Město Bohumín

9.8.2018 - Hlavně ať to nejsou zase nervy

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 183
Strana: 62
Autor: Martin Ruščin

BOHUMÍN – Třetí sezonu v Bohumíně má před sebou odchovanec Vítkovic Richard Vaclík. Bratr reprezentanta Tomáše zažil s týmem vítězství v přeboru, záchranu v divizi a nyní věří, že tým má na to, přečkat v klidu i druhý divizní ročník.

Richarde, minulá sezona dopadla dobře, Bospor se coby nováček v divizi udržel. Říká se však, že těžší je vždy až ta druhá sezona. Co vy na to?

Pravda, říká se to. My ale doufáme, že už podobné nervy jako na jaře zažívat nebudeme. Tam jsme bojovali o udržení ještě dvě tři kola před koncem a byly to nervy. Nikdo z nás si je nepřeje zažít znovu. Věřím, že už na podzim uhrajeme takový počet bodů, abychom podobnými problémy procházet vůbec nemuseli.

Kde byla příčina vašeho jarního trápení?

Nemohli jsme se vymotat z té dlouhé série nezdarů. Z těch deseti utkání bez výhry. Jaro bylo opravdu katastrofální.

Nakonec jste se však udrželi, přišel i nový trenér, Martin Špička. Co vám jako týmu ordinuje?

Teď v přípravě se hodně běhalo s balonem. Celkově jsou ty tréninky odlišné, trenér má na nás vyšší nároky. Je vidět, že prošel Karvinou a trénoval třetí ligu. Za mě v pořádku. Pokud máme na tréninku dřít, o to lehčí pro nás budou zápasy v soutěži.

Bylo pro tým těžké zvyknout si po postupu z krajského přeboru na divizi?

Někteří hráči, včetně mě, si už divizi vyzkoušeli dříve, takže já to zase tolik nepociťoval, ale podle výsledků to rozdíl určitě byl. Věřím ale, že už jsme si na divizi dostatečně zvykli.

Mění se nějak vaše současná úloha v týmu? Nechce po vás trenér třeba to, abyste kolem sebe usměrňoval mladší spoluhráče?

Tak od toho tam jsou jiní borci (úsměv). Já se snažím o to, aby ve středu hřiště vše klapalo, sem tam kopnout dobře standardku, připravovat šance, to je moje. V kariéře mi bylo často vytýkáno, že jsem líný na krok. Doufám, že už se ten pohled fanoušků změnil.

Co bratr Tomáš? Chystáte se za ním během sezony do Sevilly?

S bráchou si voláme a píšeme obden. V Seville jsem nikdy nebyl, takže se tam určitě chystáme, buď s rodinou, nebo jen s přítelkyní, ale najít nějaký volný termín bude kvůli práci a časovému vytížení problém. Musíme si to pečlivě naplánovat. Do Švýcarska, kde Tomáš předtím chytal, se dalo dojet autem, tady to už budeme muset řešit letecky. Tomáš nám už ale poslal různé termíny, takže vím, že v šestém kole hraje proti Realu Madrid, v desátém na Barceloně. Něco bych vidět chtěl, ale vůbec netuším, jak to vyjde časově. Je klidně možné, že se nakonec uvidíme až v období Vánoc. Když ale nad tím tak přemýšlím, ony ani takové Vánoce ve Španělsku nemusí být vůbec k zahození (úsměv).



    Městský úřad