Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 373
Strona 8.2222222222222 / 11
Orcus objevil v Norsku 8 jeskyní - przedstawić wideoCiekawostki27.8.2011

Orcus objevil v Norsku 8 jeskyní

Jeskyňáři z klubu Orcus Bohumín jsou mezinárodně uznávaní. Teď mají na svém kontě další úspěšnou expedici. Před pár dny se vrátili ze severu, z oblasti za polárním kruhem. V Norsku strávili bádáním v podzemí tři týdny, během nichž se jim podařilo odhalit hned osm jeskyní, kam člověk doposud nikdy nevkročil.

Doma mají lvíče z cirkusu - przedstawić wideoCiekawostki20.8.2011

Doma mají lvíče z cirkusu

V sousedním Rychvaldu se nemluví o nikom jiném. Má 8,5 měsíce, je hravý a váží 62,5 kilogramu. Dostal jméno Cézar a je to lev berberský, původem z cirkusu. Lvíčete se ujal pan Miroslav Gajdorus, který mu nahrazuje lví rodinu. Mají mezi sebou pevný vztah. Chodí spolu do práce, restaurací i do ulic.

Houby po dešti - przedstawić wideoCiekawostki6.8.2011

Houby po dešti

Deštivé počasí přelomu července a srpna mnohým zkazilo dovolenou. Potrápilo také obyvatele okrajových částí Bohumína, kteří mají své domky poblíž řek a malých potoků. Počasí ale kupodivu i překvapilo. Tentokrát mykology a houbaře. Přísloví „rostou jako po dešti“ se nečekaně potvrdilo na náměstí T. G. Masaryka v centru města.

Tanečníci mají zlato z Gibraltaru - przedstawić wideoCiekawostki30.7.2011

Tanečníci mají zlato z Gibraltaru

Česká taneční špička, která působí v Bohumíně, si připsala další úspěch. Nejstarší členové souboru Radost a Impuls uspěli na Gibraltaru. Na jih Pyrenejského poloostrova se vydali za Mistrovstvím Evropy a Světovým pohárem, tentokrát v disciplíně show dance. Bohumínští tam hned třikrát stanuli na stupních vítězů.

Hřbitov odpadků - przedstawić wideoCiekawostki2.7.2011

Hřbitov odpadků

Členové ekologické hlídky základní školy na třídě Edvarda Beneše provedli zajímavý pokus. Vzali odpadky z různých druhů materiálu a zahrabali je do země. To se stalo přesně před rokem. Počkali 365 dnů a na místo se vrátili, aby zjistili stádia jejich rozkladu. Zajímavým pokusem si chtěli potvrdit to, co znají z teorie.

Modeláři uspěli v celostátní soutěži - przedstawić wideoCiekawostki25.6.2011

Modeláři uspěli v celostátní soutěži

Plastikoví modeláři z Bohumína patří k nejlepším v České republice. Děti uspěly v Národní soutěži, která probíhala v Hodoníně. Hned čtyři členové z kroužku modelářů domu dětí a mládeže tam dosáhli na medailová umístění. Z republikového mistrovství si přivezli dvě první, dvě druhá a jedno třetí místo.

Lezení po stěnách aneb buildering - przedstawić wideoCiekawostki18.6.2011

Lezení po stěnách aneb buildering

Za cizím názvem buildering se skrývá lezení po stěnách. Není ale jen tak ledajakým. Musíte se při něm spoléhat výhradně na své ruce a nohy, protože žádné lano vás nejistí. Příznivci adrenalinového sportování si buildering vyzkoušeli v Bohumíně. Za nevšedním sportem se sem sjeli siláci z různých koutů Moravskoslezského kraje.

40 let MŠ Nerudova - przedstawić wideoCiekawostki4.6.2011

40 let MŠ Nerudova

Mateřská škola na Nerudově ulici v Novém Bohumíně slaví. Letos má rovných 40 let. Za tu dobu jejími hernami prošly stovky až tisíce děvčat a kluků. Část dětství tady prožila řada generací a někteří sem dnes vodí své potomky. Narozeniny mateřinka oslavila dnem otevřených dveří v pátek 27. května.

Cena vědců pro Vojtěcha Čorbu - przedstawić wideoCiekawostki4.6.2011

Cena vědců pro Vojtěcha Čorbu

Vojtěch Čorba je ve městě známý jako nadšený chovatel okrasného ptactva. Jeho spektrum je ale mnohem širší. Zajímá se o přírodu jako takovou. Coby student Střední zemědělské školy v Českém Těšíně vypracoval na to téma hned 8 odborných prací. Ta poslední mu vynesla cenu od předních českých vědců.

Tanečníci uspěli na MČR - przedstawić wideoCiekawostki28.5.2011

Tanečníci uspěli na MČR

O tanečnících z Bohumína ví celá Česká republika. Členové souborů Radost, Impuls a Kates uspěli na celostátním mistrovství velkých formací. Soubory Radost a Impuls soutěžily v nejvyšší extralize, Kates pak v druhé národní lize. Všem se povedlo dostat se na stupně vítězů. Bohumínští vybojovali 11 medailí.

Požehnání motorkářům - przedstawić wideoCiekawostki21.5.2011

Požehnání motorkářům

Ojedinělá podívaná, která ve městě nemá obdoby, byla k vidění v Novém Bohumíně. Motorkáři tady vůbec poprvé slavnostně zahajovali novou sezónu. Takový okamžik bývá spojený s požehnáním. Mužům a ženám na rychlých kolech vyšla vstříc místní evangelická farnost. Před její kostel se sjelo na čtyřicet silných strojů.

Včely a cena pro Annu Klimesovou - przedstawić wideoCiekawostki21.5.2011

Včely a cena pro Annu Klimesovou

Moravskoslezský kraj uspořádal 3. ročník celoregionální ekologické konference pro žáky základních a středních škol. Bohumín na ní skvěle reprezentovali žáci hned tří škol, Masarykovy, ČSA a na třídě Edvarda Beneše. Tu poslední jmenovanou navštěvuje Anna Klimesová, která jako jediná získala cenu poroty. Díky včelám.

Milostný vzkaz poslali v lahvi - przedstawić wideoCiekawostki14.5.2011

Milostný vzkaz poslali v lahvi

Nevšední nález objevili bohumínští úředníci, když před pár dny vyjeli zkontrolovat město. Do svého putování zahrnuli také výjezd na loďkách po řece Odře. Tam objevili lahev, která nebyla prázdná. Namísto šnapsu ukrývala smotaný pergamen. Ukázalo se, že šlo o vzkaz milostné dvojice, která ho poslala po vodě do moře.

Tepající srdce pro maminku - przedstawić wideoCiekawostki7.5.2011

Tepající srdce pro maminku

Druhá květnová neděle je svátkem všech matek. Ať je nám pět nebo třeba padesát, na květinu pro maminku se nezapomíná. Den matek se slaví po celém světě a těší se velké oblibě. Zvláště děti dbají na to, aby jejich dárek byl co nejvíce originální. Na to vsadili žáci základní školy ČSA. Maminkám věnovali tepající srdce.

Nadzvedli 370 tun vážící most - przedstawić wideoCiekawostki30.4.2011

Nadzvedli 370 tun vážící most

Železniční most přes řeku Odru ve Starém Bohumíně se na pár minut ocitl ve vzduchu. Ložiska, na kterých je přemostění ukotvené, potřebovala údržbu. Několika set tunový kolos nadzvedla specializovaná firma pomocí tlačných lisů. Unikátní operace, která se často nevidí, ve městě proběhne hned dvakrát.

Rodák ze Zambie učí angličtinu - przedstawić wideoCiekawostki30.4.2011

Rodák ze Zambie učí angličtinu

Díky projektu „Peníze Evropské unie školám“ se podařilo v Bohumíně získat dotace v řádu milionů korun. Školám pomohou v rozvoji. Například ta na třídě Edvarda Beneše si mohla dovolit zapojit do svých řad rodilého mluvčího. Díky němu se školáci rozvíjejí v konverzaci angličtiny. Od dubna se jim věnuje rodák z africké Zambie.

Exoti se zabydleli ve voliéře - przedstawić wideoCiekawostki23.4.2011

Exoti se zabydleli ve voliéře

Mají za sebou velké stěhování, které pravda nebylo jednoduché, ale stálo za to. Přesunuli se ven, do zázemí s možností velkého rozletu. Kdo že se takto má? Okrasní ptáci chovatelů z bohumínského svazu. V polovině dubna opeřence přestěhovali do voliér v parku Petra Bezruče. Ty jsou na Karvinsku pojetím jediné svého druhu.

Pomlázky plete už 50 let - przedstawić wideoCiekawostki23.4.2011

Pomlázky plete už 50 let

V pondělí si kluci a pánové moc nepřispí. Za časných ranních hodin vyrazí, jak se u nás říká, na šmigrust. Pomlázka, karabáč či tatar k Velikonocům patří. Málokdo si je dnes plete sám a raději je koupí v obchodě. My vám ale ukážeme muže, který si karabáč osobě plete už půl století. A nevynechal ani jednou.

Filmaři ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki16.4.2011

Filmaři ve Starém Bohumíně

Atmosféra Starého Bohumína učarovala filmařům. Tamní lokace si vybrali pro svůj snímek studenti prvního ročníku fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity Tomáše Bati. Film se jmenuje Aktovka a v jeho realizačním týmu jsou i tvůrci z Bohumína. Ve městě točili pro snímek noční záběry.

Kronikář Bohumína Zdeněk Veselý - przedstawić wideoCiekawostki16.4.2011

Kronikář Bohumína Zdeněk Veselý

Oči má otevřené více než ostatní obyvatelé Bohumína. To proto, aby mu ve městě neunikla žádná důležitá věc. Je totiž kronikářem. Zdeněk Veselý zaznamenává novodobé dějiny Bohumína od roku 2001. Před pár týdny dokončil svou jubilejní, desátou kroniku. V dubnu ji město zveřejní ve svázané podobě.

Evropané se sjeli do Bohumína - przedstawić wideoCiekawostki2.4.2011

Evropané se sjeli do Bohumína

Jak žijí lidé v severských zemích? Proč na jihu tolik dbají na rodinnou pospolitost? A jak jiné národy vnímají Čechy? Na všechny tyto otázky hledá už druhým rokem odpověď mezinárodní projekt HELP. Životní styl Evropanů jeho prostřednictvím sleduje šest států a mezi nimi i Česko. Bohumín byl nedávno jejich spoluhostitelem.

Zdravé foukání s flétničkami - przedstawić wideoCiekawostki2.4.2011

Zdravé foukání s flétničkami

Mateřské školy v Bohumíně vynikají pestrou paletou programů. Díky nim se daří rozvíjet motoriku, mluvu i fantazii malých dětí. Nezapomínají ani na správné dýchání, jako například v mateřince Rafinérský lesík v Novém Bohumíně. S pomocí flétniček zvyšují kapacitu plic dětí a předcházejí tak dechovým obtížím.

Srub MO-S5 po zimě otevírá - przedstawić wideoCiekawostki26.3.2011

Srub MO-S5 po zimě otevírá

V pěchotním srubu MO-S5 zvaném Na Trati už za pár dnů uvítají první návštěvníky. Začíná nová sezóna. Vloni v květnu bunkr, který je kulturní památkou, poničila povodeň. Přesto se nadšencům z Klubu vojenské historie Bohumín podařilo muzeum uvést do provozu. Letos se představí se dvěma zásadními novinkami.

Švec srdcem Jan Nitsche - przedstawić wideoCiekawostki26.3.2011

Švec srdcem Jan Nitsche

Přísloví zlaté české ručičky v některých profesích bere za své. Tu a tam se ale ještě přece jen najdou výjimky. Třeba jako v našem městě. Jedním z těch, kteří mají řemeslo jako poslání, je Jan Nitsche z Nového Bohumína. Vyučil se ševcem, pak na více než 20 let od profese odešel, aby se k ní opět vrátil. Láska k řemeslu zvítězila.

Turci a Belgičané na ZŠ ČSA - przedstawić wideoCiekawostki19.3.2011

Turci a Belgičané na ZŠ ČSA

Promluvit si z očí do očí s Turkem nebo Belgičanem? Pro žáky Základní školy ČSA v Novém Bohumíně žádný problém. Nevšední setkání jim zprostředkovala Vysoká škola podnikání z Ostravy, která u nás působí. Díky evropskému projektu na ní studují také cizinci z různých koutů Evropy a ti chtěli poznat české školství.

Maturanty prověřil Vševěd - przedstawić wideoCiekawostki12.3.2011

Maturanty prověřil Vševěd

Studenti Gymnázia Františka Živného a Střední školy Bohumín se utkali v souboji. Nepotřebovali k tomu pěsti, ale své znalosti. Letošní maturanti si je procvičili v jubilejním 10. ročníku znalostní soutěže Vševěd. Za vodou byl ten, kdo sleduje filmové adaptace literárních děl. Právě jim pořadatelé věnovali letošní klání.

Pan Rosnička Miloslav Čížek - przedstawić wideoCiekawostki5.3.2011

Pan Rosnička Miloslav Čížek

Slýcháváme od něj to nejkrásnější počasí. Je jiný, než všichni ostatní moderátoři meteorologických předpovědí. Miloslav Čížek na televizní obrazovce zaujal a získal si řadu příznivců. Pan Rosnička z Barrandova zavítal do Bohumína a řeč byla nejen o počasí. Málokdo ví, že je hercem a šéfem české scény Těšínského divadla.

Tajuplný kabinet biologie - przedstawić wideoCiekawostki26.2.2011

Tajuplný kabinet biologie

Gymnázium v Bohumíně má své sbírce doslova poklad, který mu závidí podobné školy v širokém okolí. Ukrývá se v kabinetu biologie. Preparáty různých živočichů včetně lidského embrya tam mají naložené v lihu. Získat dnes něco takového je skoro nemyslitelné. Dědictví značné hodnoty pochází z doby před více než 100 lety.

Slavili svatého Valentýna - przedstawić wideoCiekawostki19.2.2011

Slavili svatého Valentýna

Počátek týdne se nesl ve znamení květin, zamilovaných přání a dárečků. Slavil se svatý Valentýn. Tradici původem z anglosaských zemí si v Česku oblíbila hlavně mladá generace. Na základní škole ve Skřečoni například soutěžili o nejlépe Valentýnsky vyzdobenou třídu. Dospělí měli jiné starosti, třeba trefit se květinou do vkusu svého protějšku.

Hasiči zachraňovali srnce - przedstawić wideoCiekawostki12.2.2011

Hasiči zachraňovali srnce

Ke Kališovu jezeru spěchali v úterý odpoledne hasiči, aby poskytli pomoc topícímu se. Tentokrát však nešlo o člověka, ale o zvíře. Tající led na jezeře se prolomil pod urostlým srncem. Zvíře se marně snažilo dostat z vody. Jeho naříkání si všiml dobrovolný hasič, který bydlí poblíž. Záchranná akce na sebe nenechala dlouho čekat.

Titul pro ZŠ na tř. Edvarda Beneše - przedstawić wideoCiekawostki12.2.2011

Titul pro ZŠ na tř. Edvarda Beneše

Škola udržitelného rozvoje prvního, tedy nejvyššího stupně. Tímto titulem se od pondělí pyšní základní škola na třídě Edvarda Beneše. Získala ho od ministerstva školství za kvalitu vzdělávání. Cesta k němu trvala několik let. Byla k ní zapotřebí série projektů, výletů, soutěží, seminářů a dalších aktivit. To vše ve vztahu k ekologii a člověku.

Střední školy lákají studenty - przedstawić wideoCiekawostki29.1.2011

Střední školy lákají studenty

Žáci devátých a pátých tříd začínají přemýšlet o svých dalších studijních krocích. Střední školy je lákají do svých řad. Gymnázium otevře jednu třídu pro 30 žáků čtyřletého a stejně početnou třídu pro osmileté studium. O nové posily do prvních ročníků usiluje také místní střední škola. Letos na to šla originálně.

Naučná stezka v meandrech - przedstawić wideoCiekawostki22.1.2011

Naučná stezka v meandrech

Meandry řeky Odry působí ve víceméně průmyslovém Bohumíně jako oáza klidu. Příroda si v chráněném území přírodní památky žije svým vlastním nespoutaným životem. Zhruba 7 kilometrů dlouhý úsek by se nově mohl více otevřít návštěvníkům. Plánuje to radnice a ochránci přírody. Chystají naučnou stezku.

Richard Konkolski v Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki22.1.2011

Richard Konkolski v Bohumíně

Richard Konkolski, slavný mořeplavec, se na pár dnů vrátil do rodného města. Legendární světový rekordman přijel do Bohumína za rodinou a také proto, aby v České republice představil svou novou knihu nazvanou Aljašský deník. Je přelomová. Richard Konkolski se jejím prostřednictvím po 30 letech vrátil k psaní.

Částečné zatmění slunce - przedstawić wideoCiekawostki8.1.2011

Částečné zatmění slunce

Stali jsme svědky zajímavého přírodního úkazu. Kdo v úterý 4. ledna dopoledne zaklonil hlavu k slunci, pozoroval jeho částečné zatmění. Podle odborníků bývá souhrou šťastných náhod. Nastává, když se Slunce, Měsíc a Země dostanou do jedné přímky. Na Ostravsku se naposledy odehrálo v roce 2008, ale nebylo tak výrazné jako letos.

Kropenatý kos Klement - przedstawić wideoCiekawostki27.11.2010

Kropenatý kos Klement

Přestože žijeme v průmyslem zatížené oblasti, příroda nás dokáže překvapit. Třeba jako v okolí náměstí Budoucnosti. Všímaví občané tam objevili kosa černého, který zase až tak černý není. Jeho peří má kromě standardní také bílou barvu. Ochránci přírody tvrdí, že k tomu může dojít, ale je to velmi ojedinělá věc.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 373

    Městský úřad