Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 543
Strona 9 / 16
Požehnání motorkářům 2016 - przedstawić wideoCzas wolny28.5.2016

Požehnání motorkářům 2016

Motorkáři zahájili novou sezónu a na cestu dostali požehnání. K evangelickému kostelu se o víkendu sjelo asi sto milovníků vůně spáleného benzínu. Tradice ve městě vznikla teprve před šesti lety, zcela spontánně. Spolu s motorkáři z Bohumína dorazili jejich přátelé třeba z Krnova, Opavy, Ostravy a dokonce i z Hradce Králové.

Šperk jako ozdoba interiéru - przedstawić wideoCzas wolny28.5.2016

Šperk jako ozdoba interiéru

Šperk nemusí znamenat jenom cosi, co zdobí člověka. Výtvarná soutěž Základní umělecké školy v Bohumíně jeho význam posunula o kus dál, šperku přisoudila roli ozdoby interiéru. Odborná porota neměla snadnou úlohu, hodnotila na devadesát přihlášených prací. Vytvořili je žáci několika moravskoslezských uměleckých škol.

Rybářská Zlatá udice - przedstawić wideoCzas wolny14.5.2016

Rybářská Zlatá udice

V řece Odře jsou ryby, a berou, shodují se zkušení rybáři a stejně tak jejich mladá generace. Právě ta o víkendu zamířila k řece s prutem v ruce. Poprvé v novodobé historii Bohumína se právě tam konalo místní kolo Zlaté udice, celostátní soutěže pro mladé rybáře. Nejlepší z nich budou Bohumín reprezentovat v územní části.

Zemské taneční kolo pro MČR - przedstawić wideoCzas wolny14.5.2016

Zemské taneční kolo pro MČR

Sportovní hala byla narvaná k prasknutí, v průběhu pouhých čtrnácti hodin tudy prošlo na 1800 tanečníků z celé Moravy a Slezska. Bohumín se ujal moravského zemského kola taneční soutěže, ze které už za pár týdnů vzejdou mistři republiky. Postup na šampionát si přímo na domácí půdě vybojoval soubor Radost a Impuls.

Čtení rodičů s dětmi - przedstawić wideoCzas wolny7.5.2016

Čtení rodičů s dětmi

Čtení je nenahraditelné. Žádným jiným způsobem u dítěte nerozvinete jeho schopnosti, empatii a fantazii tak dobře. Odborníci rovněž podotýkají, že pohádky na DVD nebo na internetu jsou jen chabou náhradou. Na čtení, respektive předčítání, si v Bohumíně zakládají už ve školkách, jako třeba v mateřince v Čáslavské ulici.

Veronika Čopáková háčkuje - przedstawić wideoCzas wolny30.4.2016

Veronika Čopáková háčkuje

Módní doplňky, oblečení, dekorace, obrazy. To a ještě více lze vyrobit s pomocí malého háčku. Vyprávět by o tom mohly naše babičky, ale jak se ukazuje, nejen ony. Cestu k tradičním textilním technikám si nachází mladá generace, třeba jako 26letá Veronika Čopáková z Bohumína. S přehledem uháčkuje i metr širokou přikrývku.

Jóga na židlích - przedstawić wideoCzas wolny23.4.2016

Jóga na židlích

K józe ji přivedla nemoc. Tehdy ještě netušila, že se stane průkopnicí vyhledávané varianty tohoto systému denního života. Anna Balcárková z Bohumína jógu doplnila o nevšední pomůcku – o obyčejnou židli. Ta otevřela bránu k cvičení mnoha seniorům a oslovila i zařízení, která o ně pečují. Jóga na židlích se stala hitem.

Kurz malování v Bartu - przedstawić wideoCzas wolny23.4.2016

Kurz malování v Bartu

Malování patří k rozšířeným volnočasovým koníčkům. V Bohumíně jste si ho mohli zdokonalit pod vedením zkušených mistrů plátna. Výtvarný ateliér Bart uvedl na jaře kurz malování a setkal se s ohlasem. Šest týdnů se do jeho zázemí v Nerudově ulici sjížděli začínající malíři nejen z Bohumína, ale například i z Orlové nebo Ostravy.

50. Puškinův památník - przedstawić wideoCzas wolny16.4.2016

50. Puškinův památník

Bohumínem zněla ruština. Hned na dvou scénách se představila krajská přehlídka festivalu Ars Poetica – Puškinův památník. Svým pojetím je nejstarší soutěží tohoto druhu na světě a zájem o ni stoupá. Soutěžících bylo v moravskoslezském regionu o čtvrtinu více než vloni. Vývoj kopíruje vzrůstající zájem o ruský jazyk.

Koncert TS Radost a Impuls (34. ročník) - przedstawić wideoCzas wolny19.3.2016

Koncert TS Radost a Impuls (34. ročník)

Taneční soubor Radost a Impuls vstoupil do nové sezóny, v pořadí už třicáté čtvrté. Přináší nové nápady, choreografie i talenty. 126 dětí a dospělých uvedlo premiéry na velkém galakoncertu. Skupina patří k tuzemské špičce, je nositelem republikových, evropských i světových titulů. Do hry o další kovy bohumínští vstoupí už za pár týdnů.

Knižní amnestie i velký cestopis - przedstawić wideoCzas wolny12.3.2016

Knižní amnestie i velký cestopis

Březen patří čtenářům a knihovna v Bohumíně se těší jejich přízni. Děti i dospělí docházejí do poboček v hojném počtu. Vloni knihovna evidovala 64,5 tisíce návštěv a 2700 registrovaných čtenářů – to je o několik desítek lidí více než v roce předešlém. Aktuálně nabízí sérii akcí, včetně amnestie a návštěvy populárního cestovatele.

Hry s míčem pro nejmenší - przedstawić wideoCzas wolny5.3.2016

Hry s míčem pro nejmenší

Podle nové studie olympioniků se české děti ve schopnostech pohybu výrazně zhoršily ve všech sledovaných disciplínách. Vztah ke sportu je u nich důležité probudit už v raném věku, radí odborníci. Aktivity pro předškoláky nabízí v Bohumíně hned několik subjektů. K těm nejnovějším patří projekt klubu házené, a má úspěch.

Interaktivní projekce dětem - przedstawić wideoCzas wolny20.2.2016

Interaktivní projekce dětem

S pomocí moderní technologie vedou děti k větší trpělivosti. Mateřinka Fitškolka v Okružní ulici zavedla jako první ve městě výuku s pomocí interaktivního projektoru. Děti se formou hry učí práci v kolektivu, vnímání pokynů a soustředění. Na pilotním projektu spolupracuje bohumínské rodinné centrum Slůně a sdružení Čtyřlístek.

Koncert souboru Kates (2016) - przedstawić wideoCzas wolny20.2.2016

Koncert souboru Kates (2016)

Tanečníci vstupují do nové soutěžní sezóny, a tradičně velkými koncerty. Několik týdnů a měsíců dřiny zužitkovali jako první členové souboru Kates. Jeho skupiny působí pod záštitou místního domu dětí a mládeže, sdružují na 110 dětí, mládeže a dospělých. Letos všichni tančili pro handicapovanou Marušku Kučerovou z Ostravy.

5. setkání Starobohumíňáků - przedstawić wideoCzas wolny6.2.2016

5. setkání Starobohumíňáků

Deset let čekali Starobohumíňáci na důstojné prostory, aby se tamní rodáci mohli znovu sejít na oblíbeném srazu, a dočkali se. Do společenského domu Pod Zeleným dubem jich dorazilo více jak 150. Byli mezi nimi ti, kteří se narodili za první republiky a také generace let válečných a poválečných. Podobný sraz je v okolí ojedinělým.

Novoroční sjezd Olše (2016) - przedstawić wideoCzas wolny9.1.2016

Novoroční sjezd Olše (2016)

Připomíná vstup Česka do Schengenského prostoru, zrušení kontrol na hranicích a novou etapu česko-polské spolupráce. Novoroční sjezd řeky Olše se konal podeváté, a to za účasti 130 mužů a žen. Vloni si vodáci užívali 5 stupňů nad nulou, letos naopak mrzlo až praštilo. Teplota klesala snad skoro k -10 stupňům Celsia.

Recyklované novoročenky - przedstawić wideoCzas wolny2.1.2016

Recyklované novoročenky

Obvykle končí v popelnici nebo v kontejneru, tentokrát ale posloužil novoročenkám. Recyklovatelný neboli up-cyklovaný materiál se stal základem pro přání k novému roku vyrobená místními školáky. Výtvarnou soutěž vyhlásila opět základní umělecká škola. Děti mateřských a základních škol originalitou nešetřily.

Dopisy dětí Ježíškovi - przedstawić wideoCzas wolny24.12.2015

Dopisy dětí Ježíškovi

Skoro jednou tolik dopisů letos děti vhodily v Bohumíně do schránky Ježíškovy pošty. Děvčata a chlapci napsali 130 vánočních přání, mnohdy za celou svou rodinu. Děti z Bohumína si nejčastěji přejí hry a elektroniku, nadále je populární třeba tablet nebo selfie tyč k fotografování. Radost nejmenším ale udělají i klasické hračky.

Vánoce v ZOO a u koní - przedstawić wideoCzas wolny24.12.2015

Vánoce v ZOO a u koní

Hospodář o Vánocích vždy myslel na zvířata, na dobytek, koně, slepice, i na psy a kočky, zkrátka na každou bytost ve své usedlosti. Doba se sice změnila, ale snad každý tomu svému zvířecímu kamarádovi i dnes rád o svátcích něčím dopřeje, ale všeho s mírou. Jaké budou Vánoce v ZOO a ve stájích u koní?

Turnaj v rybolovné technice - przedstawić wideoCzas wolny19.12.2015

Turnaj v rybolovné technice

Přesná muška, zručnost, trpělivost. Bez nich se neobešli závodníci na vánočním turnaji v rybolovné technice. Mezinárodní akci uspořádal rybářský kroužek domu dětí a mládeže spolu s místním rybářským svazem. Soutěžím v technice lovu patří podzim a zima, halovou soutěž Bohumínští hostili potřetí. Dorazilo 64 soutěžících.

Výstava brouků a motýlů - przedstawić wideoCzas wolny19.12.2015

Výstava brouků a motýlů

Sběratelé brouků a motýlů zakončili sezónu, a stalo se tak znovu v Bohumíně. Už čtvrtým rokem se do města na česko-polské hranici sjíždějí entomologové z Česka, Slovenska i Polska, aby rozšířili své sbírky. Poslední burza a výstava v kalendářním roce přilákala odborníky i fanoušky tohoto koníčku všech generací.

Radost a Impuls na MS v Německu - przedstawić wideoCzas wolny12.12.2015

Radost a Impuls na MS v Německu

Tanečníci souboru Radost a Impuls znovu šířili jméno Bohumína za hranicemi města, a opět úspěšně. Na mistrovství světa v show dance v německé Riese se v obrovské konkurenci hned čtyřikrát dostali do finále. Největší ovace sklidila malá formace dětí, která stanula na bedně vítězů a domů přivezla bronzové medaile.

Módní přehlídka Alma mater - przedstawić wideoCzas wolny28.11.2015

Módní přehlídka Alma mater

Každá žena je krásná, a nezáleží na postavě, konfekční velikosti, ani na věku. Už pět let o tom v Bohumíně přesvědčuje občanské sdružení Alma mater, a úspěšně. Dostalo šanci uspořádat módní přehlídku v Ostravě a podobnou, mnohem větší, doma v Bohumíně. Fashion Face, jak se jmenovala, udala tón a styl nejen podzimu.

Textilní techniky netradičně - przedstawić wideoCzas wolny28.11.2015

Textilní techniky netradičně

Zapomenuté tradiční textilní techniky se vracejí zpátky na výsluní. Originální šperky, dekorace a doplňky z nich vznikají ve výtvarném kurzu v Salonu Maryška. Mladé studentky, ale stejně tak dospělí se v něm scházejí dvakrát do měsíce. Vyrábějí netradiční věci pro sebe a dárky pro své blízké. Originální móda je dnes velmi žádaná.

Mistr Mistrů TS Radost a Impuls - przedstawić wideoCzas wolny21.11.2015

Mistr Mistrů TS Radost a Impuls

Tanečníci ze souboru Radost a Impuls prožívají úspěšný podzim. Na listopadové originální soutěži nazvané Mistr Mistrů získali rovnou tři velká ocenění, včetně těch hlavních. Bohumínští patří v disciplínách show, modern a jazz dance k světové špičce. Jdou vstříc i neotřelým nápadům, třeba workshopem s tanečníkem z Afriky.

Taneční kurzy Pod Zeleným dubem - przedstawić wideoCzas wolny31.10.2015

Taneční kurzy Pod Zeleným dubem

Po letech se do společenského domu ve Starém Bohumíně vrátily kurzy tanců. Právě s nimi a na tomto místě mají spojené své mládí, zábavy a plesy generace Bohumíňáků. Návrat tradice do dnešního domu Pod Zeleným dubem umožnila dvouletá městem financovaná rekonstrukce. Místo tu našly i jiné pohybové kurzy.

Úspěch filmařky Nikoly Liberdové - przedstawić wideoCzas wolny31.10.2015

Úspěch filmařky Nikoly Liberdové

Fotografka a filmařka Nikola Liberdová z Bohumína získala prestižní cenu. Se svým krátkometrážním snímkem bodovala na 15. ročníku Mezinárodního festivalu studentských filmů v Písku. Příběh mladé dívky, která se protlouká životem, aby nakonec přece jen našla svůj cíl, zaujal i předního českého režiséra a kameramana F. A. Brabce.

Bohumínští sfárali do dolů - przedstawić wideoCzas wolny24.10.2015

Bohumínští sfárali do dolů

Hornictví kdysi tak trochu patřilo i k Bohumínu, zejména k Vrbici. Právě pod touto částí bychom našli stopy uhelné těžby. Na povrchu éru připomínají odvětrávací vrty a výdušná jáma na hranici s Ostravou. Po stopách ražby se vydalo občanské sdružení Hraniční meandry Odry a s ním několik desítek Bohumíňáků.

Sportovně-zábavní hry seniorů 2015 - przedstawić wideoCzas wolny24.10.2015

Sportovně-zábavní hry seniorů 2015

Senioři patří v Bohumíně k aktivním skupinám. Pořádají společenské akce, pravidelná setkání, podnikají výlety na místa blízká i vzdálená. Jednou ročně zejména babičky odloží svrchníky a společenské oděvy, aby je vyměnily za teplákovku, tričko nebo cvičební úbor. Takto si užívají sportovně-zábavní hry.

Soutěž nosičů dýchací techniky - przedstawić wideoCzas wolny17.10.2015

Soutěž nosičů dýchací techniky

Na zádech dvacet kilogramů těžká zátěž, na obličeji dýchací maska a k tomu ještě zásahový oblek. Tohle nebylo pro žádné padavky. Dobrovolní hasiči pořádali v Kopytově 1. ročník soutěže nositelů dýchací techniky. V cíli zpravidla padli k zemi i ti největší odvážlivci. Na start náročného klání se postavilo 24 mužů a 6 žen.

Plave celé město 2015 - przedstawić wideoCzas wolny10.10.2015

Plave celé město 2015

Bohumíňáci a jejich přátelé ve středu vyměnili společenské oblečení a domácí úbory za plavky. V koupacím dorazily stovky lidí. Dospělí i děti podpořili aquacentrum, které se znovu zapojilo do celostátní soutěže Plave celé město. Vloni se Bohumín zapsal do její historie. Za město nastoupilo 1142 plavců, to bylo nejvíce v České republice.

Branně-sportovní den - przedstawić wideoCzas wolny3.10.2015

Branně-sportovní den

Nejprve zmizela z učebních osnov jako přežitek, aby se do nich posléze zase vrátila jako opodstatněná, i když v moderním pojetí. Brannou výchovu ve Skřečoni spojili se sportem, akční den pro děti pořádá tamní základní škola už 13 let. Plynové masky jsou minulostí, místo nich se školáci seznamují třeba s hasičskou technikou.

Den železnice 2015 - przedstawić wideoCzas wolny3.10.2015

Den železnice 2015

Exkurze zázemím moderního ústředního stavědla, jízdy historickým parním vlakem, návštěvy kabin opravdových lokomotiv. Letošní Den železnice se i přes menší nepřízeň počasí vydařil a fanoušci dráhy byli spokojení. Regionální program probíhal současně v Ostravě a Bohumíně. Od rána proudily k nádražím stovky lidí.

Novinky saunového světa - przedstawić wideoCzas wolny26.9.2015

Novinky saunového světa

Saunový svět místního aquacentra je modernější a atraktivnější. Městský Bospor dokončil přestavbu ochlazovny a navazujících částí. Novinkou jsou zážitkové sprchy a masážní bazénky. Saunový svět v Bohumíně je vyhledávaným Čechy i Poláky z širokého okolí. Ročně využijete některou z jeho částí až 30 tisíc návštěvníků.

Výstava okrasného ptactva - przedstawić wideoCzas wolny19.9.2015

Výstava okrasného ptactva

Přestože jsou exoty a původně pocházejí z tropů, letošní vedra jim vůbec nesvědčila a podepsala se na odchovu. Potvrzují to výstavy chovatelů okrasného ptactva, kterým patří babí léto a počátek podzimu. Jedna z nejpopulárnějších v okolí proběhla ve Skřečoni. To nejlepší ze svých voliér a klecí vystavilo 25 chovatelů.

Natáčení Silvestra 2015 - przedstawić wideoCzas wolny29.8.2015

Natáčení Silvestra 2015

Slavná spisovatelka detektivek Jessica Fletcherová vyřešila Záhadu Pod Zeleným dubem. To je název letošního televizního Silvestra. Náš štáb a skupina herců dobrovolníků nabídne po roční přestávce další z velkých projektů. Poprvé vzniká v česko-polské produkci. Natáčel se v Národním domě, dnes Pod Zeleným dubem.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 
Liczba znalezionych zapisów: 543

    Městský úřad