Město Bohumín

22.2.2019 - Mé sympatie jsou padesát na padesát, říká Ivan

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 45
Strana: 15

OSTRAVA – Severomoravské, valašské, pražské i západočeské. To jsou největší derby, která zdobila nebo zdobí českou hokejovou extraligu. A všechna mají jedno společné. Zahrál si v nich Marek Ivan. Útočník, který dohrává kariéru v krajské lize v Bohumíně, kde dělá i sportovního ředitele, si tohoto hodně váží. "Myslím, že mnoha hráčům se to nepodařilo," poznamenává pyšně. "Kromě nově vzniklého Pardubic s Hradcem jsem zažil všechna derby. Ale rivalita mezi Zlínem a Vsetínem byla obrovská, zvlášť když Vsetín vyhrával. Hodně si cením, že se nám se Slavií podařilo v semifinále play-off proti Spartě otočit sérii z 1:3 na 4:3. A Plzeň? Do Karlových Varů chodilo tři tisíce lidí, ale nás tak sedm," popisuje Ivan. "S odstupem času když na to vzpomínám tak jsem zažil tu nejlepší atmosféru, jakou jsem v Čechách mohl. Nádherné vzpomínky, které mi nikdy nikdo nevymaže," říká.

Své místo v jeho paměti bude vždy mít i čtvrté derby. To severomoravské. Zvlášť když Vítkovice považuje za svůj mateřský klub. "Někdy ve čtrnácti letech mě koupily a zaznamenal jsem zde velkou část své kariéry. Navíc i mé děti tady hrají," připomíná útočník, který vždy platil za velkého bouřliváka. V Ostravě ho připravili a dali mu možnost mezi elitou. Po období v Kanadě se vrátil a v sezonách 2000/01 a 2001/02 získal v extraligovém play-off bronzovou, respektive stříbrnou medaili. "Proto jsou Vítkovice srdeční záležitostí," říká. Pro další ročník ale v našlapaném kádru nebylo pro něj místo, tak zvolil jako novou štaci rivala. "V Třinci skládali nový tým, hrál jsem a nakonec jsme ve čtvrtfinále vyřadili Vítkovice. To je pro mě hodně cenné," přiznává Ivan.

Ani jeho přesun se neobešel bez nenávisti fanoušků. "Dávali mi to sežrat. Lidé ale musí pochopit, že hokejem se dá živit jen nějakou dobu, a když jsem tehdy dostal nabídku na tříletou smlouvu a vyšší finanční ohodnocení, přistoupil jsem na tuto možnost. Je to jako v normální práci. Také půjdete tam, kde vám dají víc," přiznává.

"Na druhé straně hokej musíte dělat proto, že vás baví, ne pro peníze. Já za oba mančafty hrál z lásky, cítil jsem se tam doma. Moje sympatie mezi Vítkovicemi a Třincem jsou padesát na padesát. Obě angažmá jsou mezi mými top 3," dodává. Připomíná, že hráčem organizace Ocelářů je dodnes. Jejich dosavadní sezonu stejně jako v případě Ridery hodnotí kladně. "Přiznám se, že dění sleduju jen částečně. Oba týmy jsou vysoko, Třinec by tedy měl být ještě výš. Je ale skvělé, že na severní Moravě jsou dva kluby, které jsou v nejlepší šestce," je rád. A kdo ovládne dnešní souboj? "Je to těžké, oba body potřebují. Myslím si, že to bude plichta a rozhodne se v prodloužení nebo v nájezdech," uzavírá tipem Marek Ivan.



    Městský úřad