Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 373
Strona 5.4444444444444 / 11
V bytě má pult lokomotivy - przedstawić wideoCiekawostki1.3.2014

V bytě má pult lokomotivy

Ze zdravotních důvodů se nemohl stát strojvůdcem, a tak si lokomotivu pořídil domů. Davidu Hájkovi z Bohumína se splnil dětský sen. Železniční nadšenec sestrojil ovládací pult dieselové lokomotivy zvané Kocour, kterých ČKD Praha vyrobilo na 500 kusů. Řídící pult mašiny v životní velikosti má v panelákovém bytě.

Loučení s knihovnicí Hedvikou - przedstawić wideoCiekawostki1.2.2014

Loučení s knihovnicí Hedvikou

Jejíma rukama prošly tisíce knih a mezi regály potkávala několik generací čtenářů. V závěru ledna se s nimi rozloučila. Knihovnice Hedvika Gebauerová po téměř 40 letech opustila svou profesi a odešla do důchodu. Pracovala na pobočce knihovny ve Skřečoni, kde se navždy zapsala do paměti tamních obyvatel a čtenářů.

Profese: technik aquacentra - przedstawić wideoCiekawostki1.2.2014

Profese: technik aquacentra

Aquacentrum patří v Bohumíně mezi největší relaxační a turistická lákadla. Ročně jeho bránou projdou desítky tisíc lidí. V areálu jsou však místa, kam noha návštěvníka nevkročí, protože nemůže. Na druhou stranu jsou tací, proto které je technologická část aquacentra denním chlebem. Do zákulisí nás vzal tamní technik.

Příběh hudebníka Josefa Sitka - przedstawić wideoCiekawostki25.1.2014

Příběh hudebníka Josefa Sitka

Generace dětí, rodičů a dospělých s ním prožívají zásadní okamžiky svého života. Je s nimi, když se narodí, vstupují do manželství i tehdy, kdy odcházejí z tohoto světa. Hudebník Josef Sitek je živoucí legendou. Na svatebních obřadech ve městě hraje 50 let a přes čtyři desetiletí doprovází při městském vítání nových občánků.

Novoroční sjezd Olše - przedstawić wideoCiekawostki11.1.2014

Novoroční sjezd Olše

Vodáci na Bohumínsku vstoupili do roku 2014 aktivně. Hned o prvním lednovém víkendu vytáhli lodě, spustili je na vodu a absolvovali Novoroční sjezd Olše. Úsek z Věřňovic kousek za soutok Odry s Olší do polského Zabełkówa měřil 8 kilometrů. Novoroční sjezd pořádal spolek Posejdon už posedmé. Letos s rekordní účastí.

Novoroční ponor - przedstawić wideoCiekawostki4.1.2014

Novoroční ponor

Možná patříte k těm, co mají ve zvyku dávat si novoroční předsevzetí. Jedno takové si uložili šunychelští, že prý budou otužilejší. Rozhodli se odhodlání neodkládat a svou vůli otestovali hned na Nový rok, 1. ledna. Zatímco jiní se ještě vzpamatovávali ze silvestrovských oslav, v Šunychlu se nejen místní nořili do jezera.

Vánoce a zvířata z Betléma - przedstawić wideoCiekawostki24.12.2013

Vánoce a zvířata z Betléma

Zvířata neodmyslitelně patří k příběhu z Betléma. Ostatně, každý rok doprovázejí vánoční trhy v Bohumíně, kterými ve městě začíná advent. Letos se v té době sešlo na náměstí více zvířat, než kdy jindy. Nás zajímal jejich příběh, respektive vánoční příběh, a jak prožijí Štědrý den.

Archeologové objevili starou studnu - przedstawić wideoCiekawostki2.11.2013

Archeologové objevili starou studnu

Významnou historickou stopu zaznamenali archeologové ve sklepení Národního domu ve Starém Bohumíně. Po více než jednom století tam znovu spatřila světlo světa původní středověká studna. Archeologové ji objevili v rámci záchranného průzkumu, který předchází městem financované rekonstrukci secesního objektu.

Ocenění pro Richarda Konkolského - przedstawić wideoCiekawostki2.11.2013

Ocenění pro Richarda Konkolského

Ocenění prezidentem České republiky, Senátem a do třetice i městem Bohumínem. Letošní podzim je pro Richarda Konkolského nezapomenutelným. Slavnému mořeplavci a rodáku z našeho města se dostává řady poct. Letos oslavil kulatiny, 70 let. Jak osobně dokázal ve svém rodišti, je stále aktivním a plným elánu.

Školáci otevřeli živou zahradu - przedstawić wideoCiekawostki5.10.2013

Školáci otevřeli živou zahradu

Základní škola na třídě Edvarda Beneše má originální laboratoř. Vybudovala ji rovnou v přírodě a říká se jí živá zahrada. Není divu, místo v ní našly přírodní prvky a stejně tak rostliny a zvířata. Úpravy probíhaly od jara. 70 tisíc korun přispěl Státní fond životního prostředí, dalších 30 tisíc dalo dohromady město a škola.

Orcus bádal na Tenerife - przedstawić wideoCiekawostki28.9.2013

Orcus bádal na Tenerife

Speleologové z bohumínského jeskyňárského klubu Orcus si splnili sen. Podnikli expedici do Atlantského oceánu, na Kanárské ostrovy. Jsou tam vulkanické jeskyně, které v Evropě nenajdete. Tento typ jeskyní byl vlastně poslední jimi neprobádaný. Zkoumali už všechny druhy, a tenhle jim chyběl do pomyslné sbírky.

Po stopách tramvají - przedstawić wideoCiekawostki28.9.2013

Po stopách tramvají

Je to přesně 40 let, co se Bohumínem naposledy projely úzkorozchodné tramvaje. Stalo se v neděli 30. září 1973. Definitivně se provoz zastavil až po půlnoci, v noci na 1. října, kdy dorazil do vozovny u gymnázia poslední spoj číslo 18. Legenda skončila, ale nezmizela úplně. I po letech se mnozí vydávají po stopách tramvají.

Modelka Aneta Frodlová - przedstawić wideoCiekawostki21.9.2013

Modelka Aneta Frodlová

Kolik dívek a žen z Bohumína může říct, že se jejich fotka objevila v časopise nebo na bilboardu. 16leté Anetě Frodlové se to povedlo. Studentka 2. ročníku Gymnázia Františka Živného se stala jednou z tváří letní kampaně velkého obchodního centra. Mimo to má za sebou televizní zkušenost a je úřadující 1. vicemiss Bohumína.

Režíroval konec tramvají - przedstawić wideoCiekawostki21.9.2013

Režíroval konec tramvají

Dokonce samo nebe pláče, říkali si tehdy obyvatelé Bohumína, kteří se v neděli 30. září 1973 přišli rozloučit s úzkorozchodnou tratí ve městě. Před 40 lety vyjely za sychravého počasí bohumínské tramvaje naposledy. Našli jsme člověka, který režíroval jejich konec. Další kus mozaiky k letošnímu výročí skládá Jaroslav Šipula.

40 let od poslední tramvaje - przedstawić wideoCiekawostki14.9.2013

40 let od poslední tramvaje

S tramvajemi byla v minulosti spojená nejen Ostrava. Soupravy, koleje, vozovny – to vše měl také Bohumín. První tramvaj projela ulicemi města v prosinci 1902, ta poslední o 71 let později. Jezdila úzkorozchodnou tratí, která byla nejstarší v Těšínském Slezsku vůbec a unikátní. Prošla vývojem od tramvaje tažené koňmi až po elektrické vozy. Poslední vyjel před 40 lety, 30. září 1973.

Řídili jsme tramvaje - przedstawić wideoCiekawostki14.9.2013

Řídili jsme tramvaje

Tramvaje měly svou duši. Byli to řidiči, řidičky, průvodčí a další zástupci profesí, bez kterých by se motorové a vlečné vozy nerozjely. Před deseti lety jsme pro archiv a odkaz příštím generacím natočili rozhovory se třemi tramvajáky, jak se jim říkalo. Tento materiál se dosud nikdy na obrazovce neobjevil, až teď, u příležitosti výročí.

Závod Dračích lodí (2013) - przedstawić wideoCiekawostki31.8.2013

Závod Dračích lodí (2013)

S ještě větším zájmem a skvělými výkony. Tak dopadly letošní závody Dračích lodí na řece Odře. Zapojilo se přes 300 jezdců. Nejlepší časy dostali opět pod jednu minutu. Vloni byli nejrychlejší hasiči ze Šunychlu s časem 52,39. Letos, na o něco něco delší trati, tým Loděnice Karviná. Ve čtvrtfinále měl čas 57,33 setiny sekundy.

Ruční sklizeň obilí - przedstawić wideoCiekawostki17.8.2013

Ruční sklizeň obilí

Zemědělci mají napilno, žně vrcholí a úroda je prý letos lepší než vloni. Pochvaluje si ji také pan Zoltán Gyüre z Pudlova. Podle všeho je posledním malým rolníkem v této městské části a dost možná jedním z mála v Bohumíně, kdo obilí sklízí ručně. Je mu 76 roků.

Živá zvířata v knihovně - przedstawić wideoCiekawostki10.8.2013

Živá zvířata v knihovně

Had, varan, dravci a psi. Ti všichni v srpnu zavítají do knihovny. Obavy nejsou na místě. K3 nenabírá nevšední čtenáře, ale připravila měsíc plný dobrodružství. „Hrátky se zvířátky“ jsou velkým letním projektem pro děti. Každý všední den na ně čekají tvůrčí aktivity, a k tomu navrch tři setkání se živými zvířaty.

Tanečníci Impulsu bodovali v USA - przedstawić wideoCiekawostki3.8.2013

Tanečníci Impulsu bodovali v USA

Taneční skupina Impuls zazářila za oceánem, v obrovské konkurenci uspěla v americkém Los Angeles. V červenci tam proběhlo mistrovství světa talentů. Čtveřice z Bohumína se ucházela o přízeň poroty s dalšími dvěma tisíci soutěžících. A vyhrála. Přední čeští tanečníci přivezli z USA zlatou medaili.

Režisér Hřebejk natáčí v Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki27.7.2013

Režisér Hřebejk natáčí v Bohumíně

Bohumín se ocitne na filmovém plátně. V bývalé Bedrunce v parku, dnes hudebním klubu Bublina, natáčí komediální příběh režisér Jan Hřebejk. Místem, které jedni milují a druzí zatracují, se skoro 2 týdny pohybují takové herecké hvězdy jako Hana Vágnerová, Jana Stryková, Ondřej Sokol, Norbert Lichý a další.

Seriál o kostele Narození Panny Marie - przedstawić wideoCiekawostki13.7.2013

Seriál o kostele Narození Panny Marie

V létě neodcházejte v Bohumíně od obrazovek ani po skončení Zpravodajství. Připravili jsme pro vás televizní speciály. Jeden z nich právě začíná. Premiéru má třídílná minisérie, ve které se představí farní kostel Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně.

Alpský traverz nad Odrou - przedstawić wideoCiekawostki22.6.2013

Alpský traverz nad Odrou

V zimě se věnují koloniím netopýrů a jejich bádání, v létě expedicím na ukrajinském Krymu nebo jeskyním v Norsku. Mezinárodně uznávaný jeskyňářský klub Orcus si na nudu stěžovat rozhodně nemůže. Přesto si jeho členové najdou čas na fanoušky adrenalinu. Ani letos je neochudili o Alpský traverz, nově nad řekou Odrou.

Demolice komínů bývalé kotelny - przedstawić wideoCiekawostki15.6.2013

Demolice komínů bývalé kotelny

Přes 50 starých plynových kotelen dalo Bohumínu definitivní sbohem. Skončila jejich řízená likvidace. Zařízení pozbyla smysl poté, co město přešlo na centrální zásobování teplem a vznikly předávací stanice. Snad nejviditelnějším okamžikem rušení kotelen byla demolice dvou velkých komínů v Okružní ulici.

Kroužkování poštolek - przedstawić wideoCiekawostki8.6.2013

Kroužkování poštolek

Starousedlíci ve Starém Bohumíně jsou o něco klidnější. Také letos se povedlo zahnízdit poštolkám obecným ve věži tamního kostela Narození Panny Marie. Prokázalo to ornitologické kroužkování. Na tomto místě jde doslova o tradiční záležitost. Ochranáři přírody poštolky v nejvyšší části chrámu sledují přes 30 let.

Požehnání motorkářkům - przedstawić wideoCiekawostki1.6.2013

Požehnání motorkářkům

Ve městě neexistuje klub, který by sdružoval motorkáře. Přesto se muži a ženy na silných strojích umí domluvit a několik jich pravidelně společně vyráží na různé spanilé jízdy. V sobotu 25. května si dali sraz v mnohonásobně větším počtu. Už potřetí zahajovali sezónu požehnáním. Sjeli se motorkáři z širokého okolí.

Želva nádherná v naší přírodě - przedstawić wideoCiekawostki1.6.2013

Želva nádherná v naší přírodě

Představte si, že jedete v autě a najednou si z ničeho nic před vašim vozem vykračuje želva. Přesně tohle se stalo Michalu Nogovi ze Záblatí. Neváhal a poskytl jí dočasný azyl. Jak se ukázalo, šlo o želvu nádhernou, která mohla někomu utéct anebo se zatoulala. Tyhle želvy totiž na Bohumínsku žijí běžně ve volné přírodě.

Učitelky z Bohumína studují v Polsku - przedstawić wideoCiekawostki25.5.2013

Učitelky z Bohumína studují v Polsku

Hned tři učitelky z Bohumína studují na univerzitě v Polsku, kde si rozšiřují vzdělání v oblasti předškolní pedagogiky. Využily toho a rozhodly se originálně spojit děti se seniory v domově důchodců. Vymyslely projekt, který vtáhl do děje obě skupiny současně. Předškoláci přišli zpívat, hrát a tvořit. Senioři se k nim ochotně přidali.

Marek Sobaniec pilotoval Boeing 737 - przedstawić wideoCiekawostki18.5.2013

Marek Sobaniec pilotoval Boeing 737

16letý Marek Sobaniec řídil dopravní Boeing 737, tedy alespoň v simulátoru. Tři roky létá jako pilot v rámci internetové aplikace Czech Airlines Virtual. Počítačová hra pomohla tomuto mladíkovi splnit jeho dětský sen. Dostal se mezi pět internetových pilotů z tří evropských zemí, kteří mohli usednout do věrné kopie kabiny Boeingu.

Škola plná zvířat - przedstawić wideoCiekawostki11.5.2013

Škola plná zvířat

Základní škola ČSA v Novém Bohumíně se ocitla v zajetí zvířat. Pozor, nešlo o vzpouru. Žáci je do tříd propašovali se svolením samotného ředitele! Výstava domácích mazlíčků byla vrcholem velkého projektu plného výletů a interaktivní výuky o přírodě. Výstavou „Mazlík sympaťák“ škola zakončila oslavy Dne Země.

Živá zahrada ZŠ na tř. E. Beneše - przedstawić wideoCiekawostki27.4.2013

Živá zahrada ZŠ na tř. E. Beneše

Živou zahradu plnou rostlin a zvířat bude mít Základní škola na třídě Edvarda Beneše. Areál své mateřinky a družiny v Okružní ulici vybavila přírodními prvky. Chce jimi propojit teorii a praxi ekologické výchovy. Škola na projekt získala grant Státního fondu životního prostředí. Aktivně do něj zapojila učitele, rodiče i děti.

Medaile ministra školství Zdeňku Veselému - przedstawić wideoCiekawostki6.4.2013

Medaile ministra školství Zdeňku Veselému

Jako jediný profesí učitel v novodobých dějinách Bohumína je držitelem nejvyššího ocenění ministerstva školství. Zdeněk Veselý ho získal jako kantor a rovněž za práci s mládeží, sportovní a volnočasové aktivity. Návrh podali jeho přátelé. Člen zastupitelstva města a šéf školské komise letos slaví kulatých 75 let.

Bunkr MO-S5 1. dubna otevírá - przedstawić wideoCiekawostki30.3.2013

Bunkr MO-S5 1. dubna otevírá

Pěchotní srub MO-S5 zvaný Na Trati zahajuje novou návštěvnickou sezónu, otevírá 1. dubna. Tamní muzeum přichystalo několik novinek, včetně takových, jaké jinde v republice neuvidíte. Bunkr postavilo Československo ve 30. letech na obranu hranic. Svým pojetím unikát je zapsaný na seznamu kulturních památek.

Pohádkový den mateřinek - przedstawić wideoCiekawostki23.3.2013

Pohádkový den mateřinek

Mateřinky v Bohumíně vyrazily do boje o záchranu klasických pohádek. Ty totiž v záplavě moderních příběhů zůstávají stranou a neprávem opomíjené. Iniciativy se chopila školka v Nerudově ulici, k níž se ochotně přidalo šest dalších. Společně prožily velký Pohádkový den, jakýsi minifestival pohádek s dětmi v hlavních rolích.

Matematika s chutí - przedstawić wideoCiekawostki9.3.2013

Matematika s chutí

Matematika české děti nebaví, v mezinárodních testech obsadily poslední příčky. Podle odborníků, vysokých škol a firem je to varující. Averze vůči ní totiž způsobuje nedostatek matematicky gramotných pracovníků. Změnit to má projekt Matematika s chutí, už u malých dětí. V kraji se do něj zapojilo 13 škol, včetně 1 z Bohumína.

Profesionální sommelierka v kavárně - przedstawić wideoCiekawostki2.3.2013

Profesionální sommelierka v kavárně

V Bohumíně se rozkřikla fáma, že kavárna s dlouhou tradicí na náměstí končí. Jenže jak už to u takových „zaručených“ zpráv bývá, pravda to není. To by totiž místní střední škola, která ji provozuje, nepořádala seminář s praktickými radami sommeliera. Máte chuť na víno nebo dobře vychlazený sekt? Pak prosím, podáváme!

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 373

    Městský úřad