Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 371
Strona 2.6666666666667 / 11
Bohumíňák napsal knihu o životě polského malíře Sowady - przedstawić wideoKultura1.5.2021

Bohumíňák napsal knihu o životě polského malíře Sowady

Hornoslezský malíř, mystik a bohém. Józef Sowada, umělec, který se odevzdal své tvorbě na úkor života. Podobných příkladů v moderním světě není mnoho, je přesvědčen spisovatel Petr Ligocký z Bohumína. Příběh Sowady sepsal a vydal knižně. I proto, že malíř žil a tvořil za humny, v nedalekých polských Gorzycích.

Petr Ligocký vydal poetickou sbírku Diagnóza - przedstawić wideoKultura3.4.2021

Petr Ligocký vydal poetickou sbírku Diagnóza

Diagnóza jako ohledávání skutečnosti, světa, který se může jevit netečný, nespravedlivý. Pohled do zrcadla a témata, která mnohdy bolí. Bohumíňák Petr Ligocký je nabízí v debutové sbírce autorské poezie. V odborných kruzích boduje, kritici ji označují za mimořádně zdařilou. Petr se zajímá o kulturu, hudbu i historii.

Pěvecký sbor ZUŠ natočil nahrávku a videoklip - przedstawić wideoKultura30.1.2021

Pěvecký sbor ZUŠ natočil nahrávku a videoklip

Pěvecký sbor bohumínské základní umělecké školy natočil svou první oficiální nahrávku a zároveň videoklip. Zpěváci si vybrali písničku Amazing Grace, v překladu Úžasná milost, jejíž text vznikl už na konci 18. století. Covidová opatření nedovolila, aby zpívali hromadně jako klasický sbor, ale i tak nahrávka stojí za to.

Psí pohádky Bábinky Helenky (1) - przedstawić wideoKultura19.12.2020

Psí pohádky Bábinky Helenky (1)

Bez příběhů s dobrým koncem by nebyly Vánoce. Dočkali se jich také Rita, Čert, Bertík a další psí hrdinové z pohádek, které pro svého vnuka napsala Helena Červenková z Bohumína.

Psí pohádky Bábinky Helenky (2) - przedstawić wideoKultura19.12.2020

Psí pohádky Bábinky Helenky (2)

Bez příběhů s dobrým koncem by nebyly Vánoce. Dočkali se jich také Rita, Čert, Bertík a další psí hrdinové z pohádek, které pro svého vnuka napsala Helena Červenková z Bohumína.

Obrazy v Bohumíně vystavují přes okno - przedstawić wideoKultura14.11.2020

Obrazy v Bohumíně vystavují přes okno

Galerie musely kvůli mimořádným opatřením uzavřít, výtvarníky v Bohumíně to ale neodradilo. Využili velký výklad v kulturním Salonu Maryška na náměstí, aby do něj instalovali Sklíčka dotyků. Nazvali tak proměnlivou výstavu, která dvakrát měsíčně nabídne „přes výlohu“ nejnovější práce malířů z Bohumína a nejbližšího okolí. 

715 let Skřečoň oslavila festivalem bohumínské hudby - przedstawić wideoKultura19.9.2020

715 let Skřečoň oslavila festivalem bohumínské hudby

715 let od první historické zmínky oslavila městská část Skřečoň. Místní si dopřáli letní festivalovou akci s kapelami různých žánrů, dobrým jídlem a pitím, atrakcemi pro děti i ukázkou techniky tamních dobrovolných hasičů. Rovnou několik spolků a firem se spojilo pro Skřečoňský minifestival, a povedlo se.

Fotoklub Bohumín vystavuje doma po sedmi letech - przedstawić wideoKultura20.6.2020

Fotoklub Bohumín vystavuje doma po sedmi letech

Do krasové jeskyně, na vrchol Himaláje a taky do málo známých zákoutí města na soutoku zve výstava nazvaná „Po sedmi letech v rodném Bohumíně“. Zajímavé snímky na ní prezentuje čtveřice fotografů, pro které je umělecký snímek víc, než pouhé cvaknutí na foťáku či mobilu. Jejich Fotoklub Bohumín funguje sedmým rokem.

Velké kulturní akce a slavnosti v létě nebudou - przedstawić wideoKultura23.5.2020

Velké kulturní akce a slavnosti v létě nebudou

Slovenská zpěvačka Dara Rolins měla být hlavní hvězdou letošních městských slavností Bohumína, čas minulý. Nezazpívají ani Pokáč, David Stypka nebo rocková kapela Harlej. Kvůli riziku šíření koronaviru se akce s velkým počtem lidí na jednom místě v tuzemsku letos nekonají, včetně obřích festivalů typu Colours of Ostrava.

Kino K3 po dvou měsících obnovilo promítání filmů - przedstawić wideoKultura16.5.2020

Kino K3 po dvou měsících obnovilo promítání filmů

Filmové perly pro fajnšmekry nabídla retro kinokavárna, diváky zavedla do 50. až 80. let minulého století. Na plátně zářily takové hvězdy jako Vlasta Burian, Jan Werich nebo Jiřina Bohdalová. Promítáním jako za starých časů kino K3 po dvou měsících obnovilo provoz, v máji nabídne zejména osvědčené tituly a reprízy.

Soutěž ve zpěvu lidových písní Zpěváček 2020 - przedstawić wideoKultura14.3.2020

Soutěž ve zpěvu lidových písní Zpěváček 2020

Folklór žije a v posledních letech si na Bohumínsku prožívá comeback, chcete-li návrat. Stačilo pár nadšenců, kteří do děje vtáhli učitele a ti zase mládež. Školáci, kteří jindy poslouchají pop, rock nebo RnB, dnes směle zpívají ve slezském nářečí. Do základního kola postupové celostátní soutěže Zpěváček se přihlásilo 39 dětí.

Masopust v Bohumíně s jarmarkem a průvodem - przedstawić wideoKultura7.3.2020

Masopust v Bohumíně s jarmarkem a průvodem

Předchází Popeleční středě a hned po něm začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Masopust. Bohumínští si tento lidový svátek užili naplno. Centrem města prošel průvod masek a v jeho čele povoz s koňmi. Nechyběla lidová taškařice, masopustní jarmark plný dobrot a večer pochování basy.

Reprezentační ples města Bohumín (23. ročník) - przedstawić wideoKultura15.2.2020

Reprezentační ples města Bohumín (23. ročník)

Plesová sezóna vrcholí, bály pořádají místní spolky, firmy a taky město. Svůj reprezentační ples Bohumín uvedl po třiadvacáté, pod taktovkou K3. Sálem i restaurací hotelu Pod Zeleným dubem se nesly světové i české hity - na pódiu si podávala mikrofon Abba Revival s Heidi Janků. V tombole čekal na šťastné výherce moderní telefon či televize.

Novoroční koncert základní umělecké školy - przedstawić wideoKultura25.1.2020

Novoroční koncert základní umělecké školy

Dlouhá léta pořádala místní základní umělecká škola vánoční koncert, který se ale v záplavě dalších tak trochu ztratil. Učitelé a žáci se proto rozhodli pro změnu a vánoční hudební pásmo vyměnili za novoroční. Byla to dobrá volba, protože lavice v kostele Božského srdce Páně v Novém Bohumíně byly plné do posledního místa.

Dara Rolins, Food festival a další programové tipy K3 - przedstawić wideoKultura11.1.2020

Dara Rolins, Food festival a další programové tipy K3

Dara Rolins, zpěvačka známá v Česku i na Slovensku, bude hlavní hvězdou letošních městských slavností Bohumína. Městská kulturní agentura K3 to oznámila v přehledu chystaných velkých akcí. Plánuje taky pokračování festivalu jídla, velikonoční jarmark s farmou plnou zvířat a zvažuje malý festival regionálních hudebních kapel.

Česko zpívalo koledy, Bohumín taky - przedstawić wideoKultura21.12.2019

Česko zpívalo koledy, Bohumín taky

Celé Česko v době adventu zpívalo koledy a Bohumín nezůstal stranou. Město se poprvé připojilo k celostátnímu projektu, díky kterému se za koledou vydávají na veřejná prostranství tisíce lidí. Českou klasiku nastudovali členové školních pěveckých sborů z Bohumína a Dolní Lutyně. Zaznělo hned pět velkých lidových hitů.

Povídková knížka se skřítkem permoníkem - przedstawić wideoKultura21.12.2019

Povídková knížka se skřítkem permoníkem

Mnoho dětí najde o Vánocích pod stromečkem knížku. Helena Vambleki Červenková z Bohumína ji pro svého vnuka rovnou sama napsala. Do hlavní role obsadila skřítka Perňuchu, a protože žijeme v regionu, ke kterému ještě pořád patří doly a hornictví, je povídkový hrdina skřítkem permoníkem. Knihu autorka křtila v Salonu Maryška.

Příběh permoníka Perňuchy (1) - przedstawić wideoKultura21.12.2019

Příběh permoníka Perňuchy (1)

O tom, jak se narodí skřítci. Povídkový příběh z knížky pro děti „Léto s permoníkem“ čte autorka Helena Vambleki Červenková.

Příběh permoníka Perňuchy (2) - przedstawić wideoKultura21.12.2019

Příběh permoníka Perňuchy (2)

O pokladu ve studni. Povídkový příběh z knížky pro děti „Léto s permoníkem“ čte autorka Helena Vambleki Červenková.

Příběh permoníka Perňuchy (3) - przedstawić wideoKultura21.12.2019

Příběh permoníka Perňuchy (3)

O zachráněných havířích. Povídkový příběh z knížky pro děti „Léto s permoníkem“ čte autorka Helena Vambleki Červenková.

Rozsvícení vánočních stromů v Bohumíně (2019) - przedstawić wideoKultura7.12.2019

Rozsvícení vánočních stromů v Bohumíně (2019)

Vánoční dvojčata po roce znovu září. Bohumínští společně o první adventní neděli rozsvítili svátečně nazdobené smrky na náměstí v centru. Elektrikáři technických služeb na ně instalovali 400 metrů kabelů s 3200 led žárovkami modré a bílé barvy. Rozsvěcení doprovodil koncert zpěvačky Ilony Csákové, která nabídla své největší hity. 

Vánoční jarmark v Bohumíně (2019) - przedstawić wideoKultura7.12.2019

Vánoční jarmark v Bohumíně (2019)

Převážně ručně vyráběné zboží, nejen masné výrobky regionálních producentů, tipy na dárky pod stromeček. V předvečer začátku adventu se odhadem pět tisíc lidí vydalo do centra Bohumína za vánočním jarmarkem. V doprovodném programu zazpívali žáci místních škol a mateřinek, nechyběla tvůrčí dílna a živá zvířata.

Bohumín zvolil Pěveckou Star 2019 - przedstawić wideoKultura23.11.2019

Bohumín zvolil Pěveckou Star 2019

Napsala na zeď, a vyhrála. Pěvecká Star 2019 vsadila na titulní píseň z bondovky Spectre. V původní verzi ji zpívá britský zpěvák Sam Smith, v bohumínském klání si ji vybrala dvanáctiletá Magdaléna Adamusová a dívčím podáním si získala porotu. Pěvecká soutěž pro děti a mládež se konala podeváté. Pořádala ji K3 Bohumín.  

Krojovanky uvedly svatební výstavu - przedstawić wideoKultura23.11.2019

Krojovanky uvedly svatební výstavu

Svatební ano od první republiky po současnost. Jak se za uplynulých sto let změnily svatební šaty, dokumenty a doplňky ukazuje nová výstava v kulturním Salonu Maryška. Krojovanky, tedy skupina žen zabývající se lokálními tradicemi, sáhly do osobních sbírek, pátraly na půdách, prolistovaly starými fotoalby.

V Bohumíně volili Miss Karkulku 2019 - przedstawić wideoKultura16.11.2019

V Bohumíně volili Miss Karkulku 2019

Už tři roky po sobě slečny z Bohumína bodují v soutěži o nejvtipnější a nejšikovnější středoškolačku Karvinska, Miss Karkulka. Vloni a předloni vítězství, letos titul první Vicemiss. Získala ho osmnáctiletá žákyně Gymnázia Františka Živného Adéla Baierová. O korunku se ucházelo jedenáct mladých zájemkyň.

Rozhlasový cyklus Zpěvem k srdci v Bohumíně - przedstawić wideoKultura12.10.2019

Rozhlasový cyklus Zpěvem k srdci v Bohumíně

Temperament ze slovenského Šariše tentokrát v Bohumíně, a rovnou v přímém přenosu Českého rozhlasu Ostrava. Ve společenském domě Pod Zeleným dubem koncertovala oceňovaná Ľudová hudba Stana Baláža z Raslavic. V podzimním cyklu Zpěvem k srdci nabídla východoslovenský folklór v autentické podobě.

Vinobraní nabídlo burčák a různé druhy vín - przedstawić wideoKultura21.9.2019

Vinobraní nabídlo burčák a různé druhy vín

Bílý a červený burčák, kvalitní jihomoravská vína, taky degustace, ukázky práce someliéra a speciální menu v kavárně. Přímo uprostřed Bohumína se konalo sedmé Vinobraní, a mělo úspěch. Hudbu obstaraly kapely Lipka a Docuku. Vinobraní pořádala městská agentura K3 Bohumín.

Tomáš Kočko koncertoval ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura14.9.2019

Tomáš Kočko koncertoval ve Starém Bohumíně

Nejen Čechy, Morava a Slezsko. Písničkář Tomáš Kočko putuje s moravskou hudbou napříč Evropou, dokazuje, že lidová skladba má své místo na festivalech folklórních, folkových, a stejně dobře rockových i metalových. Zkraje září o svých kvalitách přesvědčil posluchače v Bohumíně a o dlouhý potlesk nebyla nouze.

Kapela Grog oslavila 25. narozeniny - przedstawić wideoKultura24.8.2019

Kapela Grog oslavila 25. narozeniny

Čtvrt století působí na hudební scéně bohumínský Grog, rocková kapela vznikla na jaře 1994. Výročí oslavila s fanoušky velkým narozeninovým koncertem. Zahrála největší hity a představila několik novinek. S gratulací přišli taky kolegové z hudební branže. Místo dortu se podával speciálně pro tuhle příležitost uvařený světlý ležák.

Pivní slavnosti Bohumína (2019) - przedstawić wideoKultura24.8.2019

Pivní slavnosti Bohumína (2019)

Pivo, pivo, a ještě jednou pivo. Za jeho slavnostmi v sobotu 17. srpna zamířilo do Bohumína 5 tisíc lidí. Zatímco minulé ročníky zpravidla potrápil déšť, letos bylo počasí příznivé. A to se k radosti výčepních projevilo na spotřebě zlatavého moku. Spolu s ním návštěvníky potěšil několikahodinový hudební maraton rocku, hardrocku, metalu i popu.

Kulinářský Food Festival ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura20.7.2019

Kulinářský Food Festival ve Starém Bohumíně

Češi i Poláci jsou národy gurmánů, dokázali to na česko-polském pomezí. Ve Starém Bohumíně měl premiéru Food Festival, svátek dobrého jídla a pití. Nabídl exhibiční vystoupení šéfkuchařů oblíbených místních restaurací, ochutnávky, workshop i regionální muziku. Akci pořádala městská agentura K3 a hotel Pod Zeleným dubem.

Městské slavnosti Bohumína 2019 - przedstawić wideoKultura22.6.2019

Městské slavnosti Bohumína 2019

Navzdory tropickému počasí se Bohumín bavil. Za městskými slavnostmi do parku Petra Bezruče dorazilo skoro 3 tisíce lidí. Děti vzaly útokem nafukovadla, skákadla, svezly se na poníku. Lákala taky projížďka parkem v kočáře taženým koněm. Hlavním tahákem byla dobrá muzika, zahrály skupiny Slza, O5 a Radeček nebo Dalibor Janda.

Výstava „Od závory k Schengenu“ a život na čáře - przedstawić wideoKultura25.5.2019

Výstava „Od závory k Schengenu“ a život na čáře

Polsko je coby kamenem dohodil a přesto … na hranici předložit cestovní pas a čekat, zda zrovna na vás padne důkladná hraniční kontrola. Už 12 let je tohle minulostí. Poté, co Česko vstoupilo do Schengenského prostoru Evropské unie, zmizely kontroly i z přechodu Bohumín-Chalupki. Dějiny čáry připomíná nová výstava.

Retro kinokavárna s dobovou promítačkou - przedstawić wideoKultura18.5.2019

Retro kinokavárna s dobovou promítačkou

Žádný digitál ani klasický pás, K3 vyzkoušela projektor pro filmy s parametrem 16 milimetrů. Právě ty lidem za první republiky zprostředkovaly pohyblivé obrázky. Ještě v 80. letech měla takovou promítačku skoro každá vesnice. Dnes jde o sympatické retro, které se náramně hodí pro komorní Kinokavárnu. V Bohumíně měla premiéru.

Krajské kolo soutěže s převahou smyčcových nástrojů - przedstawić wideoKultura20.4.2019

Krajské kolo soutěže s převahou smyčcových nástrojů

Bohumín znovu na prestižní mapě krajských klání základních uměleckých škol, tentokrát v komorní hře s převahou smyčcových nástrojů. O postup do celostátního finále zde usilovalo více jak sto mladých talentovaných muzikantů. Soutěž tohoto formátu měla v Bohumíně premiéru. Akci podpořilo město.

Velikonoční jarmark v Bohumíně (2019) - przedstawić wideoKultura20.4.2019

Velikonoční jarmark v Bohumíně (2019)

Ruské kolo na ruční pohon, dobový řetízkový kolotoč a taky živá zvířata, třeba pouhý týden stará kuřátka coby poslové jara. Velikonoční jarmark v Bohumíně připravil zajímavou paletu, včetně nabídky prodejců. Na náměstí v centru se jich o víkendu sjelo na šedesát. Navzdory chladnému počasí přišlo na 4,5 tisíce návštěvníků.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 371

    Městský úřad