Město Bohumín

13.4.2018 - Hledáme cestu, jak přitáhnout nové pacienty

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 86
Strana: 3
Autor: Tomáš Januszek

Předseda představenstva Bohumínské městské nemocnice IGOR BRUZL říká: Hledáme cestu, jak přitáhnout nové pacienty

BOHUMÍN – Bohumínská městská nemocnice (BMN) se vydala novým směrem. I nadále hodlá bojovat o zachování akutní péče, přestože globálně by byl určitě ekonomicky výhodnější variantou posun k péči následné. "Hledáme teď strategické partnery, kteří by nám pomohli přivést do nemocnice nové pacienty. Víme, že musíme do budoucna začít poskytovat třeba i úplně nové druhy služeb," říká Igor Bruzl, předseda představenstva, dočasně pověřený řízením nemocnice.

- Bohumínská městská nemocnice má novou strategii, kterou je spolupráce se soukromými ambulancemi a poliklinikami v regionu a větší využití operačních sálů. Jak se toto daří realizovat?

Je to v procesu, dílčí výsledky už se rýsují. Tato strategie vznikla v návaznosti na to, že loňský rok byl pro nemocnici hodně složitý, a to tím, že na chirurgii a poté i na interně došlo kvůli nedostatku lékařů k měsíčnímu uzavření oddělení. Za loňský rok tak vznikla finanční ztráta, která nás navíc znovu citelně ovlivní v roce následujícím, protože pojišťovny proplácejí výkony dva roky zpětně. I proto je jediným logickým krokem změna struktury toho, co bude nemocnice nabízet. Samozřejmě nejjednodušší by bylo zrušit akutní péči a zaměřit se na péči následnou, tedy LDN s ambulancemi. Koneckonců i my teď pouštíme do provozu nových 22 ošetřovatelských lůžek, které pomůžou ekonomice. Ovšem vzhledem k tomu, jak obyvatelé Bohumína vnímají "nadstandard", který jim městská nemocnice svým fungováním nabízí, je pro management obrovskou motivací zkusit akutní péči v této nemocnici udržet.

- Zajímavá myšlenka. V politickolékařských kruzích v kraji se ale spekuluje o tom, existuje také varianta, že by se BMN transformovala do pozice zařízení poskytujícího prvořadě následnou péči. Co je na tom pravdy?

Kraji by se to líbilo, dokonce už nám takový návrh byl nabídnut. Ano, tato varianta by byla personálně i ekonomicky nejpohodlnější. Faktem je, že dneska je finančně zajímavé provozovat hlavně následnou péči, protože akutní péče s operačními obory je hodně drahá. Pokud bychom ale návrh kraje akceptovali, tak by Bohumíňáci přišli o čtyřiadvacetihodinové pohotovosti interní, chirurgickou i gynekologickou, a to nechceme. Na druhé straně je nám jasné, že tuto nemocnici neuživí jen pacienti z našeho města. Proto je naším úkolem navazovat velmi úzkou spolupráci s ambulantními lékaři a lékaři ze soukromého sektoru z celého regionu, protože to je jediná cesta, jak nám při udržení této nemocnice mohou pomoci.

- Jak si to máme představit?

V praxi to funguje tak, že lékaři ve svých privátních ambulancích vyšetří pacienty. Pokud ti pak dále potřebují léčbu v nemocnici, například operaci nebo další specializovaná vyšetření, posílají je k nám. Existují i případy, že si je chodí sami k nám operovat. Nebráníme se žádné smysluplné spolupráci. Koneckonců naše zařízení má v tomto směru co nabídnout – máme poměrně slušně vybavené operační sály, takže prostor pro běžné chirurgické zákroky tady je. No a na managementu je zajistit, aby se tady ty chirurgické, gynekologické či interní výkony realizovaly. Vedle toho hledáme také vytížení pro naše laboratoře, které trochu trpěly nedostatkem výkonů.

- A tato myšlenka je ve fázi "chceme to dělat", nebo "už to děláme"?

Už to děláme. Takto to například už v minulosti fungovalo třeba u gynekologie. Stejný model chceme aplikovat také v dalších oborech.

- Od loňského podzimu posílil management nemocnice coby člen představenstva Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví a donedávna také šéf fakultní nemocnice v Ostravě. Jaký je jeho úkol v této koncepci?

Zásadní. Díky jeho kontaktům a znalosti zdravotnického prostředí chceme s jeho pomocí najít své místo na trhu a nemocnici výkonově vytížit. Svatopluk Němeček dokonce tuto nemocnici před lety řídil, a nyní k nám přišel ještě v době, kdy působil v ostravské fakultní nemocnici. Proč? Protože ho ten projekt zaujal. Zejména proto, že se jedná o zcela něco nového, co na trhu v současnosti není.

- Skutečně?

Opravdu. V České republice není žádná městská nemocnice, která by fungovala na principu kooperace se soukromým sektorem. Je to projekt nevyzkoušený, ovšem první ohlasy zdravotních pojišťoven máme pozitivní. Za pár dnů a týdnů nás čekají jednání o smlouvách na objem péče pro příští rok, takže do toho jdeme s novou strategií a hlavně elánem.

- Jak se na projekt tváří soukromé subjekty?

Lékaři, s nimiž už spolupracujeme (zatím především internisté – pozn. aut.), to vítají. Některé soukromé subjekty chtěly podobnou spolupráci rozjet už dříve, ale ne vždy našly partnera. My ale cítíme, že by kooperace mohla dobře fungovat.



    Městský úřad