Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 371
Strona 10 / 11
20 let tanečního souboru Kates - przedstawić wideoKultura27.2.2010

20 let tanečního souboru Kates

Na počátku jich bylo 6, dnes už se počet rozšířil na zhruba 140 členů. Řeč je o tanečním souboru Kates, který slaví 20. narozeniny. Za tu dobu jím prošlo asi 1500 dětí a dospělých. Společnými silami se postarali o to, že se Kates stal pojmem jak v Bohumíně, tak v širokém okolí. Celou dobu působí pod domem dětí a mládeže.

Boban připravuje Rychlé šípy - przedstawić wideoKultura27.2.2010

Boban připravuje Rychlé šípy

Boban neboli Bohumínské bavidélko zpravidla nedělní co nevidět opět polechtá naše bránice. Divadelní ochotnický spolek pilně zkouší v pořadí již čtvrtou velkou hru. Na její premiéru se můžete těšit za dva měsíce. My jsme ale využili poslední únorovou zkoušku k tomu, abychom vám nabídli malou ochutnávku už nyní.

S kulturou do městských částí - przedstawić wideoKultura9.1.2010

S kulturou do městských částí

Pokud si nedokáže začátek nového roku představit bez novoročního koncertu, pak jste o prvním lednovém pondělí vážili cestu do Starého Bohumína. Letošní kalendář kulturních akcí tam svým zpěvem otevřel pěvecký sbor Chorus Ostrava. Místo konání vybrala pořádající agentura K3 záměrně. Letos totiž s kulturou více než kdy jindy zamíří také do městských částí.

Výstava českých a polských umělců - przedstawić wideoKultura9.1.2010

Výstava českých a polských umělců

Úhel pohledu. Tak se jmenuje výstava, která v lednu spojila výtvarníky, fotografy a literáty na české i polské straně řeky Odry. Pro návštěvníky kina K3 ji připravilo bohumínské občanské sdružení Vize Art. Vzniklo proto, aby dalo příležitost všem, které baví umění. Aktuální expozice je druhou takto rozsáhlou, kterou zrealizovalo.

Barokní muzicírování ve Vrbici - przedstawić wideoKultura2.1.2010

Barokní muzicírování ve Vrbici

Vrátit se zpátky o 270 let jste mohli v kostele svaté Kateřiny a svatého Jakuba ve Vrbici. Občanské sdružení Přátel bohumínské historie tam s pomocí místních občanů uspořádalo nevšední koncert. Hudebnímu pásmu dali jeho autoři název Barokní vánoční muzicírování. Vrbický kostel dokázalo zaplnit do posledního místa.

Na Štědrý večer všichni spolu 2009 - przedstawić wideoKultura27.12.2009

Na Štědrý večer všichni spolu 2009

Rozkrojení jablka, pouštění lodiček z ořechových skořápek případně lití olova. To je pouze část vánočních zvyků, které se po generace udržují v českých domácnostech. V Bohumíně tyto dlouholeté tradice doplňuje jedna novodobá, která ale u nás zapustila silné kořeny. Díky ní jsme tak i letos mohli být Na Štědrý večer všichni spolu.

Půlnoční mše 2009 - przedstawić wideoKultura27.12.2009

Půlnoční mše 2009

24. prosinec je dnem plným zážitků. Jeho součástí je vánoční stromeček, smažený kapr a bramborový salát a dárečky. V mnoha rodinách k němu patří také cesta do některého z místních kostelů na půlnoční mši. Při ní se v kostelních lavicích potkávají jak lidé věřící, tak i ti, kteří se chtějí například jen podívat na jesličky. Jaká byla atmosféra půlnoční mše, o tom už obrazem následující reportáž.

Koncert Skřečoňských hvězdiček - przedstawić wideoKultura24.12.2009

Koncert Skřečoňských hvězdiček

Hudba má spoustu žánrů, avšak jen jeden je tak specifický, že si ho okamžitě spojíme s určitou částí roku. Jde o vánoční písničky a zejména pak koledy, bez kterých si svátky snad ani nelze představit. Zpěváků byl před 24. prosincem plný Bohumín, a to doslova. Přispěl k tomu například Vánoční koncert skřečoňských hvězdiček.

Dagmar Čížová na autogramiádách - przedstawić wideoKultura5.12.2009

Dagmar Čížová na autogramiádách

Dagmar Čížová z Šunychlu je pozoruhodná osoba. Málokdo by v bývalé pracovnici na úseku technik-metalograf na první pohled hledal básnířku. Ale je to tak. Místní spisovatelka dala psaním veršů nový rozměr podzimu svého života. Sbírky milostné poezie ji nedávno dokonce zavedly až do Prahy, kde vystoupila na velkých autogramiádách.

Vánočními trhy provoněl perník - przedstawić wideoKultura5.12.2009

Vánočními trhy provoněl perník

Setkání s přáteli a přání příjemného předvánočního času a v předstihu i pěkných svátků. Možná, že právě takto vypadala vaše návštěva vánočních trhů na náměstí T. G. Masaryka v Novém Bohumíně. Ty tradičně patří k těm největším v regionu. V předvečer první adventní neděle za nimi zamířilo zhruba 7 tisíc lidí z našeho města i z okolí.

Výstava o koncentračních táborech - przedstawić wideoKultura28.11.2009

Výstava o koncentračních táborech

Koncentrační tábory a věznice 2. světové války. Takové je téma putovní výstavy, která na pět dnů zavítala do Bohumína. Nebyla k vidění v žádné z výstavních síní, ale v budově místní střední školy, a to záměrně. Podle autorky výstavy si totiž zejména mladí lidé umí hrůzu válečných táborů a utrpění představit jen stěží.

Ochotníci hráli v Záblatí po 45 letech - przedstawić wideoKultura31.10.2009

Ochotníci hráli v Záblatí po 45 letech

Dlouhých 45 let museli v Záblatí čekat, než se na pódiu tamní sokolovny opět objeví členové ochotnického divadelního spolku. Původní skupina působila při tamní tělocvičné jednotě až do roku 1964. Pak její éra kvůli normalizaci definitivně skončila. Divadlo vrátil do Záblatí až spolek Boban, který zde sehrál pohádku Dvě Maryčky.

Perníková chaloupka v podání JumBo - przedstawić wideoKultura31.10.2009

Perníková chaloupka v podání JumBo

V hledišti bohumínského kina v sobotu 24. října seděli všichni ti, kdo s netrpělivostí očekávali premiéru nového ochotnického seskupení Juniorů města Bohumína, neboli JumBa. A měli se opravdu na co těšit. K vidění byla tak trochu upravená verze klasické pohádky Perníková chaloupka obohacená o kabaretní vystoupení.

Malíř Oldřich Hanuš žije ve Vrbici - przedstawić wideoKultura24.10.2009

Malíř Oldřich Hanuš žije ve Vrbici

Dobové pohlednice Ostravy, které vznikly na základě jeho obrazů, sběratelé dodnes považují za nejkrásnější. Malíř Oldřich Hanuš se ale proslavil nejen jimi. Patřil mezi několik málo uznávaných restaurátorů, kteří na Ostravsku působili. Podzim života tráví úspěšný malíř na Bohumínsku - u rodiny ve Vrbici, kde aktuálně tvoří.

Rekord s plyšáky na náměstí - przedstawić wideoKultura24.10.2009

Rekord s plyšáky na náměstí

Tvorba rekordů není Bohumíňákům vůbec cizí. Už potřetí v sobě objevili hravost a podpořili město v dalším zápisu do české Guinessovy knihy rekordů. Po kotrmelcích a knížkách si agentura K3 vzala na mušku plyšové hračky. Úkolem bylo najít jich doma co nejvíce a přijít s nimi na náměstí T. G. Masaryka. Nakonec tak učinila tisícovka lidí.

Úspěšní mladí akordeonisté - przedstawić wideoKultura17.10.2009

Úspěšní mladí akordeonisté

Hra na akordeon zrovna nepatří mezi ty, které by se na základních uměleckých školách vyučovaly ve velkém. Zájemců není mnoho, ale když se najdou a mají talent, pak to rozhodně stojí za to. Důkazem jsou dvanáctiletí Lenka Panašová a David Van Coppenolle z Bohumína. S akordeonem v říjnu uspěli na mezinárodní soutěži v Itálii.

Páté výročí korunovace obrazu - przedstawić wideoKultura10.10.2009

Páté výročí korunovace obrazu

Kdo zavítal v sobotu 3. října do farního kostela Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně, měl příležitost přenést se do 18. století, a to se vším všudy. Konal se zde koncert u příležitosti 5. výročí korunovace milostného obrazu Panny Marie Růžencové Starobohumínské.

Výstava starých biblí - przedstawić wideoKultura26.9.2009

Výstava starých biblí

Bible je nejrozšířenější knihou na světě. Byla přeložena do více než 2 tisíc jazyků i dialektů a množstvím vydaných svazků se počítá na miliony. O tom, jakou podobu měla bible před pěti sty lety jste se mohli v uplynulém týdnu přesvědčit ve foyer kina. Zavítala tam putovní výstava nazvaná Bible včera, dnes a zítra.

Pouť ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura12.9.2009

Pouť ve Starém Bohumíně

Náměstí Svobody a farní kostel Narození Panny Marie, obojí ve Starém Bohumíně. To byla hlavní dějiště v neděli 6. září, kdy se zde konala tradiční pouť. Zatímco náměstí patřilo kolotočářům a stánkařům s různými sladkostmi a pouťovým zbožím, do kostela zavítaly opět po roce davy poutníků.

Dožínková slavnost ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura29.8.2009

Dožínková slavnost ve Starém Bohumíně

Ve Starém Bohumíně se o víkendu vrátil čas o několik desetiletí zpátky, do doby před 2. světovou válkou. Právě tehdy totiž na území našeho města postupně zanikala tradice zemědělských dožínek. Lidé ve Starém Bohumíně ji znovu oživili. Stalo se tak při tradičním srpnovém setkání na náměstí.

Pivní slavnosti podruhé - przedstawić wideoKultura22.8.2009

Pivní slavnosti podruhé

Všude okolo panovala výborná nálada. Počasí se tentokrát vydařilo, stánky s občerstvením – tedy především s pivem byly nonstop v obležení. Pro všechny byl připraven zajímavý program až do pozdních večerních hodin a dav návštěvníků se opravdu skvěle bavil. Přesně takto vypadaly Pivní slavnosti.

Zlacení písmen na pomníku - przedstawić wideoKultura15.8.2009

Zlacení písmen na pomníku

Doslova mravenčí práce je už několik týdnů k vidění na hřbitově v Novém Bohumíně. Kameníci tam pracují na obnově písmen na pomníku vojákům padlým v 1. světové válce. Jde o největší pomník tohoto typu na Bohumínsku. Obnovu zlacené výplně písmen podpořilo ministerstvo obrany.

Filmový festival v letním kině - przedstawić wideoKultura18.7.2009

Filmový festival v letním kině

Potřetí letos vstoupila do stejné řeky městská agentura K3, když do areálu letního kina opět situovala filmový festival. Šest dnů, večer co večer, se na tamním plátně objevovaly snímky se sci-fi tématikou. Motiv festivalu si vybrali sami návštěvníci v internetové anketě. Hlasovalo v ní bezmála 1400 lidí a tisícovka z nich dala přednost právě sci-fi.

Obnova kaple zvané Pustyňa - przedstawić wideoKultura11.7.2009

Obnova kaple zvané Pustyňa

Kromě Kaple Andělů strážných mají ve Starém Bohumíně ještě jednu, neméně zajímavou stavbu. Tou je Kaple svatého Kříže, vedle které do druhé poloviny 19. století stávala poustevna. Samotná kaplička se dochovala dodnes, avšak v posledních letech čím dál tím více chátrala. Starobohumínští se ji rozhodli zachránit.

Oprava varhan ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura11.7.2009

Oprava varhan ve Starém Bohumíně

Varhany v kostele Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně letos slaví 110 let. K narozeninám dostaly ryze praktický dárek. Chrámový hudební nástroj prochází rozsáhlou opravou. Restauratéři musejí varhany vyčistit a seřídit. Kromě toho odstraňují následky působení červotočů a molů. Obnova zabere restauratérům měsíc.

Léto-kruhy 2009 aneb Obrazy duše - przedstawić wideoKultura4.7.2009

Léto-kruhy 2009 aneb Obrazy duše

Přestože se uskutečnily v komorním pojetí, jejich myšlenka zůstala stále stejná. Léto-kruhy si od svého počátku kladly za cíl věnovat se neotřelým nápadům. Obrazy duše, jak zněl podtitul letošního ročníku festivalu, toho byly důkazem. Hlavní pilíř 6 dnů trvajícího tvůrčího snažení tvořili malíři a obrazy.

Promenádní dechovkové koncerty - przedstawić wideoKultura13.6.2009

Promenádní dechovkové koncerty

Promenádní koncerty dechových orchestrů mají v Bohumíně dlouholetou tradici. Pamětníci si možná vzpomenou na pořady v hudebním altánu v parku Petra Bezruče. Přestože altán už dávno nestojí, dechovka je tady pořád a s ní i promenádní koncerty. Poctivé dechovce patří všechny čtvrtky v měsíci červnu.

Koncert k výročí Vrbice - przedstawić wideoKultura13.6.2009

Koncert k výročí Vrbice

Bula papeže Řehoře IX. z roku 1229. To je listina, kde najdeme první písemnou zmínku o existenci Vrbice, původně samostatné obce, dnes městské části Bohumína. Vrbičtí na své letošní výročí nezapomněli. Připomínají si ho hned několikrát, poprvé se tak stalo v tamním kostele.

Výstava přibližuje hornictví v kraji - przedstawić wideoKultura30.5.2009

Výstava přibližuje hornictví v kraji

Hornictví. Takové téma si vybral pro svůj projekt dům dětí a mládeže. Od října loňského roku proto návštěvníci hned tří kroužků najednou nechávali pracovat svou fantazii a zručnost. Vznikl tak zajímavý soubor fotografií a keramiky, který můžete vidět na výstavě ve foyer kina a v Salónu Maryška.

Městské slavnosti podruhé - przedstawić wideoKultura23.5.2009

Městské slavnosti podruhé

Jarmark plný zábavy. Takovou podobu letos vtiskli pořadatelé z agentury K3 městským slavnostem. Kulturní akce, která si odbyla vloni premiéru, nepostrádala atrakce pro děti, akční podívanou i kvalitní muziku. Jediné, co slavnostem nepřálo, bylo počasí. Přesto dorazilo přes 1000 návštěvníků.

Hledali pěvecký GFŽ-Factor - przedstawić wideoKultura16.5.2009

Hledali pěvecký GFŽ-Factor

Studenti Gymnázia Františka Živného nežijí jen učením. Škola se už vloni inspirovala televizní pěveckou soutěží a hledala ve svých řadách někoho, kdo má „factor“, kterým může zaujmout ostatní. Letos si to na gymnáziu ještě více ztížili a do pěvecké soutěže vtáhli další školy. Velké finále proběhlo v kině K3.

Boban uvedl pohádku Dvě Maryčky - przedstawić wideoKultura16.5.2009

Boban uvedl pohádku Dvě Maryčky

Spolku Boban se podařilo navázat na tradici místních ochotnických divadel. Důkazem se stal jejich druhý velký počin, pohádka pro dospělé a děti vyspělé Dvě Maryčky aneb tajemství jedné noci. Boban ji uvedl v premiéře hned dvakrát a pokaždé s vyprodaným sálem.

Svatojánský koncert navštívil syn Jaromíra Vejvody - przedstawić wideoKultura16.5.2009

Svatojánský koncert navštívil syn Jaromíra Vejvody

Před 2. světovou válkou se v Kopytově těšily velké přízni poutní slavnosti ke cti tamního patrona, svatého Jana Nepomuckého. Pak ale tradice zanikla. Přátelé bohumínské historie ji chtějí za pomoci místních obnovit. Uspořádali proto Svatojánský koncert. Jeho zvláštním hostem byl syn Jaromíra Vejvody, autora slavné polky Škoda lásky.

Výstava Josefa Wagnera o Bohumínu - przedstawić wideoKultura9.5.2009

Výstava Josefa Wagnera o Bohumínu

Stačí se dívat kolem sebe a poznáte krásu, kterou máte na dosah. Takový je podtitul výstavy, kterou až do 21. května hostí foyer kina K3. Bohumínský fotograf Josef Wagner tady vystavuje snímky, na kterých zachytil krásu našeho města a jeho okolí. Zajímavostí expozice je soutěž věnovaná mládeži.

Gospelový koncert v kostele - przedstawić wideoKultura2.5.2009

Gospelový koncert v kostele

Vypadá to, že pestrost kultury v Bohumíně je nekonečná, a to mluvím i o městských částech, kam zamíříme v další reportáži. Kostel Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně si o víkendu odbyl jednu velkou premiéru. V tamním chrámu zazněly vůbec poprvé v jeho historii gospelové skladby.

Kouzelnická show v kině K3 - przedstawić wideoKultura2.5.2009

Kouzelnická show v kině K3

Vzpomenete si, kdy vás naposledy někdo okouzlil? Ti, kteří v úterý 28. dubna zavítali do kina v paměti dlouho pátrat nemusejí. Postarali se o to mistři svého řemesla, kteří v Bohumíně předvedli pravou kouzelnickou show. Ve spolupráci s Unií moravských kouzelníků ji uspořádala agentura K3.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 371

    Městský úřad