Město Bohumín

10.6.
2014

Od nového roku s kovy jen do městských sběrných dvorů

BOHUMÍN – Zastupitelé Bohumína dnes jako první v republice řekli „stop“ zlodějům kovů. Schválili totiž úpravu své obecně závazné vyhlášky o odpadech tak, že Bohumíňáci už nebudou moci odevzdávat kovy do komerčních sběren, ale pouze do městských sběrných dvorů, a to zdarma. Novinka začne platit od nového roku. Ve středu 11. června budou obdobné vyhlášky schvalovat v sousední Dolní Lutyni a Rychvaldu.

„Uvědomujeme si, že neřešíme příčinu, ale následek. Nechtěli jsme však sedět se založenýma rukama. Naši strážníci řeší denně krádeže kovů a podle statistik bohumínské sběrny vykoupí za čtvrt roku 500 tun kovů. Sběrači však s kradenými věcmi cestují i do sběren v okolních městech. Aby naše opatření mělo smysl, musí se rozšířit i do okolních měst. Aktivní účast už nám kromě Rychvaldu a Dolní Lutyně přislíbili také v Havířově, Karviné i Orlové a jednáme o podpoře i s Ostravou. Zároveň nám volají města z celé ČR, jak na ten problém jdeme,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Bohumín vyřešil problematiku zlodějů železa šalamounsky. Nešel cestou zákazu výkupu, ale jen pozměnil stávající vyhlášku o odpadech. Ta nově určuje, kde jsou od příštího roku lidé povinni odpady odevzdávat. Jsou to typizované sběrné nádoby, stabilní sběrný dvůr v areálu technických služeb BM servisu, mobilní sběrný dvůr, pojízdná sběrna a sběrné místo v provozu Recyklace v areálu společnosti Viadrus. „Vyhláška je upravena tak, aby už občané neměli možnost kovy a papír odevzdávat v komerčních sběrnách a výkupnách. Porušení vyhlášky bude klasifikováno jako přestupek,“ vysvětlil Lumír Macura. Její dodržování budou kontrolovat jak strážníci, tak pracovníci odborů životního prostředí.

Vyhláška začne platit až od 1. ledna příštího roku. To proto, aby měla i ostatní města, případně Ministerstvo životního prostředí, dostatek času na to, připojit se, a aby tak opatření začalo platit na širokém území. Dalším důvodem byl fakt, aby i spořádání obyvatelé měli do konce roku dost času na prodej svých starých železných zásob. Přijetí této vyhlášky je jen částečným řešením celého problému. Věříme, že tímto krokem přimějeme zákonodárce, aby krádeže kovů a papírů řešili celorepublikově formou legislativní úpravy. Ministerstvo životního prostředí nám už po jednáních přislíbilo podporu v podobě vyhlášky, která by určovala, které druhy odpadu se nesmí vykupovat od fyzických osob za hotové peníze,“ doplnil místostarosta.

Chystaná městská vyhláška vyvolala už před časem bouřlivou diskuzi. Provozovatelé sběren se bouřili, že jde o omezování podnikání. „Opatření nesměřuje proti majitelům sběren. Ty o odevzdané kovy nepřijdou, prodáme jim je. Výtěžek z prodeje použijeme buď na navýšení počtu  veřejně prospěšných pracovníků, anebo na snížení ceny za odpad. Stavební firmy nebo kovoobráběči budou moci komerční sběrny využívat stejně jako teď,“ pokračoval Lumír Macura.

Město znění vyhlášky konzultovalo s Ministerstvem vnitra a postupovalo při její formulaci přesně podle jeho metodických pokynů, aby vyhláška nebyla právně napadnutelná. „To se nám vyplatilo. Máme k dispozici právní rozbor odboru dozoru Ministerstvo vnitra. Ten říká, že  jednotlivá ustanovení naší vyhlášky a vyhláška jako celek jsou souladu se zákonem o odpadech. Města mají právo výkup odpadů regulovat. Ke stejnému závěru došel odbor dozoru i v případě vyhlášek Rychvaldu a Dolní Lutyně, které mají tamní zastupitelé schvalovat ještě tento týden,“ uzavřel Lumír Macura.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Ilustrační foto: Lucie Balcarová



Související články

Plat veřejně prospěšných pracovníků hradí stát, ne město 2.7.2014

Plat veřejně prospěšných pracovníků hradí stát, ne město

Nelíbí se mi, jak město zbytečně vyhazuje peníze za veřejně prospěšné pracovníky. Někde jsem se dokonce dočetla, že nabralo 250 lidí na úklid. Je naprosto nepřijatelné, aby malé město, jako je Bohumín, uklízelo tolik lidí. Kdyby to byla Ostrava, tak to pochopím, ale vyhazovat zbytečně peníze...
Zloději kovů zase úřadovali 14.5.2014

Zloději kovů zase úřadovali

Hned dvě krádeže kovů pobertům v minulých dnech překazili městští policisté.
Zloději kovů ukradli únikové dveře podél dálnice, to zabíjí zvěř 2.5.2014

Zloději kovů ukradli únikové dveře podél dálnice, to zabíjí zvěř

Protihlukové stěny na dálnici i dálničním přivaděči v Bohumíně jsou už téměř dva měsíce bez kovových masivních dveří, a to po obou stranách. Z únikových východů totiž pobrali značný počet z nich bezohlední zloději.
Ulice Bohumína budou čistší, město dá práci dlouhodobě nezaměstnaným 28.4.2014

Ulice Bohumína budou čistší, město dá práci dlouhodobě nezaměstnaným

V ulicích Karvinska přibudou stovky veřejně prospěšných pracovníků (VPP). Tři velká města – Bohumín, Havířov i Karviná se na tom v minulých dnech dohodla s úřadem práce (ÚP).
V Bohumíně chtějí revoluční vyhláškou zkrotit zloděje kovů 17.3.2014

V Bohumíně chtějí revoluční vyhláškou zkrotit zloděje kovů

Bohumín, Rychvald i Dolní Lutyně nechtějí krádežím kovů jen nečinně přihlížet, ale rozhodli se jednat. Přicházejí s revolučním krokem. Úpraví své obecně závazné vyhlášky tak, aby lidé nesměli kovy odevzdávat v komerčních sběrnách, ale pouze v městských sběrných dvorech, a to zadarmo.

Související novinové články

Počet zhlédnutí: 4 259

Zpět

    Městský úřad