Město Bohumín

česky PL

16.5.2022 - Od starých mincí přes LP desky až po vrtačky – jarmark byl rájem lovců pokladů i kýče

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 113
Strana: 2
Autor: Ivan Pavelek

BOHUMÍN - Akce Jarmark na hranici nedaleko polského Těšína mohl být pro mnohé příchozí připomínkou dob před více než třiceti lety, kdy se na zdejší trhy valily davy lidí. Jen místo tehdy oblíbených šusťákových souprav či ledvinek byl sortiment zboží trochu jiný.


Jarmark na hranici pravidelně pořádá polská obec Krzyżanowice v prostoru bývalé celnice hraničního přechodu Starý Bohumín – Chałupki. Organizátoři lákají případné prodejce i na to, že se za pronájem prodejního místa neplatí. A tak v sobotu i v neděli mířily na místo od časných ranních hodin stovky návštěvníků i prodejců s přenosnými stoly či jen dekami. A samozřejmě vším možným k prodeji – od veteše až po umění.


Pro návštěvníky z Česka vede cesta po dálnici z Ostravy směrem na Chalupki a poté už jen kousek na místo jarmarku. Strážníci navádějí řidiče k autobusovému nádraží, kde brzy ráno ještě bylo možné bez větších obtíží zaparkovat. Zpátky ke křižovatce je to pěšky asi dvě minuty, za ní už začíná tržiště. Stánky začínají už podél hlavní silnice, další řada je v parčíku.

I když mnozí prodejci ráno ještě stále vybalují, už se mezi stoly, pulty, stojany, krabicemi a přepravkami pohybují koupěchtiví zákazníci, starší muž se například přebírá historickými mincemi. Je až neuvěřitelné, co vše je jen v této části trhu v nabídce – starožitné hodiny, svícny, obrazy, staré fotografie, stará i novější audiotechnika, modely autíček, LP desky, CD disky, vrtačky, zrezivělé nářadí, ohlávka na koně a mnoho a mnoho dalšího. Někdo se dokonce pokouší prodat starý nábytek.


Hlavní částí trhu je takzvaná Bogumínská silnice, která vede až k mostu přes řeku Odru. Kousek před mostem je bývalá celnice.
Lidí s postupujícím časem přibývá a vedle polštiny začíná stále více znít čeština.


U jednoho ze stánků se dohaduje žena s prodejcem v kapitánské čepici, že obraz, který se jí líbí, není namalovaný na plátně, ale na kartonu. "Ano, je to na kartonu, ale pořádně uvidíte, jak ten obraz vypadá, až když večer pohasne světlo," snaží se prodejce nalákat zájemkyni ke koupi.


K mostu kráčí další rodinka z Česka. "Já se chci podívat na všechno. Některé věci jsou tady úžasné," dává najevo své nadšení mladší muž. I někteří prodejci jsou z České republiky, příjemným překvapením je skutečnost, že na místě je možnost občerstvení a jsou tady také nezbytné toalety. Důvod je zřejmý, každý, kdo tady přijde, musí počítat, že v místě stráví poměrně dlouhý čas, pokud si chce všechno prohlédnout. Lidé, kteří přijíždějí teprve před polednem už musí počítat s tím, že parkoviště je obsazené. Někteří řidiči už musejí místo objíždět stále dokola, dokud se nějaké místo neuvolní. A návštěvníci se musí smířit s tím, že minimálně polovina nabízeného zboží je veteš nebo kýč, na druhou stranu zde mohli třeba sběratelé určitě narazit na zajímavé kousky.


Od starých mincí přes LP desky až po vrtačky – jarmark byl rájem lovců pokladů i kýče - Zvětąit
Velikost: 372 x 289 bodů - 46 kB

Od starých mincí přes LP desky až po vrtačky – jarmark byl rájem lovců pokladů i kýče - Zvětąit
Velikost: 377 x 274 bodů - 32 kB

Od starých mincí přes LP desky až po vrtačky – jarmark byl rájem lovců pokladů i kýče - Zvětąit
Velikost: 368 x 289 bodů - 40 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad