Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 377
Strona 9 / 11
Turci a Belgičané na ZŠ ČSA - przedstawić wideoCiekawostki19.3.2011

Turci a Belgičané na ZŠ ČSA

Promluvit si z očí do očí s Turkem nebo Belgičanem? Pro žáky Základní školy ČSA v Novém Bohumíně žádný problém. Nevšední setkání jim zprostředkovala Vysoká škola podnikání z Ostravy, která u nás působí. Díky evropskému projektu na ní studují také cizinci z různých koutů Evropy a ti chtěli poznat české školství.

Maturanty prověřil Vševěd - przedstawić wideoCiekawostki12.3.2011

Maturanty prověřil Vševěd

Studenti Gymnázia Františka Živného a Střední školy Bohumín se utkali v souboji. Nepotřebovali k tomu pěsti, ale své znalosti. Letošní maturanti si je procvičili v jubilejním 10. ročníku znalostní soutěže Vševěd. Za vodou byl ten, kdo sleduje filmové adaptace literárních děl. Právě jim pořadatelé věnovali letošní klání.

Pan Rosnička Miloslav Čížek - przedstawić wideoCiekawostki5.3.2011

Pan Rosnička Miloslav Čížek

Slýcháváme od něj to nejkrásnější počasí. Je jiný, než všichni ostatní moderátoři meteorologických předpovědí. Miloslav Čížek na televizní obrazovce zaujal a získal si řadu příznivců. Pan Rosnička z Barrandova zavítal do Bohumína a řeč byla nejen o počasí. Málokdo ví, že je hercem a šéfem české scény Těšínského divadla.

Tajuplný kabinet biologie - przedstawić wideoCiekawostki26.2.2011

Tajuplný kabinet biologie

Gymnázium v Bohumíně má své sbírce doslova poklad, který mu závidí podobné školy v širokém okolí. Ukrývá se v kabinetu biologie. Preparáty různých živočichů včetně lidského embrya tam mají naložené v lihu. Získat dnes něco takového je skoro nemyslitelné. Dědictví značné hodnoty pochází z doby před více než 100 lety.

Slavili svatého Valentýna - przedstawić wideoCiekawostki19.2.2011

Slavili svatého Valentýna

Počátek týdne se nesl ve znamení květin, zamilovaných přání a dárečků. Slavil se svatý Valentýn. Tradici původem z anglosaských zemí si v Česku oblíbila hlavně mladá generace. Na základní škole ve Skřečoni například soutěžili o nejlépe Valentýnsky vyzdobenou třídu. Dospělí měli jiné starosti, třeba trefit se květinou do vkusu svého protějšku.

Hasiči zachraňovali srnce - przedstawić wideoCiekawostki12.2.2011

Hasiči zachraňovali srnce

Ke Kališovu jezeru spěchali v úterý odpoledne hasiči, aby poskytli pomoc topícímu se. Tentokrát však nešlo o člověka, ale o zvíře. Tající led na jezeře se prolomil pod urostlým srncem. Zvíře se marně snažilo dostat z vody. Jeho naříkání si všiml dobrovolný hasič, který bydlí poblíž. Záchranná akce na sebe nenechala dlouho čekat.

Titul pro ZŠ na tř. Edvarda Beneše - przedstawić wideoCiekawostki12.2.2011

Titul pro ZŠ na tř. Edvarda Beneše

Škola udržitelného rozvoje prvního, tedy nejvyššího stupně. Tímto titulem se od pondělí pyšní základní škola na třídě Edvarda Beneše. Získala ho od ministerstva školství za kvalitu vzdělávání. Cesta k němu trvala několik let. Byla k ní zapotřebí série projektů, výletů, soutěží, seminářů a dalších aktivit. To vše ve vztahu k ekologii a člověku.

Střední školy lákají studenty - przedstawić wideoCiekawostki29.1.2011

Střední školy lákají studenty

Žáci devátých a pátých tříd začínají přemýšlet o svých dalších studijních krocích. Střední školy je lákají do svých řad. Gymnázium otevře jednu třídu pro 30 žáků čtyřletého a stejně početnou třídu pro osmileté studium. O nové posily do prvních ročníků usiluje také místní střední škola. Letos na to šla originálně.

Naučná stezka v meandrech - przedstawić wideoCiekawostki22.1.2011

Naučná stezka v meandrech

Meandry řeky Odry působí ve víceméně průmyslovém Bohumíně jako oáza klidu. Příroda si v chráněném území přírodní památky žije svým vlastním nespoutaným životem. Zhruba 7 kilometrů dlouhý úsek by se nově mohl více otevřít návštěvníkům. Plánuje to radnice a ochránci přírody. Chystají naučnou stezku.

Richard Konkolski v Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki22.1.2011

Richard Konkolski v Bohumíně

Richard Konkolski, slavný mořeplavec, se na pár dnů vrátil do rodného města. Legendární světový rekordman přijel do Bohumína za rodinou a také proto, aby v České republice představil svou novou knihu nazvanou Aljašský deník. Je přelomová. Richard Konkolski se jejím prostřednictvím po 30 letech vrátil k psaní.

Částečné zatmění slunce - przedstawić wideoCiekawostki8.1.2011

Částečné zatmění slunce

Stali jsme svědky zajímavého přírodního úkazu. Kdo v úterý 4. ledna dopoledne zaklonil hlavu k slunci, pozoroval jeho částečné zatmění. Podle odborníků bývá souhrou šťastných náhod. Nastává, když se Slunce, Měsíc a Země dostanou do jedné přímky. Na Ostravsku se naposledy odehrálo v roce 2008, ale nebylo tak výrazné jako letos.

Kropenatý kos Klement - przedstawić wideoCiekawostki27.11.2010

Kropenatý kos Klement

Přestože žijeme v průmyslem zatížené oblasti, příroda nás dokáže překvapit. Třeba jako v okolí náměstí Budoucnosti. Všímaví občané tam objevili kosa černého, který zase až tak černý není. Jeho peří má kromě standardní také bílou barvu. Ochránci přírody tvrdí, že k tomu může dojít, ale je to velmi ojedinělá věc.

Sbírají autolékárničky pro Afriku - przedstawić wideoCiekawostki27.11.2010

Sbírají autolékárničky pro Afriku

Autolékárničky budou mít od ledna opět o něco jiný obsah než doposud. Novelu vyhlášky řeší majitelé vozidel různě. Někteří dovybaví ty staré. Jiní tvrdí, že jednodušší je koupit zcela novou. Ale co s těmi dosavadními? Do kontejnerů je nevyhazujte, vzkazují pořadatelé celostátní sbírky. Mohou pomoci lidem v Africe.

Trabanta postavili na bok - przedstawić wideoCiekawostki13.11.2010

Trabanta postavili na bok

Trabant je legendou. Vozidlo, které bylo ve své době symbolem východního Německa, má dodnes v České republice spoustu zastánců. Ostatně aktivní Trabant klub funguje přímo v Bohumíně. Vozy s bakelitovou karosérií se však nedávno staly ve městě terčem vtipálků. Obvykle auta stojí na čtyřech kolech. V tomto případě tomu bylo jinak.

Impuls je mistrem Evropy v show dance - przedstawić wideoCiekawostki6.11.2010

Impuls je mistrem Evropy v show dance

Maximální výkon ze sebe vydali tanečníci souboru Radost a Impuls v maďarském městě Pésci. Probíhalo tam mistrovství Evropy v show dance. Mladším členům z Radosti se povedlo probojovat do semifinále. Starší Impulsáci na tom byli ještě lépe. Získali 2 stříbrné a 1 zlatou medaili. Do Bohumína se vůbec poprvé vrátili jako mistři Evropy.

Obojživelné bagry u Starého Bohumína - przedstawić wideoCiekawostki30.10.2010

Obojživelné bagry u Starého Bohumína

Vodohospodáři odhadují, že při letošních květnových povodních prošlo řekou Odrou asi 120 tisíc tun štěrku. Kapacita koryta se tak radikálně snížila. Povodí proto v červnu povolalo do akce speciální obojživelné buldozery. Jejich poslání na Bohumínsku v těchto dnech končí. Stroje čistí poslední metry vyhrazeného úseku.

Znak města přispěje k rekordu - przedstawić wideoCiekawostki23.10.2010

Znak města přispěje k rekordu

Bohumín si brousí zuby na další rekord. Tentokrát, jak uvádějí organizátoři, půjde dokonce o světovou záležitost. Stovky škol po celé republice vyrábějí znaky českých měst a obcí, originálně z odpadových materiálů. Bohumín se k nápadu připojil prostřednictvím střední školy. Díky ní vzniká náš znak z víček a kousků plastových lahví.

Bohumín má rekord se solí - przedstawić wideoCiekawostki16.10.2010

Bohumín má rekord se solí

Pohádka Boženy Němcové „Sůl nad zlato“ se stala nesmrtelnou. I díky tomu, jak ji na filmovém plátně se svými kolegy ztvárnil herec Jan Werich. Letos od jeho smrti uplynulo přesně 30 let. Vzdát mu hold přišly o víkendu do centra města stovky lidí. To proto, aby Bohumín znovu zapsali do České knihy rekordů. V hlavní roli byla jak jinak než sůl.

V kuchyni vařili z pohádky do pohádky - przedstawić wideoCiekawostki16.10.2010

V kuchyni vařili z pohádky do pohádky

Vymyslet jídlo, které by bylo nevšední a zpestřilo váš stůl, není jednoduché. A přitom stačí málo, zapojit fantazii. Tak jak to v průběhu týdne udělaly kuchařky v jídelně základní školy ČSA. Strávníci se tam přímo na talíři vydali z pohádky do pohádky. Už jste někdy jedli Sněhurčino pokušení?

Historicky první svatba v kapli v Kopytově - przedstawić wideoCiekawostki9.10.2010

Historicky první svatba v kapli v Kopytově

V Kopytově se udál historický okamžik. V kapli svatého Jana Nepomuckého si řekla ano manželská dvojice. Pár z Ostravy byl vůbec prvním v dějinách této stavby, který zde uzavřel sňatek. Stalo se tak v roce, kdy kaple slaví 60 let od své výstavby. V roce 1950 nahradila tu, která padla k zemi za 2. světové války.

Podzim vyhání draky na oblohu - przedstawić wideoCiekawostki2.10.2010

Podzim vyhání draky na oblohu

Podzim je tady. Teplota klesá, stromy žloutnou a po mezích a polích se prohání vítr. K němu patří samozřejmě draci. Jsou symbolem počátku nového ročního období a v Bohumíně teď na ně narazíte na řadě míst. Nad vrcholky stromů se nedávno vznášeli například ve Skřečoni. Drakiádu uspořádala tamní základní škola.

Noční hasičská soutěž v Záblatí - przedstawić wideoCiekawostki4.9.2010

Noční hasičská soutěž v Záblatí

Požárních soutěží sborů dobrovolných hasičů je spousta. Jen jedna jediná na Karvinsku se ale může pochlubit tím, že probíhá skoro za úplné tmy. Koná se v Záblatí a nese název „O putovní pohár předsedy Tělovýchovné jednoty Slovan“. Do letošního oficiálně 2. ročníku se zapojilo 12 družstev.

Kaplička v Záblatí po letech opět vyzvání - przedstawić wideoCiekawostki7.8.2010

Kaplička v Záblatí po letech opět vyzvání

Kaplička svatého Jana Nepomuckého v Záblatí se vrátila ke kořenům. Po dlouhých letech se z její věže dvakrát denně opět ozývá pravidelné klekání, které oznamuje čas. Navázat na dávno zapomenutou tradici zvonění se rozhodli tamní starousedlíci. Vstříc jim vyšla rychvaldská farnost, pod kterou Záblatí spadá.

Christos Karatsivis po 33 letech v Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki24.7.2010

Christos Karatsivis po 33 letech v Bohumíně

V Bohumíně žila a žije početná řecká menšina. Mnoho Řeků po 2. světové válce uteklo z jihu Evropy před zuřící občanskou válkou také do Československa. V Bohumíně načas zakotvila rovněž rodina pana Christose Karatsivise. Jakmile to bylo možné, jeho rodiče se do Řecka vrátili a on šel s nimi. Bohumín od té doby neviděl. Až teď, po dlouhých 33 letech.

Na výstavě si pořídili otisky prstů - przedstawić wideoCiekawostki17.7.2010

Na výstavě si pořídili otisky prstů

Uplynulý týden patřil v Bohumíně krimi příběhům. Byly motivem dalšího ročníku letního filmového festivalu městské agentury K3. Ta vsadila na jeho nevšední propagaci. Kromě tradičních letáků lákala k návštěvě letního kina interaktivní výstavou. Za „Dobrodružstvím kriminalistiky“ jste se mohli vypravit na náměstí.

Boris Mišák napsal cestopis - przedstawić wideoCiekawostki10.7.2010

Boris Mišák napsal cestopis

Cestování měl rád odjakživa a objevování tajemství a krás velkých dálek ještě více. Boris Mišák z Bohumína procestoval Amerikou, Afrikou i Evropou. Teď se o své poznatky podělil s ostatními. Ze všech svých cest vybral výpravu do Afriky, kterou sepsal do poutavého cestopisu. Křest knihy proběhl v Salónu Maryška.

Hedvika Gebauerová je knihovnicí 35 let - przedstawić wideoCiekawostki10.7.2010

Hedvika Gebauerová je knihovnicí 35 let

Pobočka ve Skřečoni je největším odloučeným pracovištěm bohumínské knihovny. Rády tam chodí už generace čtenářů. A důvod? Jednak knihy a pak nezaměnitelné kouzlo tamní knihovnice, která ve vás zažene pochyby o tom, že číst už dneska není moderní. Hedvika Gebauerová je duší knihovny ve Skřečoni už rovných 35 let.

Den branné a sportovní všestrannosti - przedstawić wideoCiekawostki3.7.2010

Den branné a sportovní všestrannosti

Branná výchova, kterou dříve narození znají z dětských let, se před časem vrátila zpátky do vyučovacích osnov. Školy se s ní vypořádávají různě. Ve Skřečoni na to šli prakticky. To, co se děti naučí v lavicích, si pak ještě ověřují a zkoušejí přímo v terénu. Umožňuje to den branné a sportovní všestrannosti.

Indiánská návštěva ve stacionáři - przedstawić wideoCiekawostki19.6.2010

Indiánská návštěva ve stacionáři

Na hranici severní a střední Ameriky, do rezervace indiánského kmene Navahů, jste se mohli pomyslně přenést na zahradě dětského stacionáře Salome. Občanská sdružení Vesica a Maryška sem pozvala opravdové Indiány. Bohumíňákům v rámci svého evropského turné nabídli tvůrčí dílny a odkryli minulost i současnost starodávného kmene.

Výstava mysliveckých trofejí - przedstawić wideoCiekawostki15.5.2010

Výstava mysliveckých trofejí

Myslivcům začala nová lovecká sezóna. S tou minulou jsou na Karvinsku nadmíru spokojeni. Přestože byla tuhá zima, podařilo se jim získat 280 trofejí, což je zhruba o dvacet více než v roce 2008. Důkazem dobré péče myslivců o lesy byla okresní výstava trofejí v Šunychlu.

65 let od osvobození - przedstawić wideoCiekawostki8.5.2010

65 let od osvobození

Přesně před 65 lety, v roce 1945, osvobodila Bohumín Rudá armáda a ve městě tak skončila šestiletá nadvláda nacistů. Německé vojsko začalo v Bohumíně vyklízet pozice 28. dubna. Předtím však probíhaly přestřelky zejména u Kopytova a Červiné. 1. května vstoupili do města Rudoarmějci. Definitivní konec 2. světové války nastal o 7 dnů později, 8. května.

Úspěchy bohumínských tanečníků - przedstawić wideoCiekawostki8.5.2010

Úspěchy bohumínských tanečníků

Úspěšné chvíle mají za sebou bohumínští tanečníci. Souboru Kates se podařilo s choreografií „Ulice“ postoupit na Mistrovství České republiky. Soubory Radost a Impuls pak ve stejném čase zabodovaly na Mistrovství Evropy a Světovém poháru v Srbsku. Tanečníci dokázali, že patří mezi špičku, když přivezli řadu medailí, včetně zlatých.

Rodiče malovali portréty dětí - przedstawić wideoCiekawostki24.4.2010

Rodiče malovali portréty dětí

S nevšedním způsobem, jak prohloubit vztah rodičů a dětí, přišla mateřská škola Kulíšek na Čáslavské ulici. Dospělým vzkázala - Mámo, táto, vezmi tužku hbitě a nakresli své dítě. Školka takto pojmenovala projekt, kdy rodiče malovali portréty svých ratolestí. Mnozí usedli s pastelkou k výkresu po mnoha letech.

Mistři Evropy ve stolním hokeji - przedstawić wideoCiekawostki17.4.2010

Mistři Evropy ve stolním hokeji

Pamatujete si z dětských let na stolní hokej? Hra, která nezabere moc místa a přesto poskytne spoustu zábavy, není jen výsadou školáků. Fanoušky má v řadách dospělých a to dokonce tak silné, že v táhlovém hokeji pořádají soutěže, včetně těch nejvyšších jako je mistrovství Evropy. V něm už podruhé zabodovali Bohumínští.

10 let znovuobnovené kavárny - przedstawić wideoCiekawostki10.4.2010

10 let znovuobnovené kavárny

Kavárna na náměstí je pojmem. Řadu let působí jako styčný bod v centru města, nabízí zázemí k obědu i k posezení s přáteli a především pomáhá začínajícím kuchařům a číšníkům nalézt cestu k profesi. Málokdo si už pamatuje na dobu, kdy byla několik let zavřená a v neutěšeném stavu. Nový impuls dostala před 10 lety.

Leopold Sulovský v Bohumíně - przedstawić wideoCiekawostki10.4.2010

Leopold Sulovský v Bohumíně

Leopold Sulovský bezesporu patří mezi naše nejúspěšnější horolezce. Byl to právě on, kdo jako první Čech na počátku 90. let stanul na vrcholku nejvyšší hory světa, na Mount Everestu. Rodák z Nového Jičína přijel o svých zážitcích ve čtvrtek 8. dubna vyprávět do Bohumína.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 377

    Městský úřad