Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1939
Strona 51 / 54
Změny a přesuny v obchodní síti - przedstawić wideoŻycie w mieście16.1.2010

Změny a přesuny v obchodní síti

Také jste si všimli, že v obchodní síti v Bohumíně dochází v poslední době ke změnám? Nejsou malé a navíc jim není konec. Zásahy budou ještě citelnější. Provozovny se ve městě stěhují z místa na místo a některé dokonce zanikají. Ne vždy přitom za tím stojí tolik skloňovaná hospodářská krize. Zákazníci se potýkají se změnami jak v oblasti potravin, tak drogistického zboží.

Tříkrálová sbírka podesáté - przedstawić wideoŻycie w mieście9.1.2010

Tříkrálová sbírka podesáté

Novoroční koledování jsme ještě nedávno mohli považovat za zapomenutou tradici. Změnila to až katolická Charita, když v roce 2001 uspořádala Tříkrálovou sbírku. Koledování spojila s prosbou o příspěvky na dobročinné účely, zejména v místě, kde lidé přispívají. Projekt se stal každoroční stálicí a letos oslavuje jubilejní 10. ročník.

Zvýšení daně z nemovitosti - przedstawić wideoŻycie w mieście9.1.2010

Zvýšení daně z nemovitosti

Za daň z nemovitosti letos zaplatíme více. K nárůstu základní sazby této daně se po 17 letech odhodlal stát. Připlatíme si jak za pozemky, tak za stavby. Například u průměrného rodinného domu se daň zvýší zhruba o 300 korun. Opatření má snížit propady v daňových výnosech obcí.

Novoroční anketa mezi občany - przedstawić wideoŻycie w mieście2.1.2010

Novoroční anketa mezi občany

S jakými představami vstupuje do roku 2010 město naznačil sám starosta. Bohumín by ale nemohl být bez obyvatel. Jaké podle nich byly uplynulé měsíce a co očekávají od roku 2010? Na postřehy a názory jsme se ptali v ulicích Nového Bohumína.

Oprava nemocničního pavilonu B - przedstawić wideoŻycie w mieście2.1.2010

Oprava nemocničního pavilonu B

Městská nemocnice ve Starém Bohumíně v závěru loňského roku představila dokončenou podobu další série oprav svého areálu. Volba padla na pavilon B, ve kterém se nachází oddělení interny a geriatrie. Oprava objektu přišla na něco málo přes 13 milionů korun. Pěti miliony pomohla náklady uhradit získaná státní dotace.

Ztracené dolary a doklady našly majitele - przedstawić wideoŻycie w mieście27.12.2009

Ztracené dolary a doklady našly majitele

Na nález, který objevila ve vlaku, paní Marcela Závorková z Bohumína hned tak nezapomene. Když při rutinní obhlídce kontrolovala kupé, narazila mezi sedadly ve vlaku na malou příruční tašku. Jaké bylo její překvapení, když v ní objevila 5400 amerických dolarů, tedy asi 100 tisíc korun. Ve městě se záhy rozjela pátrací akce, která přinesla kýžený výsledek. Majitelé tašky si lepší dárek pod stromeček přát snad ani nemohli.

Na vánočním stole nesmí chybět kapr - przedstawić wideoŻycie w mieście24.12.2009

Na vánočním stole nesmí chybět kapr

Ryba na štědrovečerní tabuli je jedním ze symbolů českých Vánoc. Nejoblíbenějším druhem je kapr, který se v našich končinách o vánočních svátcích konzumuje ve velkém od konce 19. století. Oblast Bohumína a Rychvaldu je rybníkářstvím vyhlášená. Kouzlo Vánoc tak na stolech mnoha z nás doplní pravá domácí ryba.

Vánoční stromeček a betlém - przedstawić wideoŻycie w mieście24.12.2009

Vánoční stromeček a betlém

Někteří ho zdobí až na Štědrý den, jiní si raději pospíší, aby si jej stihli dosytosti užít. Řeč je o vánočním stromečku, symbolu právě probíhajících svátků. Přestože v našich končinách nejde o ryze starodávnou tradici, v českých domácnostech se zejména k radosti našich nejmenších zabydlela.

Cvičení hasičů v domě služeb ŽDB - przedstawić wideoŻycie w mieście19.12.2009

Cvičení hasičů v domě služeb ŽDB

Scénu jako z akčního filmu zažili v Domě služeb železáren a drátoven. Hasiči tam ve spolupráci s podnikem provedli požární cvičení. Místo nebylo vybráno náhodou. Týdně se tam vystřídají desítky a v době plesů na počátku roku pak stovky až tisíce lidí. Pro hasiče jde tedy o objekt, kde je lepší být připraven, než později zaskočen.

Masarykova ZŠ má ve třídě hlasovací zařízení - przedstawić wideoŻycie w mieście19.12.2009

Masarykova ZŠ má ve třídě hlasovací zařízení

Masarykova základní škola se může pochlubit zajímavou novinkou. Jako jediná v Bohumíně má hlasovací zařízení. Učitelé tak získali pro výuku moderní interaktivní pomůcku, kterou využívají při práci s dětmi v první třídě. Zařízení mohla škola pořídit díky projektu, který podpořily dotací evropské sociální fondy.

Proč není TIK Bohumín v digitální nabídce KTV? - przedstawić wideoŻycie w mieście19.12.2009

Proč není TIK Bohumín v digitální nabídce KTV?

Výkopy v Bohumíně měl v průběhu roku na svědomí nejen projekt centrálního zásobování teplem, ale také digitalizace místní kabelové televize. Společnost, která ji ve městě provozuje, se pustila do tolik očekávané modernizace svých rozvodů. Díky ní nabídla nové služby, včetně digitální televize. Jenže v té chybí vysílání Televizního informačního kanálu.

Unikátní kniha o bunkrech v Bohumíně - przedstawić wideoŻycie w mieście12.12.2009

Unikátní kniha o bunkrech v Bohumíně

Před dvěma lety vydal místní Klub vojenské historie a kolektiv autorů knížku, která regionálně zmapovala malé bunkry, takzvané řopíky. Na publikaci teď navazuje další, věnovaná prakticky výhradně velkým pěchotním opevněním v Bohumíně. Podobně jako jí předešlá je i tato kniha svým pojetím v České republice unikátem.

Městem chodil Mikuláš - przedstawić wideoŻycie w mieście5.12.2009

Městem chodil Mikuláš

Přítel dětí, patron zajatců, ochránce dobré svatby, biskup, mučedník i pomocník v nouzi. Nejen to byl podle historických pramenů svatý Mikuláš. Z reálné postavy se stala legenda, ke které počátkem prosince upínají pozornost zejména naši nejmenší. Tak jako například děti z mateřské školy v Rafinérském lesíku v Novém Bohumíně. Mikuláš tam zavítal už v pátek 4. prosince.

Očkování proti prasečí chřipce - przedstawić wideoŻycie w mieście5.12.2009

Očkování proti prasečí chřipce

V České republice začalo koncem listopadu dlouho očekávané očkování proti takzvané prasečí chřipce. Vakcíny dorazily také do ordinací praktických lékařů a do nemocnice v Bohumíně. V první vlně mají být očkováni chronicky nemocní pacienti a členové strategických složek. Jenže lidé z obou skupin očkování často odmítají.

Včelín lehl popelem - przedstawić wideoŻycie w mieście5.12.2009

Včelín lehl popelem

Lidé nad tím jen nevěřícně kroutí hlavou a chovatelé včel nenacházejí slov. Tak lze popsat počínání dvou bratrů z Pudlova, kteří o posledním listopadovém pátku úmyslně v této městské části zapálili včelín. Škoda se vyšplhala na více než 160 tisíc korun. Při požáru uhořely tisíce včel.

Propojení náměstí a mostu ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoŻycie w mieście28.11.2009

Propojení náměstí a mostu ve Starém Bohumíně

Historický okamžik se v pondělí 23. listopadu odehrál u řeky Odry ve Starém Bohumíně. Po zhruba 15 letech mohou na původní hraniční most do Polska jezdit auta opět přímo z náměstí Svobody. Tentokrát ale jde jen o osobní dopravu. Město si od opětovného propojení slibuje zvýšení turistického ruchu, stejně jako nový impuls do života ve Starém Bohumíně.

Zpoplatnění dálnice až od ledna - przedstawić wideoŻycie w mieście28.11.2009

Zpoplatnění dálnice až od ledna

Od poloviny týdne se automobilem dostanete po jediné dálnici z Bohumína až do Prahy. Umožnilo to otevření nového úseku dálnice D47, která je součástí autostrády D1. V návaznosti na zprovoznění dálničního profilu mezi Bělotínem a Bílovcem ministerstvo dopravy zveřejnilo informaci, že od 25. listopadu zpoplatní až na výjimky všechny fungující úseky této dálnice. Jenže nakonec je tomu jinak.

Nebezpečná křižovatka u bývalé Rybeny - przedstawić wideoŻycie w mieście21.11.2009

Nebezpečná křižovatka u bývalé Rybeny

Křižovatka ulic ČSA a Ostravská, neboli u bývalé Rybeny, je jednou z nejvíce nebezpečných v Bohumíně. Vypovídá o tom nemalé množství dopravních nehod, ke kterým zde dochází. Odborníci na dopravu teď zvažují, jak situaci v místě ulehčit. Jednou z možností řešení by bylo postavit v křižovatce podobný provizorní kruhový objezd, jaký je ve Skřečoni.

Při požární zkoušce hořel dům - przedstawić wideoŻycie w mieście21.11.2009

Při požární zkoušce hořel dům

Bohumín se stal místem ojedinělé požární zkoušky. Ve Skřečoni odborníci zapálili jeden z tamních opuštěných rodinných domků, aby mohli zkoumat šíření požáru. Velkorozměrová zkouška měla prověřit speciální software pro matematické modelování podobných případů. Na experimentu se podíleli odborníci z Prahy i z Moravskoslezského kraje.

Zpoplatnění dálnice D47 - przedstawić wideoŻycie w mieście21.11.2009

Zpoplatnění dálnice D47

Mnozí z obyvatel Bohumína si rychle zvykli využívat pro spojení s nedalekou Ostravou nově postavenou dálnici D47. Doposud platila státní výjimka, díky které tady řidiči nepotřebovali dálniční známku. To se ale za pár dnů změní. Od 25. listopadu budou všechny plnohodnotně zprovozněné dálniční úseky zpoplatněny, včetně bohumínského.

Prasečí chřipka A(H1N1) - przedstawić wideoŻycie w mieście14.11.2009

Prasečí chřipka A(H1N1)

Prasečí chřipka je už delší dobu pojmem, který se skloňuje ve všech pádech. Tím více v době, kdy začíná řádit chřipka sezónní. Česká republika přijala doporučení Světové zdravotnické organizace a v jednotlivých krajích aktuálně připravuje vakcinační strategii. Do pandemických plánů jsou zapojeny i úřady a organizace v Bohumíně.

Shodná čísla popisná na jedné ulici - przedstawić wideoŻycie w mieście14.11.2009

Shodná čísla popisná na jedné ulici

Dvě stejná čísla popisná na jedné ulici. To je problém, který už delší dobu trápí rodinu Gallikových z Nového Bohumína. Jejich dům má shodné číslo s průmyslovou budovou na opačném konci ulice Československé armády. Situace je o to vážnější, že kvůli tomu ve městě bloudí i záchranáři. Podle zákona je přitom vše v pořádku.

50 veřejně prospěšných pracovníků na zimu - przedstawić wideoŻycie w mieście7.11.2009

50 veřejně prospěšných pracovníků na zimu

Město už před časem odmítlo veřejnou službu pro nezaměstnané, která je podle něj neefektivní a pro rozpočet Bohumína příliš nákladná. Namísto toho upřednostňuje a finančně podporuje veřejně prospěšné pracovníky. Od tohoto týdne se v jejich řadách ocitly nové posily. Pracovníků bude celkem 50, tedy o 20 více než minulou zimu.

Dušičky i Halloween - przedstawić wideoŻycie w mieście7.11.2009

Dušičky i Halloween

Poslední říjnové dny a zejména pak pondělí 2. listopadu patřily všem, kteří už nejsou mezi námi. Na Památku zesnulých, neboli na dušičky zapomíná snad jen málokdo. Na hřbitovy proto ve městě zamířily stovky až tisíce lidí. Více než kdy jindy letos dušičkám sekundoval také Halloween. Reji masek patřila ledová plocha na stadionu stejně jako náměstí v Novém Bohumíně.

Kočičí útulek praská ve švech - przedstawić wideoŻycie w mieście7.11.2009

Kočičí útulek praská ve švech

Útulek pro opuštěné a volně pobíhající kočky, který v Bohumíně funguje už druhým rokem, praská ve švech. Počet nalezenců je dvakrát větší, než je původní kapacita depozitu. Podobnou situaci v Bohumíně útulek ještě nezažil. Náklady na provoz narostly a lidí, kteří by si kočku vzali do péče, je stále málo.

Skládka vydrží ještě zhruba 20 let - przedstawić wideoŻycie w mieście31.10.2009

Skládka vydrží ještě zhruba 20 let

Města v okolí již řadu let řeší, kam odvážet komunální odpad. Nové skládky totiž nemohou vznikat a staré v mnoha případech dosloužily. Odpad proto musí odvážet na vzdálená, již fungující taková místa, což se promítá v konečné ceně. Bohumína se tento problém zatím netýká, protože má svou vlastní skládku. Ta právě teď zvyšuje svou kapacitu a vydrží dalších až 17 let.

Školy přispívají k ekologii - przedstawić wideoŻycie w mieście31.10.2009

Školy přispívají k ekologii

Moravskoslezský kraj v závěru října vyhlásil výsledky soutěže Ekologická škola. Jejím cílem je podpořit a ocenit ta zařízení, která se ve velkém věnují rozvíjení vztahu člověka k přírodě. Do soutěže se přihlásila stovka škol. Kromě hlavních cen mezi ně hejtmanství rozdělilo 11 speciálních ocenění. Dvě z nich zamířila do Bohumína.

Černý pátek na silnicích - przedstawić wideoŻycie w mieście24.10.2009

Černý pátek na silnicích

Pátek 16. října se řidičům v Bohumíně vůbec nevydařil a směle ho můžeme nazvat pátkem černým. V rozmezí několika málo hodin se ve městě staly hned dvě vážné dopravní nehody. Jedna z nich dokonce na delší dobu uzavřela jeden z hlavních tahů z centra města. Kolize se obešly bez ztrát na životech.

Stavaři uzavírají most ve Skřečoni - przedstawić wideoŻycie w mieście24.10.2009

Stavaři uzavírají most ve Skřečoni

Přípravy na uzavření starého mostu ve Skřečoni v minulých dnech vrcholily. Etapu, která na rok a půl přetne důležitou dopravní tepnu, intenzivně pocítíme poprvé už v neděli 25. října. Zatím půjde o jeden týden, v závěru listopadu však stavaři most uzavřou natrvalo. Změny a omezení se dotknou osobní i nákladní dopravy, včetně autobusů.

Bílý daněk v zahradě MŠ Nerudova - przedstawić wideoŻycie w mieście17.10.2009

Bílý daněk v zahradě MŠ Nerudova

Zahrada u mateřské školy na Nerudově ulici se na několik hodin proměnila v oboru. Věřte nebo ne, ale zabloudil sem daněk skvrnitý. Dospělý samec neznámo jak, ale každopádně poměrně nepozorovaně prošel až do samotného centra města. Na zahradě mateřinky se uvelebil na celé odpoledne a okamžitě se stal nevšední atrakcí.

Nový školní dvůr a opravený skleník - przedstawić wideoŻycie w mieście17.10.2009

Nový školní dvůr a opravený skleník

Žáci hned ve dvou bohumínských základních školách mají opět o něco lepší zázemí. Zatímco jedna disponuje novým altánem a opraveným skleníkem, druhá se může pochlubit interaktivním školním dvorem. Novinky mají pomoci rozšířit možnosti výuky pod širým nebem. Projekty finančně podpořila Evropská unie.

Změna termínů pro úhradu daní a poplatků - przedstawić wideoŻycie w mieście17.10.2009

Změna termínů pro úhradu daní a poplatků

Změna, ze které mnozí nejsou vůbec nadšení, ale která už léta například funguje na Slovensku. Takový přívlastek má novela zákona o správě daní a poplatků, která nově upravuje takzvaný „den platby“ neboli okamžik úhrady včas. Jen v Bohumíně a Rychvaldu se připravovaná změna dotkne 220 firem a 2,5 tisíce fyzických osob.

10 let TIK Bohumín a nové studio TV Marko - przedstawić wideoŻycie w mieście10.10.2009

10 let TIK Bohumín a nové studio TV Marko

Týden co týden vstupujeme do vašich domácností, a to už pěkně dlouho. Poprvé jste si nás mohli naladit 10. srpna roku 1999. Televizní informační kanál tak v letošním roce slaví kulaté, 10. narozeniny. Vysílání se za uplynulá léta proměnilo, ale stále zůstáváme televizí vás, občanů Bohumína.

Cvičný byt a rekonstrukce K-klubu - przedstawić wideoŻycie w mieście10.10.2009

Cvičný byt a rekonstrukce K-klubu

Velký posun udělaly v tomto týdnu sociální služby. V Bohumíně mají hned dvě nová zázemí. Obě pomáhají dospělým s mentálním handicapem se začleňováním do běžného života, a navíc přijdou vhod i seniorům. Kromě zrekonstruovaného klubu teď může stacionář Domovinka nabídnout i služby takzvaného cvičného bytu.

Studenti gymnázia vyhráli Eurorebus - przedstawić wideoŻycie w mieście10.10.2009

Studenti gymnázia vyhráli Eurorebus

Eurorebus. Tak se jmenuje jedna z největších vědomostních soutěží pro studenty středních škol, která v Česku funguje už 14 let. Klání ověřuje především znalosti zeměpisu, ale stejně tak i biologie nebo společenskovědního základu. Soutěže se účastní rovněž Gymnázium Františka Živného, které letos příjemně překvapilo. Jeho tým vyhrál mladší kategorii.

Interaktivní tabule v mateřince - przedstawić wideoŻycie w mieście3.10.2009

Interaktivní tabule v mateřince

Zajímavou novinku mají děti ve Fitškolce na Okružní ulici v Novém Bohumíně. Kromě hraček, sportovních a výtvarných aktivit se teď o jejich pozornost uchází také interaktivní tabule. Tuto moderní vyučovací pomůcku ve městě doposud využívaly jen základní a střední školy. Teď multifunkční tabule dorazila i do mateřinek. Fitškolka je vůbec první v Bohumíně, která podobnou novinku pro své děti zajistila.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1939

    Městský úřad