravy na vznik nového přemostění. S tím je spojena stavba souvisejících objektů a přeložek. Takové práce jsou teď nejvíce vidět u areálu BM Servisu, kde se značně dotýkají ulice Na Hrázi.

Změny v kabelové televizi - przedstawić wideoŻycie w mieście27.2.2010

Změny v kabelové televizi

Kabelová televize RIO Media připravuje další změny a dojde k nim už v příštím týdnu. Týkají se analogových televizních služeb. Společnost od 1. března navyšuje cenu nejnižší a střední nabídky. Navíc po technologické stránce nezůstane u těchto služeb takzvaně kámen na kameni. Změna frekvencí si vyžádá přeladění televizorů a nové seřazení programů.

Další krok k modernizaci ocelárny - przedstawić wideoŻycie w mieście20.2.2010

Další krok k modernizaci ocelárny

Doba, kdy se v Bohumíně veřejně mluví o výstavbě nové ocelárny, se počítá na měsíce. Se záměrem přišly Železárny a drátovny společně s firmou Bonatrans. Proběhla řada jednání, na kterých se názorově střetli jak zastánci, tak odpůrci této myšlenky. Poslední z nich se konalo na radnici ve čtvrtek 18. února.

Daňová přiznání za rok 2009 - przedstawić wideoŻycie w mieście20.2.2010

Daňová přiznání za rok 2009

Finanční úřad v Bohumíně se připravuje na přijetí tisícovek dobře známých růžových formulářů. Přestože pro včasné podání daňového přiznání za rok 2009 ještě zbývá několik týdnů, první lidé si už pospíšili. Do poloviny února jich bylo zhruba 350. Ten největší nápor ale teprve přijde. Také letos se proto vyplatí neotálet.

Obtížná cesta myslivců ke krmelcům - przedstawić wideoŻycie w mieście20.2.2010

Obtížná cesta myslivců ke krmelcům

Je spousta těch, kterým letošní sněhová nadílka udělala velkou radost. Jiným ale přidělala vrásky. Místy i několik desítek desítek centimetrů silná bílá peřina komplikuje práci například myslivcům. Dopravit do krmelců a zásypů krmivo pro lesní zvěř je mnohdy kvůli sněhu hodně vysilující. S auty se totiž myslivci skoro nikam nedostanou a musejí pěšky.

Cvičný byt pro klienty Domovinky - przedstawić wideoŻycie w mieście13.2.2010

Cvičný byt pro klienty Domovinky

Výrazného pomocníka v práci s klienty má od loňského podzimu centrum sociálních služeb. Pod jeho stacionář Domovinka nově spadá také takzvaný cvičný byt. Lidem s mentálním handicapem pomáhá vyrovnat se s každodenními životními situacemi. Pomocí cvičného bytu je klienti hravě zvládají a učí se být samostatní.

Myslivcům zapálili unimobuňku - przedstawić wideoŻycie w mieście13.2.2010

Myslivcům zapálili unimobuňku

Smutek a zloba se mísí v myslivcích ze sdružení v Pudlově a Vrbici. Když jim před časem požár zničil hájenku, pořídili si jako přístřešek alespoň starou unimobuňku. Jenže teď přišli i o ni. A opět u toho byly ničivé plameny. Myslivci jsou přesvědčeni, že jim buňku někdo úmyslně zapálil.

Nacvičovali záchranu u prolomeného ledu - przedstawić wideoŻycie w mieście13.2.2010

Nacvičovali záchranu u prolomeného ledu

Tuhé mrazy minulých dnů se postaraly o zamrznutí řady vodních ploch. Bylo tomu tak i v Bohumíně. Ne vždy je ale takové místo bezpečné. Stačí málo a třeba z bruslení na zamrzlém jezeře či rybníku se může stát tragédie. Jak u podobných případů zasahovat nacvičovali dobrovolní hasiči v Šunychlu.

Převisy a rampouchy přišly na statisíce - przedstawić wideoŻycie w mieście13.2.2010

Převisy a rampouchy přišly na statisíce

Majitel objektu plně odpovídá za jeho bezpečnost. Od ledna na to v souvislosti se sněhovými převisy a rampouchy opakovaně upozorňují hlavně hasiči. Vlastníci domů proto museli povolat výškové pracovníky. Shazování těžkých ledových kvádrů ale není zadarmo. Jen město za tato bezpečností opatření zaplatí přes 600 tisíc korun.

Bývalý mlýn je minulostí - przedstawić wideoŻycie w mieście6.2.2010

Bývalý mlýn je minulostí

Pokud by existovala kronika bývalého vodního mlýna ve Starém Bohumíně, v tomto týdnu by v ní historikové popsali poslední řádky. Po kdysi slavné budově zůstala jen hromada cihel a dřevěných trámů. Firma najatá městem dokončila demolici obvodových zdí. Bývalý mlýn, později obytný dům, tak zůstane už jen ve vzpomínkách pamětníků.

Demolice mostu ve Skřečoni - przedstawić wideoŻycie w mieście6.2.2010

Demolice mostu ve Skřečoni

Nad mostem ve Skřečoni v minulých dnech opět trčelo rameno velkého jeřábu. S jeho pomocí se stavaři pustili do demolice starého přemostění. Práce rozdělili s ohledem na železniční provoz do dvanácti dnů. Poslední ocelová část bude odvezena do šrotu 9. února. Za pár týdnů začnou práce na vzniku mostu nového.

Nefunkční výtah na středisku - przedstawić wideoŻycie w mieście6.2.2010

Nefunkční výtah na středisku

V prekérní situaci se v lednu ocitlo středisko zdravotnických služeb na Čáslavské ulici v Novém Bohumíně. Závažná porucha tam vyřadila z provozu veřejný výtah. Pacienti, včetně starých nemocných lidí, tak museli do prvního a druhého patra po svých. Výtah byl mimo provoz téměř celý měsíc a lidé nešetřili kritikou.

Mrzlo až praštilo - przedstawić wideoŻycie w mieście30.1.2010

Mrzlo až praštilo

Česká republika čelila v závěru ledna třeskutým mrazům. Studený arktický vítr srazil teploty pod mínus 20 stupňů Celsia, ojediněle až k mínus třiceti. Mrzlo také na Bohumínsku. Kdo nemusel, ven raději ani nevycházel. Extrémně chladné počasí vesměs komplikovalo život. Jak jsme ale zjistili, našly se i výjimky.

Nabídka oborů Gymnázia Františka Živného - przedstawić wideoŻycie w mieście30.1.2010

Nabídka oborů Gymnázia Františka Živného

Přijímací zkoušky se na doporučení kraje vracejí do moravskoslezských škol. Týká se to čtyřletých oborů obchodních akademií, lyceí a gymnázií. Po dvou letech tak usednou k přijímacím testům také žáci devátých tříd, kteří se hlásí ke studiu na Gymnáziu Františka Živného. Škola letos přijme do svých řad šedesát nováčků.

Převrácený kamion zablokoval křižovatku - przedstawić wideoŻycie w mieście30.1.2010

Převrácený kamion zablokoval křižovatku

Totálně zablokovaný. V takovém stavu se v pondělí 25. ledna odpoledne ocitl kruhový objezd u železárenského mostu. V jedné z jeho částí se převrátil na bok kamion, který převážel těžký náklad. Nehoda se stala v největší dopravní špičce. V době, kdy řada lidí mířila z práce nebo do ní. V místě se tvořily dlouhé kolony.

Školáci dostali pololetní vysvědčení - przedstawić wideoŻycie w mieście30.1.2010

Školáci dostali pololetní vysvědčení

Není to tak dávno, kdy se prvňáčci v září vydali na svou premiérovou cestu do školy. A vidíte, od té doby uplynulo už pět měsíců a nastalo známé pololetí. Učitelé v lednu absolvovali klasifikační porady, aby na nich dali známkám definitivní podobu. Pololetní vysvědčení žákům a studentům rozdali ve čtvrtek 28. ledna. Na místních základních a středních školách si je převzalo přes 3200 dětí a mládeže.

Demolice bývalého mlýna - przedstawić wideoŻycie w mieście23.1.2010

Demolice bývalého mlýna

Starý Bohumín přichází o jeden ze svých dávných symbolů. Dělníci začali s demolicí tamního bývalého vodního mlýna. Objekt s bohatou minulostí se v 90. letech minulého dostal do soukromých rukou. Namísto světlé budoucnosti ho ale čekalo definitivní zchátrání. Dům se stal nebezpečným. Stavební úřad proto nařídil jeho odstranění.

Nabídka oborů Střední školy Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście23.1.2010

Nabídka oborů Střední školy Bohumín

Už jen týdny dělí žáky devátých tříd základních škol od okamžiku, kdy si vyberou střední školu. Podobně jako vloni, také letos mohou podávat až tři přihlášky. V Bohumíně jsou středoškolská zařízení dvě. Co do počtu studentů je ve městě největší Střední škola Bohumín. V září plánuje otevřít 8 učebních a 5 studijních oborů.

Polské programy v nabídce kabelové televize - przedstawić wideoŻycie w mieście23.1.2010

Polské programy v nabídce kabelové televize

Bohumín je v příhraničí a naladit tady signál polské televize proto není problém. Její pořady lidé sledovali s pomocí venkovních antén už dávno předtím, než ve městě vznikla kabelová televize. Byla to však právě ona, která ze své nabídky první i druhý polský televizní program stáhla. Diváci protestují.

Sociální zařízení v domově důchodců - przedstawić wideoŻycie w mieście23.1.2010

Sociální zařízení v domově důchodců

Senioři v domově důchodců ve Starém Bohumíně se mohou těšit na větší komfort. Část z pokojů nově získá vlastní sociální zařízení. Klienti budou mít vše po ruce a odpadnou tak cesty do sprch přes celou chodbu. Předchází tomu ale zvýšená prašnost, hluk stavební techniky i přítomnost dělníků na chodbách. Práce totiž probíhají za plného provozu domova.

Zápisy dětí do prvních tříd - przedstawić wideoŻycie w mieście23.1.2010

Zápisy dětí do prvních tříd

Já už budu školákem. Tuhle větu v následujících dnech uslyší nejedni rodiče v Bohumíně. V uplynulém týdnu začaly ve městě zápisy do prvních tříd základní škol. Maratón potrvá zhruba 14 dnů. Velké školy v centru města plánují v září otevřít vždy dvě třídy prvňáčků. Ve Starém Bohumíně a v Záblatí zůstanou u modelu malotřídek.

Bohumín pokryla sněhová peřina - przedstawić wideoŻycie w mieście16.1.2010

Bohumín pokryla sněhová peřina

Na druhý lednový víkend silničáři hned tak nezapomenou. Naplnily se předpovědi meteorologů a na Českou republiku se snesla vydatná bílá peřina. Několik desítek centimetrů sněhu napadlo také na Bohumínsku. Dny od pátku 8. do neděle 10. ledna silničáři označili jako nejnáročnější z celé aktuální sezóny. Paní Zima ale ukázala i svou příjemnou tvář.

Dobrovolníci pomáhají seniorům - przedstawić wideoŻycie w mieście16.1.2010

Dobrovolníci pomáhají seniorům

Když vloni v létě stát zpřísnil výplatu sociálních dávek, nezaměstnaní zbystřili. Mnohým se totiž finanční pomoc snížila na minimum. Přilepšit si však mohou v okamžiku, kdy vykonávají takzvanou veřejnou nebo dobrovolnickou službu. Za práci, kterou takto odvedou, nedostávají mzdu. Přesto si ji mnozí chválí. Dobrovolníci pomáhají například ve Starém Bohumíně.

Změny a přesuny v obchodní síti - przedstawić wideoŻycie w mieście16.1.2010

Změny a přesuny v obchodní síti

Také jste si všimli, že v obchodní síti v Bohumíně dochází v poslední době ke změnám? Nejsou malé a navíc jim není konec. Zásahy budou ještě citelnější. Provozovny se ve městě stěhují z místa na místo a některé dokonce zanikají. Ne vždy přitom za tím stojí tolik skloňovaná hospodářská krize. Zákazníci se potýkají se změnami jak v oblasti potravin, tak drogistického zboží.

Tříkrálová sbírka podesáté - przedstawić wideoŻycie w mieście9.1.2010

Tříkrálová sbírka podesáté

Novoroční koledování jsme ještě nedávno mohli považovat za zapomenutou tradici. Změnila to až katolická Charita, když v roce 2001 uspořádala Tříkrálovou sbírku. Koledování spojila s prosbou o příspěvky na dobročinné účely, zejména v místě, kde lidé přispívají. Projekt se stal každoroční stálicí a letos oslavuje jubilejní 10. ročník.

Zvýšení daně z nemovitosti - przedstawić wideoŻycie w mieście9.1.2010

Zvýšení daně z nemovitosti

Za daň z nemovitosti letos zaplatíme více. K nárůstu základní sazby této daně se po 17 letech odhodlal stát. Připlatíme si jak za pozemky, tak za stavby. Například u průměrného rodinného domu se daň zvýší zhruba o 300 korun. Opatření má snížit propady v daňových výnosech obcí.

Novoroční anketa mezi občany - przedstawić wideoŻycie w mieście2.1.2010

Novoroční anketa mezi občany

S jakými představami vstupuje do roku 2010 město naznačil sám starosta. Bohumín by ale nemohl být bez obyvatel. Jaké podle nich byly uplynulé měsíce a co očekávají od roku 2010? Na postřehy a názory jsme se ptali v ulicích Nového Bohumína.

Oprava nemocničního pavilonu B - przedstawić wideoŻycie w mieście2.1.2010

Oprava nemocničního pavilonu B

Městská nemocnice ve Starém Bohumíně v závěru loňského roku představila dokončenou podobu další série oprav svého areálu. Volba padla na pavilon B, ve kterém se nachází oddělení interny a geriatrie. Oprava objektu přišla na něco málo přes 13 milionů korun. Pěti miliony pomohla náklady uhradit získaná státní dotace.

Ztracené dolary a doklady našly majitele - przedstawić wideoŻycie w mieście27.12.2009

Ztracené dolary a doklady našly majitele

Na nález, který objevila ve vlaku, paní Marcela Závorková z Bohumína hned tak nezapomene. Když při rutinní obhlídce kontrolovala kupé, narazila mezi sedadly ve vlaku na malou příruční tašku. Jaké bylo její překvapení, když v ní objevila 5400 amerických dolarů, tedy asi 100 tisíc korun. Ve městě se záhy rozjela pátrací akce, která přinesla kýžený výsledek. Majitelé tašky si lepší dárek pod stromeček přát snad ani nemohli.

Na vánočním stole nesmí chybět kapr - przedstawić wideoŻycie w mieście24.12.2009

Na vánočním stole nesmí chybět kapr

Ryba na štědrovečerní tabuli je jedním ze symbolů českých Vánoc. Nejoblíbenějším druhem je kapr, který se v našich končinách o vánočních svátcích konzumuje ve velkém od konce 19. století. Oblast Bohumína a Rychvaldu je rybníkářstvím vyhlášená. Kouzlo Vánoc tak na stolech mnoha z nás doplní pravá domácí ryba.

Vánoční stromeček a betlém - przedstawić wideoŻycie w mieście24.12.2009

Vánoční stromeček a betlém

Někteří ho zdobí až na Štědrý den, jiní si raději pospíší, aby si jej stihli dosytosti užít. Řeč je o vánočním stromečku, symbolu právě probíhajících svátků. Přestože v našich končinách nejde o ryze starodávnou tradici, v českých domácnostech se zejména k radosti našich nejmenších zabydlela.

Cvičení hasičů v domě služeb ŽDB - przedstawić wideoŻycie w mieście19.12.2009

Cvičení hasičů v domě služeb ŽDB

Scénu jako z akčního filmu zažili v Domě služeb železáren a drátoven. Hasiči tam ve spolupráci s podnikem provedli požární cvičení. Místo nebylo vybráno náhodou. Týdně se tam vystřídají desítky a v době plesů na počátku roku pak stovky až tisíce lidí. Pro hasiče jde tedy o objekt, kde je lepší být připraven, než později zaskočen.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad