Město Bohumín

29.10.2019 - Strážníci zachraňovali na ulici

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 44
Strana: 7
Autor: Richard Kutěj

BOHUMÍN - Na svou čtvrteční směnu minulý týden už asi nikdy nezapomenou parťáci z týmu bohumínských strážníků, Stanislav Lukša a David Revťák. Po běžné obhlídce ubytovny je čekal úkol z nejtěžších. Podíleli se na záchraně třiapadesátiletého muže, kterého na ulici postihla zástava srdce. "Chystali jsme se odjet, když na nás někdo volal a mával, že na chodníku leží muž. Když jsem ležícího uviděl, bylo jasné, že je to vážné a nejde o žádného alkoholem znaveného bezdomovce," popisuje akci v Bezručově ulici David Revťák a pokračuje: "Muž nedýchal, neměl tep, začínal modrat. Křikl jsem na kolegu, aby zavolal záchranku a vzal defibrilátor i dýchací vak a začal jsem s masáží srdce."

Kolega Stanislav mezi tím zprovoznil defibrilátor a dýchací vak. "Vak máme sotva dva měsíce, a ještě jsme ho nepoužili. Nalepili jsme elektrody, ale defibrilátor hlásil, že pro jeho použití nejsou vyhovující podmínky. Muži vůbec nebilo srdce, takže jsme pokračovali v srdeční masáži a umělém dýchání pomocí "ambuvaku". Střídali jsme se asi každých pět minut, ale těch 18 minut, než dorazila sanitka, bylo nekonečných," doplňuje strážník Stanislav Lukša.

Když strážníci předávali muže do péče zdravotníků, kteří jej převezli do karvinské nemocnice na ARO, tak se na přístrojích objevila srdeční činnost. "Chtěli jsme mu za každou cenu pomoct. Jsme rádi, že lékaři jsme ho předávali v lepším stavu, než ve kterém jsme ho našli. Snad bude mít i jeho příběh dobrý konec," zadoufal Lukša.

Bohumínští strážníci pravidelně absolvují školení první pomoci. Shodují se na tom, že realita je od školení dramaticky odlišná. "Najednou si přitom vybavíte všechny znalosti ze školení a vše do sebe zapadne. Důležité je se nezaseknout a zachraňovat. A tak jsme se Standou masírovali a masírovali. V hlavě mi přitom zněla slova našeho školitele Pavla Tracha. Nejdůležitější je masírovat a pumpovat tak krev do mozku, aby nezůstal bez kyslíku," uzavřel Revťák.


Strážníci zachraňovali na ulici - Zvětąit
Velikost: 623 x 441 bodů - 74 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad