Město Bohumín

15.5.
2018

Zájem lidí o rozšíření kolumbária na další hřbitovy neevidujeme

Dotaz

Mám dotaz, zda do budoucna město nezvažuje výstavbu kolumbária, případně i například z nějakého nevyužitého domu. Myslím si, že to tady chybí, bývá někdy dost těžké udržovat hrobové místo a mít ho v pořádku, a to z jakýchkoliv důvodů - časových, zdravotních, možností pozůstalého apod. Vedení města by mohlo tento záměr zvážit, byla jsem v kolumbáriu v Olomouci a připadá mi to důstojné. Je tam čisto, bez padajících větví a listí na hroby. Nebo by mohla být zavedena placená služba, která by se určitým způsobem o hrob starala, když pozůstalí nemohou, například zametení listí a větví. Máme hrob vzadu ve Skřečoni u trati. Stojí u něj z každé strany vzrostlé stromy, jeden den to jezdíme smést a druhý den je to k nepoznání. Uprostřed hřbitova nikdo takové problémy nemá. Co takhle ty stromy vzadu vysekat? Ničí to i mramor, zůstávají po dešti otisky listů a vítr, který hýbe větvemi, které spadnou na hrob, mramor ničí - škrábou. O hrob jsme se starali řádně, ale tohle už nás vážně nebaví.

 

Odpověď

Malé kolumbárium je v budově smuteční síně ve Starém Bohumíně, rozšíření kolumbárií do ostatních hřbitovů v současné době nepřipravujeme. V budoucnosti by se  tom dalo uvažovat ve Skřečoni, a to po případném rozšíření hřbitova. V Novém Bohumíně v rámci celkové regenerace hřbitova, která je postupně v plánu, neevidujeme zájem občanů o tuto formu uložení ostatků svých blízkých.

Co se týká zeleně na hřbitově ve Skřečoni, jsme si vědomi, že nájemci hrobových míst pod stromy jsou znevýhodněni tím, že jim na hroby padají listy a větvičky. V podzimních měsících budeme proto důsledněji kontrolovat úklid hřbitova v místech, kde lípy stojí.

Jana Končítková
organizační odbor

Ilustrační foto: Jiří Spáčil


Počet zhlédnutí: 2 131

Zpět

    Městský úřad