Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 367
Strona 9 / 11
Vánoční koncert žáků ZUŠ - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Vánoční koncert žáků ZUŠ

Co by to byly za Vánoce bez koled. Jako malí je zpívali snad všichni a možná, že si je zabroukáte i teď, kdy u stromečku stojí další generace vaší rodiny. O hudbě vědí své žáci základní umělecké školy. Před svátky jí věnují mimořádnou pozornost. To proto, že o půvabu Vánoc pomocí svého hlasu, nástrojů a not zvěstují ostatním.

Vánoční přání (1. část) - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Vánoční přání (1. část)

Lumír Macura, místostarosta Bohumína   Přemysl Švajda, velitel HZS MSK stanice Bohumín   Milan Piperek, SDH Starý Bohumín

Vánoční přání (2. část) - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Vánoční přání (2. část)

Jiří Misioř, SDH Záblatí   Michal Sud, SDH Vrbice   Josef Chylek, SDH Skřečoň

Vánoční přání (3. část) - przedstawić wideoKultura24.12.2010

Vánoční přání (3. část)

Zbygniew Porwolik, SDH Šunychl   František Mlynkec, SDH Kopytov   TV Marko a TIK Bohumín

Dagmar Čížová mezi Staviteli - przedstawić wideoKultura18.12.2010

Dagmar Čížová mezi Staviteli

Narodila se v Petřvaldě, ale Bohumín je léta jejím domovem. Dagmar Čížová z Šunychlu našla nový impuls pro podzim svého života ve verších. Dává jimi najevo své pocity a popisuje dění kolem sebe. Jak dokládá její účinkování v nejnovějším sborníku předních českých autorů, jméno Bohumína šíří daleko za jeho hranicemi.

Advent začal vánočními trhy - przedstawić wideoKultura4.12.2010

Advent začal vánočními trhy

Začal advent, období, které předchází snad nejkrásnějším svátkům v roce. Jeho příchod v Bohumíně předznamenaly Vánoční trhy. Proběhly v sobotu 27. listopadu a co do počtu prodejců byly letos největšími za poslední léta. Do města se jich sjela téměř rovná stovka. Vánoční jarmark uspořádala městská agentura K3.

Mladým ochotníkům učarovalo divadlo - przedstawić wideoKultura20.11.2010

Mladým ochotníkům učarovalo divadlo

Kulisy, kostýmy, záře světel. To a mnohé další od pradávna láká na divadle jak diváky, tak ty, kteří vstupují na prkna, která znamenají svět. V Bohumíně zažívá ochotnické divadlo už několikátým rokem doslova obrození. Díky němu se ve městě objevují nové talenty. Třeba jako Erich s Lukášem. Dostali šanci a naplno ji využili.

Kostýmní podívaná v kopytovské kapli - przedstawić wideoKultura13.11.2010

Kostýmní podívaná v kopytovské kapli

V Kopytově se to o víkendu hemžilo dobovými postavami a členy královské výpravy. Postaral se o to koncert, kterým místní zakončili letošní výročí prokazatelné existence této osady. Ta trvá už 530 let. Kostýmní podívanou uspořádali s podporou města členové občanského sdružení Přátel bohumínské historie a obyvatelé Kopytova.

Divadlo Járy Cimrmana v Bohumíně - przedstawić wideoKultura6.11.2010

Divadlo Járy Cimrmana v Bohumíně

Byl to vrchol letošní divadelní sezóny v Bohumíně. Do města zavítalo divadlo Járy Cimrmana a jak je jeho dobrým zvykem, diváky nezklamalo. Legendární soubor se představil ve hře Záskok, kterou má v repertoáru od roku 1994. Zájem o představení byl mimořádný. I přes vyšší vstupné se podařilo sál vyprodat do posledního místa.

Kamelot potřetí v Bohumíně - przedstawić wideoKultura30.10.2010

Kamelot potřetí v Bohumíně

Potřetí zavítal Roman Horký se svou kapelou Kamelot z Brna do Bohumína. Vůbec poprvé však na pódiu nezazpíval své texty a svou hudbu. Posluchačům představil tvorbu ikony českého trampingu Wabiho Ryvoly. Jako malou poctu k jeho letošním nedožitým 75. narozeninám mu věnoval nové album. Nazval jej 19 ztracených písní Wabiho Ryvoly.

Jak praly a čím žehlily prababičky? - przedstawić wideoKultura23.10.2010

Jak praly a čím žehlily prababičky?

Automatická pračka s mnoha funkcemi je prakticky nedílnou součástí každé moderní domácnosti. Praní prádla se tak stalo otázkou zmáčknutí několika tlačítek. Ne vždy to však bylo tak jednoduché. Historii praní prádla od konce 19. století do období 1. republiky představuje nová výstava ve Starém Bohumíně.

10 let Léto-kruhů se Szidi Tobias - przedstawić wideoKultura4.9.2010

10 let Léto-kruhů se Szidi Tobias

Kultura má mnoho podob a v Bohumíně se o tom můžeme sami přesvědčit. Pestrou paletu akcí před 10 lety doplnil velký letní projekt nazvaný Léto-kruhy. Občanské sdružení Maryška si výročí festivalu připomnělo s těmi, kteří stáli u jeho počátků a pak dalších ročníků. Hlavním hostem velkého koncertu byla slovenská šansoniérka Szidi Tobias.

Graffiti festival dal plotu nový rozměr - przedstawić wideoKultura21.8.2010

Graffiti festival dal plotu nový rozměr

Graffiti nemusí mít jen hořkou pachuť pomalovaných domů. Dokázali to účastníci festivalu United Colours Tour 2010. Jednu z jeho částí hostil Bohumín a místní sprejeři ji využili k tomu, aby změnili místo, kolem kterého denně projdou desítky lidí. Nový kabát dali bývalé zdi kasáren na Šunychelské a Palackého ulici.

Dobová kuchyně ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura7.8.2010

Dobová kuchyně ve Starém Bohumíně

Nerezové příbory, hrnce s teflonovým povrchem, zapékací mísy nebo elektrický mixér. Jsou to vymoženosti moderní doby, o kterých si naši předkové mohli nechat jen zdát. Na otázku, v čem hospodyňky vařily v 19. a na počátku 20. století znají odpověď ve Starém Bohumíně. Dobové výstavě tam patří druhá polovina prázdnin.

Léto-kruhy se loučily se Záblatím - przedstawić wideoKultura24.7.2010

Léto-kruhy se loučily se Záblatím

Léto-kruhy se rozloučily se Záblatím. Jubilejní, 10. ročník festivalu tam trval rovných sedm dnů. Do městské části přilákal k sokolovně jak výtvarníky, malíře a fotografy, tak místní obyvatele. Ti se v závěru festivalu přišli osobně podívat na obrazy, na kterých je zachyceno právě Záblatí. A co víc, obrazy zůstanou tam, kde vznikly.

Festival Léto-kruhy nabídl 10. ročník - przedstawić wideoKultura17.7.2010

Festival Léto-kruhy nabídl 10. ročník

Léto-kruhy, festival, jehož základy položila občanská sdružení Maryška a Bart v roce 2001, slaví 10. narozeniny. Multižánrová akce letos nabízí hned několik počinů. Ten hlavní Maryška situovala do Záblatí, kde od 10. července probíhal tvořivý týden. Hlavní slovo v něm měly děti a mládež. V Záblatí se také malovalo a originálně fotilo.

Divadelní festival na náměstí - przedstawić wideoKultura26.6.2010

Divadelní festival na náměstí

Ochotnickému divadlu se v Bohumíně po mnoha letech podařilo vrátit na výsluní. Jeho novou éru ve městě odstartoval spolek Boban, ke kterému se přidaly další. Agentura K3 registruje o ochotnická představení velký zájem a reagovala na to rovnou celotýdenním festivalem. Divadelníci hráli přímo na náměstí v centru Bohumína.

Eva a Vašek v Bohumíně - przedstawić wideoKultura19.6.2010

Eva a Vašek v Bohumíně

Názory na ně jsou rozporuplné, ale jedno je jisté. Zejména u starší generace se těší velké oblibě a svědčí o tom zájem, který o ně byl v Bohumíně. Koncert Evy a Vaška byl beznadějně vyprodán už 2 měsíce před termínem konání. Populární duo proslavené písničkou Bílá orchidej do města zavítalo v pátek 11. června.

Vlasta Šimková: Píše, i přes vadu zraku - przedstawić wideoKultura12.6.2010

Vlasta Šimková: Píše, i přes vadu zraku

Nepoddat se nástrahám osudu. Takové je motto bohumínské básnířky Vlasty Šimkové. Když před časem našla odvahu vydat první sbírku, psaní ji chytlo natolik, že připravila další. Jenže letos prakticky přišla o zrak. Přesto se snaží tvořit, co to jen jde. Její nejnovější sbírka Příroda, svět a já vychází právě v těchto dnech.

Výstava historických panenek - przedstawić wideoKultura12.6.2010

Výstava historických panenek

Návrat do dětství našich babiček. Takové pocity na vás čekají, když vyrazíte na vskutku netradiční výstavu do Starého Bohumína. Až do 20. června jsou tam k vidění historické panenky. Malé postavičky odrážejí dobu, ve které si s nimi děti hrály. Ty nejstarší dokonce pocházejí z období 1. republiky.

Sdružení Maryška má 10 let - przedstawić wideoKultura5.6.2010

Sdružení Maryška má 10 let

V Bohumíně je symbolem pro alternativní kulturu. A vlastně nejen pro ni. Občanské sdružení Maryška se z původně literárně-dramatického uskupení proměnilo v pestrý multižánrový stánek. Skupina nadšených lidí se zformovala v březnu roku 2000. Letos tedy Maryška slaví kulaté, 10. narozeniny.

Divadelní kroužek Bójka - przedstawić wideoKultura8.5.2010

Divadelní kroužek Bójka

Ochotnické divadlo se v Bohumíně po mnoha letech opět vrátilo na výsluní zájmu. Před časem dokonce vznikl dětský soubor Jumbo. Jenže ten se rozpadl a namísto něj vznikly skupiny dvě. Jedna z nich se jmenuje Bójka. Divadelní kroužek se premiérově představil v sérii skečů a kabaretních čísel.

Boban uvedl Rychlé šípy - przedstawić wideoKultura1.5.2010

Boban uvedl Rychlé šípy

Ochotnický spolek Boban vůbec poprvé ve své tříleté historii opustil svět pohádek. Diváky se rozhodl oslovit hrou Rychlé šípy. Bohumínské bavidélko zpravidla nedělní ji uvedlo v premiéře v neděli 25. dubna. Na pódiu kina se představila parta v čele s Mirkem Dušínem, stejně jako jejich úhlavní nepřátelé.

Vzpomněli dřevěný kostel ve Vrbici - przedstawić wideoKultura24.4.2010

Vzpomněli dřevěný kostel ve Vrbici

Kostel svaté Kateřiny a svatého Jakuba se nachází v pomyslném středu Vrbice. Není však prvním chrámem, který zde byl postaven. Měl svého předchůdce. Byl sice menší, ale za to uchvátil i Slezského barda Petra Bezruče. Původní dřevěný kostel ve Vrbici stál ještě na počátku 20. století. 100. výročí jeho demolice připomněl dubnový koncert.

Vzpomenuli Fryderyka Chopina - przedstawić wideoKultura17.4.2010

Vzpomenuli Fryderyka Chopina

V uplynulém týdnu byste snad nenašli žádnou společenskou akci, kde by se polská tragédie nepřipomínala. Řada takových setkání rázem získala úplně jiný rozměr. Platilo to i v případě pietního aktu k výročí narození polského skladatele Fryderyka Chopina. Místní polská menšina jej plánovala dlouho dopředu. Nakonec byl jeho význam mnohonásobně širší.

Sněhurka ožila na pódiu kina - przedstawić wideoKultura10.4.2010

Sněhurka ožila na pódiu kina

Za divadlem nemusíte jezdit výhradně do Ostravy či jiných měst. Čas od času přijedou herci z velkých divadel přímo do Bohumína. Tak jako ve středu 7. dubna. Na pódiu kina ožila pohádka o Sněhurce, kterou zde sehrálo divadlo z Českého Těšína. Po jeho hrách Romeo a Julie a Noc na Karlštejně si tak přišly na své i děti.

Velikonoce ve Skřečoni - przedstawić wideoKultura3.4.2010

Velikonoce ve Skřečoni

Víte, že jaru se zastarale říkalo Vesna? Období, kdy se začíná probouzet příroda, dny se prodlužují a otepluje se, patří mezi ta netrpělivě očekávaná. Není proto divu, že když se jaro přihlásilo o slovo, mnozí ho vítali s otevřenou náručí. Stejně jako Velikonoce. Příkladem byla Základní škola ve Skřečoni.

Jaro přivítal velikonoční jarmark - przedstawić wideoKultura27.3.2010

Jaro přivítal velikonoční jarmark

Náměstí T. G. Masaryka. Jindy po ránu klidné místo se tentokrát stalo snad nejvíce rušným bodem Bohumína. A nebylo divu. V sobotu 20. března sem situovala městská agentura K3 svůj Velikonoční jarmark. V jeho programu si našli to své jak dospělí, tak děti. Podle odhadů jich sem zavítalo přes 6 tisíc.

Na Wypiecích mládež zabodovala - przedstawić wideoKultura27.3.2010

Na Wypiecích mládež zabodovala

Poctivá slezská kuchyně má co nabídnout. Přesvědčili se o tom návštěvníci polského festivalu Wypieki. Přehlídku původních receptur a velikonočních tradic pořádaly polské Zebrzydowice. Zamířila tam také bohumínská Maryška s domem dětí a mládeže. Zástupci Bohumína porotu opět zaujali svou originalitou a vysloužili si od ní prestižní zvláštní cenu.

Radost a Impuls nabídli 28. koncert - przedstawić wideoKultura20.3.2010

Radost a Impuls nabídli 28. koncert

Taneční soubor Radost a Impuls prožívá už 28. sezónu. S každou z nich bývá spojen velkolepý koncert, na kterém se tanečníci chlubí novými choreografiemi. Nejinak tomu bylo i letos. Originální tance, kostýmy a nápady vládly sálu bohumínského kina hned několik dnů. Viděli je rodiče, příbuzní a kamarádi, stejně jako žáci škol.

Taneční seminář Lycea Řekyň ČR - przedstawić wideoKultura13.3.2010

Taneční seminář Lycea Řekyň ČR

Pro celorepublikové valné shromáždění si Bohumín vybralo české Lyceum Řekyň. Představitelé organizace ve městě rokovali o plánech pro letošní rok a také tančili. Udržování tradice tanců typických pro Řecko, stejně jako krojů, je jedním z hlavních cílů Lycea. Valné shromáždění proto v Bohumíně doprovázel taneční seminář.

Jana Tesaříková a Petr Kiška v Maryšce - przedstawić wideoKultura6.3.2010

Jana Tesaříková a Petr Kiška v Maryšce

Občanskému sdružení Maryška se daří lákat do Bohumína mladé umělce. Příkladem je únorová výstava, která spojila malířku Janu Tesaříkovou a fotografa Petra Kišku. Oslovit mladé talenty je jedním z dlouhodobých cílů Maryšky. Ta za tím účelem před časem založila volnočasový Klub U Létající ryby.

20 let tanečního souboru Kates - przedstawić wideoKultura27.2.2010

20 let tanečního souboru Kates

Na počátku jich bylo 6, dnes už se počet rozšířil na zhruba 140 členů. Řeč je o tanečním souboru Kates, který slaví 20. narozeniny. Za tu dobu jím prošlo asi 1500 dětí a dospělých. Společnými silami se postarali o to, že se Kates stal pojmem jak v Bohumíně, tak v širokém okolí. Celou dobu působí pod domem dětí a mládeže.

Boban připravuje Rychlé šípy - przedstawić wideoKultura27.2.2010

Boban připravuje Rychlé šípy

Boban neboli Bohumínské bavidélko zpravidla nedělní co nevidět opět polechtá naše bránice. Divadelní ochotnický spolek pilně zkouší v pořadí již čtvrtou velkou hru. Na její premiéru se můžete těšit za dva měsíce. My jsme ale využili poslední únorovou zkoušku k tomu, abychom vám nabídli malou ochutnávku už nyní.

S kulturou do městských částí - przedstawić wideoKultura9.1.2010

S kulturou do městských částí

Pokud si nedokáže začátek nového roku představit bez novoročního koncertu, pak jste o prvním lednovém pondělí vážili cestu do Starého Bohumína. Letošní kalendář kulturních akcí tam svým zpěvem otevřel pěvecký sbor Chorus Ostrava. Místo konání vybrala pořádající agentura K3 záměrně. Letos totiž s kulturou více než kdy jindy zamíří také do městských částí.

Výstava českých a polských umělců - przedstawić wideoKultura9.1.2010

Výstava českých a polských umělců

Úhel pohledu. Tak se jmenuje výstava, která v lednu spojila výtvarníky, fotografy a literáty na české i polské straně řeky Odry. Pro návštěvníky kina K3 ji připravilo bohumínské občanské sdružení Vize Art. Vzniklo proto, aby dalo příležitost všem, které baví umění. Aktuální expozice je druhou takto rozsáhlou, kterou zrealizovalo.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 367

    Městský úřad