Město Bohumín

30.10.2019 - Meziříčí hledá lokalitu pro skatepark

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 251
Strana: 11
Autor: Jiří Růžička

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí chce radnice rozšířit možnosti vyžití pro milovníky jízdy na freestyle koloběžkách, BMX kolech či skateboardech. Příznivci skateboardingu mají od roku 2011 ve městě k dispozici speciální betonovou vanu – tzv. bowl – v blízkosti Huťského lesíku. "Vyroben je z hlazeného betonu, který je náchylný k poškození při užití například koloběžek na freestyle. Komunita jejich uživatelů ve Valašském Meziříčí však neustále roste. Vnímáme, že potřebují skatepark s větší nabídkou překážek, který budou zároveň moci využívat jezdci na BMX kolech či skateboardisté," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). A dodal: "Když jsem se zástupci těchto skupin diskutoval o jejich potřebách, většinou se shodli na tom, že by se jim líbil skatepark podobný tomu v Bohumíně či Pardubicích."

"Sportovci v Pardubicích mají k dispozici krytý areál s rozsáhlým zázemím, jehož výstavba stála zhruba 40 milionů korun. Takové možnosti ale Valašské Meziříčí nemá," přiblížil Stržínek po seznámení se s provozem v Pardubicích.

Rýsuje se umístění

"Vhodnější inspirací je pro nás Bohumín. Zde mají skatepark s asfaltovým povrchem a množstvím překážek s bezpečnostní protiskluzovou úpravou za cirka dva miliony korun," dodal starosta a připomněl, že v Bohumíně je skatepark volně přístupný a o jeho údržbu i pořádek v okolí se starají sami sportovci. Valašské Meziříčí je však teprve na začátku příprav možné výstavby podobného sportoviště. "V zastupitelstvu musíme najít shodu v tom, že si naše město, a hlavně komunita těchto sportovců, nový skatepark zaslouží. O jeho potřebě nepochybuji, protože jeden bowl je pro Valašské Meziříčí málo," nastínil starosta.

Představitelé města budou muset vybrat také vhodnou lokalitu pro případný skatepark a rozhodnout o způsobu jeho financování. "Díky nákupu pozemků od Českých drah, který v září schválili zastupitelé, se nám předběžně nabízí prostor proti obchodnímu domu Kaufland. Věřím, že sem by šlo skatepark s plochou zhruba 30 x 50 metrů umístit. Lepší by jistě bylo rozšířit areál betonového bowlu u Bečvy, to však nelze mimo jiné kvůli ochrannému pásmu řeky či migračnímu pásu zvěře," doplnil Stržínek.



    Městský úřad