Město Bohumín

23.10.2017 - Vše doháním o Vánocích

Zdroj: Ona DNES
Ročník a číslo: 43
Strana: 6
Autor: blankakubíková

Jako jedinou Češku si ji vybral Plácido Domingodo speciálního koncertního uvedení Dona Giovanniho, které bude dirigovat ve Stavovském divadle. Sopranistce Kateřině Kněžíkové přitom tatínek kdysi domlouval,jestli si nechce vybrat "normální" povolání.

O dětských zájmech
Moje první vzpomínka je, že sedím pod klavírem a poslouchám, jak moje o třináct let starší sestra cvičí. Od tří let jsem hrála taky. Brala jsem klavír jako koníčka, stejně jako zpěv, na který jsem začala chodit ve dvanácti, a atletiku, která mi šla. Toužila jsem být paní lékárnicí, protože babička byla magistra farmacie a sestra je taky.

O povolání zpěvačky
Na gymnáziu převážil zájem o zpěv. Rodiče mě do ničeho netlačili, maminka s mým výběrem souhlasila, tatínek měl trochu obavy, ptal se, jestli bych si přece jenom nechtěla vybrat "normální" povolání.

O talentu a štěstí
Talent je předpoklad, ale pro úspěch nestačí. Je potřeba i spousta píle, protože dřít se musí opravdu hodně. A nutné je štěstí. Moje štěstí bylo, že jsem vyhrála soutěž A. Dvořáka v Karlových Varech a brzy nato jsem zpívala na Burze mladých zpěváků. Tam mě slyšelo mnoho intendantů divadel, získala jsem roli Zerliny v Donu Giovannim v Národním divadle a následně angažmá. Pak je štěstí potkat ve správnou dobu správné lidi a být připravená za kohokoli zaskočit.

O koncertech
Hodně jezdím po Česku s koncerty s písněmi a duchovní hudbou, říkám si, že až budeme chtít mít druhé dítě, je to praktické, protože koncerty jsou méně časově náročné.

Kateřina Kněžíková
operní zpěvačka (35)

Vystudovala gymnázium v Bohumíně, konzervatoř a HAMU v Praze. Vyhrála řadu soutěží, sólistkou Národního divadla je od roku 2006. Hostovala v Caen, Rennes, Versailles, Dijonu, Bruselu, hostuje v Národním divadle Brno, ostravském Národním divadle moravskoslezském a plzeňském Divadle J. K. Tyla. Vystupuje na prestižních festivalech u nás i v zahraničí. S Jiřím Bělohlávkem natočila oficiální verzi české stání hymny. S manželem, operním pěvcem Adamem Plachetkou, má dceru Adélu (3).

Moje nejoblíbenější fotka z mobilu
Tenhle pohled mě nikdy nepřestane bavit. V newyorském Central Parku se dají strávit celé dny, a nikdy vás to neomrzí. Obzvlášť když je v říjnu tak hezky. Paráda.

O Plácidu Domingovi
Že bude v Praze dirigovat Dona Giovanniho Plácido Domingo, je velká událost. Když jsem šla na konkurz, byla jsem nemocná, přesto jsem si řekla, že to zkusím, a zaimprovizovala jsem. Možná
proto si mě vybral. Plácido Domingo si nehraje na hvězdu a je neuvěřitelně charizmatický.

O dvoukariérovém manželství
Ze začátku po narození dcery bylo všechno na mně, teď jsou Adélce tři roky, manžel má ve Vídni týden zkoušek a v dalších dvou až třech týdnech "jenom" představení, takže se stará o dceru a domácnost hlavně on a já dojíždím na zkoušky. Pomáhá nám rodina a chůvy, jinak bych pracovat nemohla.

O mých kurzech
Učím interpretaci vysokoškolské studenty. Nutím je, aby zapojovali hlavu, přemýšleli o zpěvu z jiné perspektivy. Během čtyř dní jim nemůžu změnit techniku, ale nasadit jim brouka do hlavy, že to jde i jinak, než si mysleli. Operní zpěvák není nikdy "hotový", já mám také své mentory.

O volném čase
Pro sebe žádný nemám. Učím se po nocích a domácí práce doháním taky tak. Všechen náš mimopracovní čas se točí kolem dcery, aby nestrádala tím, že má bláznivé rodiče, kteří zpívají.



    Městský úřad