Město Bohumín

13.3.2020 - Nejhorší jsou ti, kteří mlčí...

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 62
Strana: 6
Autor: Jakub Kvasnička, Eva Zahradnická

Lékaři i zdravotní sestry ohroženi koronavirem. Jak se chrání?

Totální vyčerpání. A stejně tolik bezradnosti... Elena Pagliariniová pracuje jako zdravotní sestra v italské Cremoně. Fotka, na níž úplně vysílená spí s nasazenou rouškou u počítače, se stala na sociálních sítích symbolem boje italských zdravotníků proti koronaviru. Symbolem bezmoci. A obětování na hranici lidských možností.

Fotku sdílely miliony uživatelů po celém světě. "Službu jsem začala v devět večer. A v šest hodin ráno, bez minuty spánku, jsem padla vysílením, nikdy v životě se mi tohle nestalo," popisovala Pagliariniová. "V tu noc se stalo... úplně všechno," vysvětlovala deníku Repubblica. "Viděla jsem místnosti plné vyděšených pacientů. Lidi všech věkových skupin... Ale víte, co nás nejvíce zasáhlo? Ti, kteří neříkali nic. Leželi potichu na lehátku, ztěžka dýchali a jejich oči plné strachu mluvily za ně..."

Bude dost roušek?

Zdravotníci jsou jednou z nejohroženějších skupin protikoronavirové obrany – a nejen kvůli enormnímu fyzickému vypětí. To oni přicházejí jako první do styku s pacienty, o kterých ani často ještě nevědí, zda mají nemoc, která straší svět.

Kvůli rychlému nárůstu v Česku i vyhlášení stavu nouze se nabízí logická otázka: Co kdyby tady nastal podobně katastrofický scénář jako v Itálii? Jsou sestry, lékaři, záchranáři a další dostatečně chráněni? Mají dostatek potřebných pomůcek?

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ředitel Nemocnice Bohumín, si postěžoval na Twitteru: "Voláme a mailujeme od čerta k ďáblu, jestli nám někdo v nejbližší době dodá respirátory pro naše doktory a sestry... Nikdo nemá a nikdo neví. Distributoři hlásí, že budou docházet rukavice a problém bude i s dezinfekcí. Mohly by být nějaké průběžné informace?!!!"

Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester, doufá, že to je výjimka: "Musíme chránit všechny zdravotníky, kteří přicházejí do prvního kontaktu s pacienty."

V České republice podle ní "není situace tak drastická", ale i tak se sestry a doktoři připravují na nejhorší: "Pokud nastane něco takového jako v Itálii, tak půjde o výjimečné situace, které nikdo z nás nezažil." V tomto směru až dojemně zafungovala lidská solidarita: medici se namísto "samostudia" hromadně po stovkách hlásí do nemocnic na výpomoc.

A studenti pedagogických fakult zase nabízejí hlídání dětí zdravotníků. Třeba Fakultní nemocnice Brno má dokonce nadkapacitu takových chův. "Byl jsem velice mile překvapen obrovským zájmem ze strany studentů, který jsme registrovali už pár hodin po zveřejnění výzvy," říká Jiří Němec, děkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. S lidmi to asi ještě nebude tak špatné...

Zemřel i šéf lékařské asociace

Horší už je to s aktuálními zásobami zdravotních pomůcek. Zvláště starší doktoři jsou v téměř každodenním ohrožení života.

Dokazuje to další smutný příběh z Itálie, kde na koronavirus zemřel Roberto Stella, prezident lékařské asociace v severoitalském kraji Varese. Bylo mu 67 let. Jeho poslední slova prý zněla: "Jsme tu, abychom pracovali a bojovali..."

Se zásobou zdravotních pomůcek je problém, ještě více to může komplikovat uzavření hranic. Především z Německa se dovážejí tuny klíčového materiálu. "Praktičtí lékaři mají minimální zásoby. Tento týden se distribuuje první várka respirátorů. Vychází to ale na tři respirátory na jednu ordinaci – když máte vybavit sestru a doktora, tak je to na den," potvrzuje napjatou situaci předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Potíž hlásí lékaři třeba i s dezinfekcí.

Pomoct by jim měla zásoba, kterou slibuje ministerstvo zdravotnictví. Jde přibližně o 190 tisíc respirátorů. "Mělo by se to distribuovat přes kraje," dodává Šonka, který se snažil si respirátory obstarat i sám, jeho potvrzená objednávka na čtyřicet kusů za 20 tisíc korun ale dosud nedorazila.

Také záchranářům se respirátorů nedostává. "Nemáme jich dost, ale to nemá nikdo. Myslím, že minimálně týden vydržíme," říká šéf Asociace záchranných služeb ČR a šéf jihočeských záchranářů Marek Slabý. Záchranná služba má pro převozy pacientů s vysoce nebezpečnou nákazou speciální infekční sanitku.

"Nemůžeme jezdit se sanitkou a vyfukovat z vozidla infekční agens. Infekční sanita má proto také speciální hepafiltry, takže probíhá vnitřní ventilace, nic nejde ven ani se nic nenasává zvenku," vysvětluje Slabý. Součástí vozu je třeba speciální oblek a také biovak, ve kterém je pacient izolován od vnějšího prostřední. Boj lékařů začíná...

Ministerstvo slibuje zdravotníkům až 190 tisíc respirátorů. I dezinfekce je málo.


Nejhorší jsou ti, kteří mlčí... - Zvětąit
Velikost: 725 x 523 bodů - 119 kB

Nejhorší jsou ti, kteří mlčí... - Zvětąit
Velikost: 358 x 257 bodů - 33 kB

Nejhorší jsou ti, kteří mlčí... - Zvětąit
Velikost: 355 x 287 bodů - 29 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad