Město Bohumín

11.6.2019 - Babiše dohání minulost, není to šťastný člověk

Zdroj: Deník N
Ročník a číslo: 108
Strana: 3
Autor: Prokop Vodrážka

Pražský zastupitel a někdejší kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík se rozhodl v politice skončit. Odchází z ANO po ročním angažmá v politice a půlroční práci opozičního zastupitele v Praze. Důvodem je podle něj to, že mu nevyhovuje práce v opozici. "Nabídka pana premiéra byla na výkonnou funkci. Ocitl jsem se v politické pozici, která mi neseděla. Je lepší si to uvědomit, přiznat si to a odejít," říká v rozhovoru pro Deník N.

Proč odcházíte z politiky?

Byl to dlouhodobý proces. Přemýšlel jsem nad tím týdny, možná měsíce. Zároveň jsme nechtěl oznámení časovat před eurovolbami. Nechtěl jsem hnutí poškodit. Chtěl jsem se zároveň potkat s panem premiérem, což se nám povedlo minulý týden. Říkal jsem mu, že o tom přemýšlím.

Co na to řekl?

Tehdy neřekl nic. Respektive řešili jsme různé varianty. Měli jsme se potkat včera (v pátek, pozn. red.), kdy jsem mu to chtěl oznámit, ale nakonec to musel zrušit. Na zprávu mi zatím neodpověděl.

Takže nevíte, co na to říká?

Nemám od něj žádnou reakci.

Jaké byly ty důvody?

Premiér mi před rokem dal nabídku na vrcholnou exekutivní funkci. Měl jsem být možná primátorem, což je manažerská pozice. Nevyšlo to. Ocitl jsem se s celým ANO v opozici a práce byla čím dál víc politická. Pochopil jsem, že to musím dělat naplno, protože pokud jako opoziční zastupitel chci ovlivnit situaci v Praze, nějak ji nakopnout, musím být silný v rámci hnutí. Proto jsem do něj vstoupil. Postupně jsem zjišťoval, že mé životní zkušenosti a dovednosti jsou dobré možná na byznys, ale rozhodně ne v klasické politice.

Nejste tedy dobrý politik?

To vyhodnotí až historie, protože dobrý politik musí umět také odejít. Možná nejsem dobrý politik, možná bych se něco naučil. Otázka je, zda člověk dokáže překročit svůj stín, a hlavně jestli to chce. Já chci věc posouvat rychle vpřed, dokážu postavit velkou úspěšnou firmu. Z opozice to nejde. Premiérova nabídka byla na výkonnou funkci. Ocitl jsem se v politické pozici, která mi neseděla. Je lepší si to přiznat a odejít.

Přemýšlel jste nad tím už po volbách?

Ne. Tehdy jsem si říkal, že když jsem dostal od voličů mandát, chtěl bych to zkusit. Tušil jsem, že mi to nebude sedět. Já když něco dělám, dělám to pořádně.

Před volbami jste říkal, že své dovednosti chcete investovat do Prahy třeba i v opozici. Není to tak, že jste slib nedodržel?

Politika je těžké řemeslo. Odcházím s čistým svědomím, že jsem se pokusil něco udělat. Nevyšlo to a nevidím nic špatného na tom, že si po velmi zralé úvaze řeknu, že toto není práce pro mě.

Tak to jste ale asi mohl vědět už předtím, ne?

Toto není něco, v čem můžu vytvářet hodnoty. Jak se říká, ševče, drž se svého kopyta. Nechal jsem politiku lidem, kteří to dělají s větším nadšením. Jsou ale také lidé, kterým často nic jiného nezbývá, protože kdyby neměli na vizitce politický titul, nikdo se s nimi nebaví. Já jsem si říkal, že nechci žít takovýto život. Tu nabídku jsem přijal možná trochu naivně s tím, že dokážu zlepšit život v Praze. Ten je sice skvělý, ale máme zde velké výzvy, jako třeba dopravu. Já jsem to zkusil, nevyšlo to. Odcházím po roce, co jsem dostal nabídku od pana premiéra.

Půl roku poté, co si vás občané zvolili do zastupitelstva.

I to je dlouhá doba, abych pochopil, že to pro mě nemá smysl.

Vy jste do voleb vložil tři miliony. Jak se na tu investici díváte?

To nebyla investice. Dal jsem to, abych neměl pocit, že Babišovi něco dlužím. Říkám si, že teď při odchodu je to super. Samozřejmě že do mě hnutí investovalo jako do kandidáta nějaké zdroje, ale já investoval taky. Odcházím s pocitem, že Babišovi nic nedlužím, a jsem za to rád.

Jakou roli v tom hrála vaše pozice v pražském hnutí?

Lidé mě před vstupem do politiky varovali, že ta pozice bude složitá. Já si uvědomuji, že hnutí ANO je ve složité pozici a je těžké ji vyřešit.

Co to znamená?

Pořád je tam spousta lidí, kteří do něj vstoupili s ideály, ale je jich čím dál méně. Ten proces vede k tomu, že v hnutí přibývají lidé, kteří nemají alternativu. Začínají zde převažovat ti, kteří by i v době nulové nezaměstnanosti možná měli problém najít nějaké jiné uplatnění.

Můžete být konkrétnější?

Ne, to by nebylo fér.

Jaké byly vztahy v pražském ANO? Mluvilo se o napětí mezi vámi a Patrikem Nacherem, jejž jste přeskočil v čele kandidátky.

Patrik je v politice dvacet let. Je to homo politicus, politika ho baví. Myslím si, že nemá odstup. Třeba dokáže plýtvat časem tím, že na zastupitelstvu řeší procesní pochybení, kterých se měla koalice dopustit.

Andrej Babiš vás oslovil před rokem. Jakou jste od něj za ten rok měl podporu?

Myslím, že jsem ho za ten rok poznal dost. Ta podpora byla politická, mohla být silnější. Zase chápu, že hnutí ANO se postupně posouvá v klasickou politickou stranu se vším všudy. V hnutí postupně převažuje pocit, že lidé vnímají funkce za zásluhy a za to, že si to v něm prostě odpracují. To vede k tomu, že lidé, kteří nemají jinou alternativu, se musí prát o moc – právě proto, že nemají jinou alternativu. V politice zůstávají lidé, kteří jsou přinejlepším průměr.

Jak vnímáte po roce spolupráce Andreje Babiše?

Mně je Andreje Babiše do určité míry líto. Já nevím, proč vstupoval do politiky. Asi to byla i touha něco ve státě změnit. Nedokážu posoudit, do jaké míry tam byly byznysové zájmy. On opravdu tvrdě pracuje. Myslím, že je to nejpracovitější premiér posledních desetiletí. Rozhodně to ale není šťastný člověk. Je to člověk, kterého dobíhá jeho minulost. Ať už právem, nebo neprávem. Je to člověk na vrcholu politické pyramidy a já si říkám, jestli bych chtěl mít život jako on. Myslím si, že on technicky odvádí dobrou práci.

Maká.

To slovo je zprofanované, ale on opravdu maká. Myslím, že si neumí užívat života a transformuje to do práce. Ať už pro svou firmu, nebo pro stát. Není to šťastný člověk.

Proč?

Myslím, že osudem člověka je jeho povaha.

Myslíte si, že maká pro lidi?

Z velké míry ano. Viděl jsem, jak ho skutečně nabíjí ta vděčnost lidí. Nevylučuji, že tam jsou jiné zájmy, ale v tomto se ho musím zastat. On když přijede třeba do Bohumína a voliči ho tam obsypávají, dělá mu to radost. I on je jenom člověk, kterého takové věci těší.

Litujete toho roku, co jste v hnutí působil?

V žádném případě. Naopak. Nabídku jsem přijal, protože jsem si říkal, že chci lépe porozumět světu. To se povedlo a myslím, že jsem díky tomu lepší člověk. Za rok to byla obrovská životní zkušenost. Myslím si, že bych litoval, kdybych nabídku nepřijal. Moje místo prostě nebylo v politice, ale nelituju toho.

Budete ANO dál podporovat nebo mu fandit?

Rozhodně mu nebudu škodit. Mně je Babiše do určité míry líto. Nevím, proč vstupoval do politiky. Asi to byla i touha něco ve státě změnit. Nedokážu posoudit, do jaké míry tam byly byznysové zájmy.


Petr Stuchlík (42)

  • Podnikatel, spoluzakládal poradenskou společnost Fincentrum. Do politiky vstoupil před loňskými komunálními volbami, kdy se stal lídrem pražské kandidátky hnutí ANO.

Babiše dohání minulost, není to šťastný člověk - Zvětąit
Velikost: 446 x 538 bodů - 168 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad