Město Bohumín

18.6.2011 - Mladí gólmani se nesmějí bát míče

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 143
Strana: 6
Autor: SEIDL, Jiří

á se už v devíti letech odhadnout, že z kluka bude dobrý gólman? "To ne," tvrdí Petr Sostřonek, vedoucí tréninkového centra mládeže v Třinci. Sám někdejší brankář. "Specializovat se tak brzo na post brankáře je zbytečné." Ti nejmladší fotbalisté se podle něho musejí nejprve ukázat, odhalit svoje přednosti. "Musejí se naučit ovládat míč i nohama. Kdyby se v tak raném věku zaměřili jen na chytání, to by nebylo ono." To potvrzuje také Daniel Černaj, sekretář a manažer mládeže FC Hlučín. "Ideální je, když si chytání vyzkouší více hráčů," podotkl.
Trenéři mezi těmi nejmenšími do branky vybírají toho, kdo se nebojí míče a kdo na to má i vhodnou postavu.
"Někdy tam postaví i kluka, kterému to nejde v poli, ale to je chyba," upozornil Sostřonek. "To by v budoucnu mohlo dělat problémy. Brankář by měl být od malička všestranný, měl by to s míčem umět jako ostatní, aby nebyl jen zalezlý v brance, ale aby pomohl týmu i v zakládání akcí, aby byl dalším hráčem v poli."

Ti nejmladší fotbalisté se na postu brankáře střídají

Malé kluky v brance střídají snad všechny kluby. Za Baník Ostrava v přípravce nyní nejvíce chytá Pavel Gromnica. Ze všech gólmanů, kteří se představili na turnaji v Bohumíně, byl nejmrštnější.
"Rok a půl hrál v poli, teď půl roku chytá. Sám chtěl jít do branky," řekl Michal Sobotka, trenér ostravské přípravky. "V jeho věku jsem ještě neviděl nikoho, kdo by byl tak mrštný a chytal s takovým zápalem. Kluky v brance střídáme, ale on je teď pro nás jednička." V jakém věku jde vypozorovat, že by z hocha mohl být kvalitní brankář?
"Nejdříve tak od dvanácti let," řekl Petr Sostřonek. "Díváme se i na to, jak velcí jsou rodiče, jaké má předpoklady, že vyroste, protože brankář by měl být přece jen urostlejší."

Biolek začínal v brance, ale teď hraje v záloze

To, že z kluka, který se staví do branky, nemusí vůbec brankář být, dokazuje příklad z FrýdkuMístku.
"Matěj Biolek chtěl v přípravce i mladších žácích chytat, ale od starších žáků už hrál v poli," řekl Radomír Hlaváč, šéftrenér mládeže Fotbalu Frýdek-Místek.
Dnes je Biolkovi 20 let a vybojoval si místo v záloze třetiligového frýdecko-místeckého týmu. "A pokud vím, už se o něho zajímají i některé druholigové kluby," dodal Radomír Hlaváč.
Ve Frýdku-Místku se více na výchovu brankářů specializují až od deset jedenácti let.
"To už kluci mívají jednou týdně speciální přípravu s trenérem brankářů," uvedl Hlaváč. "Od starších žáků už i dvakrát týdně. Ale pořád dbáme na to, aby uměli hrát nohama, protože dnes by měl být gólman dalším hráčem v poli." Podle trenéra a někdejšího brankáře Svatopluka Schäfera je hodně důležité, aby kluci mezi 10 a 13 lety měli kvalitní trenéry. "Jinak jim to může hodně uškodit," podotkl.

(Jiří Seidl)

---

FAKTA

Předpoklady kvalitního brankáře

Fyzické
Musí mít dobré koordinační schopnosti, obratnost, vynikající nohy a být vysoký.

Mentální
Důležitá je hlava. Musí vědět, čeho chce dosáhnout, mít svůj cíl a vzory.

Správné vedení
Musí mít štěstí na trenéry.

Zdroj: trenér brankářů Svatopluk Schäfer


Mladí gólmani se nesmějí bát míče - Zvětąit
Velikost: 700 x 546 bodů - 49 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad