Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 367
Strona 8 / 11
Výstava dobových hraček - przedstawić wideoKultura24.9.2011

Výstava dobových hraček

Pamatujete, s čím jste si v mládí hráli? Pokud ne, pak se vydejte do Starého Bohumína, kde si paměť osvěžíte. Pomůže vám v tom tamní výstava dobových hraček. Autíčka na ovládání, vláčky, panenky a další mají půvabnou patinu zubu času. Expozici připravilo sdružení Přátel bohumínské historie.

Květa Fialová v Záblatí - przedstawić wideoKultura10.9.2011

Květa Fialová v Záblatí

Svou vitalitou a životním nadhledem je pro spoustu lidí vzorem, zvláště pak pro ženy. Divadelní a filmová herečka Květa Fialová se dívá na svět zásadně pozitivně. Kus svého nadhledu přijela předat do Bohumína. Přijala pozvání lidově řečeno do babince občanského sdružení Alma Mater a zavítala do sokolovny v Záblatí.

Piknik ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura20.8.2011

Piknik ve Starém Bohumíně

Náměstí ve Starém Bohumíně se o víkendu stalo jedním velkým odpočinkovým místem. Tamní sousedé a spolu s nimi také přespolní sem vyrazili na nefalšovaný piknik. Připomněli si tak tradici svých předků typickou nejen na Bohumínsku pro období první republiky. Lidová veselice se v městské části konala už popáté.

Studentské filmy natočené v Bohumíně - przedstawić wideoKultura2.7.2011

Studentské filmy natočené v Bohumíně

Bohumín se hned dvakrát objevil na filmovém plátně. Zákoutí města si vybrali pro své semestrální filmy studenti fakulty multimediálních komunikací zlínské Univerzity Tomáše Bati. Mladí filmaři slíbili, že až snímky dokončí, budou mít premiéru právě u nás. Veřejnou projekci uspořádali na náměstí T. G. Masaryka.

Taneční mistrovství v Bohumíně - przedstawić wideoKultura25.6.2011

Taneční mistrovství v Bohumíně

Taneční klání, které nemá ve městě obdoby, hostil soubor Radost a Impuls. Pod vlajkou domu dětí a mládeže pořádal Mistrovství České republiky hned několika tanečních disciplín. Bohumínští využili šanci a na domácí půdě sbírali vavříny kde se jen dalo. Radost, Impuls a Kates rozšířili své sbírky o 28 medailí.

Bobanova Nejkrásnější válka - przedstawić wideoKultura11.6.2011

Bobanova Nejkrásnější válka

Kterak ženské odhodlání a láska přesvědčily muže, aby zanechali válek. O tom je hra z pera humoristy Vladimíra Renčína, Hany Čihákové a Jindřicha Brabce. Nastudovali ji ochotníci ze spolku Boban - Bohumínského bavidélka převážně nedělního. Soubor hru pojal tak trochu jako malý muzikál.

Řezbáři tvořili v Polsku - przedstawić wideoKultura11.6.2011

Řezbáři tvořili v Polsku

Žonglování, tanec, výtvarnictví a další umělecké směry spojil nápaditý projekt sousedních polských Krzyźanowic. Jeho partnerem se stalo občanské sdružení Maryška a dům dětí a mládeže. Do tématických workshopů se proto zapojily také děti a dospělí z Bohumína. Projekt dostal název Kaleidoskop umění pohraničí.

První místo pro akordeonistu - przedstawić wideoKultura28.5.2011

První místo pro akordeonistu

Bohumín má další úspěch na hudebním poli. Postaral se o něj 14letý David Van Coppenolle. Talentovaný muzikant původně hrál na elektrické klávesy. Ty ale časem vyměnil za akordeon, se kterým sklízí úspěchy. Naposledy se tak stalo v celostátní soutěži základních uměleckých škol. David v ní vybojoval první místo.

Říkadla Vlasty Šimkové - przedstawić wideoKultura28.5.2011

Říkadla Vlasty Šimkové

Bývalá úřednice Vlasta Šimková našla smysl života ve verších. Roky psala básně a příhody takzvaně do šuplíku. Když ovdověla, rozhodla se, že si splní sen a své práce vydá knižně. Před pár dny pokřtila už svou třetí sbírku. Zatímco předchozí dvě věnovala dospělým, ta nejnovější patří dětem. Vlasta Šimková pro ně sepsala říkadla.

Violoncellista Jiří Hanousek ze Záblatí - przedstawić wideoKultura21.5.2011

Violoncellista Jiří Hanousek ze Záblatí

Patří mezi nejvýraznější hudební osobnosti Ostravska a nejlepší violoncellisty v České republice. Tak se v odborných kruzích hovoří o Jiřím Hanouskovi ze Záblatí. K této bohumínské části má už více jak 30 let trvající vztah a 7 roků v ní přímo bydlí. Přesto ve městě nikdy nekoncertoval. Až nyní. Zahrál na mimořádném komorním koncertu.

Ander z Košic v Bohumíně - przedstawić wideoKultura7.5.2011

Ander z Košic v Bohumíně

Víte, kdo je to Ján Pisančin? Asi byste dlouho váhali. Když se ale řekne Ander z Košic, mnozí okamžitě vědí, která bije. Populární lidový vypravěč z východního Slovenska se těší velké oblibě, a to jak ve své rodné zemi, tak v České republice. Na Moravu a do Slezska pravidelně zajíždí. Do Bohumína se vrátil po 2,5 letech.

Pěvecký sbor Masarykovy ZŠ - przedstawić wideoKultura7.5.2011

Pěvecký sbor Masarykovy ZŠ

Masarykova základní škola se může pochlubit aktivním pěveckým sborem. Skupina žáků si zpěvem krátí volný čas a co víc - veřejně vystupuje. Přestože o sobě školáci prohlašují, že nejsou profesionálové, když zazpívají, není pochyb o tom, že jim to jde. Sbor je žádaný a účinkuje na řadě společenských akcí ve městě.

Velikonoční jarmark 2011 - przedstawić wideoKultura23.4.2011

Velikonoční jarmark 2011

Do Bohumína přišlo jaro a s ním i Velikonoce. S otevřenou náručí je uvítal tradiční jarmark. Počasí se vydařilo a tak nebylo divu, že od rána proudily náměstím T. G. Masaryka a foyer kina stovky lidí. Jarní inspiraci hledali na pultech osmdesáti prodejců, kteří se do Bohumína sjeli z různých koutů Moravy a Slezska.

Žánrově pestrá kapela Kromír - przedstawić wideoKultura16.4.2011

Žánrově pestrá kapela Kromír

Hudební scéna v Bohumíně je bohatší o novou kapelu. Jmenuje Kromír a žánrově hraje pestrou muziku. Ta oslovila dokonce jedno regionální rádio, které jejich písničku zařadilo do hitparády a hrálo ji i v běžném vysílání. Kapela byla doposud ve zkušebně a nahrávacím studiu, teď se chystá hrát na živo před publikem.

Miss Bohumína je Zuzana Krupová - przedstawić wideoKultura9.4.2011

Miss Bohumína je Zuzana Krupová

Bohumín má svou novou královnu krásy. Kamilu Grycovou, loňskou vítězku městské obdoby soutěže Miss, vystřídala na trůnu osmnáctiletá Zuzana Krupová z Nového Bohumína. Porota ji vybrala v sobotu 2. dubna. O korunku usilovalo 11 dívek. Druhý ročník soutěže vyhlásila městská agentura K3.

29. koncert Radosti a Impulsu - przedstawić wideoKultura2.4.2011

29. koncert Radosti a Impulsu

Taneční soubor Radost a Impuls otevírá už 29. sezónu. Jak je u něj dobrým zvykem, stalo se tak se vší parádou. Nové choreografie představil v sále kina K3. Bude s nimi usilovat o cenné tituly, včetně obhajoby loňského mistra světa v show dance formacích v kategorii dospělých. Letošní koncert provázely Barvy života.

Maryška servíruje Čaje o páté - przedstawić wideoKultura2.4.2011

Maryška servíruje Čaje o páté

Čaje o páté, to je dodnes velká legenda. Odpoledne spojená s tancem a hudbou mají někteří spojené s diskotékou. Ti starší a pokročilejší ale s živou hudbou a třeba lidovkami. Pro ně připravilo občanské sdružení Maryška nový cyklus. Legendární Čaj o páté vrací zpátky na výsluní v podobě tématických hudebních pořadů.

Kostel ve Vrbici kulturní památkou - przedstawić wideoKultura26.3.2011

Kostel ve Vrbici kulturní památkou

Bohumín je bohatší o další kulturní památky. Vloni přibyla na seznam stará kruhová remíza a točna v železničním depu. Letos pak kostel svaté Kateřiny a svatého Jakuba ve Vrbici. Sakrální stavba je dokladem architektury počátku 20. století. Památkáři si ji cení zejména pro výjimečně zachovalý stav interiéru i exteriéru.

Vyprovodili Morenu a uvítali jaro - przedstawić wideoKultura26.3.2011

Vyprovodili Morenu a uvítali jaro

Astronomické jaro začalo. V tomto století naposledy 21. března. Od příštího roku to bude 20. a později dokonce už 19. března. Souvisí to s vývojem jarní rovnodennosti. V každém případě zima už se musela vzdát královského žezla. Minimálně proto, že sbohem jí daly děti, když vyprovodily Morenu. Třeba jako ve Starém Bohumíně.

Staré knihy, časopisy a listiny - przedstawić wideoKultura19.3.2011

Staré knihy, časopisy a listiny

Do období Rakouska-Uherska, První republiky i poválečných časů se můžete vypravit ve Starém Bohumíně. Co lidé četli, jaká lejstra vydávaly úřady nebo jak vypadala pracovní knížka. O tom všem je nová výstava občanského sdružení Přátel bohumínské historie. Do života našich předků nahlíží až do 10. dubna.

Okresní kolo ve hře na klavír - przedstawić wideoKultura26.2.2011

Okresní kolo ve hře na klavír

Do Bohumína se po třech letech vrátilo prestižní okresní kolo ve hře na klavír. Celostátní soutěž vyhlašuje právě jednou za tři roky ministerstvo školství. Její okresní části se v Bohumíně líbí, jak pro koncertní sál, tak skvěle fungující klavír, který místní základní umělecká škola má. Naše město mělo hned tři želízka v ohni.

Pavlína Jíšová v Bohumíně - przedstawić wideoKultura26.2.2011

Pavlína Jíšová v Bohumíně

Mnozí jí říkají první dáma českého folku. Pavlína Jíšová je jeho stálicí, šestkrát po sobě získala ocenění „Zpěvačka roku“ od hudebního časopisu Folk and Country. V rámci svého koncertování na severní Moravě zavítala uprostřed týdne také do Bohumína. V kině K3 vystoupila jak s osvědčenými songy, tak úplnými novinkami.

Dívka Bohumína roku 2011 - przedstawić wideoKultura5.2.2011

Dívka Bohumína roku 2011

Bohumín našel svou Dívku roku 2011. Na pomyslný trůn usedla o poslední lednové neděli. O korunku usilovalo šest odvážných dívek ve věku od 13 do 15 let. Celostátní soutěž pořádá už po dvaadvacáté občanské sdružení Dívka z Jičína. Základního kola v Bohumíně se tradičně chopil Dům dětí a mládeže Fontána.

Nedělní pořady pro děti - przedstawić wideoKultura29.1.2011

Nedělní pořady pro děti

Vytvořit dětem program třeba na víkend nemusí být snadné. Malé čipery je potřeba zaujmout, nejlépe pobavit, a když si při tom rozšíří své obzory a představivost, je to úplně nejlepší. Nebývá zvykem, aby v tomto směru pomáhalo kino. V Bohumíně tomu tak je. Každou neděli nabízí speciální program věnovaný našim nejmenším.

Workshop izraelských tanců - przedstawić wideoKultura29.1.2011

Workshop izraelských tanců

Je spousta národů, které mají své originální tance. V Česku je to například polka. Lidé, kteří se o předposledním lednovém pátku vydali do Salonu Maryška, se tanečně přenesli do Izraele. To proto, aby se naučili základní kroky jeho lidových tanců. Workshop připravil místní farní sbor Slezské církve evangelické a sdružení Maryška.

Ochotníci z Rychvaldu - przedstawić wideoKultura22.1.2011

Ochotníci z Rychvaldu

Nejen v Bohumíně se ochotnické divadlo těší velké přízni. Podobně je tomu také u našich sousedů, v Rychvaldě. Při domu dětí a mládeže tam funguje příležitostný ochotnický soubor. Jeho tradice trvá od roku 2002. Divadelně ztvárňuje především známé příběhy, včetně těch filmových. S jedním takovým zavítal do Bohumína.

Spojení nespojitelného aneb 3+3 je medvěd - przedstawić wideoKultura15.1.2011

Spojení nespojitelného aneb 3+3 je medvěd

Příběhy napsané životem bývají nejzajímavější. Potvrzuje to trojice Bohumíňáků, které svedl dohromady zájem o umění. Každý z nich je úplně jiný. Jeden je pesimista, druhý optimista a třetí bohém. Přestože mají rozdílné pohledy na svět a dění kolem, stali se z nich přátelé a navzájem se inspirují. Teď vystavují v Maryšce.

Na Štědrý večer všichni spolu 2010 - przedstawić wideoKultura27.12.2010

Na Štědrý večer všichni spolu 2010

O Štědrém večeru jste v Bohumíně nemuseli být sami. Stačilo jen přijít do centra města a prožít Vánoce všichni spolu, jak praví název sváteční akce. Vznikla jako jedna z prvních v regionu a dodnes patří k těm ojedinělým a nejpočetnějším. Tradice svátečního Na Štědrý večer všichni spolu v Bohumíně trvá už 17 let.

Půlnoční mše v Bohumíně - przedstawić wideoKultura27.12.2010

Půlnoční mše v Bohumíně

Existuje místo, kde se lidé o Štědrém večeru pravidelně a rádi scházejí, jde o kostely a chrámy. Také v Bohumíně se 24. prosince vydaly stovky lidí na půlnoční. Tradice, dlouhá několika staletí, je oblíbená. Bohoslužba přivádí do kostelních lavic jak věřící, tak ty, kteří sem zavítají třeba jen jednou za rok.

Betlémy ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Betlémy ve Starém Bohumíně

K vánočnímu stromečku patří zpravidla betlém. První model zobrazení vítání Ježíše Krista na svět se objevil v Itálii v roce 1291. Na území naší země se však betlém poprvé dostal až v roce 1560. Tradice se nejprve rozšířila do chrámů a kostelů a až o mnoho let později také do domácností. I sto let staré betlémy můžete obdivovat ve Starém Bohumíně.

Dopisy pro Ježíška - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Dopisy pro Ježíška

Napsat dopis Ježíškovi není vůbec snadné. Jen si vzpomeňte, jak jste si sami jako malí lámali s tužkou v ruce hlavu nad tím, co do řádků vepsat. Dnes řeší stejné dilema třeba vaše děti nebo vnuci. My víme o čem sní. Ještě předtím, než dopisy zamířily k Ježíškovi, jsme nahlédli do speciální kouzelné poštovní schránky.

Květinová vánoční hvězda - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Květinová vánoční hvězda

Říká se, že symbolem zabydlené domácnosti jsou květiny. S jejich pomocí vykouzlíte pohodovou atmosféru v průběhu celého roku, tedy i o svátcích. Symbolem těchto dnů je vánoční hvězda. Přestože se tváří jen jako několikatýdenní ozdoba, jde o trvalku. Při troše péče vám může udělat radost i o příštích Vánocích.

Od ledna TIK také digitálně vzduchem - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Od ledna TIK také digitálně vzduchem

Dárků není nikdy dost a tak přidáme ještě jeden navrch. Televizní informační kanál v Bohumíně vysílá už 11 let. Doposud výhradně v rozvodech kabelové televize. Od ledna se k divákům poprvé dostaneme také vzduchem. Řekněte proto svým rodinám, známým a přátelům, aby si nás naladili. Uvidí vás a také sami sebe.

Svátky strávené v nemocnici - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Svátky strávené v nemocnici

Vánoční svátky, to je čas strávený v kruhu rodiny. Ne každému se to ale poštěstí. Někomu proto, že je prostě sám a jinému v tom třeba zabrání zdraví. Prožít nejen 24. prosinec v nemocnici není nic veselého. Někdy to bohužel nejde jinak. Lékaři a sestřičky se proto snaží, aby i na takto specifické místo Vánoce alespoň trochu zavítaly.

Vánoce oslaví také zvířata - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Vánoce oslaví také zvířata

K Vánocům patří zvířata, zvláště ta domácí. Jen si vzpomeňte, jaká a kolik je jich vyobrazeno například v betlémech. Psi, kočky a mnozí další jsou nám po celý rok věrným společníkem a zapomenout na ně, to bychom si určitě dlouho vyčítali. Pamlsek pro ně proto nebude chybět pod řadou vánočních stromečků.

Vánoční besídky - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Vánoční besídky

Ve školách, školkách i dalších zařízeních pro děti se v uplynulých dnech Vánoce skloňovaly snad ve všech pádech. A aby také ne, když právě s dětmi bývají svátky nejkrásnější. Několik týdnů dopředu se školáci i předškoláci učili písničky a básničky, aby vás jimi u stromečku potěšili

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 367

    Městský úřad