Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 10 / 54
Školní kuchyně ZŠ Masarykova s novou vzduchotechnikou - przedstawić wideoŻycie w mieście4.9.2021

Školní kuchyně ZŠ Masarykova s novou vzduchotechnikou

Bohumín tradičně využil čas prázdnin k tomu, aby modernizoval školní budovy. Do velkých oprav jen do konce srpna poslal skoro 18 milionů korun. K nejnákladnějším projektům patřila totální rekonstrukce vzduchotechniky školní kuchyně Masarykovy základní školy. Je jednou ze dvou centrálních a vaří nejvíc obědů ve městě.

Angličtinu o prázdninách zdokonalovali s rodilými mluvčími - przedstawić wideoŻycie w mieście28.8.2021

Angličtinu o prázdninách zdokonalovali s rodilými mluvčími

Zatímco jiní si ještě naplno užívali posledních volných dnů prázdnin, třináct mladých lidí z Bohumína a okolí už usedlo do lavic. Dobrovolně se přihlásili na pětidenní intenzivní kurz anglického jazyka s rodilým mluvčím. Probíhal v zázemí základní školy na třídě Dr. Edvarda Beneše. Cizí jazyky patří k pilířům vzdělávání.

Evangelický kostel bude mít novou podlahu - przedstawić wideoŻycie w mieście28.8.2021

Evangelický kostel bude mít novou podlahu

Evangelický kostel v Novém Bohumíně letos slaví kulatiny, od jeho vysvěcení 16. října 1901 uplyne 120 let. Svatostánek, který je kulturní památkou, k výročí dostane novou podlahu. Na původní se podepsal zub času a co nestihl on, urychlila v roce 1997 povodeň. Věřící by se do kostela mohli vrátit snad počátkem adventu.

Dožívající stromy ustoupí mladému patru pod nimi - przedstawić wideoŻycie w mieście21.8.2021

Dožívající stromy ustoupí mladému patru pod nimi

Omladit více než stovkou nových stromů, pomoci perspektivním a napojit skladbou dřevin na sousední les Baginec. Odborníci na zeleň už teď v létě připravují zimní revitalizaci pásu zeleně v Budovatelské ulici, jejíž součástí bude kácení dožívajících a poničených stromů. Podobné řešení chystají v lokalitě poblíž ulice Petra Cingra.

S pomocí dotace Bohumín buduje chráněné bydlení - przedstawić wideoŻycie w mieście21.8.2021

S pomocí dotace Bohumín buduje chráněné bydlení

Městské centrum sociálních služeb nabídne novinku, chráněné bydlení pro lidi s mentálním a kombinovaným handicapem. Zázemí pro něj Bohumín vybuduje v opuštěné vile v centru města. Přestavba zabere skoro 12 měsíců. Domov zde najdou například lidé, kteří už teď využívají denní stacionář nebo sociálně terapeutické dílny.

Letní doučovací kemp nabídla ZŠ na tř. Dr. E. Beneše - przedstawić wideoŻycie w mieście7.8.2021

Letní doučovací kemp nabídla ZŠ na tř. Dr. E. Beneše

270 milionů korun uvolnilo ministerstvo školství pro letní doučovací kempy. Mají v Česku pomoci zahladit stopy, které zanechala distanční výuka v době covidové. V Bohumíně prázdninový kemp nabídla základní škola na tř. Dr. E. Beneše, ve dvou turnusech se vystřídalo celkem 30 dětí z prvního i druhého stupně.

Miliony korun do kanalizací, vodovodu a chodníků - przedstawić wideoŻycie w mieście7.8.2021

Miliony korun do kanalizací, vodovodu a chodníků

Přes kilometr nové kanalizace a stovky metrů vodovodu, který zvýší kapacitu a vyřeší problém se zásobováním. Bohumín spustil v Úvozní ulici ve Skřečoni investici za 25 milionů korun, část nákladů pomůže uhradit sousední Dolní Lutyně. S výkopy, nejen kvůli kanalizaci, teď počítejte i v Záblatí, rovnou na dvou místech.

Chceme domů (102) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście31.7.2021

Chceme domů (102) – psí útulek

Máte program na víkend? Pokud ne, a psi patří mezi vaše oblíbené kamarády, můžete věnovat svůj čas opuštěným čtyřnohým přátelům. V bohumínském útulku probíhá venčení každou neděli od půl třetí do půl šesté odpoledne, s výjimkou dnů, kdy je extrémně horko nebo prší. Do Šunychlu zve a nabídku psů k adopci má Radka Matonogová.

Bohumín v létě investuje miliony do oprav škol - przedstawić wideoŻycie w mieście24.7.2021

Bohumín v létě investuje miliony do oprav škol

Přes 13 milionů korun Bohumín v létě investuje do modernizací budov a zázemí městských škol plus domu dětí a mládeže. Další desítky tisíc pak vkládají samotné organizace do menších oprav. Těm každoročně patří prázdniny, nicméně část plánů v Bohumíně realizovali už na jaře, v době distanční výuky a prázdných škol.

Montují plovoucí prvky pro rekreaci na Vrbickém jezeře - przedstawić wideoŻycie w mieście17.7.2021

Montují plovoucí prvky pro rekreaci na Vrbickém jezeře

Plovoucí ekomolo, a taky marina, plovárna nebo distanční molo, všechno na hladině Vrbického jezera na hranici Bohumína a Ostravy. Příroda a plavci se ně mohou těšit v oblasti nové pláže, založené před čtyřmi lety. Největší atrakcí bude půjčovna lodiček, pokud vše klapne první zájemci ji využijí buď ještě o prázdninách nebo v čase babího léta.

Den badatelů prověřil manuální zručnost i logické uvažování - przedstawić wideoŻycie w mieście10.7.2021

Den badatelů prověřil manuální zručnost i logické uvažování

Montáž skříňky mnozí z nás zvládnou, ostatně plánek napoví. Jenže, co když máte takový úkol stihnout v časovém limitu, a navíc bez chybičky, abyste nepřišli o body? Nejen tohle si ještě před prázdninami vyzkoušeli žáci 9. tříd a příslušného ročníku gymnázia. Jejich manuální zručnost a logické uvažování prověřil soutěžní Den badatelů.

Hraniční meandry Odry neobjeveným skvostem kraje - przedstawić wideoŻycie w mieście10.7.2021

Hraniční meandry Odry neobjeveným skvostem kraje

Neobjeveným skvostem Moravskoslezského kraje roku 2020 jsou meandry Odry na Bohumínsku. Rozhodla o tom porota spolu s hlasujícími v anketě Cen cestovního ruchu. Ještě před skoro čtrnácti lety prakticky zapovězené pohraniční pásmo je dnes vyhledávané, ať už jde o pěší turistiku, cyklistiku nebo vodáctví.

Spolky v Záblatí chystají investice, Bohumín pomůže - przedstawić wideoŻycie w mieście10.7.2021

Spolky v Záblatí chystají investice, Bohumín pomůže

Nové hřiště pro fotbalisty Slovanu a další zvelebení sokolovny v Záblatí. Spolky usilují o státní dotace k obnově zázemí pro sportovní i společenské aktivity. Bohumín je v záměrech podporuje, zastupitelé schválili mimořádné uvolnění peněz nad rámec stávajících programů. Pomohou dofinancovat náklady chystaných akcí, pokud klapnou dotace.

Jak velkou popelnici? Do rodinných domů míří formulář - przedstawić wideoŻycie w mieście3.7.2021

Jak velkou popelnici? Do rodinných domů míří formulář

Od nového roku Bohumíňáci zaplatí za skutečné množství odpadu, poplatek bude 1 koruna za 1 litr objednané kapacity popelnice. Za nájemníky v bytech nový systém nasmlouvá automaticky radnice nebo bytová družstva či společenství vlastníků. Majitelé rodinných domů musí vyplnit a odevzdat ohlášení, které teď putuje do 3 tisíc domácností.

Rekonstrukce v Cesmíně pokračuje, s úklidem pomohli brigádníci - przedstawić wideoŻycie w mieście3.7.2021

Rekonstrukce v Cesmíně pokračuje, s úklidem pomohli brigádníci

První ze čtyř podlaží domova seniorů Cesmína ve Starém Bohumíně je po rekonstrukci. Stavba probíhá za provozu, po patrech, a stěhování s tím spojené je pokaždé logisticky náročné. Nad své povinnosti pomáhají mnozí zaměstnanci a přidali se veřejně prospěšní pracovníci plus dobrovolníci, kteří zareagovali na veřejnou výzvu.

Školáci dostali vysvědčení, začaly prázdniny - przedstawić wideoŻycie w mieście3.7.2021

Školáci dostali vysvědčení, začaly prázdniny

Dětem v půli týdne začaly prázdniny, skončil školní rok. Byl jiný než předešlé, z větší části ho totiž holky a kluci prožili doma u počítačů při distanční výuce. Koronavirus a kvůli němu přijatá opatření dopadla na žáky, učitele i rodiče dětí. Tečku za nelehkým obdobím udělalo vysvědčení, taky na základní škole ČSA.

Boom výstavby rodinných domů v Záblatí - przedstawić wideoŻycie w mieście26.6.2021

Boom výstavby rodinných domů v Záblatí

Ceny stavebních pozemků za poslední roky vyletěly strmě vzhůru a poptávka po nich neslábne, naopak. Město Bohumín v červnu licitovalo tři parcely a zájemci za ně byli ochotni dát dvakrát víc, než činila vyvolávací cena. Největší stavební ruch aktuálně panuje v Záblatí, kde další parcely chystají taky soukromí investoři.

Dlouholetí hasiči získali medaile za věrnost - przedstawić wideoŻycie w mieście26.6.2021

Dlouholetí hasiči získali medaile za věrnost

Každý zásah je v něčem trochu jiný, i obyčejné otevírání zabouchnutých dveří bytu, říkají zkušení hasiči. Pro mnohé je profese srdeční záležitostí a celoživotním povoláním či dokonce koníčkem. Nejvěrnější členy sbor odměňuje prestižním oceněním, z bohumínské krajské stanice se jím nově pyšní rovnou sedm mužů.

Knižní veletrhy podporují čtenářskou gramotnost - przedstawić wideoŻycie w mieście26.6.2021

Knižní veletrhy podporují čtenářskou gramotnost

Bohumín, Rychvald a Dolní Lutyně společně za rozvoj čtenářské gramotnosti. S podporou místního akčního plánu školství, Lepší klima pro Bohumínsko, zorganizovali další počin. Děti se díky němu ocitly na hravém veletrhu s vědomostními otázkami i dovednostními úkoly, inspirací k nim byly známé knihy.

Revitalizace tenisových kurtů za parkem - przedstawić wideoŻycie w mieście26.6.2021

Revitalizace tenisových kurtů za parkem

Už letos v září by měl tenis v Bohumíně zažít velký comeback, podmínky k jeho návratu obstará zahájená revitalizace. Zázemí za parkem Petra Bezruče město odkoupilo od Sokola a kurtům dá nový povrch. Z původních sedmi jich bude šest, aby splňovaly prostorové podmínky Českého tenisového svazu pro soutěže

Metasekvoj Hrdinou roku, koliduje ale s hrází pro Pudlov - przedstawić wideoŻycie w mieście19.6.2021

Metasekvoj Hrdinou roku, koliduje ale s hrází pro Pudlov

Jedna z oceněných dřevin v anketě Strom roku je z Bohumína. Urostlé metasekvoji porota udělila titul Strom hrdina. Jde o jehličnan, který stojí v cestě protipovodňové hrázi pro Pudlov, tamní domy a elektrorozvodnu zásobující Bohumín. Vlastník je přesvědčen, že v místě lze najít jiné technické řešení. Povodí Odry nesouhlasí.

Hotel Pod Zeleným dubem v kraji nejlepším tříhvězdičkovým - przedstawić wideoŻycie w mieście12.6.2021

Hotel Pod Zeleným dubem v kraji nejlepším tříhvězdičkovým

Nejlepším tříhvězdičkovým hotelem v Moravskoslezském kraji je Pod Zeleným dubem ve Starém Bohumíně. Funguje ve společenském, památkově chráněném domě, který město před šesti lety s pomocí dotace zrekonstruovalo. V regionálním kole celostátní ankety bodovaly také tamní Pivní a hudební lázně Oderberg.

Mladí hasiči v Kopytově mají nové závodní čerpadlo - przedstawić wideoŻycie w mieście12.6.2021

Mladí hasiči v Kopytově mají nové závodní čerpadlo

112 milionů korun na více jak 40 projektů už rozdělila na Karvinsku v evropských dotacích Místní akční skupina Bohumínsko. Ať šlo o chodníky, cyklostezky, školy nebo spolky. Dotace pomohla například mladým hasičům v bohumínské osadě Kopytov, díky ní teď mohou na soutěže v požárním sportu s novým čerpadlem.

Oběti tragického požáru připomíná pamětní deska - przedstawić wideoŻycie w mieście12.6.2021

Oběti tragického požáru připomíná pamětní deska

Jedenáct lidských životů, včetně tří dětí, si vyžádal vloni v srpnu útok žháře. Odehrál se v jedenáctém patře věžového domu v Nerudově ulici a byl v Česku od roku 1990 nejtragičtějším. Pachatel, který se k útoku zápalnou látku přiznal, na svůj trest stále čeká. Oběti jeho činu nově připomíná u domu instalovaná pamětní deska.

Barvy parku, cenné rododendrony jsou staré desítky let - przedstawić wideoŻycie w mieście5.6.2021

Barvy parku, cenné rododendrony jsou staré desítky let

Historie městského parku Petra Bezruče se začala psát už na konci 19. století, základní kámen pak naši předkové položili v roce 1907. Po většinu roku zelený areál je uprostřed industriálního města klenotem, a nejde jen o tamní stromy. Syté barvy, teď na jaře, parku dodává keřové patro, jemuž dominují velmi cenné rododendrony.

Skončila stavební část dekontaminace bývalé rafinérky - przedstawić wideoŻycie w mieście5.6.2021

Skončila stavební část dekontaminace bývalé rafinérky

Stát v Bohumíně dokončil stavební část dekontaminace území po bývalé rafinérii. Jde o 5,5 hektaru velkou plochu zamořenou ropnými látkami, situovanou jen kousek od centra města, v zóně za Kauflandem. Následovat bude několik let trvající monitoring a sanace podzemních vod. Až poté by území mohlo sloužit podnikání.

Smývají prach a nečistoty z fasády památkově chráněného kostela - przedstawić wideoŻycie w mieście5.6.2021

Smývají prach a nečistoty z fasády památkově chráněného kostela

Před 125 lety, 7. června 1896, byl vysvěcen římskokatolický kostel Božského Srdce Páně v Novém Bohumíně. Od té doby uplynulo spoustu času. Teď si chrám dopřává omlazovací kúru, letos proběhla druhá část. Na plošinách s obřími rameny odborná firma smyla z fasády nános prachu, mastnoty a dalších nečistot. Na obnovu farnost získala dotace.

V domově Cesmína modernizují interiér a staví výtah - przedstawić wideoŻycie w mieście5.6.2021

V domově Cesmína modernizují interiér a staví výtah

Nový evakuační výtah, širší dveře do všech pokojů, nová společenská místnost a vybudování dalších pokojů. Letošek se v městském domově seniorů Cesmína ve Starém Bohumíně nese ve znamení stavebních úprav v interiéru. Modernizace se neobejde bez bouracích prací, pro klienty a personál to proto není snadné. Realizace probíhá za provozu.

Bohumín dokončil nový lesopark Na Panském - przedstawić wideoŻycie w mieście29.5.2021

Bohumín dokončil nový lesopark Na Panském

Bohumínští si přáli nový lesopark, před lety ho v anketě o budoucích investicích svými hlasy dostali mezi pět nejžádanějších počinů. Teď je hotovo, stavbaři areál s jedenácti vodními tůněmi dokončili. Příroda v něm získá nový biotop a lidé zase místo k vycházkám či sportování. Lesoparku dají tvář 4 tisíce dřevin.

Bohumín objednal statický posudek pro zázemí ve Vrbici - przedstawić wideoŻycie w mieście29.5.2021

Bohumín objednal statický posudek pro zázemí ve Vrbici

Areál fotbalového hřiště patří k výrazným bodům bohumínské části Vrbice, slouží sportu a zároveň venkovním společenským akcím. Jenže jeho zázemí notně nahlodal zub času. Budova patří městu, které teď stojí před otázkou, jak s ní dál naložit. Variant je několik, určit směr by měl pomoci objednaný statický posudek.

Ke Kauflandu sdílená stezka pro pěší a cyklisty - przedstawić wideoŻycie w mieście29.5.2021

Ke Kauflandu sdílená stezka pro pěší a cyklisty

Místo, kde bylo už předtím rušno, a po otevření nové obchodní pasáže návštěvníků ještě přibylo. Okolí hypermarketu Kaufland a teď taky Retail parku Bohumín. Týdně tudy projdou a na kole projedou tisíce lidí. Jejich větší bezpečnost zajistí úpravy, které město chystá pro příští rok. Teď na jaře realizovalo alespoň technicky nejméně náročnou část.

Očkovací centrum v nemocnici a 8900 dávek vakcín - przedstawić wideoŻycie w mieście29.5.2021

Očkovací centrum v nemocnici a 8900 dávek vakcín

4,5 měsíce v Bohumíně funguje očkovací centrum s vakcínou proti covidu-19. Množství aplikovaných dávek závisí na zásobování, v průměru zde denně naočkují 90 až 100 lidí. Kapacita jede nadoraz, vypomáhat už musejí i dobrovolníci. Stát postupně otevírá k očkování mladší věkové skupiny, naposledy třicetiletých a brzy i mladších lidí.

Dokončují šatny a sociální zázemí tělocvičny domu dětí - przedstawić wideoŻycie w mieście22.5.2021

Dokončují šatny a sociální zázemí tělocvičny domu dětí

Když nemohli do zázemí domu dětí a mládeže školáci, vystřídali je dělníci. Ve Fontáně dokončují komplexní rekonstrukci šaten, sprch a sociálního zázemí tělocvičny. Práce stihli tak, aby jakmile to restrikce naplno dovolí, sportovci mohli zázemí ihned využít. Bohumín do modernizace investoval 2 miliony 250 tisíc korun.

Chceme domů (101) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście22.5.2021

Chceme domů (101) – psí útulek

Opuštěným psům, kteří našli dočasný azyl v městském útulku v Šunychlu, můžete udělat radost. Třeba tím, že je vezmete na procházku. Venčení probíhá každou neděli od půl třetí do půl šesté odpoledne, s výjimkou dnů, kdy je horko nebo prší. Nabídku psů a fen k adopci připravila v rubrice Chceme domů Radka Matonogová.

Voda v nemocnici ohrozila rozvaděč elektřiny - przedstawić wideoŻycie w mieście22.5.2021

Voda v nemocnici ohrozila rozvaděč elektřiny

Minuty v půli května dělily bohumínskou nemocnici od možné evakuace pacientů ze dvou pavilonů. Voda po vydatné bouřce zatopila suterén a ohrozila rozvaděč elektřiny. V nejníže položeném místě její úroveň sahala skoro k jednomu metru. Kdyby hasiči přijeli jen o chvíli později, část špitálu by se ocitla bez energie, protože kapacity náhradního zdroje jsou omezené.

Volné byty s pečovatelskou službou ihned k dispozici - przedstawić wideoŻycie w mieście22.5.2021

Volné byty s pečovatelskou službou ihned k dispozici

Kdysi se jim říkalo domy s pečovatelskou službou, dnes domy zvláštního určení. Asistencí a službami pomáhají seniorům prožít podzim života kvalitněji v okamžiku, kdy už vlastní síly nestačí. Bohumín má takových bytů 50, v domech v ulicích Jateční a Na Chalupách. Momentálně je volných hned několik, další se rekonstruují.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad