Město Bohumín

česky PL

2.7.2020 - Na Karvinsku se bojí kolapsu zdravotní péče

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 153
Strana: 1
Autor: Pavel Karban

KARVINSKO - Chaos, zmatek, panika, strach. Tak lidé charakterizují současnou situaci po zavedení zpřísňujících opatření v souvislosti se šířením nákazy covid19 v obcích a městech Karvinska i Frýdecko-Místecka. Kolapsu zdravotní péče v regionu se kvůli nedostatku akutních lůžek i lékařů obává zastupitelka Karviné Zuzana Klusová (piráti). "Pokud se potvrdí pozitivní případy mezi zdravotníky, může se stát, že pacienty budou muset ošetřovat lékaři i sestry s koronavirem," varovala s tím, že jsou hlavní ohnisko, ale nic nefunguje, jak vláda slibovala. "Hygiena nestíhá, chytrá karanténa nefunguje. Máme štěstí, že nerostou počty lidí s těžkým průběhem," řekla Klusová. Té se nelíbí, že část politiků nebo hygienici svalují vinu na horníky a obyvatele Karviné. "Situaci způsobilo ignorování rizik v OKD. Horníci to vidí tak, že je v tom tady nechali," podotkla.

"Zatímco hasiči, policisté i zdravotníci dostali mimořádné odměny za nasazení během koronaviru, havíři pracovali v rizikovém prostředí i v nouzovém stavu a teď jsou doma za 60 procentech platu, v Polsku dostali 100 procent! Ti, kteří nakazili manželku, jsou téměř na polovině příjmu domácnosti a nevědí, co bude dál," dodala Klusová. Zastupitelka Karviné se nediví, že lidem dochází trpělivost. "Rozvolňování nařídila vláda na doporučení hygieniků, šíření i mimo doly se tedy dalo naprosto jasně předpokládat. Bohužel teď na to doplácí celý region, a především senioři a dlouhodobě nemocní," doplnila Klusová. o primátor Havířova Josef Bělica (ANO) věří, že chytrá karanténa i trasování fungují. "Omezení a nařízení začínají a končí u každého z nás. Pokud je jednotlivci nehodlají dodržovat, tak ohrožují i zbytek. A to je problém," avizoval.

Bělica nezastírá, že k chybám došlo. "Jednotlivá pochybení bych neházel na systém a na nějaké plošné chyby. Pokud se zjistí, že došlo na straně některých konkrétních firem k pochybení, pak musí státní orgány jednat tak, jak jim nařizuje zákon," sdělil Právu a dodal, že když se prokáže, že pochybily i OKD, musejí nést i ony zodpovědnost. "Nebyl jsem zastáncem konce nouzového stavu, řešil dílčí problémy. Nyní se ukazuje, že něco v daných lokalitách mimo nouzový stav řešit nemůžeme, neumíme," uvedl primátor. Přísnější opatření se netýkají jen Karvinska, ale i Frýdecko-Místecka, i když v okrese žádná činná šachta už není. "Spousta lidí pracuje v dolech na Karvinsku, ale bydlí u nás.

Rozšířený provoz odběrných míst

V okresu je zasaženo hlavně Třinecko, kde je 70 nemocných, u nás ve Frýdku-Místku to bylo 19. Takže i když je to u nás v pohodě, musíme dodržovat to, co je míněno pro ty, kde je situace horší," řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD). "Plošně zaváděná opatření napříč okresem dokazují, že chytrá karanténa v praxi nefunguje. Kdyby fungovala, tak by se opatření zaváděla jen tam, kde jsou lokální ohniska, a ne pro celé Karvinsko," upozornil Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína, kde je jen sedm nakažených. "Jsem zvědav, zda vláda počítá i s plošnými kompenzacemi pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, když u nás značně omezuje život i podnikání," dodal.

Kvůli zvýšené potřebě testování rozhodl Moravskoslezský kraj o rozšíření provozu odběrových míst. Budou pracovat i o prodlouženém víkendu, ve vybraných nemocnicích i pro samoplátce. Jde o nemocnice ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné-Ráji a Třinci. Dalších 131 pozitivních zaznamenali ve středu hygienici v Moravskoslezském kraji. Z toho je 102 v okrese Karviná, 16 v okrese Frýdek-Místek a 13 na Ostravsku. Vysoký podíl nově nakažených souvisí s plošným testováním na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih.




    Městský úřad