Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 373
Strona 7.6666666666667 / 11
Chameleón Ferko - przedstawić wideoCiekawostki1.1.2012

Chameleón Ferko

Školáci ve Skřečoni mají zeleného kamaráda. Nejde o žádnou žábu, jak by možná název městské části napovídal, ale o chameleóna. Plaz je jakýmsi jejich patronem a těší se mimořádné pozornosti. Prý není dne, aby se u něj děti nezastavily. A ty mu také, jak se sluší a patří, vybraly jméno. Nazvaly ho Ferko.

Vánoční ozdoby z perliček - przedstawić wideoCiekawostki24.12.2011

Vánoční ozdoby z perliček

K vánočním svátkům patří stromeček a na něm ozdoby. Jedni upřednostňují baňky, druzí přírodní materiály a jiný třeba sáhne po sušeném ovoci. Před sto lety byly velkým hitem ozdoby ze skleněných perliček. Pokud si myslíte, že tohle už dnes nefrčí, pak vánoční tvůrčí dílna v knihovně je dokladem pravého opaku.

Bohumín v soutěži vánočních stromů - przedstawić wideoCiekawostki17.12.2011

Bohumín v soutěži vánočních stromů

Bohumínští mají další příležitost, jak mohou ukázat, že drží pospolu. Město se přihlásilo do celostátní soutěže o Nejhezčí vánoční strom České republiky roku 2011. Našimi trumfy jsou takzvaná dvojčata, stromy před kinem v centru města. A motivace? Případná výhra zajistí vlastní vánoční strom bohumínské části Nová Ves.

Radost a Impuls opět mistry - przedstawić wideoCiekawostki17.12.2011

Radost a Impuls opět mistry

Nabitý. To je slovo, které nejlépe vystihuje podzim členů tanečního souboru Radost a Impuls. Od října až do počátku prosince se vůbec nezastavili. Mají za sebou tři velká mistrovství a z žádného nepřijeli s prázdnou. Soubor z Bohumína opět potvrdil, že patří k taneční špičce. Hned třikrát sáhl po titulu mistr světa.

Děda Mráz v Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki10.12.2011

Děda Mráz v Bohumíně

Kdo by neznal větu „Děduška Maroz, jolku nam priňos“. Slavný ruský Děda Mráz, svého času u nás velký konkurent Ježíška, osobně zavítal do Bohumína. Legendární Mrazík tady zahájil svou historicky první oficiální návštěvu České republiky. Přijel na pozvání Moravskoslezského kraje a vydal se jak jinak než mezi děti.

Ženy dětem a panenky Unicef - przedstawić wideoCiekawostki3.12.2011

Ženy dětem a panenky Unicef

Z Bohumína zamířila pomoc k chudým dětem v Africe. Stalo se tak prostřednictvím originálních panenek Unicef. Dobrovolníci jich ušili skoro šedesát. Adoptivní rodiče si plátěné postavičky převzali při charitativním večeru občanských sdružení Alma mater a Maryška. Jejich patrony se staly talentované děti z Bohumína.

Děti vyrazily ke krmelci - przedstawić wideoCiekawostki26.11.2011

Děti vyrazily ke krmelci

Všechny školky v Bohumíně vedou děti ke vztahu k přírodě. Ne každá však má les na dosah, jako ty v okrajových částech. Například ve Starém Bohumíně si zakládají na tom, aby zvířátka v zimě nestrádala. Už 10 let proto pravidelně podnikají cestu k blízkému krmelci do meandrů Odry. Tentokrát nás vzali s sebou.

Otužilci plavou řekou Odrou - przedstawić wideoCiekawostki19.11.2011

Otužilci plavou řekou Odrou

Venku teplota kolem nuly a někdo by řekl, že by v takovém chladu ven ani psa nevyhnal. Tohle ale rozhodně neuslyšíte od party nadšených otužilců z Polska. Skupina je pověstná svými bláznivými zimními počiny a v polovině týdne předvedla u Bohumína jeden z nich. Rozhodla se, že Odrou proplave od Ostravy skoro až k moři.

Výlov Záblatského rybníka - przedstawić wideoCiekawostki19.11.2011

Výlov Záblatského rybníka

Před dvěma lety prošel Záblatský rybník rozsáhlým čištěním. Kvůli sedimentům měl výrazně sníženou kapacitu. Teď už je opět plně funkční a produkuje mimo jiné kapry, kteří skončí na vánočním stole třeba právě v Bohumíně. Jejich výlov proběhl v první polovině listopadu. A v kádích sebou nemrskali pouze kapři.

Potápěči z Bohumína na Bali - przedstawić wideoCiekawostki5.11.2011

Potápěči z Bohumína na Bali

Někdy na konci 90. let vznikl v Bohumíně potápěčský klub Nauti, který čas od času podniká expedice daleko za hranice naší země. Jeho členové díky tomu poznali podmořský svět evropských i afrických lokalit. Letos obrátili svou pozornost na opačný konec planety. Vydali se na exotický ostrov Bali v Indonésii.

Knihy Richarda Konkolského - przedstawić wideoCiekawostki29.10.2011

Knihy Richarda Konkolského

Do Bohumína zavítal mořský vlk a nejslavnější český mořeplavec Richard Konkolski. Do rodného města přijel představit své nové knihy a hlavně se pozdravit s přáteli a kamarády. Čekalo ho mimořádně vřelé přijetí. Do knihovny, za besedou s názvem Zápas o Atlantik, zavítal rekordní počet posluchačů, skoro devadesát.

Objektivem zachytil vznik mostu - przedstawić wideoCiekawostki29.10.2011

Objektivem zachytil vznik mostu

Most ve Skřečoni poutá pozornost, a to nejen svými mohutnými pylony. Originální stavba padla do oka také mnohým fotografům. Jen jeden se ale dostal neuvěřitelně blízko. Petr Piechowicz ze Skřečoně v uplynulých letech zachytil výstavbu mostu na patnácti stech fotografiích. Ty nejlepší ukazuje výstava na radnici.

Gymnázium má 90 let - przedstawić wideoCiekawostki22.10.2011

Gymnázium má 90 let

Výsledky žáků, erudovanými kantory a vybavením učeben patří k předním středním školám v našem regionu. Už 90. let. Gymnázium Františka Živného vzniklo 1. září roku 1921. Kulaté výročí připomněl den otevřených dveří, na který zavítalo přes 800 lidí. Viděli jak zázemí, tak výstavu fotografií. Mnozí přišli popřát i na školní akademii.

Bohumín má rekord s novinami - przedstawić wideoCiekawostki15.10.2011

Bohumín má rekord s novinami

Jestli nám mohou okolní města něco závidět, tak je to naše hravost. V Bohumíně se toho nebojíme a rádi přijímáme výzvu k vytvoření nových českých rekordů. Třeba jako o druhém říjnovém víkendu. Stačilo vzít jakékoliv noviny a přijít s nimi na náměstí. K dalšímu zápisu Bohumína do knihy českých „nej“ pomohlo 326 lidí.

Staví si vlastní pivovar - przedstawić wideoCiekawostki8.10.2011

Staví si vlastní pivovar

Koníčky mohou být různé. Takového, v němž našel zálibu Marian Janoszowski ze Skřečoně, ale hned tak někdo nemá. Vysnil si malý pivovar. A protože ho chtěl mít podle svých představ, veškeré jeho součásti si ručně zhotovuje. Teď už je pouze krůček od chvíle, kdy si uvaří první džbánek domácího chmelového moku.

Zdravé menu ve školní jídelně - przedstawić wideoCiekawostki17.9.2011

Zdravé menu ve školní jídelně

Kdysi se tak říkalo alkoholu, dnes to více platí o obezitě. Ta je v době, kdy ubývá pohybu, pravou metlou lidstva. Podle odborníků se na tom výrazně podílí naše strava. Je tučná a obsahuje málo zdravých složek. S tak trochu experimentem v té souvislosti přišla kuchyň jídelny Masarykovy základní školy. Začala vařit zdravé polední menu.

Dcera Františka Živného vzpomíná - przedstawić wideoCiekawostki10.9.2011

Dcera Františka Živného vzpomíná

Gymnázium Františka Živného v Bohumíně letos slaví kulaté narozeniny, 90 let. Každé výročí je důvodem k vzpomínání a bilancování. Gymnázium má to štěstí, že tak může učinit s pamětnicí, která má k němu nejblíž. S dcerou muže, jehož jméno škola nese. Olga Wimmerová, rozená Živná, Bohumín po několika letech poctila svou návštěvou.

Odstávka aquacentra a čištění bazénů - przedstawić wideoCiekawostki10.9.2011

Odstávka aquacentra a čištění bazénů

Když se řekne velký úklid, mnohým okamžitě naskočí v mysli jaro. Jenže u nás ve městě to platí spíše o babím létu, konkrétně ve spojení s aquacentrem. Tam totiž vypustili vodu z bazénů a plavky zaměnili za čistící prostředky. Něco jako generální úklid probíhá s každoroční pravidelností. Podívejte se, jak to vypadá v jeho zákulisí.

Marie Opicová ze Skřečoně má 100 let - przedstawić wideoCiekawostki3.9.2011

Marie Opicová ze Skřečoně má 100 let

Nejstarší obyvatelkou Bohumína je paní Marie Opicová ze Skřečoně. Oslavila 100. narozeniny. Narodila se v roce 1911, tedy ještě za Rakouska-Uherska. Prožila dvě světové války, několik režimů a u moci 10 prezidentů. Přestože zdraví už nemá co bývalo, kulatou stovku oslavila v plné parádě a s nadšením.

Tvořili panenky pro UNICEF - przedstawić wideoCiekawostki28.8.2011

Tvořili panenky pro UNICEF

Dobrá věc lidi spojuje. Dokázal to charitativní projekt občanských sdružení Maryška a Alma Mater. Bohumínští se s ním pustili do výroby plátěných panenek pro takzvanou adopci, na podporu dětského fondu UNICEF. Dobrovolníci dali prostor své fantazii a šili od rána do večera. Vytvořili desítky originálních postaviček.

Orcus objevil v Norsku 8 jeskyní - przedstawić wideoCiekawostki27.8.2011

Orcus objevil v Norsku 8 jeskyní

Jeskyňáři z klubu Orcus Bohumín jsou mezinárodně uznávaní. Teď mají na svém kontě další úspěšnou expedici. Před pár dny se vrátili ze severu, z oblasti za polárním kruhem. V Norsku strávili bádáním v podzemí tři týdny, během nichž se jim podařilo odhalit hned osm jeskyní, kam člověk doposud nikdy nevkročil.

Doma mají lvíče z cirkusu - przedstawić wideoCiekawostki20.8.2011

Doma mají lvíče z cirkusu

V sousedním Rychvaldu se nemluví o nikom jiném. Má 8,5 měsíce, je hravý a váží 62,5 kilogramu. Dostal jméno Cézar a je to lev berberský, původem z cirkusu. Lvíčete se ujal pan Miroslav Gajdorus, který mu nahrazuje lví rodinu. Mají mezi sebou pevný vztah. Chodí spolu do práce, restaurací i do ulic.

Houby po dešti - przedstawić wideoCiekawostki6.8.2011

Houby po dešti

Deštivé počasí přelomu července a srpna mnohým zkazilo dovolenou. Potrápilo také obyvatele okrajových částí Bohumína, kteří mají své domky poblíž řek a malých potoků. Počasí ale kupodivu i překvapilo. Tentokrát mykology a houbaře. Přísloví „rostou jako po dešti“ se nečekaně potvrdilo na náměstí T. G. Masaryka v centru města.

Tanečníci mají zlato z Gibraltaru - przedstawić wideoCiekawostki30.7.2011

Tanečníci mají zlato z Gibraltaru

Česká taneční špička, která působí v Bohumíně, si připsala další úspěch. Nejstarší členové souboru Radost a Impuls uspěli na Gibraltaru. Na jih Pyrenejského poloostrova se vydali za Mistrovstvím Evropy a Světovým pohárem, tentokrát v disciplíně show dance. Bohumínští tam hned třikrát stanuli na stupních vítězů.

Hřbitov odpadků - przedstawić wideoCiekawostki2.7.2011

Hřbitov odpadků

Členové ekologické hlídky základní školy na třídě Edvarda Beneše provedli zajímavý pokus. Vzali odpadky z různých druhů materiálu a zahrabali je do země. To se stalo přesně před rokem. Počkali 365 dnů a na místo se vrátili, aby zjistili stádia jejich rozkladu. Zajímavým pokusem si chtěli potvrdit to, co znají z teorie.

Modeláři uspěli v celostátní soutěži - przedstawić wideoCiekawostki25.6.2011

Modeláři uspěli v celostátní soutěži

Plastikoví modeláři z Bohumína patří k nejlepším v České republice. Děti uspěly v Národní soutěži, která probíhala v Hodoníně. Hned čtyři členové z kroužku modelářů domu dětí a mládeže tam dosáhli na medailová umístění. Z republikového mistrovství si přivezli dvě první, dvě druhá a jedno třetí místo.

Lezení po stěnách aneb buildering - przedstawić wideoCiekawostki18.6.2011

Lezení po stěnách aneb buildering

Za cizím názvem buildering se skrývá lezení po stěnách. Není ale jen tak ledajakým. Musíte se při něm spoléhat výhradně na své ruce a nohy, protože žádné lano vás nejistí. Příznivci adrenalinového sportování si buildering vyzkoušeli v Bohumíně. Za nevšedním sportem se sem sjeli siláci z různých koutů Moravskoslezského kraje.

40 let MŠ Nerudova - przedstawić wideoCiekawostki4.6.2011

40 let MŠ Nerudova

Mateřská škola na Nerudově ulici v Novém Bohumíně slaví. Letos má rovných 40 let. Za tu dobu jejími hernami prošly stovky až tisíce děvčat a kluků. Část dětství tady prožila řada generací a někteří sem dnes vodí své potomky. Narozeniny mateřinka oslavila dnem otevřených dveří v pátek 27. května.

Cena vědců pro Vojtěcha Čorbu - przedstawić wideoCiekawostki4.6.2011

Cena vědců pro Vojtěcha Čorbu

Vojtěch Čorba je ve městě známý jako nadšený chovatel okrasného ptactva. Jeho spektrum je ale mnohem širší. Zajímá se o přírodu jako takovou. Coby student Střední zemědělské školy v Českém Těšíně vypracoval na to téma hned 8 odborných prací. Ta poslední mu vynesla cenu od předních českých vědců.

Tanečníci uspěli na MČR - przedstawić wideoCiekawostki28.5.2011

Tanečníci uspěli na MČR

O tanečnících z Bohumína ví celá Česká republika. Členové souborů Radost, Impuls a Kates uspěli na celostátním mistrovství velkých formací. Soubory Radost a Impuls soutěžily v nejvyšší extralize, Kates pak v druhé národní lize. Všem se povedlo dostat se na stupně vítězů. Bohumínští vybojovali 11 medailí.

Požehnání motorkářům - przedstawić wideoCiekawostki21.5.2011

Požehnání motorkářům

Ojedinělá podívaná, která ve městě nemá obdoby, byla k vidění v Novém Bohumíně. Motorkáři tady vůbec poprvé slavnostně zahajovali novou sezónu. Takový okamžik bývá spojený s požehnáním. Mužům a ženám na rychlých kolech vyšla vstříc místní evangelická farnost. Před její kostel se sjelo na čtyřicet silných strojů.

Včely a cena pro Annu Klimesovou - przedstawić wideoCiekawostki21.5.2011

Včely a cena pro Annu Klimesovou

Moravskoslezský kraj uspořádal 3. ročník celoregionální ekologické konference pro žáky základních a středních škol. Bohumín na ní skvěle reprezentovali žáci hned tří škol, Masarykovy, ČSA a na třídě Edvarda Beneše. Tu poslední jmenovanou navštěvuje Anna Klimesová, která jako jediná získala cenu poroty. Díky včelám.

Milostný vzkaz poslali v lahvi - przedstawić wideoCiekawostki14.5.2011

Milostný vzkaz poslali v lahvi

Nevšední nález objevili bohumínští úředníci, když před pár dny vyjeli zkontrolovat město. Do svého putování zahrnuli také výjezd na loďkách po řece Odře. Tam objevili lahev, která nebyla prázdná. Namísto šnapsu ukrývala smotaný pergamen. Ukázalo se, že šlo o vzkaz milostné dvojice, která ho poslala po vodě do moře.

Tepající srdce pro maminku - przedstawić wideoCiekawostki7.5.2011

Tepající srdce pro maminku

Druhá květnová neděle je svátkem všech matek. Ať je nám pět nebo třeba padesát, na květinu pro maminku se nezapomíná. Den matek se slaví po celém světě a těší se velké oblibě. Zvláště děti dbají na to, aby jejich dárek byl co nejvíce originální. Na to vsadili žáci základní školy ČSA. Maminkám věnovali tepající srdce.

Nadzvedli 370 tun vážící most - przedstawić wideoCiekawostki30.4.2011

Nadzvedli 370 tun vážící most

Železniční most přes řeku Odru ve Starém Bohumíně se na pár minut ocitl ve vzduchu. Ložiska, na kterých je přemostění ukotvené, potřebovala údržbu. Několika set tunový kolos nadzvedla specializovaná firma pomocí tlačných lisů. Unikátní operace, která se často nevidí, ve městě proběhne hned dvakrát.

Rodák ze Zambie učí angličtinu - przedstawić wideoCiekawostki30.4.2011

Rodák ze Zambie učí angličtinu

Díky projektu „Peníze Evropské unie školám“ se podařilo v Bohumíně získat dotace v řádu milionů korun. Školám pomohou v rozvoji. Například ta na třídě Edvarda Beneše si mohla dovolit zapojit do svých řad rodilého mluvčího. Díky němu se školáci rozvíjejí v konverzaci angličtiny. Od dubna se jim věnuje rodák z africké Zambie.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 373

    Městský úřad