Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 23.777777777778 / 54
Záchrana tonoucího na ledě - przedstawić wideoŻycie w mieście3.3.2018

Záchrana tonoucího na ledě

Česko v týdnu sužoval arktický mráz. Nebylo dne, kdy by se teplota nepohybovala pod bodem mrazu a ve vybraných tuzemských lokalitách sahala pod mínus dvacet. Někteří se v tom čase přesto vrhali do ledové vody. Navzdory extrémním podmínkám místní hasiči pokračovali v nácviku záchrany tonoucího na ledě.

Chceme domů (65) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście24.2.2018

Chceme domů (65) – psí útulek

Pět dnů v týdnu jsou brány bohumínského útulku otevřené veřejnosti, včetně neděle od 14 do 16 hodin. Na nový domov tam čekají zejména zvířata, která měla smůlu na špatné chovatele, doufají v lepší osud. Je mezi nimi fenka Ejmy, neposedný živel, jenž potřebuje trochu zhubnout. Nejen s ní se setkáte v novém dílu Chceme domů.

Pošta Partner ve Starém Bohumíně od 1. 3. - przedstawić wideoŻycie w mieście24.2.2018

Pošta Partner ve Starém Bohumíně od 1. 3.

Už jenom dny zbývají klasické pobočce České pošty ve Starém Bohumíně. Od března ji nahradí Pošta Partner, kdy většinu klasické agendy převezme soukromý smluvní subjekt. Starobohumíňáci nově zaplatí složenku nebo si vyzvednou balík v tamní sokolovně. Pošta hledá podobné řešení i v dalších částech města.

Další rekuperační jednotky do škol - przedstawić wideoŻycie w mieście17.2.2018

Další rekuperační jednotky do škol

Patnáct rekuperačních jednotek pro čerstvější a lepší vzduch v učebnách. Bohumín pokračuje v projektu a po základní škole na tř. Dr. Edvarda Beneše vybaví speciální vzduchotechnikou také třídy základní školy u železáren a drátoven. Město hradí investici ze svého rozpočtu. Jde o další krok v boji se znečištěným ovzduším.

Interaktivní modely ve výuce - przedstawić wideoŻycie w mieście17.2.2018

Interaktivní modely ve výuce

Moderní pomůcky úspěšně pronikají do výuky. Bohumínská střední škola jich má pro učební obor automechanik a maturitní provoz a ekonomika dopravy hned několik. A nejde jen o modely spalovacích motorů, pracuje i s alternativními zdroji. Zajímavostí je plně funkční miniatura auta na vodíkový pohon, stroje budoucnosti.

Bohumín vysadí u dálnice izolační zeleň - przedstawić wideoŻycie w mieście10.2.2018

Bohumín vysadí u dálnice izolační zeleň

Stromové aleje jako tlumiče hluku z dálnice. Bohumín spustil další etapu výsadby izolační zeleně, tentokrát přibude skoro 200 stromů kolem autostrády poblíž Starého Bohumína. Zároveň pomohou zlepšit místní mikroklima. Město ve velkém stromy nevysazuje poprvé, v uplynulých letech pomohlo k ozelenění přes 4 tisíce dřevin.

Byty pro asistované sociální bydlení - przedstawić wideoŻycie w mieście10.2.2018

Byty pro asistované sociální bydlení

Pro asistované sociální bydlení je k dispozici už 34 bytů. Devět nových Bohumín zřídil v opraveném domě v Drátovenské ulici v Pudlově a nájemníci se teď do nich stěhují. Společný projekt města a Armády spásy chrání lidi před bezdomovectvím už dva roky. Roční rozpočet služby je 1,7 milionu korun, Bohumín přispívá 300 tisíc.

Kriminalita v Bohumíně vloni klesla - przedstawić wideoŻycie w mieście10.2.2018

Kriminalita v Bohumíně vloni klesla

Čtvrtým rokem po sobě v Česku klesala kriminalita. Vloni policisté registrovali 202 303 trestných činů, to je meziročně o více jak 7 procent méně. V Moravskoslezském kraji se kriminalita snížila o 6 procent, nicméně na Karvinsku o půl procenta stoupla. Bohumín hlásí pokles závažných činů, přibylo ovšem přestupků, hlavně v dopravě.

Opraví železniční přejezd u bývalé Rybeny - przedstawić wideoŻycie w mieście10.2.2018

Opraví železniční přejezd u bývalé Rybeny

Mimo jiné solení v rámci zimní údržby se radikálně podepsalo na stavu přejezdu u bývalé Rybeny v Pudlově. Jeho svršek musejí železničáři kompletně vyměnit, a to si v půli března vyžádá skoro dvoutýdenní uzavření dotčeného úseku v Ostravské ulici. Tristní je stav i s některými železničními vlečkami v ulici Lidická. Jsou soukromé, a opravy váznou.

Akční plán rozvoje Bohumína - przedstawić wideoŻycie w mieście3.2.2018

Akční plán rozvoje Bohumína

Hospodářské podmínky a infrastruktura, životní prostředí, kvalita života. Tři pilíře a v nich desítky nápadů, kam Bohumín do roku 2023 posunout. Radnice představila akční plán, jehož motivem je prosperující, bezpečné a zelené město. Občané přidali vlastní náměty, nejen k dopravě, podpoře mladých a k péči o onkologicky nemocné.

Děti z Rafíku vyrábějí domácí ptačí zob - przedstawić wideoŻycie w mieście3.2.2018

Děti z Rafíku vyrábějí domácí ptačí zob

V zimě jsou ptáci, kteří neodlétají do teplých krajin, do značné míry závislí na pomoci člověka. V krmítku uvítají nejen semínka slunečnic a drcená jádra ořechů. Příkladem jdou děti v mateřské škole Rafík. Nespokojily se jen s tím, že do krmítka něco nasypou. Vlastnoručně ptáčkům vyrábějí domácí lojové a tukové pochoutky.

Fitškolka fandí tělovýchovným chvilkám - przedstawić wideoŻycie w mieście3.2.2018

Fitškolka fandí tělovýchovným chvilkám

Každé čtvrté tuzemské dítě předškolního věku má vadné držení těla, u starších je číslo ještě vyšší. Ty, které nesportují, častěji bolí hlava, zjistil státní zdravotní ústav. V Bohumíně si školky na pohybu zakládají, jedna z nich se dokonce jmenuje Fitškolka. Už před časem rozšířila prostor pro tělovýchovu, která děti náramně baví.

Dny otevřených dveří středních škol - przedstawić wideoŻycie w mieście27.1.2018

Dny otevřených dveří středních škol

Pouhý měsíc zbývá žákům devátých tříd základní škol pro výběr budoucího povolání. Přihlášku ke studiu na střední škole musejí podat nejpozději 1. března. V Bohumíně mohou studovat gymnázium, věnovat se sociální činnosti nebo vyniknout v profesích jako například obráběč kovů, elektrikář či kadeřník.

Chceme domů (64) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście27.1.2018

Chceme domů (64) – psí útulek

146 nalezených psů a fen vloni prošlo útulkem v Šunychlu, drtivá část z nich putovala do nových rodin nebo k původním majitelům. Město ročně za provoz útulku zaplatí 600 tisíc korun. Někdy se stává, že pes, který našel domov, je po čase v kotci pro nalezence zpátky. To je případ Kostíka – vrátil se na den přesně po roce.

Vady řeči u dětí nepodceňujme - przedstawić wideoŻycie w mieście27.1.2018

Vady řeči u dětí nepodceňujme

Někteří rodiče v Bohumíně podceňují včasnou pomoc dětem s logopedickou vadou. Upozorňují na to místní mateřinky i odborníci, problém nabývá na rozměru. Vadu výslovnosti má v Česku až 40 procent dětí předškolního věku, a narůstá počet těžších poruch. Bohumín má výhodu, již před lety zřídil speciální logopedické třídy.

Podvodníci zneužili e-aukci plynu a elektřiny - przedstawić wideoŻycie w mieście20.1.2018

Podvodníci zneužili e-aukci plynu a elektřiny

První lidé v Bohumíně narychlo odstupují od smluv, které podepsali pokoutným prodejcům energií. Ti obcházejí domácnosti a vydávají se za organizátory elektronické aukce, do které se vloni zapojily stovky domácností. Rétorika a manipulace několikrát zabodovaly, lidé nakonec podepsali to, co vůbec nechtějí.

V Bezručově ulici nejen chodník a rondel - przedstawić wideoŻycie w mieście20.1.2018

V Bezručově ulici nejen chodník a rondel

Bezručova ulice, která spojuje městkou část Záblatí s centrem Bohumína, se letos stane střediskem stavebních prací. Pro větší bezpečnost nejen školáků město postaví v tamních serpentinách chodník, ve spolupráci s krajem vznikne u železáren kruhový objezd a dořeší se rovněž kanalizace. Investice se odhadují na 30 milionů korun.

Gliňočské tůně zlepší odtokové poměry - przedstawić wideoŻycie w mieście13.1.2018

Gliňočské tůně zlepší odtokové poměry

Areál Gliňoč ve Skřečoni, území s divokou přírodou a vodními plochami, projde regenerací, i na přání místních. Projekt města počítá se vznikem drobných tůní a zlepšením odtokových poměrů, aby voda z Gliňoče nezatápěla okolí. Pamatuje také na zvláště chráněné druhy živočichů. Bohumín na realizaci získal evropskou dotaci.

Neudržované stavby sousedům vadí - przedstawić wideoŻycie w mieście13.1.2018

Neudržované stavby sousedům vadí

Vzdušnou čarou je od centrálního náměstí jen 300 metrů. Přitom roky, k nelibosti lidí žijících kolem, chátrá. Dobový dům v Žižkově ulici, naproti základní umělecké školy, podle Bohumíňáků hyzdí okolí. Znovu na to poukázali v dotazníku s prioritami investic příštích pěti let. Demolici, po které někteří volají, úřady nařídit nemohou.

Tříkrálová sbírka 2018 - przedstawić wideoŻycie w mieście13.1.2018

Tříkrálová sbírka 2018

Největší tuzemská dobrovolnická akce jde do finále, v Česku vrcholí Tříkrálová sbírka. Koledníci na Bohumínsku už mají skoro splněno. Větší část výtěžku zůstane zde, místní Charita z něj podpoří rozšíření odlehčovací služby, domov seniorů i denní sociální služby. Koledníků bylo letos ve městě a okolí nejvíc za poslední roky.

Bohumíňáci vybrali priority města - przedstawić wideoŻycie w mieście6.1.2018

Bohumíňáci vybrali priority města

Bohumíňáci určili priority města příštích pěti let. Dotazník, ve kterém vybírali velké investice a projekty, vyplnilo více jak 1600 lidí. Nejmladšímu bylo 8 roků, nejstaršímu 89 let. Největší podpoře se těšil záměr rozšiřování možností rekreace u Kališova jezera v Šunychlu a také Vrbického jezera na hranici Bohumína a Ostravy.

Ježíškova vnoučata opuštěným seniorům - przedstawić wideoŻycie w mieście6.1.2018

Ježíškova vnoučata opuštěným seniorům

Skoro 14 tisíc přání vyplnila Ježíškova vnoučata. Dobročinný projekt Českého rozhlasu pomohl osamělým lidem žijícím v domovech pro seniory. Dárci, anonymní i adresní, jim věnovali věci hmotné a stejně tak zážitky. Například v bohumínském Domově Jistoty si klienti díky Ježíškovu vnoučeti mohou denně číst z novin.

Bezdoplatkové zóny v praxi - przedstawić wideoŻycie w mieście30.12.2017

Bezdoplatkové zóny v praxi

Bohumín na konci roku 2017 zavedl do praxe tzv. bezdoplatkové zóny. Lidé, kteří se do nich nyní nově nastěhují, nebudou mít nárok na doplatek na bydlení vyplácený úřadem práce. Dvě zóny jsou v centru města a jedna v Pudlově. Jde o místa, kde město dlouhodobě eviduje třeba stížnosti na hluk a sociální byznys s chudobou.

Na Štědrý večer všichni spolu (2017) - przedstawić wideoŻycie w mieście30.12.2017

Na Štědrý večer všichni spolu (2017)

Před 24 lety vznikla v Bohumíně tradice štědrovečerního setkání lidí uprostřed města. Nový zvyk se ujal, zejména mladí lidé ho vzali za svůj a po večeři a rozbalení dárků přicházejí na náměstí, aby se ve sváteční večer 24. prosince setkali s přáteli. Tentokrát jim dělal společnost zpěvák Pavel Novák.

Půlnoční mše (2017) - przedstawić wideoŻycie w mieście30.12.2017

Půlnoční mše (2017)

V předvečer svátku Narození Páně, Božího hodu vánočního, se v místních kostelích a kaplích konaly půlnoční mše. Cestu na ně si našly stovky lidí, a to nejen věřících. Přišli za atmosférou i za vystavenými betlémy. V Novém Bohumíně mše navazovala na setkání na náměstí, ve Starém Bohumíně začínala přesně o půlnoci.

Cukroví pekli ve velkém - przedstawić wideoŻycie w mieście23.12.2017

Cukroví pekli ve velkém

Půl kila mouky, kilo, možná dvě? Pro domácí cukroví tak akorát, ne však pro rozměry v jakých se letos pustili do pečení žáci Masarykovy základní školy. Na perníčky a linecké spotřebovali 12 kilogramů mouky a skoro 70 vajec. Letošní várka pro školní vánoční jarmark nabrala gigantických rozměrů, přesto práce šla od ruky.

Vánoční přání (1) - przedstawić wideoŻycie w mieście23.12.2017

Vánoční přání (1)

Veronika Sochová, Plavecká škola Bospor

Vánoční přání (2) - przedstawić wideoŻycie w mieście23.12.2017

Vánoční přání (2)

Martin Kachel, Pivní a hudební lázně Oderberg

Vánoční přání (3) - przedstawić wideoŻycie w mieście23.12.2017

Vánoční přání (3)

Jana Fedorčák van Coppenolle, saunový svět Bospor

Vánoční přání (4) - przedstawić wideoŻycie w mieście23.12.2017

Vánoční přání (4)

Monika Absolonová, zpěvačka a herečka

Chceme domů (63) – kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście16.12.2017

Chceme domů (63) – kočičí útulek

Dobrovolníci apelují na kastraci koček a psů. Po podzimních vrzích se znovu ukázalo, že osud nechtěných přírůstků chovatelé řeší po svém – koťata, často několikatýdenní nebo dokonce denní, pohodí do cizích zahrad nebo nechají v krabici tajně u dveří útulků. Jako ta, která ukazujeme v rubrice Chceme domů.

Sankce za nesplnění termínů - przedstawić wideoŻycie w mieście16.12.2017

Sankce za nesplnění termínů

Přes 1 milion korun – tak vysoký už je objem sankcí, které Bohumín účtuje stavebním firmám za nesplnění termínů. Nestihly je u pěti z deseti letos zateplovaných bytových domů. Ve třech případech stavby v různé fázi pořád běží. Bohumín peníze ze sankcí vloží zpět do vchodů, kde stavbaři komplikují život nájemníkům déle, než se čekalo.

Bohumín ocenil Talenty roku 2017 - przedstawić wideoŻycie w mieście9.12.2017

Bohumín ocenil Talenty roku 2017

Bohumín nemá o mladé nadané lidi nouzi. Školáci bodují na úrovni okresu, kraje a třeba v přírodovědné soutěži nebo elektrotechnice v uplynulém roce také v celostátním měřítku. Mladých osobností si ve městě už šestnáct let všímá projekt Talent roku. Bohumín v něm tentokrát ocenil 48 žáků základních i středních škol a 25 kantorů.

Nová biologická laboratoř gymnázia - przedstawić wideoŻycie w mieście9.12.2017

Nová biologická laboratoř gymnázia

Každý rok minimálně jedna obnovená učebna. Gymnázium Františka Živného investuje stovky tisíc do modernizace zázemí. Například vloni se dočkala fyzika, letos biologie. Tamní laboratoř má nejmodernější zázemí v okolí. Slouží k výuce přírodovědných předmětů i seminářů, které navštěvují budoucí biologové a lékaři.

Vánoční strom pro Starý Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście9.12.2017

Vánoční strom pro Starý Bohumín

Tři kilometry měřila cesta vánočního stromu pro náměstí ve Starém Bohumíně. Roli svátečního symbolu na sebe vzala urostlá borovice, která byla osmnáct let doma v ulici Na Chalupách v Pudlově. Transportu se ujali místní dobrovolní a profesionální hasiči. Letos vánoční strom zdarma daroval ze své zahrady starosta Bohumína.

Za zpronevěru a podvody 6 let - przedstawić wideoŻycie w mieście9.12.2017

Za zpronevěru a podvody 6 let

Padl verdikt v kauze zpronevěry a podvodu, kterých se dopustila bývalá účetní několika městských organizací. Patnáct let si peníze neoprávněně posílala na účet svůj nebo blízkých, podle obžaloby si přišla na 8,5 milionu korun. Obžalovaná vinu přiznala. Soud ji poslal na 6 let do vězení. Rozsudek není pravomocný. Bývalá účetní podala ve věci zajištění majetku odvolání. O případu bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad