Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 539
Strona 3.2222222222222 / 15
Fotoklub Bohumín uspořádal Moravskoslezský mapový okruh - przedstawić wideoCzas wolny25.9.2021

Fotoklub Bohumín uspořádal Moravskoslezský mapový okruh

180 fotografií a půl roku dlouhý hodnotící proces, i to je Moravskoslezský mapový okruh. Pořádání prestižní soutěže se poprvé ujal Fotoklub Bohumín a o víkendu hostil finále s vyhodnocením. Do uplynulého ročníku se zapojilo 12 spolků, včetně klubů z Brna, Zlína nebo Ostravy. Jubilejní 20. sezóna začne již brzy, 1. listopadu.

Studenti vyrábějí stovky přáníček do domovů seniorů - przedstawić wideoCzas wolny25.9.2021

Studenti vyrábějí stovky přáníček do domovů seniorů

Až 500 osobních přáníček vyrobí do konce září studenti Gymnázia Františka Živného. Tamní žáky a učitele oslovil nápad žákyně a dobrovolnice Gabriely Grillové, která spolupracuje se spolkem Počteníčko, působícím i na Bohumínsku. S jeho pomocí se rukodělné pozdravy dostanou do domovů seniorů po celém Moravskoslezském kraji.

Turisté se vydali Za krásami podzimu - przedstawić wideoCzas wolny18.9.2021

Turisté se vydali Za krásami podzimu

Když v polovině 70. let minulého století zakládali pěší pochod kolem Bohumína, asi málokoho tehdy napadlo, že jeho tradice vydrží 45 roků. A přece. Za krásami podzimu, jak se akce jmenuje, také letos vyrazili Bohumíňáci i lidé z okolí. Nevzdálenějším účastníkem byla žena žijící v jižní Austrálii.

Imatrikulace studentů Univerzity třetího věku - przedstawić wideoCzas wolny11.9.2021

Imatrikulace studentů Univerzity třetího věku

Po roční nucené koronavirové pauze se vrátila Univerzita třetího věku. Imatrikulací slavnostně začal dvouletý vzdělávací cyklus 21 seniorům z Bohumína, Rychvaldu a Dolní Lutyně. Projekt cílí na zájemce starší 55 let, kteří chtějí poznat a prožít něco nového. Výuka probíhá formou přednášek, případně cvičení, seminářů a exkurzí.

Tenisové kurty za parkem opět v dobré kondici - przedstawić wideoCzas wolny11.9.2021

Tenisové kurty za parkem opět v dobré kondici

Babí léto v Bohumíně zpestří hra na nových tenisových kurtech. Plochu v areálu za parkem Petra Bezruče město nechalo kompletně zrekonstruovat, antukové kurty mají sedm nových vrstev. První zájemci si je budou moci vyzkoušet snad od poloviny září. Správcem areálu bude sportovně-volnočasový Bospor.

Gulášfest v Šunychlu nabídl šesté pokračování - przedstawić wideoCzas wolny4.9.2021

Gulášfest v Šunychlu nabídl šesté pokračování

Klasický hovězí nebo vepřový, ale také segedínský, z bizoního masa nebo s uzeným jazykem. Osmnáct druhů gulášů nabídl v Šunychlu tamní festival profesionálních i amatérských kuchařů. V sobotu 28. srpna se za ním vydalo 1200 návštěvníků, a chutnalo jim. Spořádali skoro všechny porce, a k nim 138 bochníků chleba.

Letní taneční škola souboru Radost a Impuls - przedstawić wideoCzas wolny28.8.2021

Letní taneční škola souboru Radost a Impuls

Závěr letních prázdnin se v Bohumíně nesl ve znamení pohybu, a s motivem Vesmírná odysea. Podnikli ji členové tanečního souboru Radost a Impuls, když se zapojili do letní taneční školy. Šest dnů intenzivně oprašovali kondičku pod dohledem špičkových mistrů tanečních oborů, od baletu až po akrobacii.

Příměstský tábor s hudbou, malováním i baletními špičkami - przedstawić wideoCzas wolny31.7.2021

Příměstský tábor s hudbou, malováním i baletními špičkami

Vyzkoušet si baletní špičky, zjistit, co uvnitř skrývá klavír nebo zahrát si například na trumpetu či kontrabas. Tohle všechno v týdnu mohly děti na příměstském táboře základní umělecké školy. Bylo to vůbec poprvé v její novodobé historii, kdy takzvaná „ZUŠka“ týdenní prázdninový program pro mládež připravila.

Děti z Bohumína si užívají prázdniny v Návsí u Jablunkova - przedstawić wideoCzas wolny24.7.2021

Děti z Bohumína si užívají prázdniny v Návsí u Jablunkova

Mladí Bohumíňáci si užívají prázdniny v podhůří Beskyd. Celotáborovou hru a nevšední okamžiky má pro ně turistická základna v Návsí u Jablunkova, kterou provozuje bohumínský dům dětí a mládeže. Na léto vypsal pět pobytových turnusů a jsou téměř plné, rodiče rezervovali dětem místa více jak půl roku dopředu.

V Bohumíně chystají rodinné centrum s modely vláčků - przedstawić wideoCzas wolny17.7.2021

V Bohumíně chystají rodinné centrum s modely vláčků

Hračky, posezení, zábavní koutek a mezitím mašinky s vagónky kličkující na desítkách metrů malých kolejniček. Nevšední rodinné centrum s hernou zhruba do roka a půl vznikne v Bohumíně, plánuje to dlouholetý modelář Jan Peřina. Teď k sobě hledá podobně nadšené fanoušky železničních miniatur. Sám jich má stovky.

Po době covidové vycházky, senioři šlapou městem - przedstawić wideoCzas wolny19.6.2021

Po době covidové vycházky, senioři šlapou městem

Pandemie koronaviru zejména seniory na rok prakticky uvěznila v domovech, z obavy o své zdraví vycházeli ven minimálně. Podepsalo se to na jejich kondici, a proto jakmile to bylo možné, vyrazili do přírody. V Bohumíně je motivoval seriál poznávacích vycházek, který je zavedl do více i méně známých zákoutí města.

Stezka mezi lávkami propojila Bohumín s Ostravou - przedstawić wideoCzas wolny5.6.2021

Stezka mezi lávkami propojila Bohumín s Ostravou

Ostravice, Odra, Olše, turisticky propojeno. Bohumín dostavěl poslední úsek cyklostezky podél Odry, v úseku mezi Antošovickou lávkou v Pudlově a lávkou přes Vrbickou stružku. Propojil tak vyhledávanou trasu do Ostravy. Projekt nabyl nadregionálního významu, protože navazuje na úseky směr Poodří a Polsko.

Městské kolo recitační soutěže s domácím videem - przedstawić wideoCzas wolny1.5.2021

Městské kolo recitační soutěže s domácím videem

Už to vypadalo, že letošní ročník celostátní postupové soutěže v přednesu kvůli pandemii neproběhne. Nemožnost osobního kontaktu se jevila jako velké mínus. Nicméně zájem ze strany učitelů a školáků organizátory překvapil, a proto recitační klání „napasovali“ do on-line formy. Mladí dramatici svůj přednes natáčeli jako videa.

Sólisté Radosti a Impulsu uspěli v on-line soutěži - przedstawić wideoCzas wolny1.5.2021

Sólisté Radosti a Impulsu uspěli v on-line soutěži

Šest medailí putovalo z on-line českého tanečního poháru do Bohumína. Sólisté souboru Radost a Impuls bodovali v kategoriích jazz dance a moderní scénický tanec. Soutěž největší tuzemské organizace proběhla kvůli pandemii po internetu, porota hodnotila zaslaná videa a finále soutěžící sledovali doma v obýváku.

S dinosaurem Bróňou do přírody Bohumínska - przedstawić wideoCzas wolny17.4.2021

S dinosaurem Bróňou do přírody Bohumínska

Celé rodiny se na jaře vydávají za zajímavostmi Bohumína a okolí. Od počítačů ven do přírody je láká velká soutěž městské K3. Kdo navštíví všech patnáct stanovišť, získá odměnu a zároveň s pomocí QR kódu tipy na zajímavé knížky z knihovny. Průvodcem je dinosaurus Bróňa, speciálně pro tento projekt navržená postavička.

Seniory baví luštění křížovek, začal další ročník ligy - przedstawić wideoCzas wolny17.4.2021

Seniory baví luštění křížovek, začal další ročník ligy

Zábava na osm písmen, křížovka. Senioři napříč Českem se s nadšením zapojili do dalšího ročníku Křížovkářské ligy. Jarní část má deset kol a hlásí velkou účast, v době covidové je luštění tajenek lákavým rozptýlením. Liga, kterou organizuje spolek Počteníčko pro seniory starší 60 let, se zrodila před časem právě v Bohumíně.

Taneční škola on-line, Radost trénuje po internetu - przedstawić wideoCzas wolny10.4.2021

Taneční škola on-line, Radost trénuje po internetu

Mají prostorný sál, do kterého ale kvůli pandemii koronaviru nesmí. Také tanečníkům se před více než rokem rozpadl jejich svět. Podobně jako mnohým dalším, ani členům Radosti a Impulsu nezbylo než začít trénovat po internetu. Mnohonásobní mistři republiky, Evropy a světa se on-line spojují skoro každý všední den.

Uzavřená školka nabídla dětem alespoň zahradu - przedstawić wideoCzas wolny3.4.2021

Uzavřená školka nabídla dětem alespoň zahradu

Když děti nemůžu do školky, pobaví je její zahrada. Zavřené mateřinky vsadily na aktivity na čerstvém vzduchu, aby alespoň trochu pomohly rodičům děti zaměstnat. Velikonoce k tomu přímo vybízely, jako v interaktivní Zvídálkově zahradě mateřinky Skřivánek, která připravila stezku plnou kvízů, kreslení a pohybu.

Senioři nazdobili velikonoční kraslicovníky - przedstawić wideoCzas wolny27.3.2021

Senioři nazdobili velikonoční kraslicovníky

Svátky jara klepou na dveře, jenže lidovým tradicím doba spojená s omezením pohybu minimálně koledníkům moc nepřeje. Senioři v Bohumíně si řekli, že se Velikonoc jen tak nevzdají a vymysleli náhradní řešení. Kraslicemi vyzdobili hned několik stromů v ulicích. Kdo chce, může na ně zdobené vajíčko zavěsit také.

Knihovna natáčí videotipy s knižními novinkami - przedstawić wideoCzas wolny13.3.2021

Knihovna natáčí videotipy s knižními novinkami

Knihovna má kvůli koronovirovým opatřením stále zavřeno. Tituly půjčuje po předchozí objednávce pouze přes výdejní okénko a taky je rozváží ke dveřím domů i bytů v Bohumíně. Zároveň svůj fond nadále doplňuje o novinky a čtenáře na ně od března upozorňuje prostřednictvím videtipů na sociálních sítích.

Kino nově vysílá také sportovní talkshow - przedstawić wideoCzas wolny6.3.2021

Kino nově vysílá také sportovní talkshow

Více jak 30 hostů už uvítal herec Lukáš Szebesta ve své talk-show „Hovory Ká“ vysílané živě z kina K3. Hlásí se každý pátek večer po internetu, na YouTube kanálu. V době pandemie jde o jeden z mála možných místních kulturních počinů. Od března má talkshow mladšího brášku, sportovní osobnosti zpovídá fotbalista Dušan Socha.

Maškarní rej v mateřince Skřivánek - przedstawić wideoCzas wolny27.2.2021

Maškarní rej v mateřince Skřivánek

Už vloni pandemie poznamenala sezónu plesů a karnevalů, letos ji zarazila úplně. Velké maškarní bály nemohou pořádat ani mateřinky, nicméně nechtěly děti připravit o radost z hemžení v maskách a proto improvizují. Například mateřská škola Skřivánek v Novém Bohumíně uspořádala rej v jednotlivých třídách.

Labutě a další ptáci v době mrazů na Odře u Bohumína - przedstawić wideoCzas wolny20.2.2021

Labutě a další ptáci v době mrazů na Odře u Bohumína

Závěr týdne přinesl oteplení. Předtím Česko několik dnů za sebou svíraly tuhé mrazy, Bohumínsko nevyjímaje. Hladiny rybníků i jezer zamrzly, a tak se nejen labutě dočasně přestěhovaly například na řeku Odru u česko-polské hranice. Ve Starém Bohumíně se naskytla příležitost k jejich pozorování, třeba při procházce přírodou.

Otužilci na Nový rok v Kališově jezeře v Šunychlu - przedstawić wideoCzas wolny9.1.2021

Otužilci na Nový rok v Kališově jezeře v Šunychlu

Pohotovostní systém PES na pátém stupni a protiepidemická opatření znemožnila na přelomu starého a nového roku pořádat hromadné akce typu Silvestrovský běh nebo Novoroční ponor. Nicméně otužilci si svou zimní kratochvíli nenechali ujít a na Nový rok se vrhli do vody Kališova jezera v Šunychlu alespoň individuálně. Teplota vzduchu se pohybovala kolem nuly.

Čekání na Ježíška v mateřské škole Fit - przedstawić wideoCzas wolny19.12.2020

Čekání na Ježíška v mateřské škole Fit

Adventní čas měl letos kvůli známým opatřením trochu jinou podobu, a to i v mateřinkách. Tradiční sváteční besídky pro rodiče nahradily jiné aktivity. Čekání na Ježíška si děti krátily různě, například v mateřince FIT v Okružní ulici malí školáci přiložili ruku k dílu a hravě zvládli nejen pečení vánočního cukroví.

Řezbář vyrábí pro městský park ze dřeva smečku vlků - przedstawić wideoCzas wolny19.12.2020

Řezbář vyrábí pro městský park ze dřeva smečku vlků

V městském parku Petra Bezruče se zabydlí smečka vlků. Budou ze dřeva, upraveni tak, aby mohli posloužit dětem jako improvizovaná přírodní prolézačka. Nevšední dárek Bohumíňákům připravil ve spolupráci s radnicí Šimon Pohl. Je jedním z nejznámějších řezbářů v okolí a jeho sochy z plenérů dodnes zdobí město.

Když Mikuláš nemůže za dětmi, pozdraví je z televize - przedstawić wideoCzas wolny28.11.2020

Když Mikuláš nemůže za dětmi, pozdraví je z televize

Městem bude v týdnu chodit Mikuláš. Letos to má vzhledem ke koronavirovým opatřením složitější, nedostane se například do mateřinek a do značné míry omezí i návštěvy v domácnostech. Nicméně jak potvrdil, na balíčky plné sladkostí nezapomene a děti se mohou těšit. Mikuláš pro ně s andělem natočil zdravici.

Knihovna rozváží knížky až ke čtenářům domů - przedstawić wideoCzas wolny7.11.2020

Knihovna rozváží knížky až ke čtenářům domů

Když nemůžou čtenáři do knihovny, jde knihovna za nimi. Ta bohumínská v době covidové dováží knížky až ke dveřím domu či bytu. O romány, detektivky nebo cestopisy čtenáři díky tomu nepřijdou ani teď, kdy mimořádná opatření knihovny uzavřela. Službu v Bohumíně poskytují do doby znovuuvedení do provozu.

Pátý Gulášfest: Je libo mufloví, jelení nebo hovězí? - przedstawić wideoCzas wolny5.9.2020

Pátý Gulášfest: Je libo mufloví, jelení nebo hovězí?

Specialitu z mufloního masa nebo snad raději klasiku? Pátý Gulášfest se trefil do chuti všech strávníků, osm týmů amatérských i profesionálních kuchařů se činilo. Uvařili 520 litrů poctivého bohumínského guláše. Mnozí si přáli nášup, a tak dobrovolní hasiči narychlo ukuchtili ještě dalších 150 litrů buřtguláše. 

Kouzelnický příměstský tábor bavil děti i rodiče - przedstawić wideoCzas wolny29.8.2020

Kouzelnický příměstský tábor bavil děti i rodiče

Magický štít, který chrání planetu, je poškozen. Pomoci mohou jedině mladí mágové, když posílí čtyři krystaly: oheň, země, voda a vzduch, tím lidstvo zachrání. Tak zněl hlavní motiv legendy kouzelnického příměstského tábora, který si v Bohumíně odbyl premiéru a těšil se zájmu školáků.

Tanečníci Radosti bodovali na MS v interpretačním umění - przedstawić wideoCzas wolny22.8.2020

Tanečníci Radosti bodovali na MS v interpretačním umění

Nad mistrovstvím republiky visí otazníky, šampionáty Evropy a světa nejsou vůbec. S novými tituly to tanečníci letos mají složité, soutěžím zkřížil plány koronavirus. Bohumíňákům ovšem paradoxně pomohl. Soubor Radost a Impuls využil možnost a zapojil se do on-line mistrovství světa v interpretačním umění. Uspěl, získal nejvyšší titul.

Dotované příměstské tábory knihovny K3 - przedstawić wideoCzas wolny15.8.2020

Dotované příměstské tábory knihovny K3

Místní akční skupina Bohumínsko v uplynulých osmi letech vyčerpala z fondů Evropské unie na 112 milionů korun. Peníze pomohly v několika oblastech, včetně těch zaměřených na děti. Díky nim v Bohumíně zorganizovali podporované příměstské tábory, kdy rodiče ušetřili a nemuseli sahat hluboko do kapsy.

Adrenalinový tábor: bobová dráha, loďky i zvířecí farma - przedstawić wideoCzas wolny1.8.2020

Adrenalinový tábor: bobová dráha, loďky i zvířecí farma

Nabídka letních táborů, pobytových i příměstských, je letos na Bohumínsku rekordní. Pořadatelé navýšili jejich kapacity nebo rovnou celé turnusy, aby dětem kompenzovali jarní koronavirová omezení. Například dům dětí a mládeže Fontána přidával čtyři, nabídku navýšil na celkových patnáct. Oblíbeným je například adrenalinový příměšťák. 

Letní sezóna v prvorepublikovém bunkru Na Trati - przedstawić wideoCzas wolny1.8.2020

Letní sezóna v prvorepublikovém bunkru Na Trati

4314 metrů krychlových betonu, 200 dělníků, práce 24 hodin denně. Pouhé dva týdny měli v červenci 1936 na to, aby v rámci pohraničního opevnění republiky postavili takzvanou Pětku. Pěchotní srub, situovaný nad zemí i v podzemí, patří k unikátům regionu a moravskoslezské Technotrasy. Taky letos nabízí novinky.

Zájem o obnovené volnočasové kroužky Fontány - przedstawić wideoCzas wolny23.5.2020

Zájem o obnovené volnočasové kroužky Fontány

Dva měsíce zpravidla nic nedělání se projevily, zájem o volnočasové kroužky domu dětí a mládeže je obrovský. Bohumínská Fontána obnovila činnost hned po uvolnění koronavirových opatření, tedy o čtrnáct dnů dříve před znovu zprovozněním škol. Platí zde zvýšená hygienická pravidla a skupiny s počtem do patnácti osob.

Mauglího stezka a ranč se zvířaty znovu v provozu - przedstawić wideoCzas wolny16.5.2020

Mauglího stezka a ranč se zvířaty znovu v provozu

Badminton, tenis, florbal nebo kopaná. Sportovci jsou opět ve svém živlu, díky uvolnění opatření najely do plného provozu velká sportovní hala Bospor u aquacentra i menší středisko Bosporka v centru města. Dočkali se taky nejmenší, dětský smích se vrátil do hobbyparku, včetně Mauglího stezky a ranče se zvířaty.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Liczba znalezionych zapisów: 539

    Městský úřad