Město Bohumín

česky PL

14.12.2020 - Polská tržnice byla plná Čechů

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 290
Strana: 4
Autor: Denisa Doležalová

Lidé, kteří vyrazili v sobotu ráno na trhy do polského Zabelkova, málem neměli kde zaparkovat. Ke stánkům na tržnici se museli prodírat davem, na maso, ořechy, sušené ovoce se stály fronty. Lidem to ale nevadilo, nakupovali na Vánoce ve velkém.

"S parkováním to dnes bylo těžší, ale zvládla jsem to. Nákazy se tu nebojíme. Jednak máme respirátory, navíc tady nakupujeme venku, a ne v uzavřeném prostoru. Máme i rukavice. Podle mě je to tady bezpečnější než v těch narvaných supermarketech," ukazovala Právu třicetiletá Pavla z Ostravy, která na polskou tržnici vyrazila i se svou maminkou. Dodala, že jinak se vše snaží nakupovat přes internet.

Přijely koupit i máslo

"Jsme tady z Ostravy za čtvrt hodiny. Parkování je za pár korun či zlotých. A tady taky můžeme platit českými penězi, dokonce někde už mají možnost platit kartou, což je fajn," vysvětlovala. Její maminka dodala, že si přijely koupit hlavně máslo, protože chtějí dělat přepuštěné jako vánoční dárky, ale také maso.

"Mají tady tři másla za 80 korun a opravdu dobrá másla. Máme jich dvanáct. Také jsme koupily i nějaké baňky, sušené ovoce a hodně druhů ořechů. Máme i nakládanou zeleninu a lipový med z polských Beskyd," líčila žena.

Manželé Chromcovi přijeli z Bohumína. "Máme to za rohem, jsme tu pečení, vaření. Pořád se naštěstí může bez testu, tuším, že je to na 12 nebo na 24 hodin, takže to bezpečně zvládáme. Jen nakoupíme nějaké sýry, hlavně kozí a ovčí, a pak taky vánoční stromek, uzené ryby, žitné pečivo a telecí párky. Vánoční cukroví jsme koupili za 120 korun. Tak dva tisíce tu asi necháme," řekl Jiří Chromec.

Dodal, že když přijeli, stáli ve frontě, než se vůbec na parkoviště u tržnice dostali. "A když se podíváte, tak jsou tu hlavně Češi. Prostě se to vyplatí. Žena přišla kvůli koronaviru o práci, tak šetříme, kde můžeme," shrnul muž.


Polská tržnice byla plná Čechů - Zvětąit
Velikost: 471 x 304 bodů - 248 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad