Město Bohumín

8.9.2012 - Třetí čtvrté místo by Heřmanicím určitě slušelo

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 211
Strana: 21
Autor: Martin Maceček

Spolehlivý brankář Jan Šráček se vrátil z Bohumína díky tomu, že se postoupilo výš, a říká:

Ostrava – Po otci, někdejším ligovém brankáři Vítkovic, Bohumína či Třince, zdědil brankářské vlohy, kterými momentálně pomáhá mezi třemi tyčemi v Heřmanicích, v týmu nováčka krajského přeboru, jenž po pěti kolech v nové sezoně ještě neprohrál. "To, že trenér Jarda Mlčoch dokázal mého kluka dostat zpátky do Heřmanic, je pro celý tamní fotbal jen a jen dobře. Honza má už nějaké zkušenosti i z vyšší soutěže, takže si myslím, že může týmu pomoci hodně vysoko. I když je jasné, že samozřejmě má i on ještě na čem pracovat," usmíval se pyšný otec, Jan Šráček starší, který nevynechá snad jedinou příležitost, aby se nezašel na syna podívat. Jan Šráček mladší, který za pár dnů oslaví třiadvacáté narozeniny, mu teď dělá radost. Navíc už dvakrát z pěti zápasů neinkasoval, naposledy se mu čisté konto podařilo udržet ve středečním utkání s Petřkovicemi (Heřmanice vyhrály 1:0). "Ty vychytané nuly určitě každému brankáři zvedají sebevědomí, navíc se nám teď daří, takže v Heřmanicích je pohoda," řekl sympatický gólman aktuálně druhého nejvýše postaveného fotbalového klubu v Ostravě.


  • Heřmanice coby nováček krajského přeboru prožívají asi hodně povedený začátek…

No to rozhodně, určitě jsme nečekali, že po pěti zápasech budeme mít tolik bodů, i když třeba s Frýdlantem minulou sobotu jsme možná zbytečně dva ztratili. No, ale co už teďka s tím naděláme, že? Po dvou domácích zápasech nás čekají pro změnu dvě utkání venku, kde doufám, že nějaké body taky uděláme. Je ale pravda, že v Krnově, který navíc ve středu doma prohrál s Vítkama, to bude těžké. A pak, o týden později, jedeme do Frenštátu.

  • Naposledy jste zdolali zkušené Petřkovice, které jste navíc prakticky do žádné úplně vyložené šance nepustili…

Kluci směrem dozadu zahráli super, Odru fakt do ničeho nepustili. Jinak si však myslím, že tenhle poslední zápas byl trošku ospalejší, hlavně první poločas. Pak už jsme to, myslím, měli pod kontrolou. Snad až v závěru nás Petřky trošku zmáčkly, ale žádnou extra šanci si nevytvořily.

  • Když se podíváme o trošku zpátky, v létě jste se do Heřmanic vrátil poté, co jste dva roky působil v Orlové a Bohumíně. Hrálo tehdy nějakou roli i to, že zdejší tým postoupil do krajského přeboru?

Ano, to je jednoznačné. A řeknu otevřeně, že kdyby se tady i teď hrála I. A třída, pak bych se nevracel. Chtěl jsem totiž aspoň ten kraj chytat, protože mezi těmi soutěžemi je pořád docela velký rozdíl. Ale tím, že se v Heřmanicích postupovalo, a kvůli tomu, že tady znám drtivou většinu kluků, se kterými jsem v podstatě vyrůstal, jsem se tady rád vrátil. A navíc to mám hned za barákem.

  • Ale přesto, není to ve vašem případě tak trochu přešlapování na fotbalovém místě? Vždyť už jste nakoukl i do divize…

Ale jo, byl jsem v Orlové. Jenomže tam chytal dobře Radek Szarowski, přes něhož jsem se jen těžko prosazoval. A navíc se tam postupně zhoršily vzájemné vztahy mezi mnou a trenéry, takže jsem nakonec byl rád, že jsem mohl odejít do Bohumína. Tam jsem si prvně zkusil kraj, takže už teď můžu i v Heřmanicích klukům trošku poradit.

  • Ale asi i vy si občas musíte poslechnout nějaké rady. Navíc jsou to rady otcovské…

Jasně, taťka teď sem, i kvůli tomu, že kousek odtud bydlíme, pravidelně chodívá. A určitě mi má vzhledem k tomu, že přece jen něco odchytal i o dost výš, k výkonům co říct. Ale řeknu vám upřímně, že ze začátku, když jsem třeba přecházel z dorostu do mužů, to s ním úplně jednoduché nebylo. Teď už je to o dost lepší (usmál se). Normálně se o fotbale pobavíme a zkrátka to mezi námi funguje. Určitě mě neshazuje, že jsem třeba něco zkazil.

  • Takže jste se už i po fotbale pohádali?

Trošku jo, to víte, že jo. To ani jinak nejde, ale nebylo to nic hrozného. Navíc jsem pak s odstupem času zjistil, že měl pravdu, i proto, že z branky to já vidím jinak než on z tribuny.

  • Na závěr: Heřmanice se asi už, i když po pátém kole je těžké předjímat, co se dál bude dít, zařadily do popředí tabulky krajského přeboru. Kam až nakonec podle vás mohou vystoupat?

Nevím, nevím. Když jsem se tady v létě vracel, říkal jsem si, že bychom mohli hrát klidný střed tabulky, bez starostí se záchranou. Teď to tady ale šlape, jsme v takové té nováčkovské euforii, takže bychom se i z ní měli pokusit vybojovat co nejvíce bodů, a pak se uvidí. Třeba třetí čtvrté místo, proč ne? Momentálně si ale nemyslím, že bychom mohli hrát o vítězství v kraji, protože si myslím, že to si frýdecké béčko pohlídá. Pokud se však nahoře budeme motat a bude se takzvaně o něco hrát, je to vždycky i pro fanoušky, kterých nám možná i přibývá, vždycky lepší. A je jasné, že hrát o špičku bude i nás fotbalisty taky víc bavit.



    Městský úřad