Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 25.444444444444 / 54
Den řemesel (2017) - przedstawić wideoŻycie w mieście7.10.2017

Den řemesel (2017)

Až 11 tisíc korun formou stipendia mohou ročně získat budoucí elektrikáři studující první ročník na bohumínské střední škole. Kraj finanční pobídky od září zavedl u vybraných oborů, region se totiž potýká s nedostatkem řemeslníků, včetně tesařů, klempířů nebo zedníků. Nalákat mladé lidi k profesím se v Bohumíně snaží také Den řemesel.

Zóny k doplatku na bydlení - przedstawić wideoŻycie w mieście7.10.2017

Zóny k doplatku na bydlení

Bohumín jako jedno z prvních měst v republice vyhlašuje zóny, kterými chce zkrotit sociální dávky. Prostřednictvím zón zablokuje vyplácení doplatku na bydlení nově příchozím lidem. Ve městě budou zatím tři takové lokality, zejména s ubytovnami a koncentrací problémových lidí. Opatření vstoupilo v platnost počátkem týdne.

Den železnice 2017 - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2017

Den železnice 2017

Bohumín a železničáři oslavili 170 let od prvního příjezdu vlaku do města. Výročí bylo ústředním motivem národního Dne železnice (23. 9. 2017). Šlo o letošní největší akci tohoto typu v Česku, přípravy zabraly celý rok. Navzdory velmi nepříznivému počasí přišly tisíce lidí. Národní dopravce vzal návštěvníky do světa historie, světa změny i zábavy.

Den železnice 2017: Světelná show - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2017

Den železnice 2017: Světelná show

Originální barevná tečka za Dnem železnice a oslavami výročí Nového Bohumína. Přes dvacet vzácných historických exponátů ve spojení se scénickým osvětlením v sobotu večer (23. 9. 2017) nabídlo úchvatnou podívanou. Podobnou světelnou show železničáři uspořádali poprvé před třemi lety, inspirovali se v zahraničí. I v Bohumíně sklidila úspěch.

Charita Bohumína má 20 let - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2017

Charita Bohumína má 20 let

Když množství klientů občanské poradny srovnáme s počtem obyvatel města, dalo by se říct, že místní Charita už pomohla každému Bohumíňákovi. Dnes jedna z největších neziskových organizací v okolí provozuje třeba domov pro seniory, šatník, noclehárnu pro lidi bez přístřeší a chystá další službu. Charita Bohumín slaví 20 let.

Setkání s občany (2017) - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2017

Setkání s občany (2017)

Obyvatelé okrajových částí Bohumína fandí rozšiřování rekreace u Kališova a Vrbického jezera, zároveň ale nabádají k vyřešení otázky parkování kolem vodních nádrží, kam v létě míří za osvěžením tisíce lidí. Na veřejných setkáních s vedením radnice také vybírali priority příštích let, zařadili mezi ně třeba opravy chodníků nebo zachování dostupnosti zdravotnických služeb.

To je zákon, kámo! - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2017

To je zákon, kámo!

Stačí málo a snadno překročíte zákon, drogy vás vedou do pasti. Poselství, se kterým vstupuje do škol v kraji osvětový projekt navazující na loňskou úspěšnou tour Protidrogového vlaku. Bohumín patří k iniciátorům, místní strážníci jsou v týmu autorů projektu „To je zákon, kámo!“. Jen na Bohumínsku jím projde přes 1600 dětí.

Místa pro přecházení - przedstawić wideoŻycie w mieście23.9.2017

Místa pro přecházení

Chodci i cyklisté v Bohumíně si zvykají na novinku v dopravě. Poprvé se ve městě setkají s takzvanými místy pro přecházení a novým značením. Na první pohled novinka vzdáleně připomíná klasické přechody pro chodce, ovšem má svá specifika. Pěší nasměruje k přecházení komunikace v bezpečnějším úseku, aby silnici nepřecházeli živelně.

Veřejná služba je zpátky - przedstawić wideoŻycie w mieście23.9.2017

Veřejná služba je zpátky

Druhým měsícem je zpátky veřejná služba, jedna z cest, kterou si dlouhodobě nezaměstnaní udržují nebo navyšují sociální dávky. Kdo odpracuje až 30 hodin ve veřejný prospěch, tomu stát k příspěvku na živobytí přilepší. Veřejnou službu mohou využít neziskové organizace, školy, obce i města. Zájem zatím není příliš velký.

Chceme domů (60) – kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście16.9.2017

Chceme domů (60) – kočičí útulek

Kdosi ho přivázal k potrubí kousek od lávky v Pudlově, přehodil přes něj pletivo a navrch zaházel smetím. Mladý kocour měl štěstí, náhoda chtěla tomu, aby ho našel všímavý člověk a malý Rudy dostal druhou šanci na život. Nejen za jeho příběhem míříme do bohumínského kočičího útulku v 60. vydání rubriky Chceme domů.

Okružní křižovatka u železáren - przedstawić wideoŻycie w mieście16.9.2017

Okružní křižovatka u železáren

Dlouhé kolony v dopravní špičce a nepřehledná situace. Problém, který trápí křižovatku u restaurace Na Špici poblíž areálu železáren, už příští rok zmizí. Bohumín se dohodl s Moravskoslezským krajem na rekonstrukci. Dnes klasické křížení se změní v okružní křižovatku, výstavba proběhne za plného provozu.

Škola Pianeta v Pudlově - przedstawić wideoŻycie w mieście16.9.2017

Škola Pianeta v Pudlově

Velké stěhování má za sebou základní škola Pianeta. Využila nabídku města a z objektu u železáren přemístila vybavení učeben, děti i zaměstnance do nového prostředí. V budově základní školy v Pudlově má třikrát větší zázemí. Pianeta vzdělává alternativní pedagogikou Montessori, která respektuje jedinečnost dítěte.

BM servis má nový zametač - przedstawić wideoŻycie w mieście9.9.2017

BM servis má nový zametač

Bojuje s prašností, nejvíce práce má s úklidem posypového materiálu po zimě a potom na podzim, kdy opadá listí ze stromů. Zametací vůz je místním technickým službám velkým pomocníkem, a teď ještě výkonnějším. Nový stroj za 4 miliony korun je největší investicí BM servisu do vozového parku za poslední čtyři roky.

Modernizují vestibul aquacentra - przedstawić wideoŻycie w mieście9.9.2017

Modernizují vestibul aquacentra

Půl milionu lidí vloni prošlo areály městského Bosporu, včetně hobbyparku, sportovní haly a aquacentra. Plavecký bazén v Bohumíně funguje třináctým rokem. Jen letos v červenci hostil 26 a v srpnu 27 tisíc lidí. Aktuálně vodní svět osiřel a plavce vystřídali dělníci se sbíječkami – probíhá rekonstrukce vestibulu.

Začal nový školní rok - przedstawić wideoŻycie w mieście9.9.2017

Začal nový školní rok

Ve školách je opět rušno, skončily prázdniny a dětem po dvou měsících volna začaly povinnosti. Učitelé nachystali třídy, firmy stihly dokončit letní modernizace. Nový školní rok odstartoval v pondělí 4. září, kdy se v doprovodu rodičů vydali na cestu do lavic i ti, kteří měli premiéru - prvňáčci. Jen v Bohumíně jich bylo skoro 200.

Chceme domů (59) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście2.9.2017

Chceme domů (59) – psí útulek

Novomanželé Rathovi z Bohumína dali své svatbě dobročinný podtext. Nevěsta si přála, aby příbuzní a přátelé místo květin použili peníze k jejich nákupu ve prospěch opuštěných psů, třeba formou pořízení krmiva nebo vodítek. Dopřáli takto nalezencům v bohumínském psím útulku, kam nás zve Radka Matonogová.

Nemocnice stabilizovala oddělení - przedstawić wideoŻycie w mieście2.9.2017

Nemocnice stabilizovala oddělení

Ještě letos chce Bohumínská městská nemocnice obnovit diabetologickou ambulanci a rozšířit provoz gastroambulance. Zařízení stabilizovalo chirurgické oddělení a internu, za odcházející lékaře našlo náhrady. Chirurgie je pět měsíců po znovuotevření - ambulance jedou naplno, postupně narůstá i počet operací.

Ústřední vytápění bytů ve Skřečoni - przedstawić wideoŻycie w mieście2.9.2017

Ústřední vytápění bytů ve Skřečoni

Posledních 60 bytů Bohumín napojuje na horkovod z Elektrárny Dětmarovice. Dodávku tepla a teplé vody zajistí nově vybudované centrální rozvody - byty mají ústřední vytápění a většina z nich i nové koupelny. Ještě letos prokoukne také prostranství u domů ve Skřečoni. Teplovod v Bohumíně zásobuje skoro 5 tisíc domácností, letošní etapa výstavby je závěrečnou.

Plán oprav domovního fondu - przedstawić wideoŻycie w mieście26.8.2017

Plán oprav domovního fondu

Do obnovy bytového fondu Bohumín letos investuje 90 milionů korun, v příštím roce bude v podobném duchu pokračovat, půjde o 70 milionů. Na seznamu je další vlna hromadných výměn výtahů ve věžácích, první skupina generálních oprav elektroinstalací ve společných prostorech i řešení otázky septiků u bytových domů.

Vyhlídková věž v meandrech - przedstawić wideoŻycie w mieście26.8.2017

Vyhlídková věž v meandrech

Malebnou krajinu kolem řeky Odry ve slezském pohraničí už za pár týdnů uvidíme jako na dlani. V meandrech, kde si tok žije vlastním, nespoutaným životem, vyrůstá 27 metrů vysoká vyhlídková věž. Turistická novinka vzniká díky přeshraničnímu projektu Krzyżanowic na polské a Bohumína a Šilheřovic na české straně hranice.

Dotací k novému centru - przedstawić wideoŻycie w mieście19.8.2017

Dotací k novému centru

Bohumín prožívá dotační žně. Z operačních a regionálních programů Evropské unie a zdrojů Moravskoslezského kraje čerpá přes 73 milionů korun. S pomocí dotací modernizuje chlazení zimního stadionu, opravuje a zatepluje bytové domy, rozvíjí cykloturistiku a najde využití pro čtyřpodlažní objekt bývalé školy v centru města.

145 let SDH Starý Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście12.8.2017

145 let SDH Starý Bohumín

Požár 27 stodol plných svezeného obilí byl jejich obrovskou zatěžkávací zkouškou, stejně jako krátce nato požár tří velkoměšťanských domů přímo na náměstí. Dobrovolní hasiči patří ke Starému Bohumínu už 145 let, jejich ustavující schůze proběhla v červenci 1872. Dnes jednotka asistuje profesionálním krajským týmům.

Modernizace školního dvora - przedstawić wideoŻycie w mieście12.8.2017

Modernizace školního dvora

Prázdniny jsou ve školách ve znamení modernizací, Bohumín do nich letos investuje přes 7 milionů korun. Proběhly další výměny oken, ve škole na tř. Dr. E. Beneše opravují sociální zázemí a ve škole ČSA ho doplňují v družině, další část budovy mateřinky ve Smetanově ulici se dočkala zateplení. V novém se brzy představí také dvůr u bývalé polské školy.

Hromadná oprava výtahů - przedstawić wideoŻycie w mieście5.8.2017

Hromadná oprava výtahů

Po hromadné výměně oken a zateplování budov v hodnotě desítek milionů korun další plošná akce. Město letos rovnou v pěti svých věžových domech obnoví výtahy. Byť ještě splňují normy, mnohé z nich jsou původní, z období sídlištní výstavby v 70. letech 20. století. Nové výtahy budou modernější, výkonnější a bezpečnější.

Interna znovu v provozu - przedstawić wideoŻycie w mieście5.8.2017

Interna znovu v provozu

Po pěti týdnech se na oddělení interna do Bohumínské městské nemocnice vracejí pacienti. Část původních lékařů v půli roku podala výpověď, teď je postupně nahrazují noví doktoři. Interna patří ke klíčovým oborům zdravotnických zařízení, jen ta v Bohumíně vloni evidovala 1900 hospitalizací, pomohla čtrnácti stovkám pacientů.

Mikrojesle pro nejmenší - przedstawić wideoŻycie w mieście29.7.2017

Mikrojesle pro nejmenší

Ženám, které se potřebují rychle vrátit do práce nebo například samoživitelkám nově pomáhají mikrojesle, postarají se o děti už od půl roku jejich věku. Ministerstvo práce a sociálních věcí v Česku zřídilo pilotním projektem 60 takových zařízení, jedno z nich funguje v Bohumíně. Služba našla zázemí v Centru rodiny Bobeš a dostupná je zdarma.

Nové stromy pro náměstí - przedstawić wideoŻycie w mieście29.7.2017

Nové stromy pro náměstí

Ozelenění náměstí ve Starém Bohumíně jako nekonečný seriál, teď už snad s finální epizodou. Platanům, které měly zdobit obnovený rynek v historickém jádru, se v místě nedařilo. Mladé stromy buď uschly zcela nebo orašily jen částečně. Město nakonec sáhlo k radikálnímu řešení - nové, speciálně vyšlechtěné kusy, vysadilo neobvykle uprostřed léta.

Regenerace sídlišť - przedstawić wideoŻycie w mieście29.7.2017

Regenerace sídlišť

Skřečoň – ulice Mládežnická, Nový Bohumín – Alešova a Nový Bohumín – ulice Jateční, Okružní. Rovnou na třech místech ve městě o prázdninách dělníci budují nové chodníky, parkovací místa, veřejná osvětlení a další sídlištní vybavení. Bohumín letos do regenerací veřejných ploch investuje přes 23 milionů korun.

Alois Blokša oslavil 100 let - przedstawić wideoŻycie w mieście22.7.2017

Alois Blokša oslavil 100 let

523 stoletých a starších lidí žilo v půli roku v České republice, 468 žen a 55 mužů. Je mezi nimi pan Alois Blokša z Bohumína, lékař, který se stal uznávaným odborníkem a osobností místní nemocnice, karvinského okresu a nakonec i kraje. Bílý plášť oblékal až do svých pětaosmdesátin. Kulatou stovku oslavil vitální a s elánem.

Chceme domů (58) - psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście22.7.2017

Chceme domů (58) - psí útulek

Tropické teploty mohou být pro zvířecí mazlíčky nebezpečné. Hypertermie, neboli onemocnění z přehřátí organismu, je v létě časté. Odborníci apelují na chovatele – nenechávejte psy v autě zaparkovaném na slunci, za pouhou čtvrt hodinu může teplota uvnitř přesáhnout 65 stupňů Celsia. Nejen o tom v novém dílu rubriky „Chceme domů“.

Hluk z dálnice narostl - przedstawić wideoŻycie w mieście15.7.2017

Hluk z dálnice narostl

Provoz narostl a hluk z dálnice obtěžuje lidi žijící kolem ní víc, než před pěti lety, kdy ji stát na Bohumínsku otevřel. Vyplývá to z výsledků nového měření z května letošního roku. Znovu se ukázalo, že splnění hlukových limitů v nočních hodinách je na hranici, a místy i za ní. Podle Ředitelství silnic a dálnic je ale vše v pořádku.

Zateplování nevěžových paneláků - przedstawić wideoŻycie w mieście15.7.2017

Zateplování nevěžových paneláků

Už v srpnu se představí s novými fasádami první domy z letošní etapy zateplování menších nevěžových paneláků. U přibližně padesát let starých domů se díky tomu sníží úniky tepla a zlepší tepelné vlastnosti. Město do hromadných oprav letos investuje 73 milionů korun, přes třicet procent nákladů uhradí evropská dotace.

Technologie chlazení zimního stadionu - przedstawić wideoŻycie w mieście8.7.2017

Technologie chlazení zimního stadionu

Stavební práce spojené s modernizací technologického zázemí zimního stadionu jsou hotové z 99 procent. Ještě před letními prázdninami firma přivezla nové technologie a jednotlivé komponenty teď sestavuje. Už v srpnu bude systém chlazení ekologičtější a úspornější. Většinu nákladů uhradí evropská dotace.

Vodáci zahájili sezónu - przedstawić wideoŻycie w mieście8.7.2017

Vodáci zahájili sezónu

Městská půjčovna lodí trhala rekordy, vloni si s její pomocí sjelo řeku Odru na Bohumínsku skoro 2100 vodáků, to je meziročně o 600 více. Nová sezóna začala před pár dny, odemykáním hraničních meandrů. Plavbu malebnou krajinou přírodní památky si můžete vychutnat až do září. Bohumín zájemcům lodě půjčuje zdarma.

Mytí sídlištních kontejnerů - przedstawić wideoŻycie w mieście1.7.2017

Mytí sídlištních kontejnerů

Ulicemi korzovala mobilní myčka sídlištních kontejnerů. Nádoby o objemu 1100 litrů zbavovala nečistot, které se usazují na dně a obzvláště teď, v teplých letních dnech, vydatně zapáchají. Parní lázní prošlo několik stovek nádob na směsný komunální odpad. Podobnou očistu Bohumín poprvé vyzkoušel vloni a osvědčila se.

Podomní prodejci opět v akci - przedstawić wideoŻycie w mieście1.7.2017

Podomní prodejci opět v akci

Pokoutní prodejci zase útočí. Vybrané domácnosti v tomto týdnu obdržely pozvánku k setkání v jedné z místních restaurací - jako záminka posloužilo lákadlo garance úspory za plyn a elektřinu. Svolavatelé se navíc oháněli záštitou města, jenže žádná taková nikdy nevznikla. A jako bumerang se vrací i nešvar podomního prodeje, přestože je zakázán.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad