Město Bohumín

9.5.2020 - Frenštátská nula!

Zdroj: Aha!
Ročník a číslo: 107
Strana: 3

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM – Rudá barva kolem bílého flíčku. Tak vypadá na mapě Moravskoslezského kraje okolí Frenštátu pod Radhoštěm, které koronavirové nákaze dosud odolává. Místní tvrdí: Může za to slivovice! Odborníci vidí důvod jinde.

"My Valaši jsme zkrátka odolnější," vidí důvody frenštátské nuly mnozí místní. "Kromě toho na nás také z Radhoště dohlíží bůh Radegast," dodávají jiní. Jako hlavní důvod jejich odolnosti je však nejčastěji zmiňován tekutý lidový všelék, slivovice! "Věřím, že pomáhá. Stejně jako horský vzduch z Beskyd," tvrdí obyvatel města David.

Starosta Miroslav Halatin má poněkud pragmatičtější názor. "Spíš bych to viděl na velkou disciplínu v rámci hygienických opatření a obrovské štěstí," sdělil. A nemusí to trvat věčně. "Nicméně budu jenom rád, pokud to tak zůstane," dodal.

Epidemiologové spekulují o tom, že mnozí místní nemocí už prošli. "Mohli mít slabší příznaky a nemuseli ani vyhledat lékaře," podotkla hlavní hygienička kraje Pavla Svrčinová.

Procházejí plošnými testy

Do druhé vlny plošného testování na koronavirus v Moravskoslezském kraji spadá právě i Frenštát pod Radhoštěm. Je možné, že se brzy dočkáme odhalení, co stojí za frenštátskou nulou.


Frenštátská nula! - Zvětąit
Velikost: 1 158 x 999 bodů - 283 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad